Php NédiR WiN. we LiNux iÇiN Php KuruLuMu!!..

sLayEr

Özel Üye
2 Ara 2006
781
5
İstanbul
PHP Tarihçesi?

PHP 1994 yılında Rasmus Lerdorf tarafından web sunucusuna koyduğu özgeçmişinin kaç kişi tarafından okunduğunu izlemek için geliştirmeye başlanmıştır. İlk başta bu versyonlar halka açık olmamakla birlikte 1995 yılında Personal Home Page Tools adı altında diğer insanların kullanımına açık hale getirilmiştir. O yıllarda içerisinde çok basit bir iki makroyu anlayabilen ufak bir derleme motoru kişisel sayfalarda kullanılmaya alışık olunan bazi gereçleri bulunduran , misafir defteri , sayaç vb uygulamaları barındıran bir araçtı. 1995 yılında derleme motoru tekrar yazılarak adına PHP/FI V2 denildi ve bu sürüm Rasmus tarafından yazılan ve HTML form bilgilerini işleyebilen bir yapıya sahipti buna mySQL desteğinide ekleyince PHP/FI tam anlamıyla doğmuş oldu. Bir çok kişinin desteği ve kendi yazdıkları kodları paylaşmaları sonucu çok hızlı bir şekilde gelişti ve 1997 de Zeev Suraski ve Andi Gutmans tarafından tamamen yeniden yazılan derleme motoru PHP V3 için bir taban oluşturdu. Bundan yaklaşık bir iki ay önce PHP V4 çıktı ve bu sürümde PHP V3 gibi sıfırdan yeniden yazıldı.

PHP Nedir?

Platformdan bağımsız (Windows,Linux, Etc.) çalışabilen sunucu taraflı, Html gömülü betik dilidir. Perl, C/C++ tipinde script dilidir. Bu dillere aşina olanlar ve herhangi bir programlama dilini bilenler PHP yi fazla vakit kaybetmeden öğrenebilirler.
Oracle, Adabas D, Sybase, FilePro, mSQL, Velocis, mySQL, Informix, Solid,dBase, ODBD Unix dbm ve PostgreSQL veritabanlarıyla güvenli iletişim kurabilir ve IMAP, SNMP, NNTP , POP3 , HTTP servislerine bağlantı kurabilmektedir.
Platform olarak "Linux & Apache & mySQL" kullanılması en yaygın ve önerilendir. Siz kendi sisteminizde de sorunsuz kullanabilirsiniz.

Windows için PHP kurulumu

http://www.php.netadresinden php-4.0.6-Win32.zip yada PHP son sürümünü bilgisayarınıza indirin "c:\php" klasörüne açın ve "c:\php\sapi" klasöründeki bütün dosyaları "c:\php" klasörüne taşıyın browscap.ini dosyasınıda c:\Windows klasörüne kopyaladın , php.ini-dist doyasını notepad ile açıp "extension_dir=" satırını bularak karşısındaki "./" yazısını silip yerine "c:\php" yazın ve birde aynı dosyanın içinde ";browscap=" satırını bulun ve önündeki noktalı virgülü kaldırarak karşısındaki "extra/browscap.ini" yazısını "c:\Windows\browscap.ini" olarak değiştir ve bu dosyayı php.ini olarak "c:\Windows" dizinine kopyalayın gerekli "c:\php\dlls" klasörünün altındaki dll dosyalarınıda "c:\Windows\system" klasörünün altına kopyalayın ve bu dosyaların kopyalamasında şu dosya korunuyo gibi hata olursa önemli değil zaten diğerlerini kopyalamış olacak o da zaten varmış demek. ve son olarak
regedit den Windows98 PWS, php yi anlar hale getirmeniz lazım eğer Windows98 kullanıyorsan aşagıdaki kodu "php.reg" dosyası olarak kaydetdin ve çalıştırın.

REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Servic es\W3SVC\Parameters\Script Map]
".php"="C:\\PHP\\php4isapi.dll"
".php3"="C:\\PHP\\php4isapi.dll"


Windows 2000 veya farklı sürünlerde aynı düzenlemeleri yapıp regetin ayarını elinizle yapabilirsiniz.

Linux için PHP kurulumu

http://www.php.netadresinden php-4.0.6.tar.gz dosyasını indirip install.txt dosyası eşliğinde kurulumu yapabilirsiniz yada php nin RPM binary dosyasını indirerek derlemekle uğraşmayıp sisteminize php yi kurabilirsiniz. bunun yanında Linux için Apache, Mysql ve Php üçlüsünü bilgisayarınıza kurabileceğiniz çeşitli paket programlar da var. http://www.nusphere.comve bu tür sitelere netten arama motoru ile ulaşabilirsiniz.
Php kurulum işlemi bittiğinde Apache'nin ayar dosyasına(httpd.conf) Php yi aktif hale getirmek için aşağıdaki satırları ekleyin ve Apache sunucusunu yeniden başlatın.

AddType application/x-httpd-PHP .PHP
AddType application/x-httpd-PHP-source .PHPs

Daha ayrıntılı bilgi için Php.net FAQ bölümüne yada www.google.comarama motorundan "How do I install Apache, MySQL, PHP on Linux" gibi anahtar kelimelerle bir çok siteye ulaşabilirsiniz...

not:aLıntıdır..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.