OSI Referans Modeli ( Ağ - Ders 1 )

GM HaCKeD

Uzman üye
22 Nis 2013
1,579
1
Microsoft
OSI Katmanları​



Arkadaşar networkle ilgili dersler yapmaya karar verdim.Bugün günümüz ağ yapısının temellerini oluşturan OSI Referans modeli ile ilk dersimizi sunuyorum.
Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO (International Organization for Standardization) tarafından geliştirimiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır. İlk OSI standartları 1970’lerin sonlarında ve 1980’lerin başlarında ISO’nun TC 97 (Technical Committee 97), Enformasyon İşleme’si tarafından ortaya çıkartılmıştır. ISO, son OSI standartını 1984’te çıkartmıştır. Bu model kısa sürede kabul görerek yaygınlaşmış ve ağ işlemleri için bir kılavuz olmuştur.

OSI modeli öncesinde, işletmelerce kullanılan ticari ağların çoğunluğu belirli bir işletme tarafından belirli standartlara oturtulmamış teknolojiyle oluşturulmaktaydı.Örneğin IBM’in SNA ile DEC’in DECnet’i gibi. Bu ağların özellikleri, çoğunlukla yalnızca o üreticinin donanımının kullanılmasına izin verecek (ya da en azından başka ürünlerin bağlanmasını zorlaştıracak) biçimde tanımlanmıştı. Onlardan ayrı olarak OSI, çeşitli üreticilerin ürünlerinin bağlanabileceği bir ağ için, bir sektör etkinliği olarak ortaya çıkmıştır.

OSI Modeli herhangi bir donanım ya da bilgisayar ağı tipine göre değişiklik göstermemektedir. OSI’nin amacı ağ mimarilerinin ve protokollerininbir ağ ürünü bileşeni gibi kullanılmasını sağlamaktır.



3vlnn4.gif
UYGULAMA KATMANI: Uygulamalara değişik hizmetler sunar. FTP, E posta, telnet ve ağ yönetimi gibi. Uygulamaların bulunduğu ve kullanıcıya en yakın olan katmandır.

SUNUM KATMANI: Bilginin iletimde kullanılacak biçiminin düzenlenmesini sağlar. Sıkıştırma, Şifreleme gibi. ASCII/ EBCDIC dönüşümleri veya tersi gibi.

OTURUM KATMANI: Farklı bilgisayarlada kullanıcıların birbirlerine oturum açmasını sağlar

ULAŞIM / TAŞIMA KATMANI: Bilginin son alıcıda hatalardan arındırılmış olarak elde edildiği katmandır. Bilgi bloklarına segment denir. Bilgisayarlar arası iletişim güvenliği sağlanmış olur.

AĞ KATMANI: Bilgi bloklarına paket denir. Gönderici/Alıcı bilgisayarların nasıl haberleşeceği belirlenir.

VERİ BAĞI KATMANI: Gönderilen veriyi hatalardan arındırarak Fiziksel Katman’ dan alıp Ağ katmanına iletir. Alıcı / Gönderici hızları farklıysa zaman ayarlaması yapar. Gönderilen/Alınan lojik işaret bloklarına Çerçeve(Frame) denir.

DONANIM / FİZİKSEL KATMAN: Herhangi bir anlam ve yapısal bilgi içermeyen bit dizilerini alarak VeriBağı Katmanına iletir.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.