Merhaba,
Sanırsam meslek lisesinde okuyorsunuz. Ben de meslek lisesinde, "Bilişim Teknolojileri" bölümünde "Veri Tabanı Programcılığı" okuduğumdan dolayı ve diğer bölümler hakkında da bilgim olduğundan dolayı yardımcı olabilirim. Konu içerisinde bahsettiğiniz dallar haricinde birkaç dal daha ekledim belki ilginizi çekebilir diye.
Şimdi, meslek lisesinde "Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik" diye bir dal var, konu içerisindeki 'Siber Güvenlik' mesleğinden kastınız bu sanırsam. Bu dalı seçerseniz bilgisayar üzerinden herhangi bir hack işlemi yapmayacaksınız, yapacağınız şey birden fazla bilgisayarın arasında iletişim kurmayı sağlamak. Ayrıca, bu bölümü seçerseniz donanıma daha yönelik olacaksınız, yani daha az yazılım öğrenip, daha çok donanım öğreneceksiniz.
"Veri Tabanı Programcılığı" dalı her okulda var diye biliyorum, kendi okuduğum dal da bu. Bu dala girecekseniz matematiğinizin iyi olmasına dikkat edin çünkü matematik gerektiren sorular soruluyor. Bu dalda öğreneceğiniz dil ise C#.
"Web Design" dalı genellikle her okulda var. Bu dalda adından da anlayabileceğiniz üzere website yazmayı öğreneceksiniz. Yanlış hatırlamıyorsam öğrettikleri dil sırası ile şöyleydi: HTML/HTML5 > PHP? > CSS? > ASP.Net.
"Oyun Yapımcılığı" dalı hakkında pek bir bilgim yok çünkü bizim okulda bu dal yoktu. Bildiğim kadarı ile anlatayım yine de; bu dalda büyük ihtimalle öğreneceğiniz dil C# olacak. Size bunun yanında birkaç oyun motoru da öğretebilirler, ki bu öğretecekleri oyun motoru da Unity ya da Unreal Engine olur. Adından da anlayabileceğiniz üzere bu bölümde donanımdan çok yazılım öğreneceksiniz.
Ayrıca, her dalda, 12. sınıfta mobil programlama öğreniyorsunuz. Nedenini bilmiyorum fakat zorunlu tutmuşlar.
İş olanaklarına gelecek olursak pek bilmiyorum fakat okumak istediğiniz dalı/mesleği LinkedIn veya diğer iş mecralarında aratırsanız hangi şirketin kaç kişi aradığını vs. öğrenebilirsiniz.
Saygılarımla,
ZiksthemW