Kariyer Planı Nedir? Kariyer Planlama

EX

Deneyimli Moderatör
29 Mar 2020
2,010
1,332
Kariyer Planı Nedir ve Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Eğitim hayatı boyunca gelişim sağlayan bir birey hedefleri doğrultusunda bir amaca ulaşmak ister. Alınan eğitimi kullanmak, mesleki alanda yeterlilik sağlamak ve emeklerinin karşılığını almak bu yoldan geçmektedir.


Fakat günümüzde olduğu gibi çoğu kişi ya hedeflerine ulaşamıyor ya da istemediği işlerde mecburiyet doğrultusunda çalışarak körelme eğilimi göstermektedir.


Bu tür yaşanılan durumlarda yapılması gereken ilk şey geleceğimizi düşünerek iş ve hayat serüvenimize yol çizmektir. Bu da bireysel kariyer planlaması durumunu ortaya çıkarmaktadır. Yapılacak olan bu planlama yol gösterici olmakla beraber gelecekte istediğimiz hedefe ulaşmamız koşuluna donanım hazırlamaktır.





Peki, sözü edilen kariyer planı nedir? Bir kariyer planlaması nasıl yapılmalıdır?


Kariyer planı nedir?

Başlıca tabir olarak hedefe ulaşmamızda ki pratik bir strateji diyebiliriz. Beceri yönünden ilgi alanlarımızı, kariyer hedeflerimizi belirlemede ve ulaşmamızda rol oynayan büyük bir etkendir. Bir nevi bireyin hedeflerine harita olmaktır. Genel kabul edilen ve süreklilik içeren bir süreçtir.

Maddesel baktığımızda;

Mevcut becerilerin ve deneyimin
Kariyer hedeflerin
İlgi alanların
Önceliklerin
Amaçlanan eylemlerin

Kısacası, kendini anlama, kariyer hedeflerini belirleme, becerileri gözden geçirme ve doğru kariyer seçeneklerini arama süreci diyebiliriz.

Süreklilik içeren bu durumda eğilimlerin ve mevcut planın sonucuna göre bireysel harita mantığı bizlere sıfırdan başlayacağımız bir yol gösterecektir.



Kariyer planlaması nasıl yapılır?


Kariyer planlamamız genel olarak 4 aşamadan oluşmaktadır. Her aşama farklı eğilimler gösterir ve bu eğilimler harekete geçirme odaklıdır. Planlamanın en önemli noktası da içinde bulunduğumuz durumu belirleme ve hareket planı kısımları oluşturmaktır. Çünkü kendimizde eksik gördüğümüz noktaları kariyer yolunda, tamamlamamız gerekecektir.


Unutma hedeflerin büyükse ya da güzel bir iş yaşamı hedefliyorsan sözünü ettiğimiz planlamaları kesinlikle yapman gerekmektedir. Ancak, böyle bilinçli bir şekilde davranırsan başarıya ulaşman mümkün olur.






Kariyer planlamanın birçok aşaması bulunur, bu aşamalar sabır ve özenle uygulaması durumunda başarıya ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.


Bütün bunları göz önünde bulundurarak kariyer yolumuzu oluştururken şu adımları takip etmek bizi hedefimize ulaştıracaktır.

  1. Hedefi belirleme.
  2. Sektörünü ( Alanı) ve departmanını seçme.
  3. Kendini değerlendirme.
  4. Hareket planı oluşturma.

Şimdi, bu adımları açıklayarak ilgili ipuçlarına bakalım.

Hedefi belirleme

Kariyerinde hedef belirlemeden de başarılı olabilirsin fakat hedef belirleme ile daha da başarılı olabilirsin. Kendimize soracağımız ilk sorumuz Kariyer hedeflerim nelerdir? olacaktır.

Muhtemelen belirlediğimiz alanda zamana bağlı ve kısa süreli hedefleri zaten biliyoruzdur.

Bunların her zaman bilincinde olmak ek olarak hayatımızda not olması sorumluluk duygusu oluşturmaya yardımcı olacaktır. Bu hedefleri düzenli olarak gözden geçirmek ve duruma göre ayarlamak aynı zamanda yeni hedefler geliştirmek gerekmektedir.



Hangi sektörde yer almalıyım?


Hangi sektörlerin ve şirketlerin geleceği olduğunu, bunlardan hangilerinin sana ihtiyacı olabileceğini tespit etmeliyiz. Tabi bunu yaparken niteliklerini, bilgi ve becerilerini göz önünde bulundurman, mezun olduğun bölüm olmasa bile ilgili olduğun ve kendimize güvendiğimiz alanı belirlememiz gerekir.


Güçlü ve zayıf yönlerini belirle!


Bu aşamada öncelikle hangi noktada olduğunu, güçlü ve zayıf yönlerinin neler olduğunu, bu hedef için yeterliliğini gözden geçirerek durumunu belirlemelisin. Ayrıca yeteneklerimizi, sahip olduğumuz yetkinlikleri değerlendirmemiz oldukça önemli. Gelişim alanlarımızı bulup ona göre kendimize yatırım yapmak en büyük kazanç olacaktır.


Hareket planı: Taktiklerini belirle

Kariyer basamaklarını başarılı çıkmanı sağlayacak sürecindeki son adım, bir eylem planı oluşturmaktır. Kısacası kazanılan öğrenimi artık harekete geçirme durumu sağlamaktır. Örnek vermek gerekirse de bir kariyer seçiminden ilk işini bulmaya, uzun vadeli kariyer hedeflerine ulaşmaya kadar götüren bir yol haritası oluşturmaktır.


Bu aşamada gelecek kariyer durumumuzu kısa ve uzun vadeli hedeflerini belirlemeli, eğitim ve öğretim gereksinimlerini belirlemeli, potansiyel işverenleri belirlemeli, CV oluşturmalı, ön yazılar yazmalı ve iş görüşmelerine hazırlanmalıyız.






Kariyer Planlaması Sürecinde Yapılan Hatalar

Kariyer gelişimini planlarken bazı riskler almak gerekir. Ancak, kariyerine geri dönüşü olmayan zararlar verebilecek bazı hatalar vardır. Bu sebeple genelde dikkat etmemiz gereken bazı durumlardan bahsedelim.


  1. Net bir kariyer hedefine sahip olmamak.
  2. Sadece parasal faydaları düşünmek.
  3. Planı tutkular ve ilgi alanları ile uyumlu hale getirmemek.
  4. Güçlü ve zayıf yönleri bilmemek.
  5. Başarısız olmaktan korkmak.
  6. Sana bir bakış açısı kazandıracak akıl hocaları veya danışmanlar aramamak.
  7. Başkalarının (aile, arkadaş vb.) doğrularını uygulamak.
  8. Çabuk ve geçiçi çözümler aramak.
  9. Bir kariyer yolunu yetersiz araştırmak.
  10. Kendini yetersiz eğitmek.


Geneli ve bütün alanları kapsayarak öğretici olmaya çalıştığımız bir konu oldu. Amaç düşünceyi geliştirmek ve serüvende başarıya ulaştırmaktır.

Güzel bir anlatım videosu ve istekli kişiye konuda yer alan bilgiler doğrultusunda daha fazlasını katacaktır..

 
Son düzenleme:

EX

Deneyimli Moderatör
29 Mar 2020
2,010
1,332
neyi sevdigini bulamamak cok zor ama baskalarinin dogrularini uygulamak kadar degil.
Ellerinize sağlık hocam.
Ellerine sağlık.
Elinize sağlık hocam
Ellerinize sağlık hocam
Ellerinize sağlık hocam
Elinize, emeğinize sağlık.

Teşekkürler.. :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.