Laptop ve Ram İlişkisi

kmc60

Uzman üye
8 Ocak 2013
1,206
6
Her yer
Bir dizüstü bilgisayara Ram eklenmek istendiğinde ortaya bir çok sorun çıkar. Dizüstü bilgisayarlar normal bilgisayarlara göre ram ekleme konusunda daha kısıtlıdırlar. Dizüstü bilgisayarlara çok fazla belek eklenme imkanı yoktur çünkü, şuan orta düzeyde bir dizüstü bilgisayar da 2 adet ram slotu bulunur. Bazı üreticiler sisteminizde 2 gb ram varsa bunu 1 gb artı 1 gb olarak tasarladılarsa durum daha vahimdir çünkü zaten 2 slot olduğu için takacak yer kalmamıştır. Peki masaüstünde durum nasıl? Masaüstü pc lerde bilgisayar alırken en az 4 ram slotlu seçme şansımız var dizüstünde yukarıda da belirttiğimiz gibi şuan piyasadi ürünler in %99 u zaten 2 slotlu olduğu için seçim şansımız yok. Durum böyle olunca biz dizüstü bilgisayarımıza ram takamayacak mıyız? tabiki takabiliriz ama bu bize biraz maliyetli olabilir. Çünkü laptop umuzda ram takacak yer yoksa yer açmak için 1 gb lık belleğin birini çöpe atıp yada 2. el satıp bunun yerine 2 gb lık bir bellek takabilirsiniz. Böylece toplam ram miktarını 3 gb a çıkartırsınız. Tabi bu konuda biraz daha cömert im diyorsanız diğer a gb lık ram i de çöpe atıp onun yerine de 2 gb aldığınızda toplan 4 gb sistem belleği elde etmiş olursunuz.​


Peki ne kadar Ram bizim için yeterli?


Ne kadar ram gerekli olduğunu anlamak için yazılım gereksinimlerini yani bilgisayarınızda normal gündelik zamanlarda hangi programları kullanıyorsunuz ve bilgisayarınız bu programların tüketiminden sonra ne kadar ram tüketiyor.

Bunu anlamak kolay bilgisayarınız windows ortamında ike CTRLALT+DELETE tuşlarına beraber basın ve Görev yöneticisini başlat ın Görev yöneticisi açıldığında performans sekmesine gelin bilgisayarınız ne kadar ram kullanıyor bu alanda görebilirsiniz.




Bu ekranda toplam sistem belleğini (Ram) ve ullanılan bellek miktarını görebilirsiniz. Ayrıca biraz daha işlemleri detaylandırmak için işlemler sekmesine gidin ve hangi program kaç mb ram kullanıyor isterseniz inceleyebilirsiniz.

Peki Ram in standart bir boyutu var mıdır? Sistemimde kaç gb ram olsa iyi olur sorusuna cevap olarak aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Asgari: 2GB
Optimum: 4GB
En iyi: 8GB


Evet artık programlar kendilerini ram de hazır halde bekletiyor bunun için ram miktarı nekadar çok olursa sistem okadar rahat çalışır. Bilgisayarınıza ram eklemekten çekinmeyin fazla ram den hiçbir zarar gelmez aksine bilgisayarınız çok daha rahat ve akıcı çalışır.

Tabi bu yukardaki tablo artık windows 7 ye göre çizildi çünkü Win xp 1 gb ram de bile aşağı yukarı çalışabiliyor. Şunuda unutmadan eklemek gerek, bilgisayarınıza 4 gb üzeri ram ekleyecekseniz eğer 4 gb üzerini görebilmeniz için işletim sisteminizin 64 bit olması gerekli yoksa ram eklemenin hiçbir anlamı kalmaz.


Bellek Türleri


En yeni dizüstü bilgisayarlarda şuan DDR3 bellek kullanılır. Yani yeni bir dizüstü aldığınızda belek çeşidi kesin DDR 3 olacaktır. Bir önceki revizyonda ise DDR 2 belekler vardı yani dizüstünüzde DDR 3 veya DDR2 bellek çeşitlerinden birinin bulunduğu kesindir. DDR 1 ise çok eskide kaldı ama hala eski dizüstü bilgisayarlarını kullananlar var bu yüzden bu konu genel anlamda yükseltmeleri içeriyor.

Kullanılan Bellek Türleri:

DDR3 1600 / PC3-12800
DDR3 1333 / PC3-10600
DDR3 1066 / PC3-8500
DR2 800 / PC2-6400
DDR3 800 / PC3-6400
DDR2 667 / PC2-5300 veya PC2-5400
DDR2 533 / PC2-4200
DDR2 400 / PC2-3200



Gözden geçirin


Dizüstü bilgisayarınızın belek tüketimini hesapladık, ardından hangi bellek türünü takabiliriz bunuda tespit ettikten sonra şimdi uygun bellek miktarını ve bellek markasını temin etmekte sıra.

Dizüstü bilgisayarların bellek modülleri genelde kasa altında bulunur ve 2 vida ile bir kapak açtıktan sonra bu bölüme ulaşılır.Bundan sonra yapmamız gereken işlem sistemimizin maksimum ne kadar bellek desdeklediğini ve hangi marka üzerinde takılı bulunduğunu tespit etmek.

Dizüstü bilgisayarın toplam kaç gb bellek desteklediğini öğrenmek için üretici web sitesine gidip öğrenebiliriz. Marka ve modele göre değişiklik gösteren bu işlem çok önemlidir çünkü fazla miktarda aldığınız bellek eüer sistem tarafından desteklenmiyorsa hiçbir anlamı olmaz.

Bİr örnek verelim;

Dizüstünüzde toplam 2 adet slot var biri 2 gb bellek ile dolu diğeri ise boş, boş slota 4 gb lık modülde satın alabilirsiniz, 2 gb lık modül de 1 gb lık modülde (artık 1 gb bulmak zorlaşıyor ve fiyat avantajı yok 1 alana kadar 2 alın eğer destekliyorsa) en azından boş bir yer olması iyi eğer sistem toplam 8 gb ram destekliyorsa 2 gb ın yanına bir adet 4 gb satın alabilirsiniz. Toplamda 6 gb belleğiniz olmuş olur buda yeterli. Eğer biraz daha makul bir çözüm istiyorsanız 2 gb ın yanına bir adet daha 2 gb alabilirsiniz toplamda 4 gb a yükselmiş olur.

Bellek seçerken mevcut belleğiniz ile aynı marka ve model olmasına dikkat edin yoksa uyumsuzluktan kaynaklanan problemler yaşayabilirsiniz. Sisteminiz için en iyi bellek markası hangisi bunu öğrenmek için yine üretici web sitesine gidip uyumlu belek modülleri listesine bakabilirsiniz. Eğer böyle bir liste yoksa veya ulaşamadıysanız mevcut takılı belleğinizle aynı marka ve model ürün alıp bu işlemi bitirebilirsiniz.

Tüm detayları gözden geçirdikten sonra artık dizüstü bilgisayara bellek montajına geçebiliriz. Bunun bir standardı olmadığı iin sadece referans anlamında bir bellek montaj videosu nu size izleteceğiz. Daha önce de dediğimiz gibi tüm markaların tasarımları birbirinden farklıdır ama arkada kapak varsa (klavye altında gizli değilse) bu çok kolay.


VİDEO: İZLE
 

grainss

Katılımcı Üye
2 Ara 2007
578
0
Laptop kaç GB destekliyorsa 2 4 6 8 vs. ona göre 1+1 2+2 4+4 takılabilir. alırken de üstündeki ram ler ne şekilde takılmış bakılırsa çöpe atma durumu da olmaz :)
 

kmc60

Uzman üye
8 Ocak 2013
1,206
6
Her yer
Laptop kaç GB destekliyorsa 2 4 6 8 vs. ona göre 1+1 2+2 4+4 takılabilir. alırken de üstündeki ram ler ne şekilde takılmış bakılırsa çöpe atma durumu da olmaz :)

Tam olarak okudugunu sanmıyorum.. Çöpe atma naziredir daha sonra anlatılmak istenen bahsedilmiştir ;)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.