Linux Server (Sunucu) Nedir

SessizKalpler

Kıdemli Üye
17 Ocak 2016
4,911
21
.
Linux Server (Sunucu) Nedir/SessizKalpler

linux-icon-4.png

Merhaba arkadaşlar ben SessizKalpler bu konumda Linux Server konu başlığını ele alacağım. Olabildiğince size objektif ve kolay anlaşılır bilgiler vermeye çalışacağım izninizle konuya başlıyorum. Şimdi öncelikle Server adlı kavramımızın ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor her ne kadar bir çoğumuzun kulağına gelmiş bir kavram olsa da kulakta gelme bilgilerdense teknik açıdan bilgiler bizim için her zaman iyi olacaktır. Server Türkçe ismi ile sunucu bir başka ifadesi ile ana makine, belirli işlemlerden geçtikten sonra ağ aracılığıyla bilgi, uygulama gibi faktörleri farklı kullanıcılara yada sistemlere ulaştırmaya çalışan donanım ve yazılım parçalarından oluşan kişisel olmayan özel bilgisayarların genel ismine denmektedir. Sunucuyu sunucu yapan özellik biraz önce bahsettiğim gibi başka bilgisayarlara hizmet veren bilgisayarlar olmasıdır. Demek istediğim ifadeyi biraz daha açar isek sunucuların çıkış birimi ekranlar değil bilgisayarlardır. Sizin anlayacağınız dilden sunucularda monitör yoktur. Belirli bir alan üzerine kurulur ve ev sıkıldığınızda odadan odaya geçeceğiniz cihazlar değildir. Bazen devasal boyutlarda olabilir, elektriğinden fiber internetinden soğutmasına kadar ince detaylar ile oluşmaktadır.

Her ne kadar kişisel bilgisayar olmaktan çıksa da elbette bu cihazlarında işlev görebilmesi için belirli bir işletim sistemine ihtiyacı vardır. İşte bu noktada Linux işletim sistemine sahip olan sunuculara Linux server denmektedir. Şimdi Linux işletim sistemi nedir biraz bilgi edinelim. Linux serbeste dağıtılabilen bir çok amaçta kullanılan kullanıcı kitlesi geniş olan UNİX işletim sistemin bir çeşitidir. Linux işletim sistemi en çok ortak bir proje olması ile tanınmıştır çünkü bu alanda bilgisi olan kullanıcı kitlesi yada meraklıları tarafından ortak olarak geliştirilmektedir. Bu da tamamen açık kaynaklı olduğu anlamına gelmektedir. Öncelik olarak IBM-PC uyumlu bilgisayarla çalışan ayrıca neredeyse bütün platformalar da çalışabilen herhangi bir şekilde maliyete ihtiyaç olmayan işletim sistemidir. Yukarda da bahsettiğim gibi tamamen açık kaynaktan oluşması ve herhangi bir kişinin geliştirebilmesi Linux’u diğer tüm işletim sistemlerinden öne çıkarmış ve bir çok yeni işletim sistemi yaratmıştır. Artık Linux işletim sisteminin ne olduğunu anlamış oldunuz. Şimdi neden Linux işletim sistemini tercih etmemiz gerektiğini ve bizim ne işimize yarayacağına gelelim. Linux’un serverlarda kullanılmasının sebebi piyasada ücretsiz olarak kullanılabilmesi bir nevi herhangi bir masraf unsuru olmaması sunucu donanımına para veren kullanıcı ek olarak işletim sistemi için para harcamayı doğal olarak istemeyecektir. Ayrıca ticari gelir elde etmek için kullanılsa bile herhangi bir lisans ücreti ödenmesi gerekmemektedir.

Bir başka sebepte Linux işletim sisteminin bir çok mimarı ile uyum içinde olmasıdır. En önemli niteliklerden biride her çeşit dosya sistemi ve Protokol’ü de desteklemesidir. Bir çok ağ çeşidi içerisinde sıkıntısız kullanılması da başka bir avantajıdır. Sistemi olabildiğince zorlamaz donanımsal özelliklerden yararlanmak değil de yararlanmamak ister. Öyle ahım şahım bir donanım da istemez. Birden fazla uygulamayı herhangi bir sıkıntıya rastlamadan çalıştırabilir. Sistemsel yada arayüzsel bir değişiklik yapıldığı zaman yeniden başlatılması gerekmez zaten serverların olayı da 24 saat açık kalabilmesidir. Uptime adı verilen aktiflik süresi olarakta oldukça fazla ayakta durabilmektedir. Uzakta yönetim oldukça gelişmiştir. Ekranda bir imleci oynatmanız yada verdiğiniz komut anlık olarak iletilmektedir. Bütün bu harikalar yaratmasına rağmen kullanım açısından profesyonellik, tecrübe, komut bilgisi olmadan kullanılamayacağında belirtmeden geçmeyelim.

Evet arkadaşlar bu konu içerisinde Server kavramı kullanım amacı, İşletim sistemi ile olan bağlantısı buna bağlı olarak Linux hakkında ayrıntılı bilgi verdik ve iki kavramın birleşmesinden oluşan Linux Server üzerinde oldukça Durduk kullanım açısı ve neden kullanılması gerektiği ile ilgili konulara değindik. Başka bir konumda görüşmek üzere bu makale araştırmalar üzerine tamamen tarafımca yazılmıştır iyi forumlar dilerim.

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.