Merhabalar, kayıt olma ve kayıt işleminden sonra nasıl giriş yapabileceğinizi göstereceğim. Umarım hoşunuza gider.
)
İlk önce kişiden kullanıcı adı ve parola isteyelim.
input() kullanıcıdan cevap almamızı sağlar.
print() ekrana yazı yazabilmenizi sağlar.
kayitkullanici ve kayitparola değerleri, input ile aldığımız cevaplar olarak kaydedildi burada.
Örnek verecek olursak kullanıcı, kayitkullanici ile alacağımız input'a Spvtij girdi ve parolasına da 123 girdi.
Bu kullanıcı adı - parola bu şekilde kaydoluyor ve giriş yapmaya çalıştığı zaman bu bilgileri yazması gerekiyor.
Şimdi ise kayıt olma işlemiyle kayıt altına alınan kullanıcı adı, parola ile giriş yapmayı ve kullanıcı adı veya parola yanlış girildiğinde nasıl "Yanlış şifre" gibi işlem yapabileceğinizi göstermeye çalışacağım.
Giriş yapılması için ayrı bir kullanici ve parola adıyla değerler oluşturduk. Yukarıda bir örnek vermiştim, kullanıcı adına Spvtij parolasına 123 girdiysek eğer kullanici değerine kayitkullanici ile girdiğimiz kullanıcı adını girmediğimiz zaman kabul etmeyecektir. Pek anlatamadım sanırım kendiniz denerseniz daha iyi olacaktır.
else kalıbında "Giriş doğrulandı." dememizi sebebi if kalıbında kullanıcı adı yanlış girildiğinde yapılacak işlemler dememiz ve elif kalıbında ise parola yanlış girildiğinde yapılacak işlemler dememiz var. else kalıbında yukarıdaki işlemler gerçekleşmediyse şu işlemi yap dediğimiz için kullanıcı adı ve parola doğru girilmiş anlamına geliyor.
Kodu direkt kopyalamak isteyenler için tam hali:
Umarım düzgün ve açıklayıcı şekilde anlatabilmişimdir. Anlatma konusunda pek becerikli değilim, elimden geldiğince açıklamaya çalıştım. İşinize yaradıysa teşekkür et butonuyla teşekkür ederseniz çok sevinirim!
İyi forumlar.
pcuk
İlk önce kişiden kullanıcı adı ve parola isteyelim.
input() kullanıcıdan cevap almamızı sağlar.
print() ekrana yazı yazabilmenizi sağlar.
Kod:
kayitkullanici = input("Kayıt olmak için kullanıcı adınızı girin : ")
kayitparola = input("Kayıt olmak için parolanızı girin : ")
print("Kullanıcı adı ve parolanız kaydedildi.")
print("Kayıt işleminiz başarıyla tamamlandı.")
kayitkullanici ve kayitparola değerleri, input ile aldığımız cevaplar olarak kaydedildi burada.
Örnek verecek olursak kullanıcı, kayitkullanici ile alacağımız input'a Spvtij girdi ve parolasına da 123 girdi.
Bu kullanıcı adı - parola bu şekilde kaydoluyor ve giriş yapmaya çalıştığı zaman bu bilgileri yazması gerekiyor.
Şimdi ise kayıt olma işlemiyle kayıt altına alınan kullanıcı adı, parola ile giriş yapmayı ve kullanıcı adı veya parola yanlış girildiğinde nasıl "Yanlış şifre" gibi işlem yapabileceğinizi göstermeye çalışacağım.
if elif else kalıplarında, hangi koşul sağlanırsa program o bloğu çalıştırır ve if-elif-blokları sona erer.
Kod:
print("Lütfen giriş yapınız.")[B](Print'i döngünün dışına koydum çünkü her hatalı girişte "Lütfen giriş yapınız" demesini ben istemiyorum. Siz isterseniz döngüye alabilirsiniz.)[/B]
while (True): [B][U](while döngüsü oluşturup True yaptık yani döngü doğru olana kadar devam edecek)[/U][/B]
kullanici = input("Kullanıcı adınızı girin: ")
parola = input("Parolanızı girin: ")
if ((kayitkullanici != kullanici) and (parola == kayitparola)): [B](Burada kayitkullanici, kullanici değerinde girilen cevapla eşit değilse ve parola,
print("Kullanıcı adın hatalı.") kayitparola ile eşitse şu işlemleri yap demek istiyoruz.)[/B]
Giriş yapılması için ayrı bir kullanici ve parola adıyla değerler oluşturduk. Yukarıda bir örnek vermiştim, kullanıcı adına Spvtij parolasına 123 girdiysek eğer kullanici değerine kayitkullanici ile girdiğimiz kullanıcı adını girmediğimiz zaman kabul etmeyecektir. Pek anlatamadım sanırım kendiniz denerseniz daha iyi olacaktır.
Kod:
elif ((kayitkullanici == kullanici) and (parola != kayitparola)): [B](Burada ise eğer yukarıdaki işlem gerçekleşmediyse şu işlemi yap diyoruz.)[/B]
print("Parolanız hatalı.") [B](kayitkullanici, kullanici değerinde girilen cevapla eşitse ve parola,
kayitparola ile eşit değilse şu işlemleri yap demek istiyoruz.)[/B]
Kod:
elif ((kayitkullanici != kullanici) and (parola != kayitparola)): [B](Burada ise eğer yukarıdaki işlemlerin ikisi de gerçekleşmediyse şu işlemi yap diyoruz.)[/B]
print("Hesap bulunamadı.") [B](kayitkullanici, kullanici değerinde girilen cevapla eşit değilse ve parola,
kayitparola ile eşit değilse şu işlemleri yap demek istiyoruz.)[/B]
Kod:
else: [B][U](else kalıbı ile de yukarıdaki işlemlerin hiçbiri gerçekleşmediyse şu işlemi yap diyoruz.)[/U][/B]
print("Giriş doğrulandı.")
break [B](break diyerek döngümüzü sonlandırdık.)[/B]
else kalıbında "Giriş doğrulandı." dememizi sebebi if kalıbında kullanıcı adı yanlış girildiğinde yapılacak işlemler dememiz ve elif kalıbında ise parola yanlış girildiğinde yapılacak işlemler dememiz var. else kalıbında yukarıdaki işlemler gerçekleşmediyse şu işlemi yap dediğimiz için kullanıcı adı ve parola doğru girilmiş anlamına geliyor.
Kodu direkt kopyalamak isteyenler için tam hali:
Kod:
kayitkullanici = input("Kayıt olmak için kullanıcı adınızı girin : ")
kayitparola = input("Kayıt olmak için parolanızı girin : ")
print("Kullanıcı adı ve parolanız kaydedildi")
print("Kayıt işleminiz başarıyla tamamlandı.")
print("Lütfen giriş yapınız.")
while (True):
kullanici = input("Kullanıcı adınızı girin: ")
parola = input("Parolanızı girin: ")
if ((kayitkullanici != kullanici) and (parola == kayitparola)):
print("Kullanıcı adı hatalı")
elif ((kayitkullanici == kullanici) and (parola != kayitparola)):
print("Parolanız hatalı.")
elif ((kayitkullanici != kullanici) and (parola != kayitparola)):
print("Hesap bulunamadı.")
else:
print("Giriş doğrulandı.")
break
Umarım düzgün ve açıklayıcı şekilde anlatabilmişimdir. Anlatma konusunda pek becerikli değilim, elimden geldiğince açıklamaya çalıştım. İşinize yaradıysa teşekkür et butonuyla teşekkür ederseniz çok sevinirim!
İyi forumlar.
Son düzenleme: