Merhaba arkadaşlar bugün sizlerle beraber Nokia'nın tarihini inceleyeceğiz hız kesmeden başlıyalım..
Nokia'nın Tarihi
1865 yılında Finlandiya'da kuruluyor ilk kurulduğunda bir madencilik şirketi'dir ve 1867 yılında Orman ürünleri malzemeleride satıyorlar ve Nokia'nın ilk logosu'da oldukça değişik.
Nokia'nın İlk Logosu

Firma 1930 yılına kadar bu şekilde devam ediyor 1930 yılında biraz askeri sektörle ilişkisi başlıyor gaz maskeleri üretmeye başlıyor 1930 ve 1960 yılları arasında Nokia Finlandiya'da hemen hemen herşeyi üreten bir firma haline geliyor.1960'lı yıllara geldiğimiz zaman Nokia'da bir dönüşüm başlıyor firma önce ortağı oldukları şirketleri tamamen kontrolünü ele alıyor ve sahibi oluyor.1967 yılında belirli sektörlerden ayrılmaya başlıyor Ormancılıkdan falan çıkıyor ve Teknoloji sektörüne geçiyorlar 1970'li yıllarda Telefon santralleri üretiyorlar Tabi bu dönemlerde Nokia farklı şirketlerle işbirliğide yapıyorlar SİEMENS gibi IBM'le de bir Nokia marka televizyon yapmışlardı.
Nokia'nın İlk Renkli Televizyonu

Firmanın telekominikasyonlu yıllara girişi 1980'li yıllarda başlıyor ve bir de CSM altyapısı yapayım diyor bunu yaparkende birde telefon yapayım diyor ve 1982'de bu modeli yapıyorlar altyapı kurdukları şehirlerle bu telefonu satmaya başlıyorlar ve satmayı başarıyorlar bunun başarısıyla beraber 1985 yılında başka bir telefon çıkartıyorlar ve çok başarılı oluyorlar.
Firmanın telekominikasyonlu yıllara girişi 1980'li yıllarda başlıyor ve bir de CSM altyapısı yapayım diyor bunu yaparkende birde telefon yapayım diyor ve 1982'de bu modeli yapıyorlar altyapı kurdukları şehirlerle bu telefonu satmaya başlıyorlar ve satmayı başarıyorlar bunun başarısıyla beraber 1985 yılında başka bir telefon çıkartıyorlar ve çok başarılı oluyorlar.Nokia diyorki bu cep telefonları işi çok iyi ve hep başarılı oluyoruz diyor ve telefon işlerine yönelelim diyorlar.1990 yılına gelindiğinde ise Nokia bir CSM Departmanı kuruyor fakat Nokia firmasının asıl patlaması 1998 yılında oluyor efsanevi Nokia 5110 telefonunu çıkartıyor.
Nokia 5110

Bu telefon hem dünyada hemde Türkiye'de çok büyük ilgi görüyor ve Nokia arkasından hemen 3210 marka telefonunu çıkartıyor.
Nokia 3210

3310 ile birlikte Nokia pazarın lideri olmayı başlıyor ve Nokia'nın en iyi telefonu ise 2000 yılında çıkarttığı 3310 modeli oluyor.
Nokia 3310

Nokia 2000'li yıllara çok iyi bir giriş yaptı 2000 yılı hep Nokia'nın liderliği ile geçti ta ki 2007 yılına kadar 2007 yılında İphone piyasaya çıktı çıktığı anda cep telefonları pazarının liderlik koltuğuna geçiyor ama Nokia bunu umursamadı Apple'ın yaptığı küçük bir deneme olarak gördü ama sıkıntılar yavaş yavaş gelmeye başladı Apple çok başarılı oldu ve seri halinde çıkmaya başladı fakat bu yetmiyomuş gibi 2010 yıllarının başında birde Android darbesi yedi ve Android işletim sistemini kullanmaktan kaçındı ve dediki zaten benim bir Mygoo diye işletim sistemim var ve Mygoo Androidden'de daha iyi İOS'danda ve Nokia çok sıkışmaya başladı İphone yüzünden farklı yapılandırmalara gittiler Microsoft ile işbirliği yapmaya çalıştılar daha sonra 2013 tarihinde Stephen Elop geldi şirketin başına geldi ve Nokia artık battı günümüzdede hiç konuşulmuyor ama bir yerde Nokia'nın yeni bir telefon çıkaracağını görmüştüm ama pek inanmıyorum.
Evet arkadaşlar bugün sizlerle Nokia'nın çok ilginç tarihini inceledik bir sonraki konumda görüşmek üzere sağlıcakla kalın..