Programlama Hakkında Temel Bilgiler

KaRa_HiL@L

Katılımcı Üye
19 Şub 2006
448
13
VaTaN BeKÇiSi
Proglamaya Giriş



Sabitler ve Değişkenler



Sabitler alfabetik, rakamsal olabilir. Sabitler programın çalışma sırasında asla değiştirilemezler.



Bir çok program dilinde (örnek C) sabitlere bir isim verilir. Bu yüzden sabitler hafızada yer tutarlar.



Değişkenler programın çalışma sırasında değiştirilebilirler. Her değişkene programcı tarafından bir isim verilmesi lazımdır. Programcı bu isimleri kullanarak verilen değerleri izler. Bilgisayarlar bu isimleri kullanarak hafızadaki değerleri bulmaya yardım eder. Değişken tipleri aynı sabit tipleri gibidir (alfabetik, rakamsal)





Değişkenleri Tanımlamadaki Kurallar



1. Değişkenlere alacağı değerlerle alakalı isimler veriniz. Yoksa satırlarca yazdığınız bir programda o değişkenin neyi temsil ettiğini kolaylıkla anlayamazsınız ve buda size çok zorluk yaşatır.(Ben çok yaşadım buna lütfen dikkat edin). Mesela onlarca değişken kullanacağız bir programda değişkenleri “x”, “a”, “b”, “c,” “c1” diye tanımlarsanız ilerde bu problem yaratır. Örnek olarak personel sayısını temsil eden bir değişkenin ismine “a” yerine “perssay” verirseniz programı yazmada zorluk çekmezsiniz.



2. Değişkenlerin tanımlarken boşluk bırakamazsınız. Boşluk yerine “_” bu karakteri kullanabilirsiniz. Yani “cw uye say” değişkene böyle bir isim verirseniz program hata verir bunun yerine “cw_uye_say” kullanabilirsiniz.



3. Değişkenleri tanımlarken özel karakterler kullanmasınız örnek olarak “+,-,?,#,}”



4. Değişkenleri ilk tanımladığınız isimle kullanın. Yani bir değişkeni “perssay” diye tanımladınız aynı değişkeni başka yerde kullanmak istiyorsunuz ve “pers_say” diye kullanırsanız olumsuz sonuç alırsınız.



5. Değişkenleri kullanırken küçük büyük harf kullanıma dikkat ediniz. Çünkü bazı programlama dilleri küçük harf, büyük harf ayrımı yapar. Yani değişkeni “PersSay” diye tanımladıysanız bunu tekrar kullanmak istediğinizde “perssay”, “Perssay” gibi kullanamazsınız.



6. Bazı programlama dillerinde(örnek c) değişken isimleri alfabetik bir karakterle başlar. “s12”, “sel”, “ab_123” bunlar olur fakat “12a”, “1_a”, “123” gibi isimler değişkenlere verilemez.



7. Değişkenleri tanımlarken verdiğiniz isimler o programlama dili tarafından kullanılan özel isimler olamaz. Örnek olarak c dilinde “printf”, “scanf” gibi isimler değişkenlere verilmez.





Veri Tipleri



Bilgisayara her değişkenin veri tipini bildirmek zorundayız. Bilgisayar dilleri programcının veri tipleri tanımlamasına izin verir.



Genel Veri Tipleri



1. Sayısal Veri : Bütün sayı çeşitlerini kapsar. Bu veri tipindeki değişkenler sadece hesaplama yapabilirsiniz. Tam sayı ve gerçel sayıları kullanabilirsiniz.



2. Alfabetik Veri : Rakamlar, harfler ve özel karakterler içerebilir. Değişkene vereceğiniz değeri “” karakterleri arasına koyarız. Karakterler hesaplamada kullanılamaz. Eğer veri birden fazla karakter içeriyorsa bu dizi(string) olarak isimlendilir.



* Bilgisayarda alfabetik ve sayısal verileri sayılarla temsil edilir. (ASCII kod).

5 + 5 = 10

“5” + “5” = “55”

“5” + “a” = “5a”

“MaD” + “eRkAn” = “MaDeRkAn” Gördüğünüz gibi alfabetik verilerde hesaplama yapamıyoruz. Burada “+” operatörü birinci verilen karaktere ikinci verilen karakteri ekliyor.



3. Mantıksal Veri : Bu veri tipleri sadece iki çeşidi vardır Doğru(True) ya da Yanlış(False)

Örnek olarak mantıksak bir değişkeni test edelim.

Test = 6>3 Test => True , Test = 4 > 5 Test => False
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.