Raspberry Pi Cluster (Detaylı Süper Pc)

Raphers

Adanmış Üye
31 Ağu 2014
7,286
5
System.Net
Merhabalar, bu konu birden fazla kaynak (1.30 saatlik ingilizce video, 1 adet ingilizce doktora makalesi ve çeşitli bilgi kaynakları) incelenerek hazırlanmıştır. Lütfen bu konuyu izinsiz başka forumlarda bu bilgileri direk kopyala yapıştır şeklinde yayınlamayınız. Emeğe saygı... İnşAllah faydalı olmuştur.


Raspberry Pi B+ Cluster (Super Bilgisayar) Yapımı

Son yıllarda Open Source Hardware ve Software’lere olan ilgi git gide artmakta. Özellikle hobi kullanıcıları ve proje geliştiricilerinin tercih ettiği ürünlerden ola Raspberry Pi popülerliğini her geçen gün artırıyor.

LinuxGizmos ve Linux sitesinin desteği ve 1,721 katılımcı ile yapılan 2015’in en iyi SBC(Single Board Computer)’si anketinde Raspberry Pi B 2455 puan ile birinci seçildi. İlerleyen zamanlarda bu ankette yer alan kartların tanıtımı ve araştırma raporunu detaylı bir şekilde inceleyeceğiz nasip olursa. Ama Raspberry Pi hakkında bilgi almak istiyorsanız daha önce açtığım http://www.turkhackteam.org/elektronik-gadget/1184079-raspberry-pi-vs-beaglebone-black.html yazısını inceleyebilirsiniz. BeagleBone Black’de bu araştırma da ikinci oldu.

Bu günkü yazımızda sizlere Raspberry Pi ile bir süper bilgisayar nasıl yapılır onu anlatacağız. Kurulum aşamaları, sistem yükleme gibi basamakları tek tek açıklamaya çalışacağız. Yazı konumuz biraz uzun gelebilir fakat okumaya değer olduğunu düşünüyoruz. Çünkü 1,5 saatlik İngilizce video ve doktora makalesinden sizlere çeviri yapıp en sadece şekilde bu konuyu hazırlamaya çalıştık. Bu konuyu 2013’te hazırlamaya niyetlenmiş fakat yayınlamak nasip olmamıştı bazı nedenlerden dolayı. Yayınlamak bugüne nasipmiş. Umarız pişman olmazsınız.



Süper Bilgisayar Nedir?

Süper bilgisayar basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem (her bileşen olmak zorunda değil) olarak tanımlanabilir. Süper bilgisayarlar bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodolojilerin oluşmasını sağlamıştır. Günümüzde süper bilgisayarlar saniyede yüzlerce trilyon işlem yapar hale gelmiştir. Örneğin, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı saniyede 136,8 trilyon kalıcı işlemle Amerika’da Lawrance Livermore National Laboratuary isimli ulusal laboratuvarın kullanımındadır (teorik sınır bu rakamın üzerinde olup adı geçen makina için saniyede 183,5 trilyon işlemdir) Süper bilgisayarlar ilk defa 1960’larda Seymour Cray tarafından Control Data Corporation da tasarlandı. Tarihçesi ve daha fazla detay için bkz: LINK


Raspberry Pi Beowulf Cluster

Raspberry Pi B ile süper bilgisayar yapımı Boise State Universitesi doktora öğrencisi olan Joshua Kieper tarafından 2013’da yapıldı. Wireless sensörler arasında veri paylaşım ağındaki veri işlenmesini kolaylaştırmak için bir sisteme ihtiyaç duyması ile bu projeye başlıyor.

Kieper bu projeyi yaparken 32 Raspberry Pi kullanmış. Daha sonraları 100 tane Raspberry Pi ile yapılanları da ortaya çıktı fakat biz bu makalemizde 4 tane Raspberry Pi B+ ile bir süper bilgisayar oluşturacağız.



Raspberry Pi’nin Tercih Edilmesinin Nedeni?

Tercih nedenini Kieper’ın verilerine göre saymak istiyorum. Boise State Universitesi laboratuvarlarında Bilgisayar Bilimi bölümüne ait “****Geek Lab” (yada Onyx Lab)’ta bir cluster’ları zaten mevcutmuş. Bu Onyx cluster 32 nodes’lu bir sistem. Ve her biri 3.1 GHz Intel Xeon E3-1225 quad-core işlemci ve 8 GB RAM’e sahip. Bu sistem paralel programlama da yeterli performansa sahip bir sistem.

Asıl soru böyle bir sisteme sahip iken neden Raspberry Pi ile bir Beowulf cluster’ı inşa ediyor.

İlk olarak Onyx cluster’dan başka alternatifleri yok yani her an elinizin altında bir sistem yok. Başka bir öğrenci bu sistemi kullanıyorsa sizin sıra beklemeniz gerekiyor. RPiCluster size MPI (Message Passing Interface) veya Java cluster dokümanlarını kullanmanıza olanak sağlıyor.

İkincisi, RPiCluster bize I2C, SPI, UART, GPIO gibi gömülü sistem için düşük seviye donanımsal ara yüz imkânı sağlıyor. Bu elektrikle ilgili mühendisliklere büyük çaplı gömülü sistemlerin yeterlilik testine olanak sağlıyor.
Üçüncüsü şahsa özel bir sistem oluşturulmuş oluyor ve istediğinizde sisteme ulaşabiliyorsunuz.

Ve son olarak Raspberry Pi daha hesaplı. RPi platform 32nodes’lu bir cluster oluşturmak için en ucuz yöntemlerden bİri. 8GB SD card’lı bir Raspberry Pi aşağı yukarı 42$. Fakat bir Onyx cluster node’u 1000$ ile 1500$ arası değişmekte. Yani siz bir Onyx cluster node fiyatına kendinize 32 node’lu bir Raspberry Pi cluster yapabiliyorsunuz.

Avantajlarının yanında bazı eksiklikleri de bulunmakta bu sistemin. Ucuz fakat bir Raspberry Pi, x86 bir PC gibi performans gösteremez elbette. Bir RPi tek çekirdekli ARMv6 nesil işlemci içeriyor ve işlemci hızı 700MHz. Ayrıca ARM mimarisi kullandığında bir PC işlemcilerinden farklı bir mimari yapıya sahip. Bu nedenle x86 üzerinde hazırlanan MPI bir program Raspberry Pi için tekrar derlenmeli. Tabi bu durum java, phyton ve perl programları için geçerli değil. Çünkü Raspberry Pi, Linux işletim sistemini çalıştırabilme yeteneğine sahip. Son olarak limitli işlemci gücüne sahip olduğundan çoklu kullanıcı desteğine sahip değildir.



Kuruluma Başlayalım

1.1 DONANIM KURULUMU

Malzemeler:

Ylgkjl.png

"Resim-1"

• 4 x Raspberry Pi B+ (En az 2 tane olsa da yeterli)
• 4 x Micro USB Power Kablo
• 4 x MicroSD Kart
• 1 x Netgear Switch (8 Port)
• 1 x Power USB-Hub
• 4 x Ethernet Kablo
• 2 x Raspberry Pi B+ Kılıf (Zorunlu değil)

Malzemeleri Kuruluma Hazır Etme:

8bYZka.jpg

"Resim-2"

Resim-2 de görüldüğü üzere; Ethernet kablolarını Switch ile bağlantısı sağlandı. Raspberry Pi B+’lara enerji sağlamak için USB Hub tan Micro USB’lere bağlantı sağlandı. Case kullanılarak Resim-2 de görüldüğü gibi tüm Raspberry Pi B+’lar üst üste eklenerek daha düzenli olmaları sağlandı.



1.2 YAZILIM KURULUMU
1.2.1 Gerekli Yazılımların İndirilmesi Kuruluma Hazır Hale Getirilmesi

Raspberry Pi işletim sistemi olarak Raspbian’nı kullanmakta. Bu sistem Linux kaynaklı bir sistemdir. İşletim sistemini kurmak için LINK adresinden Raspbian’ın güncel versiyonunu indiriyoruz. İndirme seçeneği olarak Resim-3’te görüldüğü üzere Torrent ve Zip bağlantıları bulunmakta. Biz Zip bağlantısını seçiyoruz.

oZO3Zb.png

"Resim-3"

Raspbian iso dosyası indirildikten sonra sıra iso dosyasını microSD kartlara yazdırmaya geldi. Bunun için win32diskmanager programını kullanıyoruz. Programı LINK adresinden indirebilirsiniz. Bu adreste Win32DiskImager-0.9.5-install.exe dosyası bulunmakta bunu indirip kurulumunu gerçekleştiriniz.

zV05l7.png

"Resim-4"

Resim-4 te görüldüğü gibi Win32 programı kurulduktan sonra açıyoruz ve klasör simgesine tıklayarak iso dosyasının bulunduğu yeri seçip open diyoruz. Image File kutusunda adres şu şekilde görülecektir Örn: C:\\Users\\OmerFaruk\\Downloads\\Compressed\\2015-05-05-raspbian-wheezy.img. Daha sonra Device butonuna tıklayarak SD kartın sürücü adresi (Resim-4 te bu adres D sürücüsüdür.) seçmelisiniz.

Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra Write diyerek iso dosyasını SD kartımıza yazdırıyoruz.



1.2.2 İşletim Sisteminin Raspberry Pi B+’a Yüklenmesi

İlk kez Raspberry Pi ye işletim sistemi kurarken 1 adet HDMI bağlantılı monitör ve klavyeye ihtiyacımız var. Ve işletim sistemi için gerekli güncellemelerin yapılabilmesi için Raspberry Pi’mizi ethernet kablosu ile internet bağlantısını sağlamamız gerekiyor.

İlk kurulumu tamamladıktan sonra Putty programı ile uzaktan kontrol sayesinde monitör ve klavye ye ihtiyaç duymadan güncellemelerimizi yapacağız.

N4ZAkL.png

"Resim-5"

Resim-5 te görüldüğü gibi Ethernet kablomuzu internet bağlantımızı sağladığımız router a bağladık (switch’e değil). HDIM kablomuzu, MicroSD kartımızı ve klavyemizin bağlantısını yaptık. Bu bağlantılardan sonra resimdeki gibi kırmızı MicroUSB kablomuzu bağladık ve Raspberry Pi otomatik olarak çalışmaya başladı.

ZV9kZg.png

"Resim-6"

Resim-6 da görüldüğü üzere bir setup menüsü açılacaktır. Kurulum için sırası ile aşağıdaki işlemleri uygulayınız.

• 1 Expand Filesystem menüsü üstüne gelip enter diyin. Siyah bir ekran gelip işlemi bitince sizde tamamlama onayı isteyecek ve okey deyip bir sonraki adıma geçin.
• 7 Overclock bölümünün üzerine gelip enter diyin, çıkan pencereyi ok diyin. Ve Resim-7 deki bölüm açılacaktır. Burdan ikinci sıradaki Modest 800MHz ARM… ayarını seçin.

yl05E9.png

"Resim-7"

• Overclock’tan sonra ana menü den 8 Advanced Options bölümüne girin ve açılan sayfadan ikinci satırdaki A2 Hostname bölümününe girin ve açılan yeni sayfadaki alana Pi01 adını girin. (Ör: Resim-8)

Gk9R0N.png

"Resim-8"

• Raspberry Pi ye Hostname verdikten sonra ana menüden yine 8 Advanced Options’tan A3 Memory Split seçeneğini seçiyoruz ve 64’u silerek 16 yapıyoruz.
• Daha sonra tekrar ana menüden 8 Advanced Options’tan A4 SSH bölümünü seçiyoruz ve Enable yapıyoruz.
• Bu işlemler bitince ana menü ye dönüp TAB tuşuna basarak <Finish> butonuna seçiyoruz ve işlemimizi tamamlıyoruz. Ve sistem Reboot yapılıyor.

4karGJ.png

"Resim-9"

Resim-9 da görüldüğü gibi IP address 192.168.1.6 olarak ayarlanmış. Bu sizde farklı olabilir. Bunu bir yere not edin çünkü ilerde bu ip adresi ile uzaktan bağlantı kurarak işlemlerimize devam edeceğiz.

Sisteme giriş yapmak için Pi01 login: bölümüne pi yazıyoruz enterlıyoruz ve Password için rasberry şifresini oluşturuyoruz.

Artık monitör ve klavyeye ihtiyacımız kalmadı. Bu ilk kurulumdan sonra Raspberry Pi’mize uzaktan erişim sağlayarak işlemlerimize devam edebiliriz.



1.2.3 Putty Programı ile Raspberry Pi’ye Uzaktan Erişim ve Kontrol

Google amcaya putty’yazıp sorguladığımızda çıkan ilk siteden programımızı indirip kuruyoruz. İndireceğimiz dosya putty.exe dosyasıdır.

d2O3vQ.png

"Resim-10"

Resim-10’da görüldüğü gibi putty’yi indirdikten sonra exe ye tıklar tıklamaz kurulumsuz bu ekran ortaya çıkacaktır. Program üzerinde Host Name alanına Raspberry Pi yi kurarken size not almanız gerektiğini söylediğim IP adresini yani 192.168.1.6 yazıyoruz. Bu adres sizin kurulumda farklı olabilir. Siz kendinize ait IP adresinizi girin ve Open diyin.

4karpY.png

"Resim-11"

Resim-11 deki gibi ekran gelecektir ve login as: bölümüne Raspberry Pi için kurulumda yazdığımız kullanıcı adını yani pi yazıyoruz. Ardından bizden şifresini isteyecek şifre olarak yazdığımız rasberry’yi yazarak sisteme bağlanacağız.

rVOM0z.png

"Resim-12"

Resim-12 de görüldüğü gibi Raspberry Pi’mize ulaşmış oluyoruz. Şimdi güncellemeler için aşağıdaki kod satırlarını tek tek kopyalayarak işlemlerimize devam edeceğiz.

Not: Kodları seçip kopyaladıktan sonra PuTTY ekranında imlecin bulunduğu yere gelip farenin sağ tuşu ile kopyaladığımız kodu yapıştırarak seri bir şekilde işlemlerimizi tamamlayabiliriz.



1.2.4 MPICH Kurulumu

o sudo apt-get updatemkdir mpich2
o cd ~/mpich2
o wget http://www.mpich.org/static/downloads/3.1/mpich-3.1.tar.gz
o tar xfz mpich-3.1.tar.gz
o sudo mkdir /home/rpimpi/
o sudo mkdir /home/rpimpi/mpi-install
o mkdir /home/pi/mpi-build
o cd /home/pi/mpi-build
o sudo apt-get install gfortran
o sudo /home/pi/mpich2/mpich-3.1/configure -prefix=/home/rpimpi/mpi-install
o sudo make
o sudo make install
o cd ..
o nano .bashrc
o PATH=$PATH:/home/rpimpi/mpi-install/bin

Üsteki kodu yazdıktan sonra klavyeden ctrl+6+X tuşuna basın ve çıkan yeni menü yü Y’ye basarak onaylayın. Ardından gelen File Name to Write: bölümüne .bashrc yazın ve enter’layarak kaydedin.

o sudo reboot

Reboot kodunu yazıp onyaladığımızda putty bağlantı koptu hatası verecektir. Putty ekranını uyarıdan sonra kapatıp tekrar Raspberry Pi ye bağlantı sağlayın.Ve aşağıdaki kod’u yazın.

o mpiexec -n 1 hostname

Bu kod’u girince bize Raspberry Pi’nin adını verecek. Daha önce Pi01 verdiğimizden ekranda Resim-13’teki gibi Pi01 çıkacaktır.

N4ZAGN.png

"Resim-13"



1.2.5 MPI4PY Kurulumu

Aşağıdaki kodları sıra ile uygulayın:

• sudo aptitude install python-dev
• wget https://mpi4py.googlecode.com/files/mpi4py-1.3.1.tar.gz
• tar -zxf mpi4py-1.3.1.tar.gz
• cd mpi4py-1.3.1
• python setup.py build
• sudo python setup.py install
• export PYTHONPATH=/home/pi/mpi4py-1.3.1
• mpiexec -n 5 python demo/helloworld.py

İşlemlerimizi bitirmeden son bir işimiz kaldı. Sistemimizi şuan kurduk ve SD kart içindeki son halinin image’ını alarak diğer SD kartlarına kopyalamak için SD kartımızı Raspberry Pi den sökelim ve bilgisayarımıza takalım.

Win32 Disk Imager programın tekrar çalıştırarak Image File boşluğuna adres olarak C:\\Users\\OmerFaruk\\Dektop\\Omer_RPI_cluster.img yazıyoruz. Device bölümünden de SD kartımızın bulunduğu konumu seçiyoruz ve ardından Read butonuna tıklayarak Masaüstüne Omer_RPI_cluster dosyamızı oluşturuyoruz. Bu image dosyasını ilk başta yaptığımız gibi Win32 Disk Imager ile diğer SD kartlarına yazdırıyoruz.



1.3 RPi’LERİ TEK TEK YAPILANDIRMA

Bir önceki başlıkta işletim sistemini nasıl kuracağımızı ve ek ayarların nasıl yapılacağından bahsettik. Bu gölümde sizlere RPi’lere bağlanma ve hepsinin yapılandırılmasını anlatacağız.

Omer_RPI_cluster.img dosyasını bütün SD kartlara kopyaladıktan sonra RPi’lerinizi switch’e bağlayınız ve switch’i de router’ınıza takın. Bütün RPi’lerin güç kablolarını bağlayın ve sistemlerin başlamasını başlatın.

Image dosyasını hepsine kopyaladığımız için sistem isimleri aynı olacaktır önce bunları değiştirmemiz lazım. Bir önceki ana başlıkta kurduğumuz 192.168.1.6 RPi üzerinden diğer RPi’lere ulaşacak ve isimlerini değiştireceğiz.

PuTTY programını açıyoruz ve 192.168.1.6 IP adresli RPi’ye bağlanalım. Kullanıcı adı ve şifresini girelim. Ardından aşağıdaki işlemleri yapalım.

o sudo apt-get upgrade

Komutu girerek güncelleme yapıyoruz ve ardından nmap’imizi kuruyoruz.

o sudo apt-get install nmap

Bu komuttan sonra bize “Do you want to continue [Y/n]?” diye sotuyor ve Y yazıp onaylıyoruz.

o ifconfig

Bu komut kullanmakta olduğumuz RP inin bilgilerini ekrana sıralıyoruz. Resim-14’teki gibi.

vLj5Dv.png

"Resim-14"

o sudo nmap –sn 192.168.1.*

Bu komut ile ağ bağlantımızı tarayıp bağlı bulunan cihazların IP adreslerini buluyoruz.

Resim-15 te görüldüğü gibi tarama sonucunda 192.168.1.6(ana RPi’miz) ve 192.168.1.7 , 192.168.1.8 , 192.168.1.9 nolu IP adrese sahip diğer RPi’leri buldu. (Resimde 192.168.1.9 görünmüyor fakat o da var)

oZO3mk.png

"Resim-15"

Bu sayede 4’ünü de listeledik. Bunları kenara not alalım. Bu arada bu IP adresleri sizde farklı olabilir. Örnekteki gibi olacak diye bir şey yok.

Gelelim isimlerini değiştirmeye.

o ssh [email protected]

Komutunu girerek ikinci RPi mize bağlanıyoruz. Bize bağlantı kurmaya eminmisiniz diye soracak yes yazıp devam ediyoruz. Ardında [email protected] pasword: satırı ekrana gelecektir ve Image dosyasında ilk sistemi kurar iken kullandığımız şifreyi yani rasberry’yi yazarak bağlanıyoruz.

Şimdi bu yeni (ikinci) RPi’mizin adını değiştirmek için

o sudo raspi-config

yazıyoruz ve giriş yapıyoruz. İlk kurulumdaki confirm ekranı açılacaktır. Advanced Options’tan A2 Hostname e giriyoruz ve ekranda Pi01 yazılı olarak gelecektir bunu Pi02 yapıyoruz. Ardından ana sayfadan Finish diyerek işlemimizi bitiriyoruz. Bu işlemden sistem reboot yapılacaktır. Ve ekranda “Connection to 192.168.1.7 closed.” yazacaktır en son.

Şimdi PuTTY yi kapatıp yeniden 192.168.1.6’ya bağlanıyoruz. RPi iki için isim değiştirme işlemini aynı işlem sırası ile üç ve dört numaralı RPi’lerimiz için tekrarlıyoruz ve isimlerini sırayla Pi03, Pi04 yapıyoruz.
Bu işlemler bittikten sonra tekrar 192.168.1.6’ya PuTTY ile uzaktan bağlanıyoruz. Şimdi sisteme machinefile kaydı yapmamız lazım. Kod satırına:

o nano machinefile

yazıyoruz. Ardından Resim-16 daki gibi RPi’lere ait dört adet IP adresini de yazıp kaydediyoruz.

MydpM1.png

"Resim-16"

Şimdi machinefile’ın çalışıp çalışmadığını kontrol edelim.

o mpiexec –n 1 hostname

Komutunu yazdığımızda bie Pi01 görünecek. Bu machinefile’ın çalıştığını gösteriyor. Şimdi bütün RPi’lerimize aşağıdaki kodları yazarak yetki anahtarlarını ekleyelim.

o ssh-keygen
o cd ~
o cd .ssh
o cp id_rsa.pub pi01
o ssh [email protected]

Yukarıdaki kodta yazılan ip adresi ikinci RPi’nindi. Siz kendi RPi’nizin adresini yazın. Bu son kodu yazınca sizden password isteyecektir. Daha önce yazdığınız şifreyi yine yazıyorsunuz ve Pi02 ye bağlanıyoruz. Şimdi aşağıdaki kodları uyguluyoruz.

o ssh-keygen
o cd .ssh
o cp id_rsa.pub pi02
o scp 192.168.1.6:/home/pi/.ssh/pi01 .
o cat pi01>>authorized_keys
o exit
o ssh [email protected]

Şimdi üçüncü RPi’nin key’ini oluşturalım.

o ssh-keygen
o cd .ssh
o cp id_rsa.pub pi03
o scp 192.168.1.6:/home/pi/.ssh/pi01 .
o cat pi01>>authorized_keys
o exit
o ssh [email protected]

Şimdi dördüncü ve sonunc RPi’nin key’ini oluşturalım.

o ssh-keygen
o cd .ssh
o cp id_rsa.pub pi04
o scp 192.168.1.6:/home/pi/.ssh/pi01 .
o cat pi01>>authorized_keys
o exit

Yukarıdaki işlemler bitince aşağıdaki kodları sırayla uygulayalım.

o scp 192.168.1.7:/home/pi/.ssh/pi02 .
o cat pi02>>authorized_keys
o scp 192.168.1.8:/home/pi/.ssh/pi03 .
o cat pi03>>authorized_keys
o scp 192.168.1.9:/home/pi/.ssh/pi04 .
o cat pi04>>authorized_keys
o cd ~
o mpiexec –f machinefile -n 4 hostname

Son kod satırından sonra ekranda dört RPi’nin isimlerini göreceksiniz. Hepsinin başarılı bir şekilde çalıştığını göreceksiniz.



1.4 CLUSTER ÜZERİNDE PROGRAM ÇALIŞTIRMA

Her zaman olduğu gibi PuTTY programını çalıştırıyoruz. Machinefile dosyasını oluşturduğumuz birinci RPi’mize bağlanıyoruz. Benimki 192.168.1.6’idi.

Şimdi cluster’da çalıştırmak için bir phyton programı oluşturalım.

o nano green.py

Açılan ekrana aşağıdaki örnek kodları yazalım.

gAO8E0.png

"Resim-17"

Yukarıdaki kodları yazdıktan sonra programımızı kaydedelim.

o scp –r green.py 192.168.1.6:/home/pi

diyerek green.py dosyamızı birinci RPi’mize de belirtilen adrese kaydettik. Aynı kodu kullanarak diğer RPi’lere de dosyamızı kaydedelim

o scp –r green.py 192.168.1.7:/home/pi
o scp –r green.py 192.168.1.8:/home/pi
o scp –r green.py 192.168.1.9:/home/pi

Şimdi sıra programı çalıştırmaya geldi. Aşağıdaki kodu yazıyoruz.

o mpiexec –f machinefile –n 5 phyton green.py

Bu işlemden sonra Resim-18 deki gibi bir sonuç çıkacaktır.

qlGMVZ.png

"Resim-18"

o mpiexec –f machinefile –n 1 phyton green.py

Kodunu kullanırsak eğer ekranda sadece 1 işlem görünecektir.

Bu program basit bir programdır. Siz daha karmaşık bir program oluşturup aynı yöntem ile çalıştırıp bilgi edinebilirsiniz.





 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.