Linux nedir

mepohack

Üye
30 May 2009
233
0
Hackerler Şehri
Nasıl Elde Edebilirsiniz?



Linux Nedir?
1991 yılında Finlandiyalı Linus Torvalds tarafından oluşturulan açık kaynak kodlu Linux, bugün dünyanın dört bir yanındaki programcılar tarafından geliştiriliyor. Linux’u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliği, açık kaynak kodu ile oluşturulması ve geliştirilirken lisanslanmasıdır. Linux’a geçen birey ve kurumlar için, kendilerine ayrı bir maliyet gerektiren lisans ücreti otomatik olarak ortadan kalkmış olur. Temeli açık kaynak kodu olduğu için Linux işletim sistemini istediğiniz gibi yönetebilir, Linux'a kolayca eklemeler yapılabilir ve kopyalayabilirsiniz. Linux, Windows dahil Intel, Sparc, Alpha, Macintosh platformlarında da çalışabilir. .....yukarı
Özellikleri
-- Aynı anda birden fazla programı çalıştırabilir. Belleğinin yetersiz olduğu durumlarda bile büyük kararlılıkla, çökmeden iş görebilir.
-- Çok kullanıcılı bir işletim sistemidir. Özellikle İnternet ve İntranet bağlantılarınızı sağlamak için ideal bir sistemdir.
-- Linux, programcılar için dev bir veritabanıdır. İster C/C++, ister Java, scheme, Lisp kullanın, hemen her dilin Linux altında
derleyicisini ya da yorumlayıcısını bulabilirsiniz.
-- Linux altında Dosemu ile MSDOS uygulamaları, Wine ile 16/32 bitlik Windows uygulamaları çalıştırılabilir.
-- Linux belleği diğer sistemlere göre çok daha etkin kullanır, elinizdeki atıl durumda olan donanımınıza bile kurulur.
-- Ağ ve İnternet teknolojileri konusunda üstün performans sağlar. Başta e-posta, web, ftp, veritabanı, POP3, proxy, güvenlik duvarı olmak üzere her türlü servisi verebilir. Diğer işletim sistemleriyle birlikte uyum içinde çalışır. Novell makinalara istemci ve sunucu gibi davranabilir. Samba ile ağ üzerindeki Windows 95/98/NT makinalarla disk ve yazıcı paylaşımı yapabilir. .....yukarı

KOBİ’ler Niçin Linux Kullanmalı?
Ekonomik krizde, kurumların krizin etkilerinden korunmak için aldığı önlemler sıralamasında istihdamı azaltmak birinci, masrafları kısarak tasarruf sağlamak ise ikinci sırada geliyor. Ekonomik krizin hem reel hem de psikolojik etkileri ile mücadele etmek zorunda kalan kurumlar ise diğer taraftan mevcut kaynakları ile yüksek performans sağlamak ve teknolojinin gerisinde kalmamak için uğraş veriyor. Kurumları, bu kısır döngüden kurtarmak için, en düşük maliyetle “verimlilik” sağlayan Linux’un Türkiye’de yaygınlaştırılması misyonunu sürdürmek gerekmektedir.
Tasarruf sağlar: KOBİ’ler, Linux’ta lisans sorunu olmadığı için, kendileri için büyük bir harcama kalemi oluşturan lisans ücreti ödemek zorunda kalmazlar. Kurumlarda, çalışan sayısı artsa dahi, tasarruf sağlanır. Diğer işletim sistemlerine göre %95’e varan oranlarda tasarruf sağlayan Linux, sınırlı kaynak kullanımına giden KOBİ’ler için kaçırılmayacak bir fırsattır.

Donanım ihtiyacı gerektirmez: Linux'un kullandığı donanım, benzer görevi yapan başka platformların donanım ihtiyacının çok çok altındadır. Bu nedenle kolayca atıl durumdaki bir bilgisayarı bile Linux sunucu olarak kullanma imkanı doğar. Ayrıca bir donanım yatırımı yapmak gerekmez.
Güvenlik sunar: Linux, pek çok servisi (Web, e-posta, DNS vb) aynı makine üzerinde güvenle verebilir. Üzerinde virüs çalışmadığı için bilgilerin güvenle saklanmasına imkan tanır.
İnternet ve İntranet Performansı yüksektir: Linux, aynı ağda diğer işletim sistemlerinin yerine kullanılabilir, onlar gibi davranabilir. KOBİ’lerin elektronik ortamda dünya pazarlarına açılmasına ve rekabetçi güçlerinin artmasına imkan sağlar.
Kararlıdır: Dünya üzerinde 2 yıldan fazla başarıyla, hiç kapatılmadan çalışmış Linux sunucuları vardır. .....yukarı
Nasıl Elde Edebilirsiniz?
Linux serbest bir yazılım olduğundan dolayı, internet üzerinden ücretsiz serbestçe indirilebilir. Eğer bilgi işlem merkezinde Linux konusunda uzman bir eleman bulunuyorsa, kolaylıkla Linux kurulumu gerçekleştirilebilir. Eğer sistem entegrasyonuna ve danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyuluyorsa, az bir maliyetle Linux CD’siyle birlikte, kurulum bilgilerini içeren kitap satın alınabilir. Alternatif Sunucu Bilgileri .....yukarı
Türkçe OpenOffice 1.0
OpenOffice.org 1.0 ürününün geliştirilme noktası olan OpenOffice, ürünle aynı ismi alan web sayfası; geliştiriciler, pazarlamacılar ve kullanıcıların ideal buluşma noktası olarak tanımlanıyor. OpenOffice.org, belli başlı tüm platformlarda çalışan, XML tabanlı, açık bileşen API'lerini kullanan bir ofis yazılımını hazırlamak ve geliştirmeyi amaçlıyor.
OpenOffice.org üyeleri, yazılım uzmanları ve pazarlama koordinatörleri tarafından iki yıldan fazla süren çalışmalar sonucu oluşturulan açık kaynak kodlu ofis yazılımı OpenOffice 1.0, Haziran ayında Türkiye’deki kurumsal kullanıcılarıyla buluştu. Bireysel kullanıcıların yanı sıra artış gösteren kurumsal kullanıcılara yönelik hazırlanan yazılım, mevcut kaynakların korunmasını sağlarken en düşük maliyet özelliği ile ciddi bir tasarruf aracı olarak dikkat çekiyor. Yeni geliştirilen sistem, kurumların ve KOBİ’lerin iş yapma modellerini en ekonomik platforma taşımayı hedefliyor. .....yukarı
Özellikleri
-OpenOffice.org web sayfasından indirilebilen ve serbestçe kullanılabilen bir yazılım.
-Open Office 1.0, Microsoft Office'e en ciddi alternatif olarak göze çarpıyor.
-OpenOffice.org 1.0, masaüstünde ihtiyaç duyulabilecek tüm ofis uygulamalarını (kelime işlemci, hesap tablosu, sunum ve çizim yazılımları) 25'den fazla dilde destekliyor.
-OpenOffice 1.0, Microsoft Office ve Star Office dahil olmak üzere pek çok dosya biçimini tanıyarak şeffaf bir şekilde uyumluluk sağlıyor. Ayrıca, 1.0 sürümü Linux, PPC, Solaris, Windows ve diğer Unix ürünleri altında çalışabiliyor. .....yukarı

OpenOffice 1.0 kullanıcılara ne kazandırıyor?
Diğer ofis ortamlarıyla uyumluluk
: Her zaman alıştığınız ofis yazılımlarıyla tam uyumluluk, üstelik Türkçe.
XML dosya biçimi: Kullanıcılar kolayca karmaşık belgeler üretebilir, düzenleyebilir ve saklayabilir.
Açık kaynak kodu: Açık kaynak kodlu yazılım, üzerinde istenilen değişikliğin yapılmasına olanak tanıyor.
Kolay kullanımlı arayüz: Linux ve Windows altında aynı anda çalışabilen en esnek arayüz, kullanıcıların kolaylıkla bu ortama alışmasını sağlıyor.
Açık standartlar: Tanımlanan standartların açık olması, kurumların tek bir firmaya bağlı kalmalarını engelliyor.
Fiyat avantajı: Diğer ofis uygulamalarının fiyatlarının yüksekliği karşısında OpenOffice.org 1.0, ciddi bir alternatif.
Linux’un ulusal işletim sistemi olarak kabul görmesi konusuna öncülük eden ve kurumsal hizmet sunan ilk firma olan Gelecek A.Ş, Ankara Ticaret Odası üyelerine %40 indirimli olarak; sadece kitap ve sistem entegrasyonu, danışmanlık, eğitim, telefon ve fiziksel destekler karşılığı olan 24.000.000,-TL fiyata programı paket halinde verebileceği teklifinde bulunmuştur.
Daha detaylı bilgi için anılan şirket ile irtibata geçilmesini tavsiye ederiz.
www.gelecek.com.tr
Fiyatı: 170 Sayfalık kitabı ile birlikte 39.500 TL. Ankara Ticaret Odası Üyeleri için 24.000.000,-.....yukarı
Linux 1.1 Kurumları Geleceğe Taşıyor
Gelecek A.Ş, Türkiye'deki Linux yaygınlığını artırmak amacıyla, son kullanıcının Linux'u daha kolay benimsemesi için Türkçe eklentiler yaparak Ar-Ge laboratuarlarında Gelecek 1.1’i geliştirdi. Türkçe eklentilerin (Türkçe kurulum programı, geniş Türkçe belgeleme sistemi...) varlığı, kolayca Türkçe bastırma imkanının yakalanması ve X Window altında modern, son kullanıcıya yönelik bir pencere yöneticisinin tamamen Türkçe olması nedeniyle mevcut dağıtımlardan Red Hat temel alındı. Bu dağıtımın üzerine daha önce mevcut birtakım Türkçe paketler, Türkçe yazı tipleri, Türkçe yazdırmak için gerekli yerelleştirilmiş programlar bağlandı. Böylece hem sunucu, hem masaüstü ve daha önemlisi, kullanışlı ve Türkiye şartlarına uygun bir dağıtım yakalamak hedeflendi.
-Gelecek Linux, açıktır: Gelecek Linux, tamamen "açık" lisanslanmış programlardan oluşur. Bu nedenle dağıtımı tamamen serbesttir. Ticari ya da bireysel olarak özgürce faydalanmayı mümkün kılıyor.
-Türkçe kullanım için ideal :Her uygulama ile ekrana ve yazıcıya Türkçe yazma ve bastırma desteğini orijinal olarak içinde barındırır.

- Kullanımı kolay: Gelecek Linux 1.1, en yeni sürüm masaüstü bileşenleriyle donanmış, kullanımı kolay, İnternet'e hazır ve Star Office yüklü olarak gelmektedir.
Fiyatı: Gelecek Linux CD’si 25.000 TL Ankara Ticaret Odası Üyeleri için 15.000.000,-TL'dir. .....yukarı
Dünya Ülkelerinde Linux
Linux, dünya ülkelerinde hızla yayılıyor. Başlangıçta alternatif olarak algılanan Linux, artık IBM, HP gibi bilişim devlerinin destek verdiği uygulanabilir ve ticari yaşamda da yerini alan bir sistem. Avrupa’da Almanya, İngiltere ve Fransa Linux’u ulusal işletim sistemi olarak kabul ediyor. Alman ordusu gibi kritik noktalarda, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılıyor. İngiltere ise, kamu sektörü içinde serbest yazılımların zorunlu kullanılması için çalışmalarına devam ediyor. Aynı zamanda Linux’un doğum yeri olan Finlandiya’da, Linux kullanan ülkeler arasında ilk 5 içinde yer alıyor.
Avrupa Birliği Komisyonun girişimi olan E-Europe çalışmasında da, açık kaynak kodlu yazılımların merkezi bir rolu mevcut. Orta Asya ülkelerinden Güney Kore’nin, kamu kurumlarında Linux sayesinde yüzde 80 oranında tasarruf sağladığı biliniyor. Çin ise, Linux’u ulusal işletim sistemi olarak kabul edip, kamu kurumlarında Linux’un kullanımını zorunlu hale getirmiş durumda. .....yukarı
Türkiye’de Durum
Linux, 1998 yılında tüm dünyada yayılma sürecine girerken, Türkiye’de ise Linux’a karşı başlıca çekinceler vardı. Varolan önyargılar, uygulanan başarılı projelerle birlikte aşılmaya başlandı. Somut uygulamalar, kurumların dikkatini Linux üzerine çekti. Ttahminlere göre Türkiye’de 100.000 Linux kullanıcısı mevcut.
Türkiye,’de Linux kullanan bazı firmalar: Şişecam, Paşabahçe, Hürriyet, üniversitelerin yüzde 70’i, Kriminal Polis Laboratuvarı, İstihbarat Daire Başkanlığı, Tübitak, Radikal (web sistemleri), Sabah (web sistemleri), Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 45 şubesi, Yargıtay, Başbakanlık, Milli Piyango İdaresi, IBM Türkiye, Gelecek A.Ş
İstatistik Bilgiler
-Netcraft’a göre, dünyadaki tüm internet web sunucularının % 24.6’sında Linux çalışıyor. Bu oran 1.347.000 sunucuya karşılık geliyor.
-Survey.com’a göre, büyük ölçekli işletmelerin %72’si Linux’u yada açık kaynak kodlu bir Unix türevini kullanıyor.



Emege saygı

 

apokontek

Üye
3 Eki 2006
65
0
33
Social Engineer...(!)
Hocam lınux aslında xp e oranla cok daha hızlı acılıyor(Ubuntu kullanıcısyım bu nedenle ubuntuyla alakalı konusuyorum). Ve guvenlık bakımındanda bı o kadar daha guvenılır oldugundan tum kardeslerıme tavsıye ederım...
 

v3nomtR

Kıdemli Üye
23 Şub 2010
2,688
0
İstanbul
programlar uyumlumu bize eksilerini ve artılarını görebilceğimiz bi konu flan gösterebilirmisin dnemeyi düşüyorum
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.