Hepinize selamlar, ben @u1ku1912
! Bugün ki vereceğim eğitim baştan sona eğitim amaçlıdır, kendini eksik gören, eğitim almak isteyen arkadaşlar için giriş ve bir o kadar detaylı bir şekilde ele alacağım !
Önceki Network konularıma gitmek için:
Network #1 | İP Adresi
Network #2 | MAC Adresi
Network #3 | DNS
Network #4 | Port kavramı ve portlar
Network #5 | Hedef domain, ip adresinin Açık servisleri, hizmetleri, işletim sistemi ve hedefle ilgili ayrıntıları bulalım | NMAP
Network #6 | HUB'lar
Network #7 | Switch
Network #8 | Router nedir, Router mantığı
Network #9 | Güvenlik Duvarı
Network #10 | Virtual Private Network, VPN
Network #11 | WireShark aracı ile ilgili konuşalım, temeli atalım | pratik gösterim
Network #12 | Yerel Ağda Görünürlük ve Rogue Device Analizi | Netdiscover
Network #13 | DDoS, Dos ile teorik ve pratik anlatım yapalım
Network #14 | ARP Spoofing nedir, ARP Zehirlenmesine değiniyorum. #TeorikKısım
Network #15 | Kali Linux Group Management #EĞİTİM
Network #16 | Kali Linux File Permission #EĞİTİM
Hazırsanız başlayalım:
Arkadaşlar kali linuxta çalıştırdığımız her program, komut, işlemlerimiz process'dir. Bunu yaptığımız da işletim sistemimiz bu işlem için bellekte yer ayırır ardından numara atar bu numaraya PID ismini veririz
Her procces'in farklı farklı numaraları vardır
Foreground processleri arkadaşlar işlemlerini yapana kadar ekranı kitlerler arkadaşlar mesela ben sizlere şu şekilde bir örnek vereceğim:
Background proccesleri ise arkadaşlar çalıştırdığımızda ekranımız kesinlikle kitlenmez arkadaşlarım.
Arkadaşlar arka planda çalışan tüm proccesleri terminale dökmek için şu şekilde bir parametre kullanırız
Arkadaşlar tüm procceslerin anlık durumunu yakalamak için şu parametreyi kullanalım
Eğer an ve an izlemek istersek top parametresini kullanalım arkadaşlarım
Çalışan process'leri durdurmak için arkadaşlar kill parametrelerini kullanırız fakat PID numaraları ile birlikte kullanmanız gerekir mesela;
kill 72358 gibi salladım.
NOT ! procces aramadan kapatmak için arkadaşlarım pkill veya killall parametrelerini kullanırız. Daha doğru ifade edersem PID numarası yerine servis isimlerini yazıp kapatabilirsiniz arkadaşlarım.
Kali linuxta arkadaşlarım arka plan servislerini systemd yönetiyor ve komutu systemctl'dir.
Başlatmak ve durdurmak için start ve stop parametrelerini kullanırız arkadaşlar.
sudo systemctl start Lighttpd veya sudo systemctl start Lighttpd arkadaşlar.
status ile durumunu sorgularız
Arkadaşlar bugün ki anlatacağım konu bu kadardı bir başka konuda görüşmek üzere esen kalın.