Linux Server Yönetim

S79 MeDuSa

Katılımcı Üye
29 Şub 2020
340
5
4Zqp2Z.png



LINUX SERVER YÖNETIM


SUNUCU (SERVER) NEDIR?


Sunucular bilgisayar ağlarında kullanıcılara hizmet sunan normalinden daha hızlı ve geniş hafızalı bilgisayarlardır. Bu bilgisayar sorun yaşanmayacak şekilde donatılır. Verdiği hizmetlere göre isimlendirilir.



by2kJE.jpg




SUNUCU ÇEŞITLERI

Görevleri bakımından bir çok sunucu vardır. En çok bilinen çeşitleri;



Web sunucusu

HTTP Protokolünü kullanır. KUllanıcıların istekleri ile internet siteleri üzerinde hizmet sağlar.




FTP Sunucusu

File Transfer Protocol'ünü kullanır. Bu sunucu ile dosya aktarımları gerçekleştirilir.




E-Posta sunucusu

Adındanda anlaşıldıgı gibi e-pota transferini gerçekleştirmeye yarayan sunucudur.


nsb2NV.jpg






Database server

Veritabanı sunucusu veri işlemlerinin fazla olduğu sistemlerde kullanılan bir sunucudur. Herhangi bir talepte hem hizmeti veren hem de veritabanı sunucusu etkileşir.


Proxy server

Web de anonimlik için kullanılan bir sunucudur. Örneğin gönderdiğiniz bir istek alıcıya ulaşmadan ip

adresinizi değiştirir.



DNS server

Domain Name System. Yazdığınız domain adresinin karşılığı olan ip adresini bulur ve yönlendirme yapar. Internette işinizi çok kolaylaştıran bir sunucudur. Bu sayede Ip adreslerini aklınızda tutmanız gerekmez.




Sunucular veri merkez (data center) da duruyor. Çok hızlı internet bağlantısına sahiptirler ve birçok güvenlik önlemleri ile donatılmıştır.



di4eot.jpg


HOSTING NEDIR?

Diyelim ki bir web siteniz var 7/24 açık olması gerekmez mi? Bütün hizmetleri karşılayabilecek bir sunucuyu yapmaya bütçeniz yetecek mi? Işte burada hosting şirketleri devreye giriyor. Müşterilerinin sitelerini kendi sunucularında barındırıyorlar. Onların güvenliğini sağlıyorlar.

Hosting çeşitleri


  • Paylaşımlı hosting
WordPress kullananların en çok tercih ettiği hosting hizmetidir. Bir sunucuda birden fazla kullanıcının web sitesi bulunabilir. Aynı sunucuda yine birden fazla web siteniz bulunabilir.



  • Kiralık sunucu
Bir süreliğine web sitenizi barındırabileceğiniz hosting hizmetidir. Tek bir kuruluş ya da kişi tarafından kullanılır. Bu da sunucunun tüm kaynaklarını yalnızca kiralayanın kullanabileceği anlamına gelir. Tamamen kontrol sizdedir. Bunun için kapsamlı bir sunucu yönetim bilginiz olmalıdır.




  • Bulut sunucu (cloud server)
Bir çok fiziksel sunucunun oluşturduğu sunucu havuzundan sanallaştırma yöntemi ile daha kapsamlı sanal fiziksel sunucular elde edilmesidir. Geniş bir alana sahip olduğu için sistem gereksinimleri değişse bile sunucu değiştirmenize gerek kalmaz. Herhangi bir donanımsal arızada siteniz etkilenmez. Eğer bir bulut sunucusundaysanız herhangi bir siteye erişmek istediginizde sizi en yakın sunucuya yönlendirecektir.




  • VPS (virtual private server) sanal özel sunucu
VPS sanallaştırılma teknolojisi ile oluşturulan bir sunucudur. Bir fiziksel sunucu içerisinde birden fazla VPS bulunabilir. BU fiziksel sunucunun gücüne göre değişir. Her VPS birbirinden bağımsız çalışır. Paylaşımlı bir ortamda çalışırken paylaşımsız bir ortamda sunucu işlevlerini sunar.



hsLkhK.jpg


LINUX SERVER


Linux sunucularının görevi sistem, ağ yönetimi, web servisleri ve veritabanı yönetimini sağlamaktır.
LInux işletim sistemlerinin çalışmak için bir arayüze ihtiyacı yoktur terminal üzerinden halledilebilir bu da onu avantajlı kılan bir diğer özelligidir. LInux sunucukarında bir stabillik mevcuttur sistem kapatılmadıgı sürece çalışırlar.


Yüksek bir performans ile çalışırlar. Çok fazla kullanıcıyı bünyesinde barındırabilirler. Güvenlik önlemleri üst seviyededir. Açık kaynak kodlu oldukları için değiştirilebilirler ve böylelikle kullanıcılar sistemleri kendine göre özelleştirebilir. Büyük bir çoğunluğu ücretsizdir.


Uptime süreleri yüksektir. Ayarları değiştirdiginde ya da bir program yüklediginde yeniden başlatmanıza gerek yoktur. Güçlü şifreleme algoritmalarına sahiptir. Genel olarak kullanılan toplamda 104 çeşidi vardır. Neredeyse her türlü protokolü destekler. Bir çok işletim sistemi ve bilgisayar ile uyumludur.


LInux sunucularının en çok tercih edilenleri ;



CentOS

JX2Nud.png







Ubuntu Server



Dter20.jpg







Gentoo


Dvbm7c.png






Debian

0WTfEf.jpg






Redhat


WFnnMB.png






Slackware


7Ae1q1.jpg














Webmin


Tüm linux sistemlerini destekler. Bir çok ayar modülü vardır; kullanıcı hesapları, dosya paylaşımı, Apache, DNS.. gibi
Eklenti sistemine sahiptir böylelikle üçüncü parti modüller yazılabilir.


www.webmin.com






Usermin


Webmin'in kolaylaştırılmış hali olarak düşünebiliriz. Kullanıcılar kolaylıkla yönlendirebiliyor, şifre değişiklikleri yapıyor, SSH bağlantıları kurabiliyor.

www.usermin.com


MySQL



MySQL bir veri tabanı yönetim sistemidir. Çifte lisanslı bir yazılımdır. Güçlü ve esnek bir sisteme sahiptir. Web sunucularının en çok kullanılan veri tabanıdır.


https://www.mysql.com/






TÜRK HACK TEAM
 

ѕeleɴια

Kıdemli Üye
18 May 2018
2,620
905
ZYZZ
Güzel konu ellerine sağlık. Ben konularımda şöyle yapıyorum sende öyle yapabilirsin eğer hoşuna giderse.


Konu İçerikler


KONU İÇERİĞİ 1
KONU İÇERİĞİ 2
KONU İÇERİĞİ 3
RESİMLİ ANLATIM




KONU İÇERİĞİ 1

YAZILAR VE RESİMLER



KONU İÇERİĞİ 2

YAZILAR VE RESİMLER


KOnu İçeriği 3


YAZILAR VE RESİMLER


Ben bu şekilde yapıyorum sende böyle kullanabilirsin. Ben ortalıyor ve başlıklar 5 metin 4 olmak şeklinde yapıyorum senin göz kararına göre sen ayarlayabilirsin. İyi forumlar

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.