macOS Dosya Sistemi

'B4TU

Katılımcı Üye
5 Şub 2019
392
438

Merhaba değerli forum üyeleri, ben 'FatBob. MacOS alanında çalışmaya başladığımdan dolayı öğrendiklerimi adım adım sizlerle paylaşacağım. Bugün ki konumuzda macOS dosya sistemleri, bu konuda size bildiklerimi aktarmaya çalışacağım. Konu açma konusunda yeniyim zaman içinde konuların görsel ve düzen bakımından iyi olacağının garantisini verebilirim :) Şimdi konumuza geçelim.


macOS dosya sistemi, hem kullanıcıların hem de yazılımların dosya sistemine erişebildiği Mac bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Kullanıcılar, bazı dosya ve dizinleri gizleyerek veya yeniden adlandırarak dosya sisteminin kullanıcı odaklı bir görünümünü sunan Finder aracılığıyla doğrudan dosya sistemine erişirler. Uygulamalar, dosya sistemine tam dosya sistemini tam olarak diskte göründüğü gibi gösteren sistem arayüzlerini kullanarak erişir.

Etki Alanları Dosyaların Yerleşimini Belirler (Domains Determine the Placement of Files)

macOS'te dosya sistemi, dosyaları ve kaynakları kullanım amaçlarına göre ayıran birden çok alana bölünmüştür. Bu ayrım, yalnızca belirli bir dosya alt kümesi hakkında endişelenmesi gereken kullanıcı için basitlik sağlar. Dosyaları etki alanına göre düzenlemek, sistemin bu etki alanındaki dosyalara kapsamlı erişim ayrıcalıkları uygulamasına da olanak tanıyarak yetkisiz kullanıcıların kasıtlı veya kasıtsız olarak dosyaları değiştirmesini önler.

Kullanıcı etki alanı, sisteme giriş yapan kullanıcılara özel kaynakları içerir. Teknik olarak tüm kullanıcıları kapsamasına rağmen, bu etki alanı, çalışma zamanında yalnızca geçerli kullanıcının ana dizinini yansıtır. Kullanıcı giriş dizinleri, bilgisayarın önyükleme biriminde veya bir ağ biriminde bulunabilir. Her kullanıcı (ayrıcalıklardan bağımsız olarak) kendi ana dizinindeki dosyalara erişim ve denetime sahiptir.

Yerel etki alanı, geçerli bilgisayarda yerel olan ve o bilgisayarın tüm kullanıcıları arasında paylaşılan uygulamalar gibi kaynakları içerir. Yerel etki alanı tek bir fiziksel dizine karşılık gelmez, bunun yerine yerel önyükleme (ve kök) birimindeki birkaç dizinden oluşur. Bu etki alanı genellikle sistem tarafından yönetilir, ancak yönetici ayrıcalıklarına sahip kullanıcılar bu etki alanındaki öğeleri ekleyebilir, kaldırabilir veya değiştirebilir.

Ağ etki alanı, bir yerel alan ağının tüm kullanıcıları arasında paylaşılan uygulamalar ve belgeler gibi kaynakları içerir. Bu etki alanındaki öğeler genellikle ağ dosya sunucularında bulunur ve bir ağ yöneticisinin denetimi altındadır.

Sistem etki alanı, Apple tarafından yüklenen sistem yazılımını içerir. Sistem etki alanındaki kaynakların çalışması için sistem tarafından gereklidir. Kullanıcılar bu etki alanında öğe ekleyemez, kaldıramaz veya değiştiremez.

Aşağıdaki görsel, yerel, sistem ve kullanıcı etki alanlarının bir macOS kurulumunun yerel dosya sistemiyle nasıl eşlendiğini gösterir. (Ağ etki alanı gösterilmemiştir, ancak birçok yönden yerel etki alanına benzer.) Bu şekil, kullanıcının görebileceği görünür dizinleri göstermektedir. Kullanıcının sistemine bağlı olarak, diğer dizinler görünebilir veya burada gösterilenlerden bazıları gizlenmiş olabilir.


macOS Standart Dizinler: Dosyaların Bulunduğu Yer (macOS Standard Directories: Where Files Reside)

İster sistem tarafından sağlansın, ister uygulamanız tarafından oluşturulsun, her dosyanın macOS'ta yeri vardır. Aşağıda, bir macOS kurulumundaki bazı üst düzey dizinleri ve her birinin içerdiği içerik türlerini listeledim.

/Application (Uygulama) : Bu dizin, bir bilgisayarın tüm kullanıcıları tarafından kullanılması amaçlanan uygulamaları yüklediğiniz yerdir. App Store, kullanıcı tarafından satın alınan uygulamaları bu dizine otomatik olarak yükler. Utilities (Yardımcı Programlar) alt dizini, yerel sistemin yönetiminde kullanılması amaçlanan uygulamaların bir alt kümesini içerir. Bu dizin yerel etki alanının bir parçasıdır.

Library (Kütüphane) : Sistemde, her biri farklı bir etki alanı veya belirli bir kullanıcı ile ilişkili birden çok Library dizini vardır. Uygulamalar, uygulamaya özgü (veya sisteme özgü) kaynakları depolamak için Kitaplık dizinini kullanmalıdır.

/Network (Ağ) : Bu dizin, yerel alan ağındaki bilgisayarların listesini içerir. Ağ dosya sunucularında bulunan dosyaların yollarının başında Ağ dizinine sahip olacağının garantisi yoktur. Yol adları, ağ biriminin nasıl monte edildiği de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Örneğin, kullanıcı bir birimi bağlamak için Sunucuya Bağlan komutunu kullanırsa, yollar Volumes (birimler) dizini ile başlar. Kod yazarken, önyükleme birimi dışındaki herhangi bir birimdeki dosyaların ağ tabanlı bir sunucuda bulunabileceğini varsayın.

/System (Sistem) : Bu dizin, macOS'un çalışması için gereken sistem kaynaklarını içerir. Bu kaynaklar Apple tarafından sağlanmaktadır ve değiştirilmemelidir. Bu dizin, sistem etki alanının içeriğini içerir.

/Users (Kullanıcılar) : Bu dizin bir veya daha fazla kullanıcı ana dizini içerir. Kullanıcı ana dizini, kullanıcıyla ilgili dosyaların depolandığı yerdir. Tipik bir kullanıcının ana dizini aşağıdaki alt dizinleri içerir:

Applicaations (Uygulamalar) – Kullanıcıya özel uygulamalar içerir.

Desktop (Masaüstü) – Kullanıcının masaüstündeki öğerleri içerir.

Documents (Belgeler) – Kullanıcı belgelerini ve dosyalarını içerir.

Library (Kitaplık) – Kullanıcı özel uygulama dosyalarını içerir (macOS 10.7 ve sonraki sürümlerde gizlidir.).

Movies (Filmler) – Kullanıcının video dosyalarını içerir.

Pictures (Resimler) – Kullanıcının fotoğraflarını içerir.

Public (Genel) – Kullanıcının paylaşmak istediği içeriği içerir.

Sites (Siteler) – Kullanıcının kişisel sitesi tarafından kullanılan web sayfalarını içerir. (Bu sayfaları görüntülemek için Web Paylaşımı etkinleştirilmelidir.)


Yukarıdaki dizinler yalnızca kullanıcı belgelerini ve ortamını depolamak içindir. Uygulamalar, kullanıcı tarafından açıkça yönlendirilmedikçe önceki dizinlere dosya yazmamalıdır. Bu kuralın tek istisnası, uygulamaların mevcut kullanıcıyı desteklemek için gereken veri dosyalarını depolamak için kullanabileceği Library (kitaplık) dizinidir.

Alt dizinlerden yalnızca Public (genel) dizine sistemdeki diğer kullanıcılar tarafından erişilebilir. Diğer dizinlere erişim varsayılan olarak kısıtlanmıştır.


Önemli: Kullanıcının Documents (dokümanlar) ve Desktop (masaüstü) dizinlerindeki dosyalar, yalnızca kullanıcının oluşturduğu ve doğrudan birlikte çalıştığı dokümanları yansıtmalıdır. Benzer şekilde, medya dizinleri yalnızca kullanıcının medya dosyalarını içermelidir. Bu dizinler, uygulamanızın otomatik olarak oluşturduğu ve yönettiği veri dosyalarını depolamak için asla kullanılmamalıdır. Otomatik olarak oluşturulan dosyaları saklamak için bir yere ihtiyacınız varsa, bu amaç için özel olarak belirlenmiş Library (kitaplık) dizinini kullanın.

Yukarıda belirtilen dizinler, macOS kullanıcıları tarafından görülen dizinler olsa da, dosya sisteminde bulunan dizinler yalnızca bunlar değildir. macOS, kullanıcıların ihtiyaç duymadıkları dosyalara erişmesini önlemek için birçok dizini gizler.



'FatBob
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.