Linux Terminalden İSO Dosyası Yazdırma [~The Anonim~]

The Anonim

Yeni üye
9 Ara 2017
47
0
Turan
Merhabalar,
Bugün sizinle linux terminalinden dd komutları ile flash belleğe iso dosyasını yazdıracağız :)
Konuya geçelim
Linux ve BSD ortamlarında veri dönüştürme ve kopyalama aracı olan dd’yi başlatılabilir iso kalıplarını USB belleğimize yazmak için kullanalım.

Kullanım alanı disk bölümlerini kopyalamaktan veri düzenlemeye kadar oldukça geniş bir yelpaze olsa da en çok işe yarayan şekilde kullanımı iso kalıplarını USB belleğe olduğu haliyle yazdırabilmek. Bunun için ihtiyacımız olan sistemimize bağlanmış durumdaki bir USB bellek ve bir iso kurulum dosyası.

Öncelikle terminal üzerinde ISO kalıbının bulunduğu dizine geçmeniz gerekiyor. Mesela benim ISO kalıbım, İndirilenler adlı bir klasörün içinde bulunduğu için ben, cd /root/İndirilenler kodunu verip, ilgili dizine geçebilirim. Bundan sonra, ISO kalıbını USB belleğe yazdırma işlemine başlayabiliriz. Burada, öncelikle
Kod:
[COLOR="Green"]blkid [/COLOR]
komutunu vererek, USB belleğimizin hangi harflere tekabül ettiğini öğrenmemiz gerekiyor. Söz konusu komutu verdiğimde, benim USB belleğimin /dev/sdc1 olduğunu görüyorum. Demek benim USB belleğimin adı sdc1 imiş. Artık, USB bellek üzerine yazım işlemine başlayabiliriz. Ancak burada vereceğiniz komutla, ilgili aygıt içindeki bilgiler kullanılmaz hale geleceği için, aygıt seçimini dikkatli yapmanız gerektiğini unutmayın.

Diyelim ki daha önce format işleminde kullandığınız usb belleğin boyutu farklı gözüküyor.
Öncelikle bu usb ye güzel bir format çekmek için şu komutu giriyoruz

Kod:
[COLOR="green"]mkdosfs -F 32 -I /dev/sdc1[/COLOR]
/dev/sdc1 kısmına kendi flashınızın adını yazacaksınız.(-l bu harf ı harfidir.)

Mesela ben "kali-linux.iso" dosyasını yazdıracağım,o zaman komutumuz şöyle olacak
Kod:
[COLOR="green"]dd if=kali-linux.iso of=/dev/sdX bs=4M
[/COLOR]

dd if= ile başlayan kısım hedefi gösteriyor. Hedef: kali-linux.iso‘dur. of= diye başlayan kısım ise çıktıyı gösteriyor.bs, block size yani bir seferde ele alınan veri miktarı anlamına geliyor.Dikkat edilirse, çıktı: USB bellektir. Yalnız, USB bellek, sdX olarak yazılmıştır. İşte başlangıç kısmında,
Kod:
[COLOR="Green"] blkid [/COLOR]
komutuyla USB belleğimizin hangi harflere tekabül ettiğini öğrenmemiz gerekiyor demiştim ya. Onu öğrenmiştik. Öğrendiğimizi sdX’in yerine yazıyoruz. Benimki sdc1 idi. Dolayısıyla benim kodum şöyle oluyor:
Kod:
[COLOR="green"]dd if=kali-linux.iso of=/dev/sdc1 bs=4M
[/COLOR]

Yalnız bu kodu root olarak vermemiz gerekiyor. Bu nedenle Debian ve benzeri dağıtımların kullanıcıları su komutuyla root oluyorlar. Ubuntu, Linux Mint ve benzeri dağıtımların kullanıcıları ise komutun başına sudo ekliyorlar:
Kod:
[COLOR="Green"]su dd if=kali-linux.iso of=/dev/sdc1 bs=4M[/COLOR]


Komutu verdikten sonra imleç yanıp söner bu süreç yazımın başladığı anlamına gelir.
Yazım bitince flash belleğinizi başlangıçtan boot edebilirsiniz.
İyi kullanımlar kolay gelsin. [~The Anonim~]
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.