Port Nedir?

3333

Emektar
27 Ara 2005
3,212
45
Little Town.
Port Nedir?
Port Router tarzı ADSL modemlerde internetle direkt ilişkili olan kapılardır. İnternete çıkış yapan, internetten veri alışverişi yapan programlar açık bir port a gereksinim duyarlar. Bu programların sorunsuz çalışması için programın internete engelsiz ve sorunsuz bir şekilde açılması gerekir. Bunu da port denen kapılar sağlar. Bilgisayara verilen IP adresinden sonra yazılan port numaraları ile programa direkt bağlanılır.

Popüler ADSL Modemlerde Port Açmak

DLink DSL500-G ADSL Router Modem'de Port Açmak :

İlk önce http://192.168.1.1 yazarak modemin kontrol paneline giriyoruz. Karşımıza çıkan ilk pencerede hiç şifre değişikliği yapmadıysanız kullanıcı adı ve şifre admin dir. Kullanıcı adı ve şifreye admin yazarak panele giriyoruz.
Panelde sol tarafta Services link ine tıklayıp karşımızda açılan sayfada NAT Options kutusunu NAT Rule Entry sekmesine getiriyoruz. Bu işlemden sonra karşımıza yeni bir sayfa çıkacak. O sayfanın altında bulunan Add butonuna tıklıyoruz ve açılan pencerede aşağıdaki resimde anlatılan gibi ayar yapıyorsunuz.


Bu ayardan sonra portumuz açılmış oluyor.

Alcatel Modemde Port Açmak :

Internet explorer'i açıp modemimizin ip'sini girelim. Burada modemi kurarken girdiğimiz kullanıcı adı ve şifreyi girmek gerekiyor. Sol menüde bulunan Advanced linkine tıklayalım. Çıkan menüden NAPT'ı seçelim. Karşımıza Port Ayar ekranı çıkacak.



Ekrandaki NEW butonunda basarak, ilk port'umuzu ekleyelim. İlk önce TCP 4662 yi ekleyelim. Protocol kısmından TCP seçip, inside adress kısmına bilgisayarımıza aldığımız sabit ip'yi yazalım. Outside Ip kısmına da eğer telekomdan sabit ip almışsak onu yazalıp, eğer normal bir kullanıcı gibi değişiken ip almışsak 0.0.0.0 yazarak otomatik ip olduğunu gösterelim. Inside ve outside port kısımlarına ise açmak istediğimiz portu yazacağız. (Bu örnekte 4662)
Bunları doldurduktan sonra Apply diyelim ve aynı metodu kullanrak TCP 80'i ve UDP 11087'yi ekleyelim. UDP eklerken Protokol kısmında TCP yerine UDP'yi seçmelisiniz.



Gerekli portları açınca, sol menüdeki Save All'u seçip ayarlarımızı modemimize kaydedelim. Böylece bu portlar açılmış oldu. Overnet ve Emule gibi paylaşım programlarında yada oyun sunucularının portlarını bu yolla açabilirsiniz.

Zoom ADSL Modemde Port Açmak :

Zoom modemin web konsolunu çalıştırıyoruz. "Advanced Setup" penceresine geçip DMZ düğmesine basıyoruz



DMZ yazısının yanındaki boşluğa tıklayıp "Enable" seçeneğini seçiyoruz. HOST IP girmeden önce "Save Changes" düğmesine basıp "Write Settings to Flash and Reboot" diyoruz. Modemimiz gerekli ayarları kaydettikten sonra web konsolu kapatıp açıyoruz ve tekrar DMZ düğmesine basıyoruz. Bu sefer HOST IP kısmına 10.0.0.15 yazıyor ve tekrar "Save Changes" düğmesine basıp "Write Settings to Flash and Reboot" diyoruz



Şu anda modemimizin DMZ özelliği aktif halde. Bu da 10.0.0.15 IP adresli bağlantıya hangi porttan gelirse gelsin tüm bilgilerin kabul edilmesi anlamına geliyor.

Şimdi Windows XP'nin kendi firewall'unu ayarlayalım. My Computer > My Network Places > View Network Connections > Local Area Connection'a sağ tıklayıp Properties yapıyoruz. "Advanced" sekmesine bastıktan sonra Firewall'un yanına tik koyuyoruz.



Settings düğmesine bastıktan sonra örneğin EDonkey, Torrent veya DC++ için portlar eklemeye başlayabiliriz. "Add" düğmesine basarak çıkan pencerede IP adresi olarak 10.0.0.15 giriyoruz. İstediğimiz TCP ve UDP portlarını bu şekilde tek tek ekliyoruz. EDonkey için port noları olarak TCP4661-4662, UTP11087 açabilirsiniz. Torrent için ise tek tek 6881 - 6889 arası TCP portlarını açıyoruz. DC++'de ise girmek istediğiniz huba bağlı olarak hub'ın gerektirdiği portu açmalısınız. Oynayacağız oyunun gerektirdiği portları ise genellikle kullanım kılavuzlarından öğrenebilirsiniz



Eğer modeminiz yeni nesil modemlerden biriyse yukarıdaki işlemleri 10.0.0.15 yerine 10.0.0.3 kullanarak uygulayın.

zyxel 600 Serisi Modemlerde Port Açmak :

Aşağıdaki menüden Advanced setup tan NAT'ı seçiyoruz



Edit details tıklıyoruz



Burada 2 seçenek var birincisi All portsu seçerek tüm portlarımızı açmak yada
istediğimiz portları girmek bu tercihde size kalıyor



CNet & CNet Arayüzlü Modemlerde Port Açmak :

Configuration kısmından virtual serverı seçiyoruz.



Eğer bir port değilde port aralığı açmak istiyorsak 1. kısıma açmak istediğimiz aralığın başlangıç portunu 2. kısıma bitiş portunu ,port type dan tcp - udp ayarını ,3. kısıma modem tarafından ethernet kartına atanan veya sizin ayarladığınız ip adresini girip 4. butona bastığımızda eklemeyi gerçekleştirmiş oluruz.
eğer sadece bir port açılacak ise 5. ve 6. kısıma açmak istediğimiz portu ,port type dan tcp - udp ayarını ,7. kısıma 3. kısımdaki gibi ip adresimizi girdikten sonra 8. butona basıp ekliyoruz
ancak bu ayarlarda 00 ile gösterilen kısımdaki "save settings" linkine tıklayıp ayarları kaydettirmeden etkinleşmez.

Zoom 5551A İçin Port Açmak:

Bilgisayarınız statik ip almalı elle ip ayarlarını girmelisiniz. ağ ayarlarından TCP/IP özellikler elle ip girin. Zoom Modem zaten bilgisayarın ip sini 10.0.0.4 veriyor galiba standart sorun olmaması lazım siz yinede kontrol edin.

Port Yönlendirme

1. Advanced Setup Sayfasına girin
2. NAT’ı seçin.
3. NAT Options kutusundan “NAT Rule Entry” i seçin
4. Karşınıza “Network Address Translation(NAT) Rule Configuration” ekranı gelir
5. ADD butonuna basın
6. Karşınıza “NAT Rule – Add” ekranı gelir
Rule Flavor : RDR olacak
Rule Id : Bir önceki ekrandaki (4. adım) yeni eklenecek satır numarası.
IF Name: ALL olarak bırakın
Local Address To ve Local Address From : Kendi Yerel Ağınızdaki sabit LAN IP’nizi yazın ( TCP/IP DHCP’den almamalı)
Global Address To ve Global Address From alanalarını “0” olarak bırakabilirsiniz.
Destination port From ve Destination Port To alanlarına istediğiniz port numarasını veya grubunu yazabilirsiniz.
Local Port’ada aynı port numarasını yazabilirsiniz.

7. Save Changes tuşuna ve sonra Close tuşuna basın
8. Karşınıza “Network Address Translation(NAT) Rule Configuration” ekranı gelir
9. “Write Settings To Flash” tuşuna basın
10. Karşınıza “Changes Commited Succesfully” ekranının gelmesi lazım.





ÖRNEK

1-) İnternet Explorerı açın adres yerine 10.0.0.2 yazın (ethernet kartından bağlı benim modem. usb olanlar 10.0.0.3 olabilir kitapçıkta yazıyor)
2-) kullanıcı adı ve parolanızı girin. normalde kullanıcı adı admin, şifre zoomadsl olması lazım değiştirdiyseniz onu girin işte
3-) Advenced Setup
4-) NAT
5-) Nat Optionsdan seç = Nat Rule Entry
6-) ADD
7-)
Rule Flavor : RDR
Rule ID : Liste sırası mesela orda 1 var sizin giriş 2 olacaksa 2 yazın fark etmez olmayan bi rakam girim listede.
IF name : ALL
Protocol : ANY
Local Address From : 10.0.0.4 (bu benim bi bilgisayarın aralık verebilirsiniz)
Local Address to : 10.0.0.4 (tek pc ise buralara tek ip yazın birden fazla ise mesela 10.0.0.4 ten 10.0.0.20 gibi değer girin)
diğerleri boş kalıyor. Bu tüm portları açıyor ama XP güvenlik duvarımız var. eğer sadece belirli portları açmak istiyorsanız.
Destination Port From: ( Açmak istediğiniz port) mesela (1863 msn messenger portu)
Destinatin Port From to : ( Açmak istediğiniz port) (1863)

diğerleri aynen kalıyor sonra save changes. write to flash bu ayar bu kadar bunu ben de bu güne kadar biliyordum ama bi bilmediğim yer vardı onu da ingilizce kaynaktan öğrendim ordaki en son resim

Advenced Setuptan IP filter configuration a girin orda Security Level i none diğerlerini accept i seçin save and write to flash tamamdır bu kadar ben bu ayarları yaptım msn messenger da bağlantu kuruldu sesli portlar programdan programa değişiyor

bu adreste çoğu programın kullandığı port var.

Zoom X4 yeni serisi 5551-A (S/W Version:Zoom X4 GS Ver 1.0.1-42) için port yönlendirme :

- Advanced Setup menüsünden "NAT"ı açın.
- Nat Options tan "NAT RULE ENTRY" seçin
- Add butonuna basın
- Açılan pencerede:
Rule Flavor:RDR
Rule ID:eklenmiş olan son satırı kontrol edin. Sıra numarası veriyorsunuz buradan
IF Name: PPP0 (buraya ppp1-7 kadar bi numara girceksiniz, hangisin girceğinizi öğrenmek için ip routing de yazan ppp nizi girn)
Protocol: Port tipine göre
Local Address From: Yönlendirme yapmak istediğiniz local ip adresi
Local Address To:Aralık vermek istemiyorsanız. "From" da yazan aynı ip adresi
Destination Port From:Yönlendireceğiniz port
Destination Port To:Aralık vermek istemiyorsanız, "from" da yazan port

not:global adres ve local port kullanmayacaksanız boş kalabilir[
 

sonprens_jan

Yeni üye
13 Eyl 2006
21
0
bi sorum olucak.baska bir makinadaki modemde port acıla bilirmi gizlice amaç bilgisayar ip ile sızmak ve trojan bırakmak.antivirüslerle ugrasmadan.ip numarası var ama portları kapalı 139 portu kendi bilgisayarımdan ona ait modemin portunun açabilrmiyim olursa nasıl olucak.detaylı bir anlatım verebilrmisiniz.
 

AAAlis

Yeni üye
30 Ağu 2008
7
0
saol Kardeş çok bilgilendirici olmuş.devamını bekliyoruz.Emeğine sağlık.
 

cansın

Özel Üye
27 Nis 2008
8,788
31
bütün portlar oldukça açıklayıcı ve net bir şekilde bu değerli bilgiler çok teşekkürler.



 

_ALEX_

Yeni üye
19 Eyl 2009
1
0
selam tsk ve emeqe karsı . ben gecen msn terror ındırdım ve bazı msnlerde yarıyor ama bazılarında bu remote port 1863 yazısı cıkıyor onlara nıcın etkı etmıyor yada benmı tam yapamıyorum bılgılendırırsenız cok memnun olurum saygılarla tşk.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.