Öncelikle panel dediğimiz şey devletin bıraktığı açıklardan yararlanarak toplanan dataların tek bir noktada birleştirildiği bir yer olmaktadır.
Çalışma mantıklarının 3 tane farklı yöntemi vardır.
1. Belirli bir sql dosyası üzerinden vatandaşlar sorgulanır.
2. Web Scraping yöntemleriyle otomatik botlar oluşturularak belirli açıkları sömürmeye devam eder.
2.1 > Bunlar ile sahte ihbarlar yapılabilir. Cimer'e spamlar yollanabilir. Sahte kimlik bilgileriyle bunlar yapılabilir.
2.2 > Web İhbar kısmındaki açıklar sayesinde bir çok sahte ihbar anlık 112'ye gönderilebilir.
3. API Ağı
Patlar mı? Bu keşif, bu paneller artık geri çekilemez. Devlet bunlara önceden önlem alması gerekliydi fakat almadı. Alamadı demiyorum, ben almadı diyorum çünkü bu açıklar alınamayacak şeyler değil.
Neler yapılabilir?
Öncelikle bu çok zor bir iş ama başka bir seçenekte yok. Saçma görünebilir ama başka bir seçenek var mı? Hayır.
Tüm soyadların, seri numaralarının, tc kimlik numaralarının, GSM numaralarının değişmesi gerekmekte.
Bu sayede bilgiler boşa düşecektir. Tamamen güvenlik için isimlerinde değişmesi gerek fakat bunu yapamayız elbette.
Fakat bahsettiğim bilgiler biraz daha güvene alıcaktır. En azından sizi yeni tanımış birinin bulamayacağını söyleyebiliriz. Fakat eğer devlet bu işlemleride hukuk sistemini düzeltmeden, siberdeki açıklarını düzeltmeden yaparsa bu datalar elbet bir gün yine patlar. Kimse'ye bir şey yapmıyorlar, bu yüzden kimsenin korkusu yok.
Ben buna şahit oldum. Hiç bir şey yapmıyorlar.