Mihri Müşfik Hanım Kimdir/Google'nin Yeni Doodle'ı\Biyografi Kulübü

Senior Beyaz

Katılımcı Üye
6 Mar 2016
474
136
root@beyaz:
Mihri Müşfik Hanım
P0YjN7.jpg

Biyografi Kulübü

Mihri Müşfik Hanım Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressam olma özelliğini taşımaktadır. Mihri Müşfik Hanım özellikle portreleriyle tanındı. bunlardan en önemllisi Mareşal Üniformalı Mustafa Kemal Portresidir. Bir diğeri ise Papa XV. Benedict portresidir. Mihri Müşfik Kız öğrencilerin devam ettiği bir Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas Sanayi Nefise Mektebi'nin ilk kadın yöneticisi oldu; pek çok kadın ressamın yetişmesine emeği geçti. Resme olan tutkusu nedeniyle aristokrat yaşamını terk etti, bohem ve yoksul bir yaşam sürdü. Ressam Hale Asaf'ın teyzesidir.

Mihri Müşfik 1886 yılında İstanbul'da, Kadıköy'ün Bahariye semtindeki Dr. Rasimpaşa Konağı'nda dünyaya geldi. Mihri Müşfik Haım'ın Babası, Askeri Tıbbiye'de ders veren ve "Tıbbiye Nazırı" veya "Tıbbiye Reisi" olarak da bilinen Dr. Çerkez Ahmet Rasim Paşa'dır. Avrupaî bir eğitim gördü. Edebiyat, musikî ve resim ile ilgilendi. Mihri Müşfik Resme olan ilgisi diğerlerine göre ağır basıyordu. Yaptığı bir resmi Sultan II. Abdülhamit'e takdim edince saray ressamı Zonaro’nın öğrencisi oldu; kendisinden Beşiktaş’taki atölyesinde resim dersleri aldı. Böylece Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını başlatan ilk kadın ressam unvanını aldı.

Ülkemize, yurtdışında eğitim alarak modern resmi getiren ilk kadın sanatçı olan Mihri Rasim, çokça portre eserler yapmıştır. Ülkesi adına pek çok ilki gerçekleştirerek yolu açan Mihri Hanım‘ın yaptığı portreler arasında bir tanesi öne çıkıyor; “Mareşal Üniformalı Mustafa Kemal Portresi“.

Mihri Hanım’ın yaşamını kısaca özetledim, ancak onun sanat anlayışından bahsetmedim. Bunu özet geçmek bir haksızlık olur, bu sebepten direkt konuma, Mustafa Kemal portresine geçiyorum.

M0PjEa.jpg


1922 senesinde Atatürk’ün ordusu, Yunanlılar’ı bozguna uğrattıktan sonra ülkemiz rahat bir nefes almıştı ve Cumhuriyet için daha bir hazırdı. Büyük bir Cumhuriyet yandaşı olan Mihri Hanım da kendi adına Atatürk’e bir teşekkür olarak onun bir portresini yapmak istediğini belirtti. 1921’de ‘Gazi‘ ve ‘Mareşal‘ unvanlarını kazanan Mustafa Kemal, Mihri Hanım‘ı Çankaya Köşkü’ne davet ederek poz verdi.

Resimde Atatürk’ün giyinmiş olduğu Mareşal kıyafeti, haki renkli yün kumaştan yapılmıştır. Pantolon boyu 98 cm, ceket boyu 75 cm. Ceketindeki rütbesi ve apoletleri simlidir ve dört ceplidir. Mihri Hanım‘ın yağlıboyayla tamamladığı 3 metrelik tablonun akıbeti de kendisi kadar dikkate değerdir.

Balkan ülkeleriyle barış içinde kalmak isteyen Mustafa Kemal, Yugoslavya Kralı 1. Aleksander Karacorceviç’in kendisine gönderdiği imzalı portreyi ‘barış simgesi olarak kabul eder. 1934 yılında Marsilya’da düzenlenen suikaste kurban giden 1. Aleksander’den sonra da bu barışı devam ettirmek niyetinde olan Atatürk, önce açtığı bir halkevinde asılı duran Mihri Hanım‘ın yaptığı bu portreyi İsmet İnönü aracılığıyla Yugoslavya’ya gönderir. Belgrad Sarayı’na asılan portre, 2. Dünya Savaşı esnasında sarayın harap olmasıyla birlikte kayıplara karışmış olsa da 90’lı yıllarda yeniden bulunur.
Biyografi Kulübü
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.