Hepinize selamlar, ben @u1ku1912
! Bugün ki vereceğim eğitim baştan sona eğitim amaçlıdır, kendini eksik gören, eğitim almak isteyen arkadaşlar için giriş ve bir o kadar detaylı bir şekilde ele alacağım !
Önceki Network konularıma gitmek için:
Network #1 | İP Adresi
Network #2 | MAC Adresi
Network #3 | DNS
Network #4 | Port kavramı ve portlar
Network #5 | Hedef domain, ip adresinin Açık servisleri, hizmetleri, işletim sistemi ve hedefle ilgili ayrıntıları bulalım | NMAP
Network #6 | HUB'lar
Network #7 | Switch
Network #8 | Router nedir, Router mantığı
Network #9 | Güvenlik Duvarı
Network #10 | Virtual Private Network, VPN
Network #11 | WireShark aracı ile ilgili konuşalım, temeli atalım | pratik gösterim
Network #12 | Yerel Ağda Görünürlük ve Rogue Device Analizi | Netdiscover
Network #13 | DDoS, Dos ile teorik ve pratik anlatım yapalım
Hazırsanız başlayalım:
İlk önce arka planda müziğimi açayım, tavsiye ederim
Arkadaşlar, gruplar birden fazla kullanıcıya aynı erişim haklarını ve izinleri toplu olarak atamak için kullanılır.
Arkadaşlar grup izinleri önemlidir, bir şirkette çalışırsanız çalışanlara tek tek izin atamak yerine topluca erişim izni, grup izni verilmesi işleri daha da kolaylaştıracaktır.
Herhangi bir dosyaya erişim izninde şirkette çalışanlarda y isimli dosyaya sadece x grubunu atarsınız ve bunu z grubu göremez. Bu da iş bölümü ve güvenlik açısından oldukça faydalı olur aslında.
Arkadaşlar konuya geçmeden önce birkaç parametre vereceğim:
groups: Grupları gösterir
groupadd: Grup oluşturur
groupdel: Grubu siler
getent group: Grup bilgi detaylarına bakarız.
Şimdi biraz daha devam edelim;
Teorik olarak sizlere kalıcı gösterebilmek adına sanal makineme geçiş yapıyorum dostlarım.
Arkadaşlar şimdi bir grup oluşturalım.
Arkadaşlar şimdi grubumuza bir üye ekleyelim.
Kontrol ediyorum
Arkadaşlar şimdi grubumuzu silelim ardından işlemimizi teyit edelim.
NOT! : Grupların barındığı dizin arkadaşlar /etc/group ' dur.
Arkadaşlar bugün ki anlatacağım konu bu kadardı, kendinize iyi bakın, esen kalın