POST metodu ile bilgi alma

cartman

Katılımcı Üye
28 Ara 2005
932
17
zBjk
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]POST metodu ile bilgi alma[/FONT]
Bir önceki dersimizde Form'dan Get methodu ile bilgi almayı öğrenmiştik. Şimdi ise konumuz Form'dan Post yöntemi ile bilgi alma.
Post metodunun Get metodundan farkı daha öncede söylediğimiz gibi Get ile sınırlı Post ile sınırsız bilgi alabilmemizdir. Get yöntemi ile sadece QueryString olarak gelen bilgileri alabiliriz. Ama Post yönteminde böyle değil.
Şimdi bir örnek yapalım ve olaya daha yakından bakalım. Yazacağımız kodları post.asp adı ile kaydedin:
<% @LANGUAGE=VBScript %>
<%
Dim Adi, Soyadi, Bilgi

If Request.ServerVariables("CONTENT_LENGTH") <> 0 Then

Adi = Trim(Request.Form("adi"))

Soyadi = Trim(Request.Form("soyadi"))

Bilgi = Trim(Request.Form("mesaj"))

Bilgi = Replace(Bilgi, vbcrlf, "<br>" & vbcrlf)

%>

<html>
</head>
<title>Form' dan Post Methodu ile Bilgi alma </title>
</head>
<body>
<b>
Form'dan gelen bilgi:<br>
Adı: <%= Adi %> <br>
Soyadı: <%= Soyadi %> <br>
Mesaj: <%= Bilgi %><br>
</b>
</html>

<%
Else
%>


<html>
<body>
Bize bilgi verir misiniz?<br>
<form action="<% Request.ServerVariables("SCRIPT_NAME") %>" method="post">
Adınız: <input type="text" name="adi"><br>
Soyadınız: <input type="text" name="soyadi"><br>
Mesajınız: <textarea name="mesaj">Mesajınızı buraya yazın!</textarea><br>
<input type="submit" name="Gönder" value="Gönder">
</form>
</html>

<% End If %>

Şimdi bu formu çalıştırın. Gönder deyin..
Bir önceki dersimizde yazdığımız formdan pek farkı yok diyebiliriz. Rutin form işlemleri. Ama tek fark bu Form Post yöntemi ile gönderiliyor ve QueryString olarak gelen bilgi yok. İleride formdan gelen bu bilgileri browser penceresine değil bir metin dosyasına ya da bir veritabanına yazacağız. Böylece şimd*** gibi uçup giden değil kalıcı veriler elde etmiş olacağız..
Şimdi yazdığımız sayfnın kodlarına bir bakalım. Yine sayfamızda VBScript kodları kullanacağız dedik. Sonra değişkenlerimizi tanımladık. If deyimimiz var. Bu If deyimi server değişkenlerinden CONTENT_LENGTH 'in içi boş mu değil mi? Ona bakıyor. Yani değeri 0 ' mı değil mi? diye kontrol ediyor. Daha sonra değişkenlerimize değer atadık. Yani Form' dan gelecek bilgileri değişkenlerimize değer yaptık. Normal Html sayfamızı yazdık ve bitirdik! Else deyimini ve yeni bir Html sayfası yazdık. Bunun nedeni, sayfa ilk açıldığında Form haliyle boş olacaktır. Böylece ilk olarak form sayfası görüntülenecek daha sonra forma gönderdiğimiz bilgiler görüntülenecektir.
Burada If deyiminin ne kadar önemli ve işe yarar olduğunu anlıyoruz.
<% End If %>
İle sayfamızı bitiriyoruz!
Sanıyorum şimdi Get ve Post yöntemleri arasındaki farkı daha iyi anladık.. Form işlemleri Asp sayfalarımızda en sık kullanacağımız unsurlardan bir tanesi. Bunları iyi öğrenmekte yarar var..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.