PHP Dersleri #3 | Yazdırma Fonksiyonları ve Kullanım Alanları

Fireblaze

Üye
9 Ara 2017
133
1
Merhaba Arkadaşlar,
3. Php dersimle sizlerle birlikteyim. Bugün PHP'de, diğer kodlama dillerinden de tanıyacağınız bir kaç yazdırma/çıktılama fonksiyonunu göreceğiz ve aralarındaki farkları inceleyeceğiz.

1. echo
Echo komutu, PHP'deki en temel komutlardan birisidir. O kadar basit bir kullanım şekli vardır ki, zaten her PHP derslerinin başlarında mutlaka görürüz.

Kullanım Örneği: echo "Merhaba Dünya";

Ekrana, "Merhaba Dünya" metnini yazdırdık. Ve işlemimiz burada noktalandı. İşlemin tamamlandığına dair hiçbir değer döndürülmeyecek.

döndürmek: Fonksiyon eğer işlem tamamlandıysa true(1), tamamlanamadıysa false(0) değerini alacak demektir. Fakat echo da böyle bir şey yok. Ne olduğuna şimdi geleceğim.

2. print();
Esasen, print ile echo fonksiyonları aynıdır. Sadece print'te şöyle ufak bir fark var, ekrana yazdırma başarılı olduğu zaman, bu fonksiyonumuz true(1) değerini alır (yani döndürür). Eğer başarısız olursa da false(0) değerini alır.

Kullanım Örneği: print "Merhaba Dünya";

Şimdi, echo ile farkına gelelim. Bu sayede döndürme olayını da anlamış olacağız. PHP'de, echo gibi bazı komutlar hariç bütün fonksiyonlar, eğer işlem tamamlanırsa doğru yani true(1), eğer işlem tamamlanamazsa başarısız olmuşsa yanlış yani false(0) değerini alır. Bunu basit bir algoritmayla gösterebiliriz.

if (print("Hello World"))
{
echo "--İşlem başarılı";
}
else
{
echo "--İşlem başarısız";
}

Şimdi ekranda bize şu çıktı görünecek: "Hello World--İşlem başarılı".

Burada dedik ki, eğer print fonksiyonu, true(1) değerini alırsa yani işlem başarıyla tamamlanırsa ekrana --İşlem başarılı metnini yazdır dedik. Eğer başaramazsa yani false(0) değerini alırsa da "--İşlem başarısız" metnini yazdır dedik.

Yani eğer burada print fonksiyonumuz olası bir nedenden dolayı çalışamasaydı ekranda "--İşlem başarısız" mesajını görecektik.

Bu diğer fonksiyonlar için de geçerlidir. Yani burada echo ile arasındaki farkı anlatmaya çalıştım.

3. print_r();
Bunda print'te ve echo da olmayan bir özellik var. Bu fonksiyon sayesinde dizileri, yani arrayları açılımıyla gösterebiliyoruz. Arraylara henüz gelmedik, bu yüzden eğer henüz array nedir bilmiyorsanız bu fonksiyonun sizin için bir önemi yoktur.

Kullanım Örneği: print_r $array;

Eğer print veya echo komutu ile ekrana bir array yazdırmaya çalışsaydık, sayfada br hata mesajı alıp altında "Array" kelimesini görürdük. Bunun nedeni, echo ile print fonksiyonlarının arrayları açılımıyla göstermemesidir. Ancak arraydaki bir elemanı seçip sadece o elemanı gösterebilirsiniz.

Fakat print_r'de ise, arrayın tüm elemanlarını, eleman idleri ile beraber gösterebiliyoruz. Bunun için sadece, print_r <array> formülünü kullanmamız yeterlidir.

print_r fonksiyonun örnek bir çıktısı: ( [0] => 1, [1] => 2 )

Evet, bu dersimizin de sonuna geldik.
Umarım iyi anlatabilmişimdir.

Kolay gelsin, iyi çalışmalar.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.