Özel Kuvvetler,SAS-SAT ve Bordo Bereliler...

KoMaNDo*

Yeni üye
2 Ara 2008
12
0
(Bu tip paylaşımları bu başlık altında toplarsak daha faydalı olacaktır)

1.ÖZEL KUVVETLERİN TARİHÇESİ


Bugünkü özel Kuvvetler Komutanlığının çekirdeği; 2 nci Dünya Savaşını müteakip, Sovyetler Birliğinin Türkiye için büyük bir tehdit oluşturması üzerine, Silahlı Kuvvetlerin harekatını, düşman gerisinde icra edilecek faaliyetlerle kolaylaştırmak maksadıyla; 1952 yılında, zamanın Yüksek Savunma Kurulunun karan ile Milli Avcı Birlikleri şubesi olarak kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren, gelişimini modem çağın gereklerine uygun olarak sürdürmüş ve TSK.nin reorganizasyonu kapsamında 1992 yılında Özel Kuvvetler Komutanlığı adını almıştır. Özel Kuvvetler Komutanlığı Özel Birlikler, Okul ve Destek Birlikleri şeklinde teşkilatlanmıştır. Özel Birliklerin temeli her biri kendi konularında uzman timlerden oluşmuştur.

BordoBereliler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay ve astsubaylarından oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel askerlere verilen isimdir. Bu askerler aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler. Dünyanın en iyi askeri özel timleri sıralamasında 3. sırada yer alır. Ününü Abdullah Öcalan'ın yakalanma görevinde duyurmuştur. BordoBerelilere üye olan askerlerin adları soy adları MİT tarafından korunur.

2.VAZİFELERİ

Özel Kuvvetler Komutanlığı; Özel Harekat ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, ileri teknoloji ürünü cihazlar ve silah sistemleri ile teçhiz edilmiş, üstün eğitim ve esnek bir komuta sistemine sahip çok maksatlı bir kuvvettir. Özel Kuvvetler Komutanlığı; mevcut kuruluş ve yapısıyla her türlü hava ve arazi şartlarında; yurtiçi ve yurtdışında düşman derinliklerinde özel harekat, Muharebe Arama/Kurtarma ve İç Güvenlik Harekatı planlama ve icra etme imkan kabiliyetine sahiptir.

Bununla beraber, dünya üzerinde çeşitli bölgelerde sıklıkla karşılaşılan savaş dışı harekatlar dikkate alınarak, Barışı Destekleme, İnsani Yardım ve Tahliye, dost ve müttefik ülke Özel Kuvvetlerinin kurulması ve gelişimine katkı sağlamak gibi görevleri de yerine getirebilecek imkan ve kabiliyete de kavuşturulmuştur.

Marmara bölgesinde 17 Ağustos 1999 ve Bolu-Düzce Bölgesinde 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen deprem felaketleri sonrası, benzeri doğal afetlerde afet bölgesinde A/K faaliyetleri icra etmek maksadıyla, dünya standartlarına sahip TSK. Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) Birliği Mayıs 2000 tarihinde Öz.Kuv.K.lığı bünyesinde teşkil edilmiştir. Bu birlik üç saat içinde yurtiçi ve yurtdışında her türlü doğal afete müdahale edebilecek yeteneğe kavuşturulmuştur.


Kamuoyunda "bordo bereliler'' olarak da bilinen özel kuvvetler komutanlığı üstün bedeni ve fikri yeteneğe sahip personelden oluşmaktadır. özel kuvvetler personelinin eğitimlerinde; öz.kuv,k.lığının vazifelerini yerine getirmesini sağlamak maksadıyla, fikri eğitim yanında, yoğun ve yorucu eğitimlerle personelin fiziki ve ruhsal dayanıklılığı artırılmakta ve hareketlerin alışkanlık haline getirilmesi hedeflenmektedir. bu nedenle her personel komando, paraşüt, hayat-ı idame, su üstü ve su altı ve lisan gibi 3,5 yıl süren yurtiçi ve yurtdışı kurslardan geçirilmektedir. özel kuvvetler personeli, sıcak çatışma yanında, asimetrik tehditlere karşı eğitimi, yabancı dil konusundaki yeterliliği, harekat bölgesinin kültürüne yakınlığı, yeni durumlara süratle adaptasyonu, politik ve ekonomik konulara yakınlığı ve gündemi yakinen takip etmesi özellikleriyle de iyi bir diplomat özelliklerine sahiptir.Özel kuvvetler personeli, kazanılmış yeteneklerinin muhafazası ve kendisine her an verilecek vazifelerin yerine getirebilmesi maksadıyla, idame eğitimleri yanında, her türlü silahlar ile atış ve müşterek tatbikatlar icra etmektedir. her yıl NATO tatbikatlarına kararlaştırılan oranda katılmaktadır. ayrıca dost ve müttefik ülke özel kuvvetleri ile yapılan mutabakata göre Türkiye' de veya kendi ülkelerinde müşterek eğitim yapmaktadır. özel kuvvetler komutanlığının her bir personeli silahlı kuvvetlerimizin bütün mensupları gibi yüreği vatan, millet ve Atatürk sevgisi ile dolu olup, görevini emir komuta zinciri içerisinde büyük bir özveri ile yerine getirme azim ve kararındadır. özel kuv.k.lığı; eğitimlerini, alacağı göreve uygun olarak Türkiye’deki uygun bölge ve tabiat şartlarında yapmaktadır. ayrıca kara, deniz, hava kuvvetleri, j.gn.k.lığı ve sahil güvenlik komutanlığı ile de müşterek eğitim ve tatbikatlar icra etmektedir.

BİR ÖZEL HAREKATÇININ BRÖVELERİ




47 DERS, KALİTELİ EĞİTİM


TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılanmasıyla, 1992'de teşkilatlandırılan Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, Sualtı Taarruz (SAT), Sualtı Savunma (SAS), Eğirdir Dağ Komando Okulu, 1. ve 2. Komando Tugayı, Bolu Dağ Komando Tugayı, Midyat 3. Komando Tugayı, Foça Jandarma Okulu'nda üstün başarı gösteren subay, astsubay, uzman er ve erbaşlar arasından titizlikle seçiliyor. Üç ayrı dalda 47 ayrı ders gören Bordobereliler, 3.5 yılda yetişiyor. A ve B timleri olarak iki birimde örgütleniyor. A timleri yalnızca subaylardan, B timleri ise bir subay komutasında astsubaylardan oluşuyor. Aldıkları eğitimler ise şöyle:

* Yurtiçinde: Savaş, beden eğitimi, özel harekat, yakın muharebe, teşhis, tanıma, uzak mesafeli keşif ve devriye, sızma, yaşamı sürdürme - sorgulama, sorguya mukabele, kaçma - kurtulma, hedef tarifi, ateş tanzimi - hasar tespiti, özel operasyon, p***olojik harekat, halka yardım, paraşüt, komando, gayri nizami savaş, koruma, kış muharebesi, kurbağa adam, serbest paraşüt eğitimi.


* İhtisas kurslarında: Atlatıcı ve yer ekip komutanlığı, tahrip teknikleri, mayın ve bubi tuzakları, ilk ve acil yardım, cerrahi teknisyen, hayatta kalma-kurtulma, cephane imha, hafif silah uzmanlığı, ağır silah uzmanlığı, istihbarat uzmanlığı, harekat uzmanlığı, muharebe kursları, p***olojik harekat kursları.


* Yurdışında: Özel kuvvetlerde uzmanlık, ranger, hava indirme, sivil işler, halkla ilişkiler, devriye, yaşamı sürdürme, p***olojik harekat kursları.


3.ÖZEL KUVVETLERE NASIL GİRİLİR?

Özel Kuvvetlere personel gönüllülük esasına göre Kıtalardan ve sınıf okullarından alınır.Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler Komutanlığında görev alabilmek için öncelikle “Subay, Astsubay veya Uzman Erbaş” olmanız gerekmektedir.

Subay, Astsubay veya Uzman Erbaş alımına ilişkin başvuru tarihleri, başvuranlarda aranacak nitelikler ve başvurulara ilişkin diğer ayrıntılar, basın ve yayın kuruluşları vasıtasıyla duyurulmaktadır.

Personel teminine ilişkin ilanlar hakkında yazılı basından, Askerlik Şubelerinden Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarından bilgi edinilebilmektedir.


SAS Ve SAT BİRLİKLERİ

Son yıllarda hep söylendiği gibi soğuk savaş döneminin sona ermesiyle birlikte ortaya çıkan etnik çatışmalar, bağımsızlık mücadeleleri, bölgesel olaylar ve yıkıcı bölücü faaliyetler ile birlikte ÖZEL BiRLiKLERE olan ihtiyaçlar gündemi meşgul etmektedir.

Dünya üzerindeki varlığını artan bir önemle sürdüren özel birliklerce icra edilen çok özel görevler ve bu birliklerin değişik yönleriyle ele alınması verilen önemin anlaşılması bakımından son derece gereklidir. Bir çok ülkede bu tip birlikler hak ettikleri ve olması gereken komuta/kontrol yapı içinde yer almaktadır.

Dz.K.K. bağlı SAT (Deniz Komando-Su Altı Taarruz) timleri son yıllarda icra ettikleri görevlere paralel olarak ortaya çıkan önemi ile birlikte bir soruyu da beraberinde gündeme getirmektedir!
"Acaba SAT istenen ve olması gereken yerde midir?"

Özel operasyonlar icra edebilen ÖZEL BİRLİKLER, konvansiyonel bir güç olmasına karşın farklılığını; mükemmel, becerikli personele sahip olması ve yüksek teknoloji kullanımı ile hissettirir.

21.yüzyılda değişen dünyada çevre ülkelerle yaşanan sorunlar, etnik olaylar, yıkıcı ve bölücü faaliyetler nedeniyle yaşanabilecek muhtemel savaşlar, küçük çaplı, büyük şiddette ve özel birlik harekatları seklinde olabilecektir.

Özel birlikler, çatışma alanına ilk girecek öncü birliklerdir. Silahlı Kuvvetlerin özel muharebe ihtiyaçlarını karşılarlar. Genel olarak değerlendirildiğinde farklılık gösteren ana özellikleri şöyle sıralanabilir;


*Kaliteli personel.
*Çok özel, zor ve yüksek kalitede eğitim.
*Gelişmiş teknoloji kullanımı.
*Değişen konsept ile çok yönlü kullanım.
*Değişen durumlara uyabilme ve faydalı olabilme yeteneği.



Temel kuralların en önemlilerinden birincisi; deniz, hava ve kara harekatını istenen her şartta başarıyla icra edebilen yüksek kaliteli personelin seçimi ve belirlenecek yeterli bir sure görevde kalmasının sağlanmasıdır. Bu üstün özellikli ve yetişmiş insanlar özel birlik harekatları kapsamında bütün görevlerden başarı ile galip çıkmayı başarabilecek güce ve morale sahiptirler. Tecrübeler, görevin icrasındaki başarının arkasında özel birlik personelinin yeteneğinin ve maceraperest karakterinin olduğunu kanıtlamaktadır.

İkinci temel kural ise; özel birlik mensubu kişilerin konusunda uzman, imkansızı başarabilecek oranda, zor ve yüksek seviyeli standarda sahip eğitim almasının zorunlu olmasıdır. Ancak birinci sınıf bir eğitim istenen başarıyı garanti eder.

Barış şartlarında yapılacak eğitimler özel birlikleri gerçek bir durumda karşılaşacakları olaylar için hazırlamaya yetecektir.
Yüksek risk içeren bölgelere sızmak ve görev icra ederek geri sızmak ancak; deniz, hava ve kara harekatını bir uyum içinde icra edebilen ve bu maksatla denizaltı, uçak, helikopter, özel lastik botlar ve diğer kara ve su üstü vasıtaları ile harekât yapabilen çok özel birliklerce başarılabilecektir.



Geçmişte en çok kullanılan hedef bölgeye sızma yöntemlerden birisi de paraşüttür. Özellikle yüksek irtifadan (34000 Ft.) oksijen donanımı ile atlayarak havada uzun sureli intikal (HAHO) ya da direkt olarak hedef üzerine atlayış (HALO) tekniği ve bunlann kara veya deniz harekâtı ile devamı şeklindedir. Oldukça zor, iyi eğitim isteyen, ancak son derece etkili bir silah ya da sızma yöntemi olarak açıklanabilir. Hala tüm dünyada etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Denizden sızma ise; denizaltılar, özel sualtı intikal vasıtaları (SDV) ve botlar ile icra edilen, etkili ve özellikle paraşüt ile bütünleştiğinde tespiti ve önlenmesi oldukça güç bir yöntemdir. Ancak yüksek kalitede kişilerin, almış olduklan zor ve özel eğitimlerle mümkündür.



"Özel birliklerin gücü, sahip olduklan özel yeteneklerinden gelmektedir."

İmkân kabiliyetleri oldukça yüksek olan özel birlikler barış şartlarında, yasalar çerçevesinde verilebilecek çok özel/gizli görevleri ve toplumu etkileyen anti-terör görevlerini de başarıyla icra edebilirler. Bu maksatla kullanılmaları söz konusu olduğunda normalden farklı olarak başta ABD ve birçok NATO ülkesinde olduğu gibi özel bir komuta-kontrol yapı içinde bulunmaları gerekmektedir.

Dz.Kd.Yzb.Mustafa ERKOÇ yazısı.
SAT'LARIN VE SAS'LARIN DOĞUŞU

ilk SAT grubu 1963 yilinda ABD'den (San Diego) gelen UDT/SEAL kursu öğretmenlerinin İskenderun
yakınlarında açtığı ve yürüttüğü kurstan mezun olan personel ile oluşmaya başladı.
İlk ismi Sualtı Komando (SAK) olmakla beraber bilahere teşkil edilen SAM (Sualtı Müdafaa) ile birlikte SAS (Sualtı Savunma) ve SAT (Sualtı Taarruz) Grup Komutanlığı olarak Kurtarma ve Sualtı Komutanlığına (KSK) bağlıydı. 1974'de SAS ve SAT Grup

Komutanlığı (GK) kuruluş değiştirerek Donanma Komutanlığı emrine girdi, ancak Gölcük civarinda uygun yer olmadığından tekrar KSK altına döndü (1). Grup, Kıbrıs harekatı sırasında ilk defa hedef sahili çıkarma öncesi teftiş ederek aktif görev aldı.
SAS GK'nin ABD'deki karşılığı EOD (explosive ordinance disposal) timleri olup, ilk defa II Dünya Savaşı sonrasında halkın güvenliği için tehlike arzeden patlamamış mermi, mayın,
torpido gibi maddeleri etkisiz hale getirmek için kuruldu. Türkiye'de bu görevi 1966 yılına kadar mayın imha ekipleri üstlenmişti, ancak gelişen harp silah ve araçlarını daha iyi takip edebilmek için bu timleri özel eğitime tabii tutmak gereği duyulmaya başlandı: EOD timlerini kurup, bazı dalgıç personeli ABD'ye, EOD kursuna göndermenin zamanı gelmişti. Böylece kurulan timlere sualtı müdefa (SAM) ismi verilerek Dz. Kvv. bünyesine katıldı ve SAT ile aynı komutanlık altında birleştirildi. '80 li yıllara kadar amfibi harekat görevleri olmayan bu timlere 3,5/5 kulaç arasında bölgede mayın temizleme görevi de verildi. Bu sıralarda ortaya çıkan ihtiyaç nedeniyle SAS'lardan bazı kritik tesis ve limanların sinsi taarruzlara karşı korunmasında da istifade edilmesi yoluna gidildi.
Kuruluş şekilleri izah edilen SAT ve SAS timleri günümüzde bile pek

tanınmamaları ve görev ayrımları medya tarafindan genellikle doğru olarak yapılmadığı için SAS/SAT olarak beraber anılmış, hatta EOD ve UDT olarak değişik görevli değil de, yanlış şekilde tamamen birbirine alternatif iki SEAL grubu gibi tanıtılmıştır.



DENİZDE SİNSİ TAARRUZ VE KARŞI KOYMA


Sinsi Taarruz Harekatları gerek denizde gerekse karada devamlı olarak aynı taktiklerle uygulanmamakta, gelişen cihaz, silah ve teknoloji ile hem taarruz hem de savunma sistemleri değişmektedir. Ancak genelde değişmeyen hususlar sinsi taarruz elementlerinin hedefe intikalleri, hedef bölgedeki harekat tarzları ve hücum zamanlaması gibi temel ve diğer SF lar tarafından benimsenmiş esaslardır.

GENEL HUSUSLAR


Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde denizden girişli olarak kıyı tesislerine, stratejik önem taşıyan yapı yada binalara ve demirde olan gemilere sinsi taarruz ve sabotaj için özel eğitim alan birlik SAT Grup komutanlığıdır (GK). Deniz Kuvvetleri bünyesindeki dalgıç ve SAS'larda sualtı görevleri yapmakla beraber yetişme tarzları ve eğitimleri ayrı ihtisas konularına yöneliktir. SAS GK tarihi açıdan da düşünüldüğünde, taarruz eden SAT personeline karşı olarak değil, bazı tesislerin tuzaklarla kirlenmesine temizlenmesi veya bir yerde tespit edilen patlayıcı maddeleri (mayın, torpido, patlamamış mermi yada uçak bombası, tuzak, Limpet mayın, G/M gibi) etkisiz hale getirilmesi görevini yerine getirmek amacıyla kurulmuştur. Kara ve Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan komando ve SF gibi kuruluşlarda da bir kısım personel temel balıkadam kursu görmekle beraber, gördükleri eğitim sualtında askeri bir harekat yapabilme kabiliyetinden çok, basit sualtı aramaları veya kontroller için gerekli konuları kapsar, diğer eğitimler için temel bilgiler sağlar.



SAS
SAS ihtisaslı bir kısım personel Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı bağlıları ile özel dalış timlerinde de kullanılmaktadır. Diğer görevler arasında:
Mayın tamizleme: barışta ve savaşta denizde ve karada mayın temizleme harekatı (bu görev son yıllarda Bosna ve Kosova'da SAS Grup Kom.lığı tarafından başarı ile icra edilmiştir); sığ (3,5-7 kulaç) veya dar sularda mayın emizleme/avlama. Eğitim mayını kontrolü. Liman temizleme harekatı.
Patlayıcı maddeleri yada şüpheli cisimleri zararsız hale getirme:
şüpheli cisimlerin imhası (Dz KKlığı sorumluluğu); ele geçen tesislerin tuzak veya mayından temizlenmesi.
Limanda sualtı emniyeti:
Amfibi harekat: kıyı ve çıkılacak plajda mayın/ patlayıcı maddelerin, tank tuzaklarının belirlenmesi, etkisiz hale getirilmesi.
Özel görevler: savaş durumunda NBC emniyetini almak; kimyasal muhimmatlara müdahale etmek, sızıntıyı engellemek (Türk Silahlı Kuvvetlerinde bu görevi icra etmekle ödevlendirilmiş başka bir birim yok) zararsız hale getirmek. Aynı şekilde kritik tesislerde sinsi taarruza karşı önlemler almak yada alınacak önlemler konusunda tavsiyelerde bulunmak. Önemli kişilerin otoritelerin araç ve konutlarının patlayıcı maddeli tuzaklara yada bombalara karşı emniyetini sağlamak (Dz KKlığı sorumluluğu). Düşmana karşı plajların savunulmasında deniz istikham unsurlarına yardımda bulunmak.
SAS personelinde aranan özellikler şunlardır: iyi bir patlayıcı madde tahrip uzmanı olmak. Kendini değişen durumlara derhal adapte edebilme kabiliyetinde olmak. Sakin ve soğukkanlı olmak. İyi bir sualtı yüzücüsü olmak. Görevlerini icra edebilecek fizik kondüsyona sahip olmak.




SAT

SAT görevleri kısaca ve temel olarak aşağıdaki gibidir:
Keşif ve istihbarat: özellikle düşman sahillerinde veya kıyıdan belli uzaklıkta tesis, arazi, yapı önemli konutlara yönelik olarak. Bilgi toplama, gözlem, fotoğraf çekme., istihbarat.

Taarruz görevleri: Liman yada gemilere sabotaj, tuzak; gizli çikarma; düşman kontrolünde liman ve kanal girişlerindeki engelleri temizleme.

Amfibi Harekat görevleri:
Amfibi harekat yapılması planlanan plaj ve sahil kesimlerinde istihbarat bilgisi toplamak; bot koridorunun tespiti, 3 kulaç ile sahil arasında kalan kesimde sualtı keşfi, mayın ve engellerin tahribi. İlk hücüma destek.
SAT görevleri tamamen gizlilik ve çabukluk ister, dolayısıyla bu göreve tefrik edilecek şahıslarda şu özellikleraranır: kendini vatan için feda edecek zihniyette olmak. Karanlık, yükseklik, dalış, yalnızlık gibi her türlü korku hissinden uzak olmak. Mahrumiyet ve eziyetlerin en şiddetli şekillerine dayanıklı ve sabırlı olmak. Alınan görevi her ne pahasına olsun yerine getirmek. Doğru ve çabuk karar verebilmek, değişen durumlara ani uyum gösterebilmek...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.