Netbeans'ta JSlider(Slider) Kullanımı

CorsaiR

Emektar
27 Ara 2005
1,228
18
Çekirdekten
Java programcılığı yaparken son kullanıcı için özellikle hızlı biçimde herhangi bir değer değişikliği yapmak istenildiğinde Slider'ler kullanılır.


Resimde örneği görülen JSlider 0 ila 30 arasında saniyede değişecek kare hızını değiştiriyor.
(Resmi aşağıdaki sayfadan inceleyebilirsiniz:)

SliderDemo.png



Sizler de Netbeans içinde JSlider kullanarak benzer ve kullanışlı şeyler geliştirebilirsiniz.

JSlider'in Netbeansta kullanımı çok kolaydır.

Aşağıdaki yönergeleri takip ederek resimde görülen JSlider benzeri bir amaca hizmet eden bir obje yaratabilirsiniz.


1. Öncelikle Netbeans Palette menüsünden Swing alt menüsü içerisinden (jbuton, jtextfield gibi objelerin seçildiği alan) JSlideri seçiyoruz.
2. Bu obje seçili durumda iken properties menüsünden Max Value ve Min Value yazan yerlere Max Value(en büyük değer) olarak 30 Min Value (En küçük değer olarak) 0 yazıyoruz. Bunun anlamı JSliderimiz her sürüklendiğinde 0 ila 30 arasında değişecek.
3. Şimdi Netbeans klasiği olarak yine Jslider objesi seçili iken sağ tıklayıp events menüsünden change alt menüsünü oradan da StateChanged tıklayıp JSlider sürüklendiğinde yapılacak işlemi tanımlamaya başlıyoruz.
4. Aşağıdaki kod 3. maddede anlatılan ve JSliderin sürüklenmesi ile dinamik olarak değerin nasıl alınıp kullanılacağını göstermektedir: -------------------

public **** stateChanged(ChangeEvent e) {
JSlider dinamikdeger= (JSlider)e.getSource();
if (!source.getValueIsAdjusting()) {
int fps = (int)dinamikdeger.getValue();
if (fps == 0) {
if (!frozen) stopAnimation();
} else {
delay = 1000 / fps;
timer.setDelay(delay);
timer.setInitialDelay(delay * 10);
if (frozen) startAnimation();
}
}
}



5. Kodlara dikkat edilecek olursa öncelikle dinamikdeger adlı bir JSlider objesi yaratılıyor. Bunu her seferinde siz de yapacaksınız.
6. Daha sonra bu deger
info2.gif
.getValue() metodu ile alınıyor. Bu metot sonucunda ortaya çıkan Integer değer JSliderin sürüklenip bırakıldığı andaki 0 ile 30 arasındaki (tabi bizim uygulamamız içinde) değerdir.
7. Bu değer yukarıdaki programda fps adlı değişkene yüklenip program içinde animasyon hızı olarak kullanılıyor.
8. Max ve Min Value değerleri eksi işaretli de olabili söz gelimi -250 ila +250 arasında da JSlider yapılabilir.


İşte JSlider bu kadar basit ve kullanışlı bir objedir. Bu objeyi kullanırken oluşan problemler için mesajlarınızı bekliyoruz.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.