herkese selam olsun
Merhaba dostlar konuya başlamadan önce söylemek istediğim bir kaç şey var.
İlk olarak OSI modeli ile ilgili olarak gerçekten bir yerden sonra kafa karıştırıcı. Ben eğitimini sesli sözlü olarak aldım ama sizlere yazılı olarak aktarma durumundayım.
Kafa karıştırıcı yerler elbette olacak lütfen bu durumlarda sormaktan çekinmeyin.
Network ile ilgili olarak bu bir süreç olarak. Bu sürecin ilk konusu.
iyi okumalar diliyorum
Merhaba dostlar konuya başlamadan önce söylemek istediğim bir kaç şey var.
İlk olarak OSI modeli ile ilgili olarak gerçekten bir yerden sonra kafa karıştırıcı. Ben eğitimini sesli sözlü olarak aldım ama sizlere yazılı olarak aktarma durumundayım.
Kafa karıştırıcı yerler elbette olacak lütfen bu durumlarda sormaktan çekinmeyin.
Network ile ilgili olarak bu bir süreç olarak. Bu sürecin ilk konusu.
iyi okumalar diliyorum
OSI Modeli Nedir?
En basit hali olarak OSI (Open Systems Interconnection) modeli ISO tarafından bilgisayarlarının birbirini tanıması için ortaya koyuldu.
Peki neden böyle bir şeye gerek vardı diye düşünebilirsiniz.
Bilgisayarların kullanımı artması ile farklı markaların farklı bilgisayarlarının iletişimi için oluşturulmuştur.
Bilgisayarların iletişimi için kurarsanız kafanızda yeterli olacaktır.
Peki neden böyle bir şeye gerek vardı diye düşünebilirsiniz.
Bilgisayarların kullanımı artması ile farklı markaların farklı bilgisayarlarının iletişimi için oluşturulmuştur.
Bilgisayarların iletişimi için kurarsanız kafanızda yeterli olacaktır.
OSI Modeli Nasıl Çalışır?
Aslında kafa karıştıracak yerde az çok bu kısım.
Nasıl çalışır?
Veri yani bilgi katmanlar arası eklenerek ilerler.
Toplamda 7 katman var fakat bu konu 4 katmanı barındıracak. Geri Kalan katmanlar 2. konuda yer alacak.
Fiziksel Katman
Veri Bağlantı Katmanı
Ağ Katmanı
Transport Katmanı
İlk Katman Fiziksel Katman-Phycisal
Fiziksel katman veri yani bilginin nasıl iletileceği kararlaştırılan katmandır.
1 ve 0 olarak tanımlanan katmanda bu katmandır.
İkinci Katman Veri Bağlantı Katmanı-Data Link
Bu katmanda çerçeveleme yapılır. Hata kontrol bitleri çerçevelenir ve fiziksel katmana aktarılır.
Kontrol etme denetim gibi düşünebilirsiniz.
Üçüncü Katman Ağ Katmanı-Network
Ağ katmanında adresleme işlemi yapılır ve burada verilerimiz gerçek birer paket olur.
Peki adresleme nasıl yapılır?
Tahmin edeceğiniz gibi burada IP adresleri kullanılır. Veriyi hedefe göndermek için IP adresleri kullanılır. Ağ içerisinde cihazın kendisine ait IP adresi olacaktır.
IP adresi üst katmandan gelen segment ve layer 3 header içinde eklenir. Yönlendirme durumunda da modem buraya bakar ve hangi paketin nereye gönderileceğini alır.
Dördüncü Katman Taşıma Katmanı- Transport
Bu katmanda 5-7 ve 1-3 katmanlarının bağlantılarını gerçekleştirilir.
Aygıtlar arası bağlantıyı sağlıyor. Verinin hedefe gidip gitmediğine bakar.
Bölme birleştirme olayı var onu 2. yazıya bırakıyorum çünkü geneli kapsayan bir konu.
Bu dört katmanın görev özeti;
Taşıma katmanı segmentleri alt katmana gönderiyor. Veri katmanlar arası bağlantıyı gerçekleştiriyor.
Ağ katmanı üst katmandan gelen bilgilere paket başlığını ekliyor. Port ip bilgileri vs. bulunuyor.
Veri kontrol katmanına gelince frame başlığı ekleniyor ve yine bilgileri taşıyor.
Fiziksel katmana gelince de 1 ve 0 olarak veri iletilir.
Olabildiğince basit anlatmaya gayret ettim.
Nerwork konusunun 1. kısmı bu kadardı. Devamı gelecek.
...iyi forumlar diliyorum...