Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Merhabalar, LUA script dili mantığını ve fonksiyonlarını şu şekilde öğrenebilirsin. Önce saf Lua’yı öğrenmen gerek. Çünkü MTA fonksiyonlarını kullanırken hep Lua sözdizimiyle çalışıyorsun. Resmî Lua Manual (5.1) (MTA bu sürümü kullanıyor)Merhaba Değerli Abilerim Kardeşlerim Dostlarım multi Theft Auto : San Andreas oynunda yazılan scriptlerin dili olan luayı bana öğretebilcek varmı ücret karşılığında olur
Çok teşekkür ederim üstad paylaşımın için yararlı oldu benim içinMerhabalar, LUA script dili mantığını ve fonksiyonlarını şu şekilde öğrenebilirsin. Önce saf Lua’yı öğrenmen gerek. Çünkü MTA fonksiyonlarını kullanırken hep Lua sözdizimiyle çalışıyorsun. Resmî Lua Manual (5.1) (MTA bu sürümü kullanıyor)
Learn Lua in Y Minutes - YouTube’da “Lua Programming Basics” diye aratırsan kısa dersler bulabilirsin.
Resmi bilgi kaynakları:
Scripting Introduction (başlangıç rehberi). Server Scripting Functions (tüm sunucu fonksiyonları). Client Scripting Functions (tüm istemci fonksiyonları). GUI Scripting Introduction (oyun içi arayüz temel). Hepsi için: wiki.multitheftauto.com
MTA’nın kendi API’sini öğrenmek çok önemli.
MTA Wiki – Scripting Introduction
MTA Lua Functions List
(Araç spawnlama, chat, oyuncu eventleri vs.)
forum.multitheftauto.com: Burada yüzlerce örnek kod ve açıklama var. GitHub’da mta-sa aratırsan açık kaynak mod/resource bulursun.
YouTube’da “MTA Lua scripting tutorial” veya Türkçe’de “MTA Lua dersleri” aratırsan birçok seri çıkıyor. Discord toplulukları da var, genelde kod paylaşımı yapıyorlar. Bir yol haritası çizmemiz gerekirse:
- Lua temelleri (değişken, if, for, fonksiyon, tablo)
- MTA Wiki’den basit fonksiyonlar → outputChatBox, createVehicle, addCommandHandler
- Küçük resource denemeleri (meta.xml + server.lua + client.lua)
- Event kullanımı (onPlayerJoin, onMarkerHit, triggerClientEvent)
- İleri: dxDraw, GUI, Database, ACL güvenliği
- Lua for Absolute Beginners: Lua’yı hiç bilmeyenler için çok adım adım sade anlatılmış bir başlangıç rehberi. Lua temelleriyle başlayıp MTA’ya özgü event, komut ve kaynak konularına da geçiş yapıyor. Multi Theft Auto: Forums
- The Ultimate Lua Tutorial: Lua temel mantığını iyice kavramak isteyenler için oldukça detaylı bir tutorial. Maalesef artık güncellenmiyor ama Lua ve MTA scripting konularına sağlam giriş sağlıyor. Multi Theft Auto: Forums
Ek olarak hangi alanda çalışmayı düşünüyorsunuz, Freeroam Server mi, askeri konsept mi, roleplay mi, race-destruction derby gibi eğlencelik şeyler mi?
Önce Lua’nın temelini öğren, sonra MTA fonksiyonların dan başla . Temel konular: değişkenler, if-else, döngüler, fonksiyonlar. MTA tarafında ise outputChatBox, addEventHandler, createVehicle gibi fonksiyonlara bakabilirsin. Öğrendikçe zaten mantığı çözebilirsin ama bence biraz araştırman gerekiyor başarılar dilerim.Merhaba Değerli Abilerim Kardeşlerim Dostlarım multi Theft Auto : San Andreas oynunda yazılan scriptlerin dili olan luayı bana öğretebilcek varmı ücret karşılığında olur
Çok Teşekkür Ederim ReisÖnce Lua’nın temelini öğren, sonra MTA fonksiyonların dan başla . Temel konular: değişkenler, if-else, döngüler, fonksiyonlar. MTA tarafında ise outputChatBox, addEventHandler, createVehicle gibi fonksiyonlara bakabilirsin. Öğrendikçe zaten mantığı çözebilirsin ama bence biraz araştırman gerekiyor başarılar dilerim.
İyi forumlar