Linux Sİstemlerİ Online Kurulum Kİtabi

ByCrauSeRs

Kıdemli Üye
22 Eyl 2007
2,641
9
THT KaLıcı KonutLarı
Linux İşletim Sistemi
Linux, kullanıcılarıyla buluştuğu 1991 yılından beri kendine saygın bir yer edinmiş ve haklı bir kullanım yaygınlığı bulmuştur. Linux, diğer UNIX türevlerine benzer şekilde çok kullanıcılı, çok görevli bir işletim sistemidir. Diğer UNIX'lerin aksine Internet üzerinden ücretsiz dağıtılması, hızla gelişmesini sağlamış, dünya üzerinde milyonlarca (1999 yılı tahminlerine göre 15 milyon) destekçisi olmasına neden olmuştur.

Linux, geniş bir donanım desteği ile geliyor ve 16 işlemciye kadar verdiği destekle yüksek oranda ölçeklendirilebilirlik sunuyor. 386 ve üzeri tüm işlemcilerde çalıştığı gibi 1992'den beri sürat rekorunu elinde bulunduran Alpha işlemcilerde de rahatlıkla kurulabiliyor.

Linux ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bunun anlamı, Internet'ten kaynak kodu da dahil olmak üzere çekirdek kodunu indirebilir ve derleyebilirsiniz. Sadece çekirdeğini değil, GNU lisansı altında verilen onbinlerce yazılım da ücretsiz temin edilebiliyor. Kaynak kodunun, işletim sistemiyle birlikte verilmesinin büyük önemi var. Serbest yazılım felsefesi içindeki özgürlük, size elinizdeki yazılımı yazar isim hakkını gözeterek değiştirme ve yeniden dağıtma hakkı verir.

Linux'un gelişmiş grafik arayüzü, görsel uygulamaların çalıştırılması için hızlı bir ortam oluşturuyor. Kolay uygulama geliştirme araçları, ağ üzerinden veri iletişimini, kullanıcıyla etkileşimi, veri tabanı yaratılmasını ve yönetimini, web uygulamalarını çok kolay bir hale getiriyorlar.

Linux'u alırken yanında gelen uygulama yazılımları artık tam teşekküllü denilecek kadar geniş ve gelişmiş yapıdadır. Birkaç yıl öncesine kadar sıkıntısı hissedilen uygulama yazılımları, birer birer boy göstermeye başladılar.

Linux, aynı disk üzerindeki işletim sistemleriyle uyum içinde çalışabilir. Bilgisayarın açılışı esnasında dilediğiniz sistemden başlayabilirsiniz. Linux'un DOS, FAT16, FAT32 dosya sistemi uyumluluğu yanında DOS programlarını çalıştırmak için DOSEMU, Windows programlarını çalıştırmak için VMware, Wabi ve Wine programları vardır.

Aşağıda Linux'un temel parçalarını ve bunların özelliklerini göreceğiz.

Çekirdek : Linux'un çekirdeği bir bakıma sistemin beyni sayılabilir. Çekirdeğin adı "Linux"tur, ancak pek çok kişi tarafından tüm dağıtıma verilen ismin "Linux" olduğu zannedilir. Dünya üzerindeki dağıtımlar 1999 itibariyle 40'ın üzerindedir. Ancak hepsi aynı çekirdeği kullanır, değişen tek şey dosya ve dizin yapısı, dağıtıma giren belgeler, paketler, dağıtımın fiyatı ve dağıtımın hedeflediği kullanıcılardır.

Birden çok kullanıcı desteklemesi : Linux, dizayn aşamasından bu yana hep birden çok kullanıcıyı desteklemek amacıyla yazılmış ve buna göre programlanmıştır.





Birden çok görevin aynı anda yapılması : Linux, birden çok görevin aynı anda yapılmasına olanak veren bir sistemdir.

Kararlılık : Linux, 1.0 sürümünün Internet sitelerine konulduğu 14 Mart 1994 yılından beri beta denemelerini geçmiş ve kararlı bir yapıya bürünmüştür.

Çok işlemcili SMP desteği : Linux'ta Intel ve SPARC platformlarında mevcuttur. Sürüm numarası 2.0 ile başlayan SMP çekirdekler açılırken sistemde kaç tane işlemci olduğunu bulur ve buna göre kendisini ayarlar.

Linux ve ağ teknolojileri : Linux, doğrudan doğruya Internet'e hazır olarak bağlanabilmesi için TCP/IP desteği ile gelir. Bu sayede TCP/IP konuşan diğer bilgisayarlarla ve işletim sistemleriyle rahatça anlaşabilir. TCP/IP'nin yanında NetBEUI, Samba (Windows makinalarının birbirleriyle konuşmak için kullandıkları protokol), Appletalk (Macintosh) gibi protokoller de desteklenir.

Güvenlik mekanizması : Linux, 386 ve üstü işlemcilerda korumalı kipte (protected mode) çalışır. Böylece bu kipin özelliklerinden sonuna kadar faydalanır.

Grafik arabirimi : X Window (kısaca X) adı verilen ve MIT'te geliştirilen grafik arayüzü, Linux'ta sadece metin ekranda çalışmak istemeyen kullanıcılar için ilginç sayılabilecek bir yazılımdır. X altında farklı ruhlara hitap eden, değişik görüntüler sunan pek çok pencere denetleyici vardır.

Donanım Gereksinimleri
Linux'un daha önce de belirttiğimiz gibi donanımdan sonuna kadar faydalanması neticesinde son derece düşük donanım maliyeti vardır. Desteklediği kartlar piyasada her an bulunabilir cinstendir.

En Düşük Donanım İhtiyacı
386 SX/16 işlemci ve 4Mb RAM
En az 150 Mb boş disk bölümü ve bir takas bölümü
Kullanılabilir Donanım İhtiyacı
Bir Pentium işlemci
32Mb RAM
En az 300 Mb boş sabit disk alanı ve bir takas alanı
İyi bir grafik ekran görüntüsü alabilmek için en az 1 ya da 2Mb bellekli ekran kartı
Fare (PS/2, Microsoft, Mouseman)
Desteklenen Donanımlar
CPU (MİB - Merkezi İşlem Birimi)
386 ve üzeri Intel uyumlu tüm işlemciler (386, 486, Pentium, PentiumII, Pentium Pro, Celeron ve türevleri) ile değişik üreticilerin dağıttığı Intel uyumlu işlemcilerde (AMD, Cyrix) Linux sorunsuz olarak çalışabilir. Amiga'larda kullanılan Motorola işlemcilerde de (68020, 68030, 68040 ve 68060) Linux çalışabiliyor. Bunların yanında daha gelişmiş sayılan DEC Alpha, SPARC, StrongARM, MIPS, HP PA-RISC ve PowerPC (Macintosh'larda kullanılan) işlemcilerde de Linux kurulmuştur.

Mimari
ISA, EISA, VESA ve MCA (IBM PS/2'lerde kullanılan Micro Channel Architecture) mimarilerindeki anakartlar desteklenir. Yerel veri yollarından VLB ve PCI da Linux ile sorun çıkartmadan çalışacaklardır.

Bellek
Teorik olarak 4GB'a kadar RAM desteklenmektedir.

Sabit Disk
EIDE ve IDE diskler ile MFM ve RLL'e sahip 8 ve 16 bitlik sabit disk denetleyicileri Linux tarafından desteklenir. Benzer şekilde SCSI denetleyicisi desteklenen (Advansys, Adaptec AHA 1542, 1522, 1740, 27xx ve 29xx gibi) tüm SCSI sabit disk ve CD-ROM'larla Linux altında çalışabilirsiniz. CD-ROM aygıtlarından Matsushita/Panasonic, Mitsumu, Sony, Soundblaster, Toshiba ve ATAPI gibi türler de desteklenenler arasındadır.

Ekran
Metin ekranlarda SVGA, VGA, EGA, CGA veya Hercules kartlar ile X Window grafik ekranı altında S3, ATI Mach8/32/64, Trident, ET3000/4000, Paradise, Cirrus Logic gibi kartlar desteklenir.

Ağ Kartları
Onlarca tip ethernet kartı desteklenir ve halen bu liste gittikçe artmaktadır. 3COM, WaveLAN, Western Digital, D-Link, Intel, DEC, HP, AMD, Zenith firmalarının ürettiği kartların çok büyük bir çoğunluğu tanınabilir. Genellikle en sık kullanılan ethernet kartları NE2000 ve 3COM uyumlulardır.

16450 ve 16550 UART tabanlı seri kartlar ve tüm asenkron modemler Linux altında çalışır. Internal (makinanın içine takılan) veya external (makinanın dışında duran) modemler ile Linux yardımıyla Internet'e bağlanabilirsiniz. Winmodem'leri Linux ile birlikte kullanamazsınız. ISA modemler Linux ile sorunsuzca çalışır.

Ses Kartları
Linux, SoundBlaster, ProAudio Spectrum, Gravis Ultrasound, AWE 32/64 gibi ses kartlarını destekler.

Yazıcılar
Linux'un yazıcı desteği nispeten kısıtlıdır. Windows uyumlu olduğu söylenen birtakım yazıcılar Linux altında çalışmazlar. Aslında temel bir kural olarak şunu belirtebiliriz ki paralel veya seri porta takılan her yazıcı ve çizici, sürücüsü olduğu sürece Linux tarafından desteklenir. Hatta bir yerel ağ üzerinden bu yazıcılar birden çok makinaya paylaştırılabilir.

Fare
Linux, Microsoft, Mousesystems ve Logitech ¤¤¤¤¤¤ mouse, ATI XL, Logitech ve Microsoft busmouse ile PS/2 mouse desteklenir.

KURULUM İŞLEMLERİ


Slackware Linux kurulumu
Bu bölümde Slackware Linux dağıtımının kurulumu anlatılacak ve kurulum örnek şekillerle desteklenecektir.

Ön hazırlıklar
Kuruluma başlamadan önce birtakım ön hazırlıklardan geçmeniz gerekiyor. Bunlardan kısaca söz edelim.

Genel Bilgisayar Bilgisi
Daha önce, önsözde de belirttiğimiz gibi bilgisayarlar hakkında detaylı olmasa da bazı ön bilgilere sahip olmalısınız. Özellikle bilgisayarın sabit diskinin büyüklüğü (Mb cinsinden), türü (IDE, SCSI), hafıza (Mb cinsinden), CDROM (varsa, IDE veya SCSI olmayan CD sürücülerin modeli) ve farenin tipi bilinmelidir. Bunları bilgisayarı satın aldığınız yerden öğrenebilirsiniz.
Video kartının özelliklerinden ve monitörünüzün tipinden haberdar olmalısınız. Özellikle monitörün hangi ekran çözünürlüğünü destekleyebildiğini öğrenin.
Ağ Bilgisi
Eğer bir ağa bağlı iseniz ağ özelliklerini ve ağa bağlanabilmek için gerekli bilgileri sistem yöneticinizden öğrenin. Slackware kurulumu için bir ağa bağlı olmak zorunda değilsiniz. Aşağıda yazılanlar, bilgisayarınızı Internet'e ethernet kartı yardımıyla bağlamak için gerekli bilgileri içerir. Eğer telefon hattı üzerinden Internet bağlantısı planlıyorsanız aşağıdakilerin hepsi işinize yaramayabilir.

Makinanızın IP adresi : 144.122.72.14 benzeri 4 adet birbirinden nokta karakteriyle ayrılmış rakamlardan oluşmalıdır.
Ağ maskesi : Yine IP adresine benzer şekildedir, genellikle 255.255.255.0 gibi bir rakamdır.
Arayüz (gateway) adresi : Bilgisayarınızın dış dünyaya açılan kapısı
Alan adı sunucusu (DNS) IP adresi : Makine adından IP adresini bulmak için kullanılır.
Alan adı (domain name), örnek olarak gelecek.com.tr
Makine adı (host name), örnek olarak penguen.gelecek.com.tr
Kurulum Yöntemleri
Slackware Linux kurmak için birkaç yolunuz vardır. Bunlardan birini tercih etmelisiniz. En kolay yol CD'den kurulumdur. Eğer BIOS'unuzun CD'den açma özelliği de varsa hiç disket oluşturmanıza gerek kalmadan kuruluma başlayabilirsiniz. Deneyebileceğiniz diğer yollar ise sabit diskten kurulum, ağdan kurulum gibi seçeneklerdir.



Açılış Disketi Oluşturulması
Eski BIOS'ların CD'den açılış desteği vermemesi de mümkün. Bu durumda iki adet açılış disketine ihtiyacınız var.

Dos altında açılış disketi hazırlamak için aşağıdaki yönergeleri takip edin:



D:\dosutils> RAWRITE
Enter disk image source file name: ..\BOODSKS.144\BARE.GZ
Enter target diskette drive: A:
Please insert a formatted diskette into drive A: and press -ENTER- :
Yukarıdaki örnekte, SCSI olmayan sistemler için kullanılabilecek BARE.GZ disket görüntüsünü (root disketi) boş bir diskete yazdırdık. Eğer sisteminizde bir SCSI denetleyici var ise BARE.GZ yerine SCSI.S disket görüntüsünü kullanmalısınız.

Root disketi oluşturmak için kullanmanız gereken görüntü ise COLOR144.GZ dosyası. Yine RAWRITE.EXE programını kullanarak root disketini de oluşturabilirsiniz.

Eğer bir başka Linux sisteminiz varsa, disketin oluşturulması gayet kolaydır. CD'yi bağlayın ve bare.gz dosyasının bulunduğu dizine gelin. Disket sürücüye temiz bir disket yerleştirdikten sonra aşağıdaki komutu verin:




dd if=bare.gz of=/dev/fd0
Root disketi için ise,

dd if=color144.gz of=/dev/fd0
komutlarını vermelisiniz.

Sabit Diskten Kurulum Yapmak İçin
Eğer kurulumu sabit diskinizden yapmayı düşünüyorsanız bunun için bir MSDOS disk bölümüne ihtiyacınız var. Ancak bu bölümün DoubleSpace ile sıkıştırılmamış olmasına dikkat ediniz. İlk olarak sözü edilen bölümde bir dizin oluşturun:



mkdir slackwar
Oluşan bu dizinin altına her disk serisi için A1, A2, .. dizinlerini oluşturun. CD'deki disk serileri içinde bulunan dosyaları bu dizinler altına kopyalayın. Şu anda sabit diskten kurulum için dizinler hazır demektir.

CDROM'dan Kurulum
Eğer CD'den kurulum yapacaksanız sadece boot ve root disketlerine ihtiyacınız olacak. O da BIOS'u CD'den açılışı desteklemeyen kullanıcılar için. Elinizdeki CD otomatik kurulumu destekliyorsa, BIOS'tan gerekli düzenlemeleri yaparak hemen kuruluma geçebilirsiniz.

Kurulum
Bu bölümde kurulum işlemleri adım adım anlatılacaktır.

Bölümlendirme
Öncelikle sabit diskinizde gerekli bölümlendirmeleri yapmalısınız. Eğer diskinizde önceden mevcut başka bir işletim sistemi varsa önce Linux için yer açmalı, ardından gerekli bölümlendirmeleri yapmalısınız. Makineyi açılış disketi veya CD ile açmalısınız. Açılış sırası için gerekli değişiklikleri BIOS ayarları altından yapabilirsiniz. Oluşturduğunuz disk bölümlerini (swap ve native) kurulum sırasında Linux dosya sistemi kopyalanması için formatlamanız gerekecek.



Gerekli Disk Bölümleri
Linux kurmak için en azından iki disk bölümüne gereksiniminiz olacak. Bunlardan biri asıl sistemin kopyalanacağı "native" bölüm, diğeri ise takas alanı olarak görev yapacak "swap" bölümüdür. Takas alan, belleğin yetmediği durumlarda sanal bir bellek olarak görev yapar. İsteğinize göre native bölüm sayısını artırabilir ve Linux'u birden çok disk bölümüne yerleştirebilirsiniz. Disk bölümlendirmeyi yapabileceğiniz çeşitli programlar mevcuttur. Bunlardan en çok kullanılanı fips ve fdisk'dir.

fdisk Kullanarak Bölüm Oluşturulması
Linux sistemini disket ya da CD-ROM yardımıyla açtıktan sonra karşınıza



slackware login:
komut satırı gelecektir. Buraya "root" yazarak giriş yapın.

Ardından bölümlendirme yapmak için fdisk komutunu verin. Varolan bölümleri görmek için p komutunu kullanın. Diğer komutları ve ne işe yaradıklarını görmek için ? karakterini kullanabilirsiniz. Şimdi Linux için önce bir swap (takas) bölüm oluşturalım. Bunun için önce n komutunu verin. fdisk size birincil (primary) mi yoksa uzatılmış (extented) bölüm mü oluşturacağınızı sorar. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, birincil bölümlerin sayısının 4'ü geçemeyeceği. 4'den fazla bölüm için 3 birincil ve daha sonraki bölümleri yerleştirmek için bir de uzatılmış bölüm eklenmelidir.

fdisk, p komutunu verdikten sonra sizden bölüm numarası isteyecektir. Hiç bölümümüz olduğunu varsayarak buraya 1 yazıyoruz. 1 dedikten sonra bölümün başlayacağı ilk silindir numarası sorulur. Burada verilen seçenek ne ise onu yazınız (parantez içindeki ilk sayı). Arından son silindir numarası istenecektir. Eğer buraya da parantez içindeki sayıyı kullanırsanız diskin tamamını kullanmış olursunuz. Böyle yapmak istemezseniz +miktarM olarak istediğiniz büyüklüğü verebilirsiniz. "miktar" yerine megabayt cinsinden büyüklüğü yazın (örnek olarak 70 Mb yer ayırmak için +700M).

Artık istenilen bölüm oluşmuştur. p ile yeni bölümün oluşup oluşmadığını kontrol edebilirsiniz. Biz önce takas alanı yapmak istemiştik, ancak bölüm tipi olarak öntanımlı native görünecektir. Bunu değiştirmek için t komutu kullanılır. Disk formatlarının bir listesini öğrenmek için ise L komutunu kullanabilirsiniz. t yazınca sizden tipini değiştirmek istediğiniz bölüm numarasını ister. 1 yazın ve yeni kodu 82 olarak girin (82 = takas alanı kodu). Şimdi p ile bölümlere bakarsanız 1 numaralı bölümün swap olduğunu göreceksiniz. Linux kurmak için bir bölüme daha ihtiyacınız var. Bunu da oluşturmak için sırasıyla n,p,2 komutlarını girin. İlk silindir için verilen sayıyı, son silindir için eğer başka bölüm ayırmak istemezseniz verilen rakamı, eğer başka bölümler oluşturmak isterseniz yine +miktarM olarak girin. Biz başka bölüm oluşturmadığınızı varsayarak son silindir için verilen rakamı giriyoruz. fdisk'de yaptığınız bu değişikliklerin aktif hale gelmesi için sırasıyla v ve w komutlarını kullanın. Ancak bu komutlardan sonra geri dönüş yoktur. Yaptığınız bölümlerde önceden bilgi varsa bunlar kaybedeceksiniz. Ne yaptığınızı iyice düşündükten sonra disk bölümlendirme tablosunu değiştirin.

Sırada oluşturduğunuz takas alanın aktif hele getirilmesi var. Bu işlemi "setup" menüsünden yapabilirsiniz.

Setup Programı
fdisk ile bölümleri hazırladıktan sonra setup komutu yardımıyla kurulum işleminin yapılacağı bölüme girelim. Karşınıza help, keymap, addswap, target, source, select, install, configure, exit seçenekleri olan bir menü çıkacaktır.

Aşağıda bu menülerin hangi amaçlarla kullanıldıklarını görebilirsiniz.



help: Yardımı görüntüler
keymap: US klavye dışında klavye seçimi yapmak için kullanılır.
addswap: Genelde ilk önce kullanılan seçenektir. Eğer komut satırından takas alanınızı aktif hale getirmediyseniz bu seçenek yardımıyla kolayca bu işi yapabilirsiniz. Aşağıda nasıl yapıldığı anlatılmıştır.
target: Linux sisteminin kurulacağı disk bölümün seçildiği seçenektir. Aşağıda bu seçimin nasıl yapıldığı anlatılmıştır.
source: Linux'u nereden yükleyeceğinizi bu seçenekte belirtiyorsunuz (CDROM gibi...).
select: Paket seçiminin yapıldığı seçenektir.
install: Kurulumu başlatır.
configure: Sistem ayarlarının yapıldığı seçenektir.
exit: Çıkış
Not: İşlemleri yukarıda belirtilen sırada yapmadığınız takdirde seçenekler çalışmayacaktır. Örneğin kaynak seçilmeden paket seçimine geçemezsiniz. Ayrıca gereken sırada ilerlediğinizde bu menüdeki seçenekleri kullanmanıza gerek kalmaz. Setup programı otomatik olarak sıradaki menüye geçecektir.

Şimdi setup programını kullanmaya başlayalım.



Takas Alanının Aktif Hale Getirilmesi
İlk olarak takas alanımızı kullanıma açmak üzere aktif hale getiriyoruz:



addswap
seçeneğini seçiniz. Bu seçeneğe girdiğinizde otomatik olarak sabit diskte bulunan takas alanının numarası verilir ve bu bölümü takas olarak kullanmak isteyip istemediğiniz sorulur. "Yes" diyerek devam ediniz.



Native Bölüm Seçimi
Kuruluma devam için "Continue with Installation" sorusuna "yes" diyerek devam ediniz. Bu soruya "yes" cevabı vermenizin ardından setup programı Linux'un kurulabileceği native bölümleri listeler.

Buradan kurmak istediğiniz bölümü işaretleyip "OK" seçeneğini seçin. Setup size bu bölümün formatlanıp formatlanmayacağını, formatlanacaksa format türünü soracaktır. Eğer format esnasında hatalı disk bloklarının (bad blocks) kontrol edilmesini isterseniz buradaki "Check" seçeneğini, kontrol etmek istemezseniz "Format" seçeneğini seçiniz. Kontrol işlemi biraz uzun sürebilir.

Bu bölümden sonra setup size native bölüm ile ilgili bilgilerin /etc/fstab dosyasına yazıldığına dair bilgi verecektir. "Exit" diyerek devam ediniz.

Linux Altından Diğer İşletim Sistemlerine Ulaşılması
Eğer sisteminizde yüklü başka işletim sistemleri varsa Linux altından bunları görebilme imkanınız vardır.

Eğer böyle bölümler varsa setup programı kurulumun bu bölümünde farklı dosya sistemine sahip bölümlerin olduğunu bilidirir ve Linux altından bunları görmek isteyip istemediğinizi sorar. "Yes" derseniz karşınıza bu bölümlerin bir listesi çıkar. Görmek istediğiniz bölümü işaretleyerek "OK" tuşuna basınız.

Ardından da bu bölümün bağlanacağı (mount) dizini girmelisiniz.

Tüm bölümler için işlemleri tamamladıktan sonra kuruluma devam etmek için "Continue" başlığı altındaki soruya "Yes" cevabı verin.



Kurulum Kaynağı
Sırada kurulum kaynaklarının alınacağı yerin belirlenmesi var.

Burada karşınıza 5 seçenekli bir menu çıkacaktır. Size uygun olanını seçin. CD'den kurulum için "1 Install from a Slackware Cdrom"u seçin. Bu seçim yapılınca CD-ROM'unuzun tipinin kurulum programına tanıtılması gerekmektedir. Bunun için karşınıza çıkan "auto" veya "manual" seçeneklerini kullanınız. Auto seçeneği, CD sürücüyü otomatik olarak tanıyacaktır.



Kurulum Türü ve Paket Kategorileri
Eğer CD-ROM sürücünüz sorunsuz olarak bağlandıysa kurulum türünü isteyen bir soru karşınıza gelir. En genel olan "Slakware" seçeneği ile devam ediniz.

Bundan sonra sırada sisteminize hangi genel kategorideki yazılımların seçileceği var. Buradaki bazı seçenekler önceden seçili durumda olacaktır. Bunlar tavsiye edilen seçeneklerdir. Ancak mutlaka kurulması gereken seri A serisidir.

Kurulum Şekli
Genel kategori seçimlerinden sonra kurulumu nasıl yapmak istersiniz şeklinde bir soru sorulacaktır. Buradaki seçenekler ve anlamları şöyledir:



full: Herşeyi yükler (620 MB+ yer kaplar)
newbie: Yeni başlayanlar için, ayrıntılı kurulum yapılır.
menu: Menü aracılığıyla grup seçimi yapılır.
expert: Menü aracılığıyla paket seçimi yapılır.
custom: Paket dizininden seçim yapılır.
tagpath: Seri dizilerinin bulunduğu dizinlerin içindeki dosyaları okur.
help: Yardım dosyasını görüntüler.
Biz bunlardan "expert" seçeneğini kullanmanızı öneririz. Böylece her bir seri içindeki paketleri ayrı ayrı görebilirsiniz. Kurulum sırasında da bu paketler hakkında bilgi alırsınız.

Expert (uzman) yöntemi seçildikten sona karşınıza sırasıyla disket serileri gelecektir. Bu serilerin alt paketlerinden istediklerinizi boşluk tuşu ile işaretleyebilirsiniz. Bir seri içindeki işaretlemeler bittikten sonra "Ok" ile kuruluma geçin. Bir serinin diske kurulması bittikten sonra sıradaki seriye geçilir.

Karşınıza gelecek seriler ve içerikleri şöyledir:

A - Temel Linux sistemi (kurulumu zorunludur)
AP - X gerektirmeyen çeşitli uygulamalar
D - Program geliştirme (c,c++,perl,..)
E - GNU Emacs editörü
F - FAQ, HOWTO dökümanları
K - Linux çekirdek kaynak kodu
N - Ağ uygulamaları (tcp/ip,uucp,mail,..)
T - TeX yazılımı TCL - tcl/tk dili
X - XFree8 X Window sistemi
XAP - X uygulamaları
XD - X sunucu serisi
XV - XView
Y - X Window gerektirmeyen oyunlar


Kurulum sırasında ekranda hangi paketin kurulduğu, paket hakkında ayrıntılı bilgi ve paketin boyu da yeralır.

Çekirdek Seçimi
Seçtiğiniz tüm serilerin yüklenmesi bittiğinde karşınıza "Install Linux Kernel" başlıklı bir menu çıkacaktır. Bu menüden hangi çekirdeği kullanacağınızı seçmelisiniz.

Eğer açılış disketinde bulunan çekirdeği kullanacaksanız "bootdisk", CD'den bir çekirdek kullanacaksanız "cdrom", açılışı her zaman disket ile yapacak ve çekirdeği bu diskete koyacaksanız "floppy", öntanımlı /vmlinuz çekirdeğini kullanacaksanız "skip" seçeneğini seçmelisiniz.

En genel olarak kullanılan seçenek "skip" seçeneğidir. Bunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu seçimden sonra ayarların yapılacağına dair bir mesaj ile karşılaşacaksınız. Bu menüyü "Yes" ile geçin ve ayarlara başlayın.



Sistem Ayarları
Açılış Disketi
Ayarlar bölümündeki ilk menüde açılış disketi isteyip istemediğiniz sorulur. "Make Bootdisk" adlı bu menüdeki seçenekler ve anlamları şunlardır:



format: Disket sürücüdeki disketi formatlar.
simple: /vmlinuz'u diskete kopyalayarak disketi oluşturur.
lilo : lilo özelliği de olan açılış disketi yapar (Bu disket ile sistemde birden fazla işletim sistemi olduğu durumlarda bunlar arasında seçim imkanı doğar).
continue: Bu bölümü atlar.


Mutlaka açılış disketi yapmanızı öneriyoruz. Sistemin açılmadığı nadir durumlarda ihtiyacınız olabilir. Disket yapmak için "simple" veya "lilo" seçeneklerini kullanın. Ardından disket sürücüye bir disket yerleştirin ve "Yes" seçeneğini işaretleyin.



Modem Ayarları
Bundan sonraki adım "Modem Configuration", yani modem ayarları bölümüdür. Eğer modeminiz varsa bağlı olduğu iskeleyi işaretleyip Enter'a basınız.



Eğer modeminiz yoksa "no modem" adlı seçeneği işaretleyip yine Enter'a basarak devam ediniz.



Yazıtipi Ayarları
Sırada font ayarları var. "Screen Font Configuration" adlı bu menüden yazıtipi ayarlarında değişiklik yapmak için "Yes" seçeneğini seçiniz.



Karşınıza gelen menüden istediğiniz yazıtipini seçin. Seçimi yaptıktan sonra Enter'a basın. Karşınıza yeni yazıtipiyle yazılmış bir mesaj çıkacaktır. Eğer bu yazıtipini kullanmak isterseniz "Yes", kullanmak istemezsiniz "No" ile devam ediniz.



Lilo Ayarları
Bir sonraki bölüm Lilo seçeneğidir. Eğer diskinizde birden fazla işletim sistemi varsa lilo çok kullanışlı bir programdır. Diskinizdeki ilk sektöre yazılan lilo sayesinde ilk açılış sırasında halihazırdaki işletim sistemleri arasında seçim yapmak mümkün olur. Burada karşınıza gelen seçenekler,



simple: Otomatik olarak Lilo kurulumu
expert: lilo.conf setup menüsü ile kurulum
skip : lilo'yu kurmadan devam
seçenekleridir. Eğer sisteminizde sadece linux olacaksa "skip" seçeneğini giriniz. Lilo'yu kurmak için "simple" seçeneğini seçin.



Şimdi Lilo'nun nereye kurulacağı sorulacaktır. Burada 3 seçenek karşınıza çıkar.



MBR: Sabit diskin ana açılış kaydına (Master Boot Record, MBR) yazar.
Root: Linux bölümün süperbloğuna yazar.
floppy: Diskete yazar.
En genel kullanılan ilk seçenektir. "MBR - Install to Master Boot Record" seçeneğini seçmeniz önerilir. Karşınıza bir menü çıkacaktır. İlk olarak "Begin" ile kuruluma başlayın. Sizden parametre istenecektir. Çoğu sistemler için buna gerek yoktur, bu soruyu Enter ile geçiniz. Ardından lilo'da olmasını istediğiniz ilk işletim sistemini seçmelisiniz. Örneğin Linux. Sonra karşınıza bu bölümün bulunduğu disk bölümünün adı istenir. Örneğin /dev/hda2. Ardından da bu seçim için bir etiket istenir. Örneğin linux.

İkinci işletim sistemimizin Win95 olduğunu farezedelim. Onun için ilk menü karşınıza geldiğinde "dos" seçimini işaretleyip enter'a basınız. Bundan sonra bu bölümün adı ve etiketi istenir. Tüm işlemler bittiğinde lilo'yu kurmak için "Install Lilo" seçeneğini seçiniz.



Ağ Ayarları
Bundan sonraki ayarlar ağ ayarlarıdır. "Configure Network" menusune "Yes" diyerek devam ediniz.

İlk soru hostname, yani kurulum yapılan makina adıdır. Kullanılacak makina adını yazın ve "OK" ile geçin.

Ardından da domainname (alan adı) yazılır. Eğer ethernet kartınız varsa gerçek ağ ayarları, yoksa loopback ayarları yapabilirsiniz. Size loopback kullanıp kullanmacağınız sorulur. Eğer kartınız varsa "No", yoksa ve loopback kullanmak isterseniz "Yes" seçeneğini seçiniz.

Bir ethernet kartınızın olduğunu varsayarak ayarları buna göre yapalım.

Öncelikle makinanın IP adresini girmelisiniz. Bu IP adresi bilgisini sistem yöneticisinden öğrenebilirsiniz. Ardından netmask (ağ maskesi) numarası ve gateway (geçit) IP numarası girilir. Eğer sistemde dış dünyaya açılan bir geçit yoksa Enter ile bu bölümü geçebilirsiniz. Bundan sonra bir alan adı sunucunuz (Domain Name Service, DNS) olup olmadığı sorulur. Varsa "Yes", yoksa "No" seçeneğine basın ve DNS sunucunun IP numarasını verin. Ağ ayarları böylece tamamlanmış olur.

Diğer Ayarlar
Sırada fare, e-posta sunucusu, zaman dilimi gibi ayarların yapılması kaldı. Karşınıza çıkan menüden kullandığınız fareye uyan seçeneği seçin ve "OK" tuşuna basın. Bir fare seçtikten sonra bu farenin bağlı olduğu iskele sorulacaktır. Uygun olanı seçin ve devam edin. PS/2 fareler için ps2, Microsoft uymlu üç tuşlu fareler için ms ve Microsoft uyumlu iki tuşlu fareler için bare seçilebilir

Sırada e-posta göndermek için kullanılan "sendmail" ayarları var. Menüdeki ilk seçeneği girin ve Enter'a basın.

Sendmail'in ardından "Timezone Configuration" yani zaman dilimi ayarı var. Bu bölüm için Europe/İstanbul seçeneğini kullanabilirsiniz.

Bir sonraki menüde, karşınıza root şifresi girilmediğine dair bir uyarı çıkacaktır. Eğer açılış sırasında sisteme root kullanıcısı (en yetkili kullanıcı) ile girmek ve bu kullanıcıya bir şifre atamak istiyorsanız "Yes" seçeneğini seçin ve bir şifre yazın. Şifreyi de verdikten sonra kurulum tamamlanmış olacaktır.



Karşınıza tekrar setup menusu çıkacaktır. "EXIT" ile çıkın ve "reboot" komutu ile bilgisayarınızı tekrar başlatın.

Eğer makineniz sorunsuz kuruldu ise Linux açılır (Lilo kurulmuş ise Linux bölüm için belirlenen etiketi yazın). Seçenekler için shift tuşunu kullanabilirsiniz).



makina-adı login:
istemcisi karşınıza gelecektir. Buraya root yazın,



password:
kısmına da belirlediğiniz şifreyi yazın. X Window ortamına geçmek için startx komutunu kullanabilirsiniz. Ancak daha önce



xf86config
programı yardımıyla X Window sunucusunun ayarlarının yapılması gerekiyor.
 

ByCrauSeRs

Kıdemli Üye
22 Eyl 2007
2,641
9
THT KaLıcı KonutLarı
Caldera Open Linux Kurulumu


Cd'den Açılış
Eğer BIOS'unuzun CD'den açılış özelliği varsa bu yolu deneyin.

Yüklemeye başlamak için Open Linux CD'sini cd sürücünüze yerleştirin ve makinenizi tekrar başlatın.

Eğer BIOS'un bu özelliği yoksa açılış disketi oluşturmalısınız.



Açılış Disketinin Oluşturulması
Açılış disketini ister DOS, isterseniz Linux altında oluşturabilirsiniz. DOS'ta disket oluşturmak için kullanacağınız program rawrite.exe'dir. Bu programı CD'de OpenLinux/cols/tools dizini altında bulabilirsiniz.



D:\OpenLinux\cols\tools> rawrite
Enter disk image source file name: ..\..\boot\catalog
Enter target diskette drive: A:
Please insert a formatted diskette into drive A: and press enter:
Açılış disketiniz oluşmaya başlayacaktır.

Linux'ta disket oluşturmak için dd komutu kullanılır.



dd if=catalog of=/dev/fd0
Böylece açılış için gerekli disketi oluşturmuş olduk. Disketi sürücünüze yerleştirin ve makinenizi tekrar başlatın. (BIOS açılış sırasının diskete bakacak şekilde olmasına dikkat ediniz.)



Kuruluma başlamak
Eğer açılışta herhangi bir problem ile karşılaşmadıysanız karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.

Karşınıza gelen bu ekranda size donanımınız ile ilgili bilgiler verlecektir. Buradaki işlem bir kaç dakika sürebilir. Çekirdek yükleme ve donanım ile ilgili çalışmalar bitirilince kurulum programı LIZARD'ın hazırlanmasına başlanır. Bir süre sonra işlemler bittiğinde karşınıza Caldera'nın logosu çıkacaktır.

Kurulum
Caldera logosu kaybolunca kuruluma geçebilirsiniz. Karşınıza ilk gelecek ekranda dil seçimi yapılır. Burada mevcut olan seçenekler İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca. Bunların arasından kullanmak istediğiniz dili seçin.

Bir sonraki ekrana ulaşmak için ekranın altındaki Next seçeneğini kullanın. Her ekranda kurulum ile ilgili yardım almak için altta yer alan "help" butonundan, bir önceki bölüme geçmek içinse "back" butonundan yararlanabilirsiniz.

Fareniz bir dahaki ekranda ayarlanacağında bu bölümde onu kullanamayabilirsiniz. Böyle bir durumda seçenekler arası geçişi tab ve ok tuşları ile yapabilirsiniz. Seçim yapmak için de enter'ı kullanın. Ancak büyük ihtimalle fareniz ilk ekranda kullanılabilir halde olacaktır.



Fare Ayarları
Bir sonraki ekranda fare ayarlanır. Aşağıda bu ayarın yapıldığı sayfanın görüntüsü var.

NOT: Fareniz önceki sayfalarda otomatik olarak tanınmış olabilir. Eğer öyle ise bu sayfada farenizle ilgili diğer ayarları yapabiliriniz.

Farenizi tanıtmak için



Farenizi hareket ettirin. Bu sayede fareniz ve tipi otomatikman tanınacaktır.
Seçeneklerden farenizin özelliklerine uygun olanı seçiniz. Seçenekler şunlardır:
Standard without wheel
MouseManPlus
IntelliMouse
ThinkingMouse
GlidePoint
NetMouse
NetScroll
Devam etmek için Next'e basınız.

Yükleme Yeri
Bir sonraki ekranda OpenLinux'un nereye yükleneceği ayarlanır.

Kurulum programı diskinizi tarayarak bu seçeneklerden birini otomatik olarak seçer.

Eğer diskinizde bir linux bölümü bulursa Prepared Partition seçeneği, eğer bulunmazsa Entire Disk seçeneği seçili olur.

Buradaki üç seçenek ve anlamları şöyledir:

Entire Harddisk: Tüm diske kurulum yapılacaksa bu seçenek seçilmeli.
Prepared Partition: Diskin bir bölümüne yükleme yapılacaksa bu seçenek seçilmeli.
Custom: Yeni disk bölümleri yapmak isterseniz bu seçeneği seçmelisiniz.
Eğer burada custom seçeneğini seçerseniz bir sonraki görüntü aşağıdaki gibi olacaktır.

Yeni bölümler eklemek için ve varolan disk bölümlerini değiştirmek için bu ekranı kullanabilirsiniz.

İstediğiniz bölümü seçin ve özelliklerini değiştirmek için edit seçeneğini kullanın. Silmek için ise Delete seçeneğini kullanınız.

Next seçeneğini seçmeden önce elinizde Linux native (linux'un kurulacagi yer) ve Linux swap (takas) bölümleri olması gerekir.

Bu bölümleri oluşturmak için var olan bölümlerden yararlanacaksanız istediğiniz bölümü işaretleyip Edit seçeneğini, yeni bölüm yapacaksanız Add Logical seçeneğini kullanınız.

Linux native bölümün bağlanacağı yeri (mount) seçmek için ya da diğer dosya sistemleri arasından bağlamak istediğiniz olursa gerekli bölümü seçip Edit seçeneğine tıklayınız. Burada bağlanacak yere istediğiniz dizin adını girin.

Eğer entire Disk seçeneğini seçti iseniz karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir:

Bu ekranda kurulumu yapacağınız sabit diski seçin. Ancak seçimden sonra bu diskte gerekli bölümleri yapmak için "Prepare selected disk for Linux" seçeneğini seçmelisiniz.

Bu seçeneğin kullanılmasının ardından otomatik olarak bir native ve bir de swap bölümünüz oluşur.

Devam etmek için Next'e basınız.



OpenLinux Dosya Sisteminin Tanımlanması
Eğer Prepared Partition seçeneğini seçtiyseniz karşınıza aşağıdakine benzer bir ekran gelecektir.

Bu ekranda Open Linux için kullanılacak bölüm seçilir. Seçeneklerden istediğinizi seçin. Seçenekler arasında değişiklik yapmak için root bölüm yapmak istediğiniz bölümün üstüne tıklayın.

Seçeneklerden eminseniz Next'e basıp ve devam edin.

Sırada Linux Bölümlerinin formatlanması var. Bu bölümde karşınıza yüklemenin yapılacağı bölümlerin listelendiği bir ekran çıkar:

Bu ekranda en az iki bölüm göreceksiniz:



/ dizinine bağlanmış bir root bölümü
Sanal bellek olarak kullanılacak olan swap bölüm
Devam etmeden önce Format Chosen Partitions seçeneğini seçmelisiniz. Bölümler eğer Formatting bölümlerinde Yes yazarsa formatlanacaktır.

Formatlama bitince Next butonu aktif hale gelecektir. Bu butona basarak devam ediniz.



Yüklenecek Paketlerin Seçimi
Bu ekranda yüklenecek paketlerin seçimi yapılacaktır. Ekran görüntüsü şu şekildedir:

Bu bölümde seçebileceğiniz 4 seçenek mevcut:



Minimal installation
gleam.gif
u seçenek yaklaşık 160 MB yer kaplar. Tam bir Linux sistemidir ancak bir çok uygulamadan ve özellikten yoksundur.
All recommended packages: Bu seçenek yaklaşık 500 MB yer kaplar. Linux tüm özellikleri ve grafik araçları ile beraber yüklenir. Bir çok kullanıcının tercih ettiği seçenektir.
All Packages: Bu seçenek yaklaşık 1.4 GB yer kaplar. Tüm paketleri ve geliştirme araçlarını yükler.
Not: Eğer disk bölümünüz bazı seçenekler için yeterli boşluğa sahip değilse o seçenek kullanılamaz durumda olacaktır.

Linux'u yükledikden sonra da yeni paket yükleyebilirsiniz. Bunun için Kpackage programını kullanınız.

Paketlerin yüklenmesi esnasında sisteminizle ilgili diğer ayarların yapılmasına devam edilecektir. Bu ayarlar grafik ekran ile ilgili ayarlardır.

Karşınıza gelecek ekran klavye ayarlarınızın yapılmasını sağlayacaktır. Aynı ekranın alt tarafında yükleme işleminin ne durumda olduğunu da görebilirsiniz.



Klavye ayarlarını yapmak için

Klavye modelinizi seçiniz
Klavye dilinizi seçiniz
(Seçime bağlı) Test here alanında klavyenizi test ediniz.
Devam etmek için Next'e basınız.
Sırada grafik kartınızın seçimi var. Bu bölümün ekran görüntüsü aşağıdadır.

Bu bölümde ekran kartınız ayarlanacaktır. Kurulum programı kartınızı otomatik olarak tanıyacaktır. Diğer bilgilerinde doğru şekilde ayarlanması için Probe seçeneğine tıklatınız.

Bu esnada biraz beklemeniz gerekecek. Bir süre sonra ayarlar yeni haliyle karşınızda olacaktır.

Eğer tanımada bir sorun varsa muhtemelen kartınız OpenLinux tarafından desteklenmiyor olabilir. Güncellemeler için www.calderasystems.com adresine bakınız.

Devam etmek için Next'e basınız.



Monitör Seçimi
Monitör seçimini aşağıdaki ekranda yapacaksınız:

Ekran karşınıza geldiğinde sizin monitörünüze uyan seçenekler seçili olacaktır. Eğer bunları kullanmak istemezseniz ayarlaru şu şekilde yapabilirsiniz.

Monitör ayarı yapmak için,

Listede listelenen ürünlerden monitörünüzün üretici firmasını işaretleyiniz.
O üreticiye ait ürünler için solda bulunan + işaretine basınız.
Monitör modelinizin üzerine tıklayınız.
Eğer monitörünüz listede yoksa Typical monitors'u seçerek monitörünüzün özelliklerini işaretleyiniz.
Devam etmek için Next'e basınız.


Video Kartı Özelliğinin Seçilmesi
Aynı ekranda mönitör ve ekran kartınıza bağlı olarak sıradaki ekranda ekran kartı özellikleri seçilir.



Ekran Çözünürlüğü (Screen Resolution)
Tazeleme oranı (Refresh Rate)
Renk Derinliği (Color Depth)
Availability
Bu ekranda ekran çözünürlülüğünü ve renk derinliğini seçin. Buradaki değerleri yüklemeden sonra XF86Setup programı ile de değiştirebilirsiniz.

Ekran kartı ve monitör ayarları için:



İstediğiniz ekran seçeneği üzerine tıklayınız.
Seçtiğiniz örneği denemek için test düğmesine basınız.
Eğer test başarısızsa seçimleri tekrar yapınız.
Sonuç başarılı ise Next ile devam ediniz.
Kullanıcı Tanımları ve Şifreler
Bu ekranda Linux'un yetkili kullanıcısı olan root'a şifre atanması var.

şifre atamak için:



Root Password alanına şifreyi yazınız.
Confirm bölümüne geçmek için TAB'a basın ve aynı şifreyi tekrar yazın.
Devam etmek için Next'e basınız.


Kullanıcı Eklenmesi
Bir sonraki ekranda sisteme kullanıcı ekleme imkanı sağlanır.

Yeni kullanıcı açmak için:



Real name kısmına kullanıcının adını ve soyadını yazınız.
Login Name kısmına kullanıcını sisteme girerken kullanacağı adı yazınız. Bu bölümde en fazla 8 karakter kullanmanız öneriliyor.
Password kısmına kullanıcının şifresini yazın ve aynı şifreyi confirm spelling kısmına da yazarak şifreyi doğrulayın.
Kabuk seçeneklerinden birini seçiniz (tercihen bash).
Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra Add User düğmesi aktif hale gelecektir. Bu düğmeye basarak yeni kullanıcıyı oluşturabilirsiniz.
Başka kullanıcılar eklemek isterseniz aynı işlemleri tekrarlayınız.
Bir sonraki bölüme geçmek için Next butonuna basınız.


Ağ Ayarları
Şimdi karşınıza gelecek olan ekranda ağ ayarları yapılır. Burada bir kaç önemli noktadan bahsedelim.



Eğer ethernet kartınız yoksa No ethernet seçeneğini seçip bir sonraki bölüme geçiniz.
İnternet'e bir İnternet servis sağlayıcı aracılığıyla bağlanmak bu ayarların yapılması gerektirmez.
Eğer ağınızda Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) kullanarak istemcilere ağ bilgilerini sağlayan bir sunucunuz varsa ikinci seçeneği seçiniz. Bu seçenek için alanları doldurmanıza gerek yok. Gerekli bilgiler sunucudan sağlanacaktır.
Eğer ethernet kartınız varsa ve ayarları statik olarak yapacaksanız karşınıza gelen ekranda gerekli yerleri doldurmalısınız.
Ağ Ayarlarının Statik Olarak Yapılması:

IP Address alanına, makinanızın IP adresini giriniz.
Yerel ağınız için ağ maskesini (netmask) giriniz.
Ağ geçitinin (gateway) IP adresini giriniz.
Name Server kısmında yazan DNS isim sunucunuzun IP adresini yazın.
Eğer ikinci bir isim sunucunuz varsa onun da IP adresini Backup #1 kısmına yazın.
Eğer NIS kullanacaksanız NIS alan adınızı girin.Eğer NIS kullanmayacaksanız bu alanı boş bırakınız.
Hostname kısmına makinenizin adını yazınız.
Devam etmek için Next'e basın.
Kurulumun Sonlandırılması
Karşınıza gelecek bu ekranda içinde bulunduğunuz zaman diliminin seçimini yapın:

Zaman aralığını seçmek için:



Seçenek listesinden uygun olan bölgeyi seçin.
Eğer sisteminizde Linux ile beraber Windows da varsa Local Time'ı seçin.
Eğer sisteminizde sadece OpenLinux varsa GMT (Greenwich Mean Time) seçeneğini işaretleyin.
Devam etmek için Next'e basın.
Bir sonraki ekranda Tetris oyunu sizi karşılar. Kurulum işlemi bitene kadar bu oyunu oynayabilirsiniz.

Yükleme bittikden sonra Finish butonu aktif hale gelecektir. Bu butona basarak yükleme biter ve OpenLinux açılır.

Eğer sisteminizde Windows da kurulu ise makineniz tekrar açıldığında Windows açılır. Eğer her açılışda Linux-dos seçeneği ile karşılaşmak isterseniz BootMagic programını kullanınız.

Aynı işlemi linux altında lilo'yu yükleyerek de yapabilirsiniz. gerekli değişiklikleri lilo.conf dosyasını edit ederek yapabilirsiniz.
 

ByCrauSeRs

Kıdemli Üye
22 Eyl 2007
2,641
9
THT KaLıcı KonutLarı
Red Hat Linux kurulumu
Bu bölümde Red Hat Linux dağıtımının kurulumu anlatılacak ve kurulum örnek şekillerle desteklenecektir. Kurulumun bazı aşamalarında ekran görüntüleri yer almamaktadır, bu durum kurulum disketleri ile çalışırken ekran görüntülerinin kaydedilememesindendir. Ancak bilgisayar başında geçireceğiniz her kurulum aşamasında kitaptaki bilgiler gayet açıklayıcı ve yol gösterici olacaktır.

Ön hazırlıklar
Kuruluma başlamadan önce birtakım ön hazırlıklardan geçmeniz gerekiyor. Bunlardan kısaca söz edelim.

Genel bilgisayar bilgisi
Daha önce, önsözde de belirttiğimiz gibi bilgisayarlar hakkında detaylı olmasa da bazı ön bilgilere sahip olmalısınız. Özellikle bilgisayarın sabit diskinin büyüklüğü (Mb cinsinden), türü (IDE, SCSI), hafıza (Mb cinsinden), CDROM (varsa, IDE veya SCSI olmayan CD sürücülerin modeli) ve farenin tipi bilinmelidir. Bunları bilgisayarı satın aldığınız yerden öğrenebilirsiniz.
Video kartının özelliklerinden ve monitörünüzün tipinden haberdar olmalısınız. Özellikle monitörün hangi ekran çözünürlüğünü destekleyebildiğini öğrenin.
Ağ bilgisi
Eğer bir ağa bağlı iseniz ağ özelliklerini ve ağa bağlanabilmek için gerekli bilgileri sistem yöneticinizden öğrenin. Red Hat kurulumu için bir ağa bağlı olmak zorunda değilsiniz. Aşağıda yazılanlar, bilgisayarınızı Internet'e ethernet kartı yardımıyla bağlamak için gerekli bilgileri içerir. Eğer telefon hattı üzerinden Internet bağlantısı planlıyorsanız aşağıdakilerin hepsi işinize yaramayabilir.

Makinanızın IP adresi : 144.122.72.14 benzeri 4 adet birbirinden nokta karakteriyle ayrılmış rakamlardan oluşmalıdır.
Ağ maskesi : Yine IP adresine benzer şekildedir, genellikle 255.255.255.0 gibi bir rakamdır.
Arayüz (gateway) adresi : Bilgisayarınızın dış dünyaya açılan kapısı
Alan adı sunucusu (DNS) IP adresi : Makine adından IP adresini bulmak için kullanılır.
Alan adı (domain name), örnek olarak gelecek.com.tr
Makine adı (host name), örnek olarak penguen.gelecek.com.tr
Disk alanı
Sabit diskin hangi alanını Linux için ayıracağınıza şimdiden karar verin. En azından iki disk alanını Linux için kullanmanız gerekecektir. Bu disk alanlarından bir tanesi takas alanı (swap space) için ayrılacaktır.

Yeni bir diskiniz varsa ya da eski sisteminizden zaten kurtulmayı planlıyorsanız sorun yok, ancak boş ve Linux için ayrılmayı bekleyen bir disk alanınız yok ise bazı DOS yazılımları yardımıyla yeni disk bölümleri yaratmalısınız. Bunun için fips ve defrag ikilisi gayet ideal ve uzun yıllar boyu denenmiş programlardır. Yapılması gerekenler kabaca,

Önce bölmek istediğiniz yer için diskinizde yeteri kadar alan bulunup bulunmadığını kontrol edin.
Windows'un disk defrag yazılımı ile disk üzerindeki verilerin tamamını tek bir bölgede toplayın. Böylece kalan yeri bölebilirsiniz.
fips ile kalan bölgeyi ikiye bölün.
Gerekiyorsa bu işlemi tekrarlayın.
CD-ROM'dan kurulum
Elinizdeki CD, Red Hat'in ticari olmayan sürümünü içermektedir. Ticari olan sürümünde kitapla verilen CD'ye ek olarak ücretli satılan yazılım paketleri (Red Baron ve Metro-X gibi) vardır. Red Hat Linux'un en kolay kurulum yöntemi CD'dendir. Ancak CD'nin bulunamadığı zamanlarda da Red Hat'i bir FTP adresinden, sabit diskten veya NFS sunucudan kurabilirsiniz. Bu kitapçıkta sadece CD'den kurulum yöntemi anlatılacaktır.

Disk bilgileri
Kurulum yöntemini (bizim metodumuz CD'den olacaktır) ve ne kadar yeri Linux için açmanız gerektiğini şimdiden biliyor olmalısınız. Disk sıkıntınız varsa ve deneme amaçlı kuracaksanız 300Mb, diğer durumlarda en az 600Mb yer ayırmanız tavsiye edilir.

Kurulacak Sistemin Açılması
Öncelikle açılış disketlerini oluşturmalısınız. Bu disketler CDROM altında \images dizini altında bulunurlar. \dosutils dizinindeki rawrite.exe programını çalıştırarak \images\boot.img dosyasını bir diskete yazdırmanız gerekiyor. Temiz bir disketi A: sürücüsüne yerleştirin ve CD'nizi bilgisayara takın. Aşağıdaki işlemleri sırasıyla yapın.

D:\dosutils> RAWRITE
Enter disk image source file name: ..\IMAGES\BOOT.IMG
Enter target diskette drive: A:
Please insert a formatted diskette into drive A: and press -ENTER- :
Yukarıda sırasıyla hangi disket görüntüsünü (boot.img) ve bunu nereye (A: sürücüsü) yazdıracağımızı belirttik. Eğer bir PCMCIA kartınız varsa, yukarıdaki işlemlerin aynısını supp.img disket görüntüsü için de yapmalısınız. Kurulum aşamasında PCMCIA kartlarınız tanınacak ve ikinci disketi kullanacaksınız.

Diskete yazdırma işlemi bittiği zaman disketi yuvasından çıkartın ve bilgisayarı, disketten açılacak şekilde BIOS'tan ayarlayın.

Anakartınız ve BIOS destekliyorsa herhangi bir ek diskete gerek kalmadan kurulum yapabilirsiniz. Sadece Red Hat CD'sini yerine takmanız ve BIOS'tan açılış önceliğini CD'ye vermeniz gerekecektir.

Bilgisayarınız açılır açılmaz bir açılış ekranı ile karşılaşacaksınız.

Bu açılış ekranından itibaren yapabilecekleriniz,

Kurulum için değişik yöntemler belirlemek
Fonksiyon tuşlarını kullanarak değişik kurulum metodları hakkında bilgi almak
olabilir. Biz kuruluma başlayacağımız için verilen seçenklerin ilkini kullanıyor ve sadece ENTER tuşuna basıyoruz.

Linux, kurulum sırasında birden çok sanal ekran destekler. Her bir ekranı görebilmek için ALT tuşu ve bir klavye üzerinden 1-5 arasında bir tuşa basmalısınız. Sistem açıldığı anda 1. ekran (ALT-1) üzerinde olursunuz. Diğer ekranların her birinden (nadiren gerekse de) kurulum ve çekirdek mesajlarını görmek mümkün olur. Şimdi etkileşimli kuruluma başlayabiliriz.

İlk olarak bir hoşgeldiniz yazısı sizi karşılar. "Ok" diyerek bu bölümü geçin. Ardından kurulumda kullanılacak dil seçimine geleceksiniz.

Bu bölümde istediğiniz bir dili seçin.

Klavye tipi seçimi
Seçeceğiniz klavye tipi sistem daha sonra ilk defa açıldığı zaman öntanımlı olarak kurulacaktır, ve çalışmanıza bu klavye ile devam edeceksiniz.

Dilediğiniz bir tuş takımını seçerek ENTER tuşuna basın. Eğer seçtiğiniz tuş takımını beğenmezseniz sistemi kurduktan sonra /usr/sbin/kbdconfig programı yardımıyla değiştirebilirsiniz. Önerimiz bu bölümde "us" klavye seçmenizdir.

Kurulum yöntemi
Bu kitapçık ile birlikte bir Red Hat Linux CD'si verildiği için yöntemi "Local CD-ROM" olarak seçin ve "Ok" tuşuna basın. Kurulum programı hemen ardından sistemdeki CD sürücüyü tanımaya çalışacak, eğer başarısız olursa ne tür bir CD sürücüye sahip olduğunuzu soracaktır. Sistemde IDE/ATAPI CD varsa "IDE", SCSI CD var ise "SCSI" yanıtını verin. Eğer her iki tipte CD'niz yoksa "Diğer" seçeneğini işaretleyin.

CD sürücünüzü tanıttıktan sonra verilen CD'yi CD sürücüye yerleştirin ve "Ok" tuşuna basın. Red Hat, otomatik olarak CD'yi tanıyacaktır.

Kurulumun amacı
Daha önce kurulu Red Hat sürüm 2.0 ve üzeri sisteminiz var ise bunu güncellemeniz ya da Red Hat'i yeniden kurmanız mümkün.

Normal olarak ilk defa kurulum yapılacaksa "Install" seçeneğini işaretleyin.

Disk bölümlerinin yaratılması
Red Hat Linux, kurulum sınıfları ile daha kolay bir kurulum amaçlamıştır. Kurulum sınıflarında, kendi isteğinize göre bir işistasyonu ya da sunucu amaçlı Linux kurabilir, üçüncü seçenekte ise istediğiniz paketleri seçerek Özel bir sistem yaratabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken bir durum vardır. Eğer sunucu (Server) seçimi yaparsanız, diskinizde yeralan tüm bölümler silinir ve sistem kendisi disk bölümlendirmesi yapar. Benzer şekilde işistasyonu (Workstation) kurulumu yaparsanız diskteki tüm Linux bölümleri silinir, diğer bölümler kalır.

"Custom" kurulum yaparsanız diskteki bölümleri silmek sizin seçiminize kalır.

SCSI yapılandırması
Sistemde SCSI sabit diskinizin olup olmadığını sorar. Eğer varsa "Yes"i işaretleyin. Bilgisayarınızdaki SCSI kartlar taranacak ve Linux uyumlu SCSI kartlar bulunarak kullanıcı uyarılacaktır. SCSI denetçiniz yok ise "No" diyerek bu bölümü geçebilirsiniz.

Disk ayarları
Kurulum programına Red Hat Linux'u nereye kuracağını belirtmemiz gerekecektir. Linux için ayırmanız gereken bir takas alanı olmalıdır. Daha önce söylediğimiz ölçülerde bir takas alanını diskte ayırmalısınız. Kısacası Linux için en az bir, takas alanı için bir disk alanına ihtiyacımız vardır. Takas alanını tanımlamadan Linux kurulmayacaktır.

Red Hat ile birlikte gelen iki tip disk bölümleyici vardır. Bunlardan birincisi tüm Linux dağıtımlarıyla gelen ve neredeyse standartlaşmış fdisk, diğeri de Red Hat firması tarafından geliştirilen ve nispeten daha kolay bir arayüze sahip olduğu söylenen Disk Druid. Eğer kullanım rahatlığı istiyorsanız Disk Druid'i seçebilirsiniz.



Disk Druid çalışması

Disk Druid, kullanıcı dostu bir disk bölümleme arayüzüdür. Linux, diskleri tanımlamak için DOS'tan farklı bir yapı kullanır. Örnek olarak,

Her IDE disk, /dev/hdX olarak tanımlanır. Birinci disk hda, ikinci disk hdb, üçüncü disk hdc ve dördüncü disk hdd adını alır.
Her SCSI disk /dev/sdX olarak tanımlanır. Birinci SCSI disk için /dev/sda, ikincisi için /dev/sdb kullanabilirsiniz.
Bunların yanında, her diskin bölümlerini de tanımlamak gerekir. Örnek olarak,

Birinci IDE diskin birinci bölümü /dev/hda1,
Üçüncü IDE diskin ikinci bölümü /dev/hdc2
Birinci SCSI diskin dördüncü bölümü /dev/sda4
olarak adlandırılır.

Disk Druid ekranının üst kısmında, halihazırda gösterimde olan diskin bölümlerini göreceksiniz (hda1, hda2, hdb3 gibi). Alt kısmında ise, makinanızdaki diskler hakkında bilgiler vardır (hda, hdb gibi)

Eğer kurulumdan önce disk alanı ayırmamışsanız, Disk Druid ana penceresinin altındaki tuşlar yardımıyla yeni disk bölümü eklemeniz gerekecektir. Aşağıda bu tuşlar ve kısa tanımları yeralıyor:

Add (Ekle): Yeni bir bölüm eklemek için kullanılır.
Edit (Değiştir): Bir disk bölümümün tipini değiştirmek için kullanılır.
Delete (Sil): Seçtiğiniz disk bölümünü siler.
Ok: Ekrandaki bölümlendirme tablosu bilgilerini sabit diske kaydeder ve çıkar.
Back (Geri): Diskte bölümlendirme yapmadan önce eski menülere geri dönmek için kullanılır.
F2 - NFS ekle : Bir ağ üzerinden paylaştırılan dizini sisteme eklemek için kullanılır.
F5 - Baştan : Yapılan tüm değişiklikler gözardı edilecek ve bölümlendirme tablosu eski şekline getirilecektir.
Disk Druid'in "Drive Summaries" bölümünde ise makina üzerindeki her diskin özelliklerini ayrı ayrı görebilirsiniz. Birden fazla diskiniz var ise Drive Summaries'e gelip aktif diski değiştirin. En üstteki "Current Disk Partitions" bilgilerinin değiştiğini görebilirsiniz.



Drive : Disk aygıtını gösterir.
Geom : Diskin boyut bilgilerini (silindir, kafa ve sektör) verir.
Total : Sabit diskin toplam alanını (Mb cinsinden) verir.
Used : Sabit diskin ne kadarlık bir kısmının disk bölümlerine ayrıldığını gösterir.
Free : Diskte ne kadar boş yer kaldığını gösterir.
Bar graph : Diskin ne kadarlık kısmının ayrılmış olduğunu bir bar grafik yardımıyla gösterir.
Disk Bölümleme
Red Hat Linux kurulabilmesi için diskinizde sadece bu iş için ayrılmış en az 150Mb temiz disk alanı bulunmalıdır. Ancak yeterli disk bölümünüz varsa 600Mb ve daha yukarı bir disk alanı tavsiye ediyoruz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, diskte bir tanesi sistem için, diğeri de takas alanı için olmak üzere iki ayrı disk bölümü ayırmanız gerekecektir. Bu iki disk bölümü aynı disk üzerinde olmak zorunda değildir.

Tablonun üst kısmında hangi disk alanı, kurulacak olan Linux'un hangi bölümüne bağlanacağı, alt kısımda da diskin özellikleri yeralıyor. Biz sırasıyla önce /dev/sda1'i takas alanı olarak ayıracağız, ardından da 1000Mb'lık Linux bölümünü sistemin köküne (/) yerleştireceğiz. Başka disk alanlarına ihtiyaç duymadığımız için geri kalan disk alanını henüz tanımlamadık ve ileride işimize yarayacak şekilde saklıyoruz.

Ekranın altındaki "Edit" düğmesine tıklayın. Önce takas alanımızı belirlememiz gerekiyor. Ekrana şöyle bir görüntü gelecektir.

"Size" yerine, ne kadar disk bölümünü ayarlayacağınızı yazın. "Type" için Linux Swap verin. "Grow to fill disk?" seçeneğini işaretlemeniz halinde eğer diskte, bölümlendirmeden sonra boş alan kalmış ise bu alanlar takas alanı olarak tekrar kullanılacaktır.

Kendi diskiniz üzerinde denemeler yaparken birden fazla takas alanı belirleyebilirsiniz. Ancak her bir takas alanının büyüklüğü 127Mb'tan fazla olamaz. 16'dan fazla takas alanı yaratamazsınız.

Takas alanını tanımladıktan sonra ikinci işe geçiyoruz. Linux native bölümünü (/dev/sda2) kök (/) olarak tanımlamamız gerekiyor. Tekrar "Add"i seçin. Yukarıdaki işlemlerin aynısını uygulayın, bu sefer disk tipi için "Linux native", disk büyüklüğü için "1000" girin. Tabi ki 1000 yerine kendi diskinizin büyüklüğüne bağlı olarak istediğiniz bir rakamı vermekte serbestsiniz.

"Ok" tuşuna basarak önceki menüye (Şu anki disk bölümleri) dönebilir ve "Ok" diyerek sonraki menüye atlayabilirsiniz. Ek olarak, aşağıda NFS bölümünün eklenmesi ve fdisk ile örnek çalışma yapmak için fdisk komutları yeralıyor.

NFS bölümü eklemek
F2 tuşuna bastıktan sonra, aşağıdaki bilgileri karşınıza çıkacak menüye sırasıyla girin:

NFS sunucunuzun İnternet adresi (örnek olarak penguen.gelecek.com.tr)
Uzaktaki makinanın, NFS paylaşımına açık dizini (örnek olarak /public/nfs)
Paylaşılacak dizinin, yerel makinada nereye bağlanacağı (örnek olarak /usr/nfs)
Sabit disk üzerinde birden fazla Linux native disk alanı belirleyip, bunları ayrı ayrı /home, /usr gibi dizinlere yerleştirebilirsiniz. Ancak en kolay ve geçerli çözüm, bir Linux native, bir de Linux swap (takas) disk alanı tanımlamak ve Linux'u kurmaktır.

Etkin Takas Alanı
Bu menüde takas alanının aktifleştirilmesi gerekiyor. Daha önce bir takas alanı tanımladık, şimdi de alanının uygun bir şekilde formatlanması gereklidir. "Ok" tuşuna bastığınız zaman disk üzerindeki takas alanı biçimlendirilecektir (format).

Yukarıdaki menüde yeralan son seçenek ile dilerseniz diskinizde bulunması muhtemel hatalar önceden farkedilir. Bu kısımlar Linux kurulurken "bozuk" olarak işaretlenir ve üzerine bilgi yazılmaz.

Takas alanını biçimlendirdikten sonra sırada Linux'un kök bölümü için kullanılacak olan disk alanı var. Ekranda biçimlendirilecek bölümlerin bir listesini görmektesiniz.Eğer yeni bir bölüm yaratmışsanız, bu kısmın Linux'a ayrılabilmesi ve üzerine sistemin kurulabilmesi için biçimlendirilmesi gerekiyor. Ancak daha önce diskte bir Linux varsa ve bu kısmı biçimlendiriyorsanız önceden uyarıyoruz: Biçimlendirilen bölümlerde varolan tüm eski verileriniz yokolacaktır.

Kurulacak bileşenler
Sırada Red Hat ile kurulmasını istediğiniz paketleri seçmeye geldik. Buradaki paketlerin sayısının fazlalığı kafanızı karıştırabilir. Aşağıdakine benzer bir görüntü sizi karşılayacaktır.

Yukarıdaki örnekte kendi bilgisayarınıza koyacağınız bileşenleri boşluk tuşu yardımıyla seçmeniz gerekmektedir. Yanında * karakteri olan bileşenleri yaratan paketler hakkında daha ileride detaylı sorular sorulacak ve siz de her paketin kurulup kurulmayacağına karar vereceksiniz. Menüde yeralan sistem bileşenlerine ait bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. Tüm paketleri seçmek isterseniz diskinizde en az 1200Mb'lık bir alan bulunmalıdır. "Select individual packages" tuşuna bastığınız zaman, Red Hat her bir bileşenin içindeki paketlerin kurulumuna kendisi karar vemeyecek ve seçimi size bırakacaktır.

Printer Support : Yazıcı desteği. Eğer bilgisayarınıza bir yazıcı bağlamayı düşünüyorsanız, veya bir ağ üzerindeki yazıcıyı kontrol etmek istiyorsanız seçmelisiniz.
X Window System : Windows'un ekran görüntüsüne benzer şekilde pencerelerle çalışmanızı sağlayan pencere denetleyici sistem. Linux'un bir metin arayüzü de bulunuyor, ancak en sık şekli X11 grafik arayüzü aracılığı iledir. Netscape, KDE gibi X ekranına ihtiyaç duyabilecek programlar için X Window sistemini eğer yeterli yeriniz varsa seçmenizi öneririm.
GNOME : GNOME pencere yöneticisi. Mutlaka alın.
KDE : GNOME benzeri, X Window altında kullanabileceğiniz bir diğer pencere yöneticisi. KDE'yi kaçırmamanızı öneririz.
Mail/WWW/NewsTools : Burada e-posta alıp göndermek, web sayfalarına ve haber öbeklerine bağlanmak için tin, elm, mutt, mh, pine gibi programlar bulunur.
DOS/Windows Connectivity : DOS ve Windows makinalarıyla dosya ve yazıcı alış-verişi yapmak istiyorsanız bu şıkkı seçmelisiniz.
File Managers : vi, pico, jed ve joe gibi programları içerir. Bu programları DOS'taki edit komutuna benzetebilirsiniz. Her programın kendine ait avantajı ve güçlü olduğu yanlar vardır.
Graphics Manipulation : Electric Fences, xv, Image Magick, gimp gibi görüntü dosyaları üzerinde işlem yapan programların bulunduğu bileşendir. Özellikle gimp'i almayı unutmayın.
X Games : X Window penceresi altında çalışabilecek programlar burada bulunur.
Console Games : Grafik ekrana ihtiyaç duymayan oyun programları (bsd-games) burada yeralır.
X Multimedia Support : Çeşitli oyunlar, ses kartı ve CD sürücü uygulamaları ile animasyon programları içerir.
Print Server : Linux'u bir yazıcı sunucu olarak kullanmayı düşünüyor ve bir ağa konuşlandırılmış makinaların Linux üzerinde yazıcı servisi almasını istiyorsanız bu şıkkı seçmelisiniz.
Networked Workstation : Sistem yöneticisine yönelik, özellikle ağ servislerini kapsayan tüm programları içerir.
Dialup Workstation : Linux'u uzaktan bağlantı yapabileceğiniz bir çevirmeli ağ sunucusuna dönüştürür.
News Server : inn gibi programları kullanarak Linux'u haber öbeği sunucusu olarak çalıştırabilirsiniz.
NFS Server : NFS (Network File System) aracılığı yardımıyla ağ üzerindeki diğer makinalar Linux'un disk ve CD sürücüsüne erişme imkanı bulabilirler.
SMB (Samba) Connectivity : SMB paketi, NFS'e benzer şekilde bu defa Windows, WfW ve NT benzeri makinaların Linux ile disk ve yazıcı paylaşımı yapmasını sağlar.
IPX/Netware(tm) Connectivity : Linux, Novell Netware makinaların kullandığı IPX protokolünü konuşabilir, hatta ağ üzerindeki diğer makinalar Novell Netware sunucusu olarak görev yapabilir.
Anonymous FTP/Gopher Server : Linux'un FTP ve Gopher sunucusu olarak görev yapabilmesi için bu şıkkı seçiniz. Gopher artık önemini yitirmiş, ftp ve web'e oranla kullanım olanakları kısıtlı bir İnternet servisidir.
Web Server : Linux'un web sunucu olarak görev yapması için gereken paketleri içerir. Yaygın bir kullanım alanı bulunan Apache sunucusu bu kısımdadır.
DNS Name Server : Bir alanı (domain) kontrol edecekseniz DNS'e (Alan adı sunucusu) ihtiyacınız olacaktır.
PostgreSQL (SQL) Server : PostgreSQL, DBMS uyumlu, tüm kaynak kodları verilen, ücretsiz, güvenilir ve güçlü bir veri tabanı yönetim sistemidir.
Network Management Workstation : DHCP (dynamic host configuration protocol), SNMP gibi ağ yönetimini kolaylaştıran paketler bu bileşen içinde yeralır.
TeX ******** Formatting : Doküman üretirken TeX/LaTeX kullanmak isteyen kullanıcılar bu seçeneği işaretlemelidirler. X Window altında herhangi bir ftp adresinden indirilebilecek LyX kelime işleme programı yardımıyla LaTex dökümanları hazırlayabilirsiniz.
Emacs : Emacs, Türkiye'de fazla bilinmeyen ve sıkça kullanılmayan bir metin editörüdür. Denemek isteyebilirsiniz.
Emacs with X Windows : Emacs'ın X Window altında çalışan sürümü.
C Development : C programcılarına yönelik kütüphaneleri ve gerekli belgeleri içerir. C programıyla ilgileniyor ve yazılım geliştirmek istiyorsanız bu seçeneği işaretleyin.
Development Libraries : Diğer dillere (Java, Pascal, vb) ve paket programlara ait geliştirme kütüphanelerinin bulunduğu bileşen.
C++ Development : C++ programcılığına merak duyuyorsanız bu şıkkı da seçin.
X Development : X Window programları geliştirmek için bu bileşen altında bulunan kütüphanelerden edinin.
GNOME Development : GNOME pencere yöneticisi ve GTK+ kütüphanesiyle programlama yapacaklar için.
Kernel Development : Çekirdek üzerinde değişiklik yapmak isteyen C ustaları için.
Extra ********ation : Yukarıdaki paketlerle gelmeyecek tüm belgeler buradadır. Linux ********ation Project kapsamında çıkarılan kitaplar (network administrator's guide, system administrator's guide) ile HOWTO ve FAQ dosyaları buradadır. Türkçenin yanında belli başlı tüm dillere ait geniş bir doküman yelpazesi vardır.
Everything : Tüm bileşenlerde yeralan alt paketlerin hepsini kuracaktır.
Bazı paketlerin (örneğin çekirdek ve belli başlı kütüphaneler) mutlaka kurulması gereklidir. Kurulum disketi, bu paketleri çıkartmak istediğiniz zaman izin vermez.

Grup seçimi
Red Hat ile birlikte kurulacak programlar burada seçilir. Yukarıdaki menüde programları oluşturan bileşenleri seçtik. Şimdi de her programı kurup kurmayacağımıza karar verebiliriz.

ENTER yardımıyla paketlerin seçimi yapılabilir. Seçili paketin toplam boyu ve paket hakkındaki ayrıntılı bilgi F1 tuşu yardımıyla görülebilir. Böylece gerekli gereksiz tüm paketlerin sisteme kopyalanması ve disk alanını meşgul etmeleri önlenmiş olur.

Kurulacak tüm paketleri seçtikten sonra diğer menüye geçin. Eğer bir paketin kurulumu diğeri için gerekli ise RPM (Red Hat Package Manager) olayın farkına varır ve sizi uyarır. Choose packages to satisfy dependencies
seçeneğinin iş


ALINTIDIR
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.