Misak-ı Milli Nedir ve Günümüzde Misak-ı Milli'ye Bakış

GoodNight03

Yeni üye
8 Nis 2020
14
0
Kongurei
Öncelikle Misak-ı Milli kelime anlamı olarak "Milli Yemin", "Milli Ant" gibi anlamlara gelmektedir.Kabaca tanımıyla Kurtuluş Savaşı'nın manifestosudur.



Kabul Edilişi ve Sonrasındaki Gelişmeler :
Misak-ı Milli 28 Ocak 1920 tarihinde son Mebusan Meclisi oturumunda oy birliği ile kabul edilmiştir.Bildirinin Ahd-i Milli adıyla kabul edilip 17 Şubat'ta halka ilan edilmesine müteakip 16 Mart günü İstanbul,İtilaf Devletlerince resmen işgal edilmiştir.Misak-ı Milli'yi kabul eden mebusların(milletvekilleri) bir bölümü tutuklanarak Malta'ya sürgüne gönderilmiştir.





Maddeleri :

1-Ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür, kesinlikle bölünemez.

2-Mondros Antlaşması imzalandığında işgal altında olmayan Osmanlı toprakları bölünmez bir bütündür.

3-Mondros imzalandığı sırada işgal altında bulunan bölgelerin ve Arap topraklarının geleceğine, bu bölgede yaşayan halk karar verecektir. Halk oylamasıyla bu toprakların durumu belli olacaktır. Yani Araplar kendi geleceklerine kendileri karar vereceklerdir.Batı Trakya ve Elviye-i Selase dâhilinde bulunan Kars, Ardahan ve Batum’un durumu, Arap bölgelerinde olduğu gibi yine halk oylamasıyla karara bağlanacaktır. Yani bu bölgede yaşayanlar eğer gerekirse kendi geleceklerine kendileri karar verecektir.

4-Türkleri mali, idari ve siyasi yönden etkileyecek olan engeller yani uzun süredir ülkemizi her açıdan engeller nitelikte olan kapitülasyonlar kesinlikle kabul edilmeyecektir.

5-İstanbul ve Çanakkale boğazlarının güvenliği ve tehlikeden uzak tutulması ile ilgili önlemler alınacak ve bu boğazların ticaret gemilerine açılıp açılmaması ile ilgili kararlar Türkiye ile birlikte ilgili devletler arasında yapılacak olan anlaşmaya göre belirlenecektir.

6-Ülkemizde yaşayan Hristiyan ve diğer azınlıklara, diğer ülkelerde Müslümanlara tanınan haklar kadar hak tanınacaktır. Yani Müslümanların kullandığı haklar ile bu azınlıkların hakları eşit hale getirilecektir.


Sonuç Olarak :

Bu olayların yaşandığı tarihlerde halk oylaması yapılacak yerlerde Türk nüfusun yoğunlukta olması göz önüne alınırsa Suriye'nin kuzeyi (Halep,İdlip gibi şehirler),Kuzey Irak(Musul,Kerkük,Erbil,Telafer),Batum,Batı Trakya(Kavala,Drama,kesin olmamakla beraber Selanik),Ege Adaları(Sakız,Meis,Midilli...),Kıbrıs(Tamamen)ve Bulgaristan'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı yerler (Kırcaali,Haskovo,Burgaz)Türk toprağıdır.Şahsi kanaatimce Türk milleti olarak bu bilinçte olmalı,hakkımızı aramalıyız.Bizim için Trabzon neyse Isparta neyse Musul ve Batum odur.

-Saygılarımla

Kaynakça:https://tr.wikipedia.org/wiki/Mîsâk-ı_Millî
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.