Program nasıl yazılmalıdır

bykzlu-x

Üye
9 Ocak 2008
190
5
Merhabalar,
Bu yazımda program yazmanın temelleri hakkında birkaç önemli ipucu vermeye çaılağacağım. Bu yazım daha çok sistem analistleri veya programlama mühendisleri içn (olmak isteyenler) kesinlikle bilmeleri gelerek ve projeler için hayatı rol oynayan ipuçlarıdır.
Öncelikelbir projeye başlarken izlenmesi gereken bazı yollar vardır. Bu yolları sırası ile ve elinizdeki kaynakalrı dikkate alıp en doğru şeklide kullanmanız ile doğrudan bağlantılı bir konu dur ki bu durum sisin elinizdeki projenin başarısını önemli ölçüde etkiler. Bir projenin başarılı sayılabilmesi için stabil (mümkün olduğunca), hatalardan arındırılmış, ihtiyaçlara cevap verebilen, bütçeyi aşmayam ve en önemlilerinden birisi zamanında bitirlmesi gerekir.
Proje harılanırken şu anamalar takp edilemilir.
1.Analiz
2.Müşteri isteklerrinin derlenmesi
3.Taslak hazırlanması
4.Veritabanının hazırlanması
5.Arayüz harılanması
6.Kodlama
7.Raporlama
8.Test
9.Ve teslim
Şimdi bu adımları biraz açmak istiyorum.
1.Analiz
Analiz aslında sizin ne yapacağınızı anlamanız. Hangi dil ile yazılacak, hangi database kullanılacak, neye benzeyecek gibi bilgilerin belirlenmesi dir. Bununla beraber tahnimi bir süre ve bütçe ortaya konur.
2.Müşteri isteklerinin derlenmesi
Bu kısımda, müiteri ile birebir irtibata geçilip, müşterinin tam olarak ne istediği anlaşılır. Ki daha sonra eklemeler ve değişiklikler en aza indirilsin. Burada müsterini talep etiği bir dil veya database seçenei varsa buna göre düzenlemeler tekrar gözden geçirilir.
3.Taslak hazırlanması
Bu kısımda, mülteriden alınan bililer derlenir. Son haline getirilir ve taslak şeklinde bir interface oluşturulur. Tekrar müsteriye dönülerek beğenisine sunulur ki sonradan çıkabilecek anlaşmazlıklar en aza indirilsin. Bu ksımında projenin bitiş tarihi ve bütçesi ta olarak oturmuş olur. Burda dikkat edilmesi gerek elinizdeki elemanalrın bilgi ve becerilere dikkate alınarak zaman belirlenmesi. Ve kesinlikle eh aznından belirlediğiniz zamana 1/3 oranında fazladan zaman ekleyin. Çıkabilecek zorunlara karşı.
4.Veritabanının hazırlanması
Bu aşamada elinizdeki bilgiler ışığında hazırlanan taslak veritabaına girilir. Tablolar oluşturulur. Tablolar arası ilişkiler belirlenir ve bittikten sonra test veriler girilip deneme sorguları yapılır.
5.Arayüz hazırlanması
Bu aşama genelde veritabanı hazırlanırken eş zamanlı olarak yapılır ki zamandan tasaruf edilebilsin. Formarl butonlar vs. Bütün bunlar hazırlanırken veritanabı bitmiş ise bir taraftan hazır olan formalrın kodlanmasına başlanır.
6.Kodlama
Kodlama işin belkide en zor kısımlarında biridir. Deneyimli elemanlara ihtiyaç vardır. Bylece en az sorun ve zaman kaybı ile proje gerçekleştirilebilsin. Öncelikle veritabanı bağlantıları. Ana fonksiyonlar ve temel kodlar yazılır. Ardından en alt kademe diye adlandırılan kısımdan kodlanmaya başlarnır. Bu ksıım generlde veri girme tabloları dır . örnek vermek gerekirse. Elinizde bir tablo var ve bu tablo iki tablodan gelen verinin birşelmesi ile olupuyor. Bunun için çncelikle bu iki tabloyu hazırlamanız gerekir ki sonra bu özet tablosu hazırlanabilsin. Bunun amacı olabilecek değişiklikerden en az şekilde etkilenerek etkin bir biçimde işleyişin devam etmesi dir. Bu arada eğer elinizde fazladan yeni başlayan veya fazla kalifiye olmayan eleman var ise bu kiişilere gelende formlar bittikten sonra süsleme ve kotrol işlemleri verilir. Örnek olarak textboxların sonırlandırılması. Hata mesajlarının ayarlanması gibi ufak tefek ayarlar.
7.Raporlama
Sıkça karşılaşılan bir hata yazılan bir formun ardından hemen onun print olayıın yazılmadır. Tecrübelerime dayanarak söylemeliyim ki bu bir hatadır. Çünkü print olayı tablo bittikten sonra test edilemsi ve onaylanmasının atdından yapılmalıdır. Herhangi bir hata veya kod değişikliğinde iki kere yazmak zorunda kalmayasınız.
8.Test
Asıl işin bitme aşamasına gelmeden aha tamamdır diyeceğiniz andır. Test aşaması programın münkün olduğu kadar çok zorlanmasını gerektirir ki herhangi olası bir sorun önceden farkedilip değiştirilebilsin. Benim tavsiyem siz kendi testinizi yaptıktan sonra bir veya birkaç programlama ile ilgisi olmayan sadece bilgisayardan anlayan bir veya birkaç kişi ile bu teslerin tekrar yapılmasıdır. Çünkü bir programcı olarak nereye ne girilmesi gerektiğini biliyoruz. Oma onlar bilmiyor. En olamdık yerlerde oyla hatalar yapılıyor ki. Bu sayede gözden kaçırdığınız bir hayatı ve ya eksiği görüp değiştirme şansını müşteriye vermeden elde edebilirsiniz.
9.Teslim
İşin ambalaj ve teslimi. En güzel zaman diye düşünlenler için uyarıyorum değil. Aslında işin daha ortasındayız. Sizin işi bitirmiş olmasın işin bittiği anlamına gelmez. Müşteriye teslim edilne projenin eğitimi daha yeni başlamıştır. Ve daha ötesi muhtemel sözleşmeler sopnucunca mülteri isteklerini eklenmesi için haklara sahiptir. İşte şimdi size biz programcılar olarak sevmediğimiz değişiklik yapma zamanı geliyor. Bunu ekleyin bunu değiştirin gibi bir sürü sorun. Sunlardan kaçınmak için eğer mümkün ise kodlama aşamasında bitmiş formları müşteriye gösterir ve onayını alırsanız bu kısımda başınız o kadar az ağırır. Bütün değişiklikler asla bitmez bunu hiç unutmayın.

Umarım bu yazımda sizlere biraz fikir velebilmişimdir.

Selametle
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.