Merhaba, obfuscate kelime anlamı olarak "şaşırtmak,karartmak" gibi anlamlara geliyor. Yani anlaşılması kolay olan bir şeyin karıştırılarak anlaşılması zor olan bir hale getirilmesi diyebiliriz. Yazılımda da aynı işlevi görüyor diyebiliriz. Geliştirilen bir yazılımın kaynak kodlarına erişilmesi istenmediği zaman, tersine mühendisliğin caydırılmak istenildiği zaman bazen de bir eğlence amaçlı bir bulmaca gibi olması için kodlar "obfuscate" yani karmaşıklaştırılıp anlamsız hale getiriliyor. Kuvvetle muhtemel her dilin farklı "obfuscate" teknikleri vardır. Ben python ile ilgileniyorum ve python üzerinden örnek vereyim. print("Hello World")'u obfuscate etmek istediğimizi varsayalım. Bunun için python'da modüller vardır. Örnek olarak python-obfuscator, modulü import edersiniz ve kodu "obfuscate" yani karmaşık hale getirirsiniz. Şu an denemedim ama print("Hello World")'un obfuscate edilmiş hali 'cHJpbnQgJ2hlbGxvIFdvcmxkICEn' olabileceğini varsayalım. Daha farklı teknikler de olabilir. Böylece kodların anlaşılması ve okunması zorlaşır ama python'un çok iyi olmadığını söyleyenler de var. Ne kadar doğru tartışılır.