NAS4FREE Raid ve iSCSI Yapılandırması

'Black Warrior

Yaşayan Forum Efsanesi
8 Ocak 2013
12,132
5
E5
Bu makalemizde NAS4FREE Sunucusu üzerinde Software Raid ve ISCSI Konfigurasyonun nasıl yapıldığına göz atıyor olacağız.ISCSI Bilmeyenler için kisa bir tanım yaptıktan sonra konfigurasyona gidelim.
Türkçeye çevirdiğimiz zaman anlamı İnternet Küçük Bilgisayar Sistemi Arabirimi (iSCSI) depolama aygılarına TCP/IP protokolü üzerinden bağlanma yöntemidir.Lan,Wan veya internet üzerinde kullanilabilir.
Biz bu makalemizdeRaid Yapılandırılması , ıSCSI yapılandırılmasını ve Windows 8 üzerinde iSCSI Storage bağlantısının nasıl yapılacağı hakkında bölümlere yer vereceğiz.
iSCSI yapılandırmamıza geçmeden sunucu üzerindeki disklerin yapılandırmasını yapmamız gerekiyor. Bu işlemi tamamlayabilmemiz için Disks -> Managament sekmesine tıklayın ve Import disks seçeneğiyle sistem üzerinde mount edilmiş olan diskleri gösterelim.

Gördüğünüz gibi Sistem üzerinde bağlı olan diskler geldi. 2 Adet 5 GB Disk ve Nas4Free kurulu olduğu disk geldi.Şimdi biz bu 2 adet 5 gb diski Raid 0 olarak yapılandıracağız ve arkasından iSCSI yapılandırma ayarlarına geçeceğim.
Import işlemi tamamlandıktan sonra mevcut disklerin formatını Software raid olarak değiştirmemiz gerekiyor. Diskleri formatlamak için Disks -> Format sekmesine gelin.

Önce 1.Diski ve sonrasında 2. diski resimde gördüğünüz şekilde formatlama işlemini tamamlayın.Formatlama işlemi tamamlandıktan sonra menüden Disks -> Software Raid -> Raid 0 segmentine giriş yapın.

Raid 0 ekranında gördüğünüz gibi herhangi bir yapılandırma söz konusu değil. + Butonu tıklayarak yeni bir Raid 0 oluşturalım.
Raid0 olarak yapılandıracağımız diskleri seçin ve bir isim verip, Create and initialize RAID Seçeneğini seçip Add butonuna tklayın.

Gördüğünüz gibi Ghost0 isminde bir Raid 0 konfigurasyonu yapılandırdık ve 10 GB bir alana sahibiz.Siz kendinize göre burada raid yapılandırması yapabilirsiniz.
İsterseniz RAID işlemini tamamlamadan sadece format işlemini tamamlayıp iSCSI yapılandırmasına geçebilirsiniz.
Şimdi iSCSI yapılandırmasına geçmek için Services -> ISCSI Target segmentine tıklayın.
iSCSI Servisinin çalışması için Enable işaretleyip save butonu ile ayarları kaydediniz. Burada bir çok ayar bulunmaktadır.Örnek vermek gerekirse Kullanıcının bağlı kalma süresi,Maximum yapılabilecek iSCSI bağlantılarını sınırlama, Authentication Method seçenekleri gibi bir çok konfigurasyon bulunmaktadır. Ben makalemizde Auth. Method olarak [Auto] seçip devam edeceğim.Siz isterseniz doğrulama olarak CHAP’ta kullanabilirsiniz. Bu durumda Auth sekmesinden chap için kullanıcı ayarlarını yapmanız gerekir.

iSCSI Bağlantısı için birtane Portal oluşturmalıyız. Menü’den Portals segmentine tıklayın ve yukarıdaki şekilde bir portal oluşturun.(Ayarların uygulanması için Apply Changes’e tıklayın)

Gördüğünüz gibi bu bölümde Initiators yani iSCSI bağlanacak olan networkleri kısıtlayabilirsiniz. Ben makalemde ALL bütün network’e izin verdim ve Add butonuyla işlemi bitirdim.(Ayarların uygulanması için Apply Changes’e tıklayın)
Şimdi Targets segmentine gelin ve exten ve target oluşturmamız gerekiyor. Öncelikle bir extend oluşturma işlemini tamamlayalım.
Type olarak Device seçiyorsunuz. Device bölümünden oluşturmuş olduğumuz Raid0 yapılandırmasını seçip Add diyerek işlemi tamamlıyoruz.

Extend ekleme işlemi tamamlandıktan sonra Target eklememiz gerekiyor. Resimde gördüğünüz gibi oluşturduğumuz Portali,Initiator Grubu ve Storage seçimini yapıp ayarlarımızı kaydedelim.Sayfayı biraz aşağıya indirdiğinizde yine bir çok özelleştirilebilir performans,cache gibi ayarların olduğuda gözünüze çarpacaktır.Default değerlerle kurulumu tamamlayıp Apply Changes ile ayarları uyguluyorum.
Windows 8 Üzerinde iSCSI bağlantısı yapabilmem için Servisler bölümünden iSCSI Servisini başlatmanız gerekiyor. Otomatik olarak ayarlayın.

iSCSI Bağlantı ayarlarını yapılandırmak için Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri\Yönetimsel Araçlar bölümüne girin ve iSCSI Başlatıcısı’nı açın.
Hızlı ağlan alanında NAS4FREE sunucuzun ip adresini yazıp Hızlı Bağlan seçeneğiyle bağlantıyı gerçekleştirin.Bağlantı gerçekleştikten sonra Durum kısmında bağlandığını göreceksiniz.Şimdi Disk Managament ekranına gelelim bakalım Disk olarak gelmiş mi ?
Gördüğünüz gibi Diskimizin sorunsuz geldiğini görmekteyiz. NAS4FREE üzerinde Raid ve iSCSI yapılandırması bu işlemlerden ibarettir.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.