Bir varmış, bir yokmuş.. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, develer tellal, pireler berber iken, windows 95 en ileri Microsoft işletim sistemi iken, zavallı bir heçkır bir asp sitesi kurmaya kalkmış...
Canı çıkmış. Bu Microsoft Personal Web Server denen halt bir türlü kurulmazmış. Kurulsa çalışmazmış. Çalışsa açık doluymuş. Açıklar kapatılsa normal bir web tasarımcının ihtiyacı olan bir çok basit şey; telnet, ssh, ftp, sftp ayrıca kurulmalıymış. Konsol komutları yetersizmiş, dokümantasyon neredeyse yokmuş.
Bizim zavallı heçkır da sinirlenmiş. Formatlamış makineyi, unix kurmuş.
O da ne? Zaten her yer html yayınlarsa web sitesiymiş, ama tek paket kurunca, bilgisayarında istediği her alan php web sitesine dönüşmüş! Telnet ve ftp zaten standart iletişim protokolü imiş. SSH ve SFTP kurmak basitmiş. Bash süper bir script diliymiş, yardım desen internetin yüzde doksanı unix kullanıyormuş... Ama o zamanlar 1990'ların sonu imiş.
Şimdi, sene 2016. Unix ile yapabileceğiniz her haltı windows ile de yapabilirsiniz. "Ama unix'te şu şu var."... Çalışıyorlar mı? Hiç o araçları kullanarak bir şey yapabildiniz mi? Eskiden bir güvenlik açığının kapanması bir ay alırdı, artık duyulduğu anda 1 saat alıyor. O araçlar, kendi perl scriptinizi yazarsanız, kendi exploitinizi bulursanız ciddi bir site karşısında etkili olurlar. Yoksa ancak t-shirt sitesi hacklerler diyeceğim ama.... onu bile yapamazlar çoğu zaman...
Kendi aracını yazıyorsan, hangi işletim sistemini kullandığının zerre kadar önemi yok. Yok kendi aracını yazmıyorsan, güncel araçların olduğu işletim sistemi hangisi ise, en iyisi odur. Ama eninde sonunda, durum kendi aracınızı yazmak zorunda kalacağınız noktaya geçecek. Bir süreden sonra heçkır'dan hacker'a atlama yapmak gerekir.