League of Legends Rehberi.

GreenMoon

Üye
18 Nis 2014
82
0
ANKARA
league-of-legends.jpg


League of Legends,Riot Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan oyun. 27 Ekim 2009 yılında piyasaya çıkmıştır.Oyun Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır.Oyunun baş tasarımcısı, Defense of the Ancients (DotA) haritasını tasarlayan Steve Feak'dir.
League of Legends Defense of the Ancients örnek alınarak geliştirilmiştir. DotA modundan farklı olarak oyunda "Kabiliyetler" ve "Rünler" sistemi vardır. Oyunda yeteneklere getirilen bir değişiklik DotA'dan farklı olarak kullandığımız şampiyonların yeteneklerine üzerimize aldığımız eşyaların katkılarını ekliyor. Yani edindiğiniz her eşya, sahip olduğunuz yeteneklere artı bir güç olarak ekleniyor. Bazı yetenekler edindiğimiz eşyalardan %50-%60 olarak etkilenirken, bazı yetenekler ise eşyanın direkt olarak katkısını alabiliyor.

HARİTALAR

1-Sihirdar Vadisi

Summoners_rift_season_4_map-1024x575.jpg


Sihirdar Vadisi haritası, Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır. Çok sayıda benzerlikler göstermektedir. Bu harita League of Legends oyununun en çok oynandığı ve turnuvaların yapıldığı ana haritadır. Ayrıca bu haritada yapay zeka şampiyonlarını takımlara ekleyebilir veya yapay zekaya karşı oynayabilirsiniz.
Haritada en fazla beşer kişi olmak üzere eşit sayıda oyuncusu olan "mavi takım" ve "mor takım"ın savaştığı haritadır. Haritanın sol alt köşesinde mavi, sağ üst köşesin mor takım bulunmaktadır. İki takımın ana üslerini birbirine bağlayan toplam 3 adet yol bulunmaktadır. (Top lane - Üst koridor, Middle lane - Orta koridor, Bottom lane - Alt koridor) Her yol üzerinde iki takımında üçer adet kule ve önleyici (inhibitor) bulunmaktadır. Kuleler rakip takım oyuncularının kendilerini savunmaları için büyük avantaj sağlamaktadır. Önleyicilerin yıkılması ise karşı tarafın saldırı gücünü arttırmaktadır. Önleyici yıkıldığı zaman yıkan takımın yaratıklarına (minion) ek olarak her tur süper minyon (Super Minion) ilave olarak gelmektedir. Eğer her yoldaki önleyiciler yıkılırsa her yoldan ikişer adet süper minyon gelmeye başlar. Takımların ana üslerinin merkezinde Nexus binalası ve bu binayı koruyan 2 adet kule (Nexus Towers) bulunmaktadır. Karşı takımın Nexusu'nu yıkan takım oyunu kazanır.
Haritada bulunan 3 yol üzerinden de belli aralıklarla 6-7 (7. yaratık 3 seferde bir, cannon minion) yaratık (minion) gelmektedir, her takım 3 yol üzerinden gelen yaratıkları veya düşman şampiyonlarını öldürerek para ve tecrübe kazanırlar. Yol üzerindeki kendi kulelerini koruyup karşı tarafın kulesine olabildiğince zarar vermeye çalışırlar. Ayrıca para ve tecrübe kazanmak için üç yolun arasında bulunan ormanda (Jungle) tarafsız yaratıkları (Neutral Monsters) öldürebilirler. Bazı tarafsız yaratıklar para ve tecrübe yanında ekstra özellikler de vermektedir.


2-Uğursuz Koruluk

Treeline_map.jpg


Uğursuz Koruluk haritası Summoners Rift haritasıyla benzer özellikler taşımaktadır, 3.sezonun başlamasıyla bilgisayara karşı oynanabilir.
Haritada en fazla üçer kişi olmak üzere eşit sayıda oyuncusu olan sol tarafta mavi takım ve sağ tarafta mor takımın savaştığı haritadır. Takımların ana üslerini birbirine bağlayan 2 adet yol bulunmaktadır. (Top lane - Üst yol, Bottom lane - Alt yol) Yolların her birinde ikişer adet kule (tower) ve önleyici (inhibitor) bulunmaktadır. İki yoldan da belli aralıklarla yaratıklar gelmektedir, karşı tarafın önleyicisi yıkılınca o yoldan süper minyon (Super Minion) ilave olarak gelmektedir. Her takımın ana üssünde Nexus binası ve bunu koruyan kule bulunmaktadır. Karşı tarafın Nexusu'nu yıkan takım oyunu kazanır.
Haritanın üst tarafında ve iki yolun arasında bulunan ormanda (Jungle) tarafsız yaratıklar (Neutral Monsters) bulunmaktadır. Bu yaratıklar öldürülünce para ve tecrübe vermektedir, bazıları ekstra özelliklerde vermektedir.


Oyunda yönettiğimiz karakterlere "HERO" deniliyor.Oyuna başladığımızda bize kontrol etmesi ve alışması kolay herolar veriliyor.Eğer bu herolar yeterli olmadıysa veya sevmediysek mağazadan RiotPoints (RP) veya İtibar puanı (İP) İle yeni herolar satın alabiliyoruz.Her heronun kendine ait pasif özellikleri var.Mesela Master Yİ adlı hero arka arkaya yaptığı normal saldırıların her dördüncüsünde iki kere vuruyor.Her Heronun görevi farklı elbette bu görevler sırasıyla Tank,Destekleyici ve Hibrid.


1-TANK

Tank şampiyonlarının yetenekleri de karakter özellikleri de defansiftir ve yapılandırmalarında 5 temel özelliklerini güçlendirirler. Bunlar can (HP - Hit Point veya Health), zırh (Armor), "büyüye dayanıklılık" (Magic Resist), "can yenilme" (Health Regen) ve alan etkisi (Aura). Her tank şampiyon canını arttırır, karşı tarafın saldırı durumuna göre zırh ve büyüye dayanıklılıklarını arttırırlar, bazı tanklar opsiyonel olarak can yenilenmelerini ve alan etkilerini arttırırlar.
Tankların esas amacı rakip takımın saldırılarını üzerine çekerek takım arkadaşlarının hasar görmelerini engeller. Tankların savaşta uzun süre ayakta kalabilmeleri için canlarını kesinlikle arttırırlar, daha sonra karşı tarafın durumuna göre defanslarını geliştirirler. Rakibin DPSlerine göre zırh, APlerine göre büyüye dayanıklılığı arttırılır. Daha sonra isteğe bağlı olarak can yenileme alırlar. Tanklar yapılandırmaları sırasında alan etkilerini de kullanırlar. Savaşın tam ortasında yer alacakları için aldıkları alan etkileri defansif veya ofansif olabilir.Defansif alan etkileriyle kendi takımının saldırı hızı, hareket hızı veya zırhı gibi çeşitli özelliklerini arttırabilir, ofansif alan etkileriyle karşı takıma alan hasarı verebilir veya saldırı hızı, büyüye dayanıklılığı gibi özelliklerini azaltabilir.


2-DESTEKLEYİCİ

Destekleyici (Support) şampiyonlarının özelliği takımındaki arkadaşlarını desteklemektir. Destek şampiyonları bir çeşit AP şampiyonlarıdır. Ancak yetenekleri saldırı amaçlı değildir. AP şampiyonları gibi yapılandırmaları 3 temel özelliğe dayanır; yetenek gücü (AP - Ability power), büyü puanı (Mana) ve yetenek süresi azaltma(Cooldown Reduction).
Destek şampiyonlarının özellikleri AP şampiyonları gibi yetenekleridir. Yeteneklerin gücünü arttırmak için yetenek gücünü arttırırlar. Daha sık ve devamlı yetenek kullanmak için büyü puanını arttırıp ve yetenek süresini azaltırlar. Yetenekleri takım arkadaşının canını veya hareket hızını arttırmak, diriltmek veya rakibi yavaşlatıp, büyü yapmasını engellemek gibi çeşitli şekillerdedir.Sonuç olarak,takım arkadaşının para kazanmasını ve güçlü olarak düşmanlarını öldürmesini sağlar.


3-HİBRİD

Hibrid (Hybrid) şampiyonları yukarıdaki 3 çeşit şampiyonun (DPS, AP, Tank) 2 çeşidinin aynı anda geliştirilmesiyle oluşurlar. Ortak özellikleri pek yoktur, gelişimleri şampiyona göre değişiklik göstermektedir. Örnek olarak Jax hibrid bir şampiyondur, DPS veya AP özellikleri geliştirilir. Ancak Guinsoo's Rageblade, Hextech Gunblade ve Trinity Force gibi hibrid eşyalarla iki özelliği aynı anda geliştirilirse Jax oyunda çok daha etkili olur.

Oyuncu Türleri

Oyunda oyuncuların tecrübelerine ve haritanın özelliklerine bağlı olarak kalıplaşmış sistemler uygulanmaktadır. Bunlar genelde büyük turnuvalarda ve yeni patchlerden sonra değişir, insanlar tarafından benimsenir ve uygulanır. Oyunda 5 çeşit rol vardır. Her role uygun şampionlar vardır. Bunlar genel olarak bilinir ve bunların dışına pek çıkılmaz. Çıkıldığında ise genelde başarısız olunur.
1-Yetenek Gücü Taşıyıcı/Orta Koridor(AP Carry/Mid Lane) Bu koridorda genelde yetenekleri yetenek gücünden güç alan şampiyonlar kullanılır. Bunun sebebi takım savaşlarında bu şampionlara ihtiyaç duyulmasıdır. Bu şampiyonların can ve savunma değerleri genelde düşüktür. Daha çok alan bazlı hasar vermekle yükümlülerdir. Ve bu şampionların çok gelişmiş kaçış yetenekleri yoktur.Bu Yetenek Gücü Taşıyıcıları ittirmek için bazen Saldırı Gücü Bazlı Şampiyonlar kullanılır(Örneğin:Talon). Kaçış yetenekleri yüksek Yetenek Gücü Taşıyıcılar ise Solo Top(Madde 4'e bkz.) rolünde de tercih edilirler(Örneğin:(Kennen, Vladimir).
2-Saldırı Gücü Taşıyıcı(Ad Carry/Bot Lane) Saldırı Gücü Taşıyıclar oyun sonunda, takım savaşlarında, hiç aksatmadan sürekli hasar verebildikleri için önemlidir. Oyun sonunda Yetenek Gücü Taşıyıcı'ların vuruşları tanklanabilir ama Ad carry'lerin vuruşları çok kolay tanklanamaz. Bu sebepten takım savaşlarında ilk öldürülmesi gereken kişi Ad carry'lerdir. Melee ad carryler takım savaşlarında pozisyon almaları zor olduğundan pek tercih edilmezler. Ad carry'lerin korunması için support karakterler görevlendirilir. Farmlarına bu support karakterler karışmaz. Bu iki karakter bot lane'e giderler. Tabii bot lane olması gerekmez illa, bazen top lane ile bot lane yer değiştirir. Genelde bot lane'de iki kişinin bulunmasının sebebi erken oyunda ejderha için çıkabilecek bir savaşta 4 kişi olabilmektir. Yine de taktiksel olarak, koridor değiştirme (laneswap) adı verilen alt koridor(bot lane) ile üst koridor(top lane)'un yer değiştirme olayı turnuvalarda çoğunlukla görülür.
3-Destekçi/Alt Koridor (Support/Bot Lane) Support karakterlerin başlıca görevi Ad carry'yi korumak, lane de rakip ad carry'yi etkisiz hale getirmek ve haritayı wardlamaktır. Support karakterlerde yüksek disable skilleri bulunmalıdır. Buff, debuff, heal, mana, slow, stun, snare, knock up, pull özellikleri supportlarda bulunur. Hepsinin bir supportta bulunması gerekmez. Temel olarak eşyalara fazla bağlı olmadan oyunda işini yapabilen şampiyonlar supportluk yapabilir. Sadece support oynayan karakterler olduğu gibi, cc'leri yüksek olduğu için support olarak kullanılan karakterler de bulunmaktadır.
4-Yalnız-Tek Başına /Üst Koridor(Solo Top/Top Lane) Bu lanede support ihtiyacı olmadan jungler'ın yapacağı ganklerden kurtulabilecek kadar tanky ya da kaçış skillerine sahip olan championlar tercih edilir. Bu sebepten dolayı turnuvalarda bu lane'in counterlanması çok önemlidir. Bu lane'deki champion bazen ad carry de olabilir, ap carry de. Ama offtank olması daha tercih edilen bir durumdur.
5-Ormancı/Orman(Jungler/Jungle) Beslenme(Farm)'sini ormanda yapan, geride olan koridorlara yardım eden(gank) ve genelde dayanıklı (tank) olan şampiyonların tercih edildiği bir roldür. Oyun Sonu'nda güçlü, çok beslenmese de iş yapabilecek şampiyonlar burada tercih edilir. Bu şampiyonların da destekçiler gibi disable özellikleri önemlidir. Çünkü lane gank atmaya çalıştığında rakip champion kaçmadan onu öldürmesi gerekir. Gap closer ve movement speed de junglerlar için önemlidir. Tanky junglerlar turet arkasından, tureti tanklayarak gank atabilirler. Oyun içi dragon ve baron kontrolünden junglerlar ve supportlar sorumludur. Counter jungle yaparak rakip junglerla sürekli kapışma içersinde olabilirler. Bazen bu lane kapışmasına benzeyebilir. Smite spell'i junglerlar için vazgeçilmezdir. Bu spell sayesinde dragon ve baronları rakip keserken çalabilir, rakibin bufflarını olabildiğince bir şekilde alabilirler. Smitesız jungle yapabilecek şampiyonlar vardır ama yine de smite almak gereklidir.


Bonus Yaratıklar

1-BARON

baron.JPEG


40 fiziksel atak gücü
40 yetenek gücü
%3 max. can puanı yenileme
%0.5 max. büyü puanı yenileme

Katledildiğinde Verdiği Bonus

Öldürüldüğünde bütün takım etkiyi kazanır.
Öldüren kişi 25 altın,
takımdaki herkes 300 altın alır.
Etkiye sahip kişi ölürse etki kaybolur.


2-Ejderha

9c46ff60-7da2-45a8-b85c-50b8e6e429b7.jpg


25 fiziksel atak gücü
15 yetenek gücü
%2 max. can puanı yenileme
%0.5 max. büyü puanı yenileme

Katledildiğinde Verdiği Bonus

Katleden kişi 25 altın takımdaki herkes 190 altın alır.


2 Haftadır bu oyunu oynuyorum gerçekten güzel bir oyun ben başladığımda böyle bir rehber aradığım ve bulamadığım için üzülmüştüm inşallah oyuna yeni başlıyanlar bu rehberden yararlanır **Güncellenecektir**
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.