Raspberry Pi -VS- BeagleBone Black

Raphers

Adanmış Üye
31 Ağu 2014
7,286
5
System.Net
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]DOĞRU PLATFORMU NASIL SEÇECEĞİM: Raspberry Pi ve BeagleBone Black’in Karşılaştırılması[/FONT]

l6mPO.png

Piyasada Arduino, Raspberry Pi ve BeagleBone Black hakkında birçok makalebulunmakta; fakat bu onlardan biri değil. Doğrusunu söylemek gerekirse Arduino bana göre, Raspberry Pi ve BeagleBone Black ten tamamen farklı bir kulvarda ilerliyor ve amacıda diğerlerinden farklı.

Raspberry Pi ve BeagleBone Black’in artıları ve eksileri hakkında açık bilgiler veren türkçe bir makale bulamadım, ne de her platform için en uygun olanın hangisi olduğunu anlatan bir yazı bulabildim. Böyle bir makale bulamadığımdan bende kendi makalemi yazmaya karar verdim.

Başlangıçta iki platform içinde kısa bir bilgi vereceğim ve ardından platformların her bir katagori için en iyi olanını bulmak için detaylı bir şekilde inceleyelim.

Başlıca karşılaştırma katagorileri şunlar:

-Özellik Karşılaştırma
-Paketleme
-Kurulum Kolaylığı
-Toplam Maliyet
-Bağlantılar
-İşlemci Gücü
-Grafik Gücü
-Ses Gücü
-Güç Tüketimi
-Genişletilebilirlik
-Donanım Erişilebilirliği
-Topluluk

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Raspberry Pi Hakkında:[/FONT]
Arduino mikrodenetleyici ile yeni şeylerin üretilmesi alanında bir devrim oldu. Diğer yandan Raspberry Pi mikroişlemci devriminin başladığı inanılmaz bir cihazdır.

5mTlX.jpg

Raspberry Pi’nin üsten görünümü


Raspberry Pi genel kullanımlar için yeterli düzeyde olan ilk ve ucuz tek kartlı bir bilgisayardır. Pi projesi imkanları olmayan genç öğrencilerin akranlarından geri kalmamaları ve temel teknik hesaplamaları yapabilecekleri bir platform olarak üretildi. Bu öğrencilerin alt yapılarının olmadığını düşünürsek hedeflenen performansın yakalanması zaman alacaktır. Raspberry Pi ün yapımcıları bu konunun üzerine giderek ürünün ucuz ve nisbeten yüksek performanslı olması için çalışmalar yapmış ve bu aynı zamanda yeni nesil öğrencilerin kendi bilgisayarları aracılığı ile bir şekilde bu platformun kullanımını öğrenmeyi sağlamıştır.

Eğer Raspberry Pi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz resmi sitesinden “Detaylı Bilgi” edinebilirsiniz.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]BeagleBone Black Hakkında:[/FONT]
BeagleBone Black mikroişlemcinin kullanımını kolaylaştırmak adına yeni çıkmış bir ürün. Ürün pazar payını kaçırmasına ragmen daha kabiliyetli bir şekilde üretilmiş ve öyle piyasaya çıkmıştır. BeagleBone Black kökeni BeagleBoard ürünlerine dayanmakta. Geliştiriciler, üreticiler ve mühendisler için yenilikçi proje olanağı sağlayan küçük boyutlu, çok güçlü ve son derece geliştirilebilir bir ürün.

BeagleBoard ailesi tek çipli yeni ve güçlü cihazları denemek için üretilmiş düşük maliyetli geliştirme platformu olarak piyasaya çıktı ve tek bir yonga üzerinde bir bilgisayarın tüm yeteneklerini yerine getirmek konusunda baya yetenekliydi.

BeagleBoard normalde 125$ iken halefi BeagleBoard-xM 145$ dan piyasaya sunuldu. Bu sistemler çok güçlü olmasına ragmen insanların bunları toplu bir şekilde alması için fiyatlar uygun miktarlarda değildi.

BeagleBoard ekibi BeagleBoard-xM den sonar BeagleBone yi üretti. Bu aslında BeagleBoard un küçük ve hafifletilmiş bir sürümü. BeagleBone güzel bir başlangıç yapmasına ragmen okadar yetenekli değildi ve hobi olarak birşeyler üretenler için 89$’lık bir fiyat hala fazlaydı. 2012 nin sonlarına doğru BeagleBoard ekibi son olarak yeni sürüm olan BeagleBone Black’i piyasaya sürdü. Resimden neden bu ismi seçtikleri anlaşılıyor.

WxyDF.jpg

BeagleBone Black’in üsten görünümü


Bu sürümün boyutları itibari ile BeagleBone ile aynı ölçülere sahip fakat bir kaç kullanışlı fonksiyon eklenerek genel olarak kendi serisinde her yönüyle iyi bir ürün denebilir. Diyat olarak 45$’dan satışa sunulmasıda da diğer bir avantajı.

Eğer BeagleBone ve BeagleBoard cihazları hakkında birazdaha “Detaylı Bilgi” edinmek isterseniz resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Aslında bu platformların detaylı bilgilerini öğrenmek için en iyi yoldur ve BeagleBone Black sizin için uygun mu değil mi konusunda bilgi edinmenize olanak sağlar.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Sonuç olarak Raspberry Pi mi? yoksa BeagleBone Black mi?[/FONT]
Şimdi biz bu iki ürün içinde biraz bilgiye sahibiz ve sizin yapmak istediğiniz şeyler için hangisinin en uygun olduğunu öğrenmek için bire bir karşılaştırarak inceleyelim. Elimden geldikçe tüm konuları kapsıyarak ve tarafsız bir şekilde incelemeye çalışacağım. Eğer yanlış bir bilgi vermiş yada taraflı yaklaştıysam yorum atarak sizde beni uyarabilirsiniz.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ÖZELLİK KARŞILAŞTIRMA[/FONT]
Karşılaştırmaya başlamadan önce iki cihazın özelliklerini gözatmanız için bir özet tablo hazırladım. Bu her platform için yeteneklerine hızlı bir bakış atmak için iyi bir yöntemdir ama herzaman bütün hikayeyi anlatıyor anlamını taşımaz.

Ben BeagleBone Black Rev. A5B ile Raspberry Pi Rev.B yi kullandım. Aşağıdaki özet tablo iki kartı karşılaştıran özet bir tablodur.
Raspberry Pi ile BeagleBone Black’i Karşılaştırma
gJj2p.png



[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]PAKETLEME[/FONT]
Bu kartlar hobi amaçlı elektronikle uğraşanlar için üretildiğinden tam ticari ürünler gibi yüksek standartlara sahip olması beklenmemeli. Bu nekadar doğruda olsa, ben hala paketlemenin ilk izlenim önemli bir bölümünü oluşturduğunu düşünüyorum.

rw04.jpg


Resimde görüldüğü gibi BeagleBone Black kutudan çıktığında özenle paketlendiği görülebiliyor. Bundan dolayı Raspberry Pi kaybediyor.

Kazanan: BeagleBone Black

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]KURULUM KOLAYLIĞI[/FONT]
Raspberry Pi’nin ayarlanması biraz zahmetlidir açıkçası. Kartın enerkjilendirilmesi için micro-USB kablosu kutuda mevcut değil malesef. Bu nedenle kendi kablonuzu kendiniz almanız gerekiyor. Ayrıca Raspberry Pi fabrikadan gelirken bir işletim sistemi yüklenerek gönderilmiyor. Boot (ön yükleme) işlemi için yine sizin bir SD kard almanız gerekiyor ve karta işletim sistemini indirip yüklemeniz gerekiyor. Bu işlemlerden sonar Raspberry Pi’niz kullanıma hazır hale geliyor.

Diğer taraftan BeagleBone Black’in ayarlaması daha basit. Enerji vermek için kullanabileceğiniz Mini-USB kablosu zaten firma tarafından paketle size gönderiliyor. Tek yapmanız gereken kabloyu bilgisayarınıza bağlayıp enerjilendirmek. Ayrıca BeagleBone Black sizi fazla uğraştırmadan kendi üzerinde ki bellekte hazır sistem boot edilmiş bir şekilde geliyor. Eğer bilgisayarınızdan direk BeagleBone Black’e bağlanarak onunla etkileşime geçmek istiyorsanız bunun için sadece bir kaç driver (sürücü) yüklemeniz gerekebilir. Bu işlem sizi fazla uğraştırmayacaktır.

Kazanan: BeagleBone büyük bir farkla kazanır…

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]TOPLAM MALİYET[/FONT]
Bu gerçekten çok değişken bir durum, çünkü herkezin ihtiyacı olan ürün farklı olabilir. Bu da harcamaları etkiler doğal olarak. Burdan kastım şu; eğer bir SD kartız, mikro-USB kablonuz, HDMI kablonuz ve Raspberry Pi ile kullanmak için bir klavyeniz mevcutsa bunlara para harcamanıza gerek olmayacaktır.

BeagleBone Black’in kullanışlı bir hale gelmesi için ek bir malzemeye ihtiyaç duymazsınız. Eğer yapabildiği temel işlevler dışında onu birazdaha kapsamlı bir hale getirmek istiyorsanız bir MikroSD karta ve bir mikro HDMI kablosuna ihtiyacınız olacaktır.

Bunlara ek olarak Raspberry Pi üzerinde iki adet USB port mevcuttur. Fakat BeagleBone Black sadece bir USB porta sahip. Eğer bir LogitechUnifying Receiver gibi bir cihaza sahip değilsaniz BeagleBone Black üzerinde klavye ve fare yi kullanabilmeniz için birtane USB hub a ihtiyacınız olacaktır.

Sonuç olarak BeagleBone Black genel olarak birazdaha ucuz. Ama başta söylediğim gibi bu değişken bir durum. İhtiyacınız olan malzemeye gore harcama artıyor yada sabit kalıyor. O nedenle burda yorum size kalmış. Şartlarınız hangisi için avantajlı ise o üstün diyebiliriz.

Kazanan: Size kalmış…

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]BAĞLANTILAR[/FONT]
İş türlerinin ve mühendislerin üzerinde hemfikir olduğu birşey varsa o da; üzerinde birşeyler yapabileceğiniz bağlantıların bulunması demektir ve BeagleBone üzerinde bazı bağlantıları bulundurmaktadır.

BeagleBone Black iki tane 46 pin’lik sogetlerle 92 tane bağlantı noktasına sahiptir. Bazı pin’ler önceden ne için kullanılacağı belirlenmiştir ama kullanıcılar isterse kendilerine gore yeniden düzenleyip o pin’leri de farklı amaçlar için kullanılabilir hale getirebilirler. Kataloğuna baktığımızda bu pin’lerin şunlar olduğunu görüyoruz:

• 3 adet I2C bus
• 1 CAN bus
• 1 SPI bus
• 4 timer (zamanlayıcı)
• 5 serial port
• 65 GPIO pin
• 8 PWM çıkış
• 7 analog giriş (1.8V max 12 bit A/D converters)

Listeye baktığımızda BeagleBone Black’in gerçekten güçlü olduğunu görebiliyoruz. Ben bu boyutlarda ve fiyatta bukadar çok arayüz seçeneği sunan başka bir platform bilmiyorum. Çünkü bunlar birçok uygulama için çok önemli olan bağlantı çeşitleridir.

Birde Raspberry Pi ye bakacak olursak eğer, arayüzünde 26 pin’e sahip olduğunu görüyoruz. Bunlar:

• 8 GPIO pin
• 1 UART interface
• 1 SPI bus
• 1 I2C bus

Liste biraz kısa oldu fakat bukadarı I2C,SPI ve UART tabanlı projeler için yeterli olacaktır.

Kazanan: Tartışmasız BeagleBone kazandı.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İŞLEMCİ GÜCÜ[/FONT]
İşlemci belkide sistemin işlemleri ne kadar hızlı gerçekleşeceğini etkileyen en önemli faktörlerden biri. Ürün konfigirasyonları bize BeagleBone Black’in 1 GHz’lik bir işlemciye, Raspberyy Pi’nin ise 700MHz’lik bir işlemci gücüne sahip olduğunu gösteriyor. Eğer Raspberry Pi’ye overclock yapılırsa belki performans olarak aynı hıza sahip olabilir.

İncelemek istediğimiz diğer bir özellik ise işlemcinin mimarisi. BeagleBone Black ARMv7 komut setini kullanırken Raspberry Pi ise birazdaha eski olan ARMv6 komut setini kullanıyor. ARMv7 şuanda gömülü sistemler arasında en yaygın olarak kullanılan mimaridir.

BeagleBone Black yeni mimari yi kullandıpından rahatlıkla üstün diyebilirim. Daha modern bir komut seti kullanamnın bir avantajı da BeagleBone Black üzerindeki işlemcinin yazılım geliştiricileri tarafından destekleniyor olması. Başta bazı işletim sistemleri ARMv6 komut seti üzerinde çalışmak için tasarlanmıştı fakat Mayıs ayı itibariyle Ubuntu dahil olmak üzere bu desteği azalttı.

ARMv7’nin ARMv6’dan daha önde olmasını sağlayan diğer bir avantajı ise gerçek performans geliştirmelerine sahip. V6 ve v7 arasındaki iyileştimelerden bir diğeri de, superscalar mimari uygulamaları gibi daha etkileyici gelişmelere sahip olması, SIMD işlemleri için komutlar da dahil olmak üzere performans artışı sağlayacak gelişmiş yeni bir algoritmaya sahip olmasıdır.

Özellikle, aynı saat hızında çalışsalar bile, BeagleBone Black’in işlemci hızı nerdeyse Raspberry Pi’nin işlemci hızından iki kat daha güçlü. (ARM A8: 2000MIPS/MHz ile çalışıyor, ARM11 ise 1250 MIPS/MHz ile çalışıyor.)

Kazanan: yine BeagleBone


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]GRAFİK GÜCÜ[/FONT]
Raspberry Pi bu alanda gerçekten öne çıkmıştır. Entegre Videocore grafik işlemcisi ile Raspberry Pi 1080p video akış yeteneğine sahip, OpenGL imkanı sunmakta, hatta MineCraft bile oynayabilirsiniz :)

Ayrıca bu etkileyici grafik işlemeye ek olarak Raspberry Pi tam boy HDMI bağlantı ve düşük kalite bağlantılar için de kompozit video çıkışı imkanı sunar.

BeagleBone Black de grafik desteğine sahip fakat Raspberry Pi gibi 1080p yi desteklecek güce sahip değil. Düşük görüntü işlem gücüne sahip ve BeagleBone Black sadece monitor ve tv ye görüntü aktarmak için mikro-HDMI bağlantısına sahiptir. Bağlantı ayarlarını yükseltsek bile Raspberry Pi üzerinde bulunan Videocore grafik gücünde bir azalma olmayacaktır.

Kazanan: Sağlam bir farkla Raspberry pi kazandı…

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]SES GÜCÜ[/FONT]
Burda ikisi içinde ciddi bir fark bulunduğunu söyleyemem. BeagleBone Black sadece micro-HDMI üzerinde ses çıkışı sağlarken Raspberry Pi ise HDMI dışında 3,5mm lil bir ses jakına sahip. Yani Raspberry Pi kutu dışında daha yetenekli.

Geniş bir perspektiften bakılacak olursa, BeagleBone için bir eklenti kartı mevcut. Bu sayede 3,5mm lik bir ses çıkışı imkanı elde edilmiş olur.

Bu bir eklenti olarak değilde zaten varsayılan bir yapılandırma olduğu için Raspberry Pi size ses işleme imkanı zaten verecektir. Eğer bir BeagleBone’unuz var yada ses üzerinde daha fazla işlem yapabileceğiniz bir ortam arıyorsanız o zaman bu eklenti kartını alabilirsiniz.

Kazanan: Raspberry Pi

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]GÜÇ TÜKETİMİ[/FONT]
Bu katagoride güvenilir bir veri bulmak açıkçazı biraz zor. BeagleBone Black’ in referansında belirtilen güç aralığını çekiyordur. Raspberry Pi de ise birçok kullanıcı farklı ölçümler bildirdiğinden bende emindeğilim bu konuda. En tanınmış yayınlarda Raspberry Pi’nin daha düşük akım çektiği belirtiliyor.

Kazanan: Kesin olmayan verilere göre küçük bir farkla Raspberry Pi


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]GELİŞTİRİLEBİLİRLİK[/FONT]
Bu bölüme başlamadan önce, açıkçası BeagleBone Black’in burda üstün olacağını bekliyordum açıkçası. Çünkü BeagleBone için mevcut olan sağlam eklentilerin olduğunu biliyordum.

Raspberry Pi’nin ise hangi eklentilere sahip olduğunun farkında değildim. Sadece eklenti için kablo ve diğer işlevsel olmayan aksesuarlara sahip olup olmadığı değil de, daha çok hangi ek kartlarla BeagleBone Black veya Raspberry pi daha yetenekli hale gelir ona bakıyorum.

Öncelikle BeagleBone Black’I inceleyeceğiz. Ve resmi sayfasına baktığımızda benim için önemli olan şu eklentileri gördüm.

• Breadboard, prototype ve breakout cape: bu üç eklenti BeagleBone için yeni eklemeri test etme imkanı sunuyor.
• DVI cape: DVI görüntüyü alma imkanı sunuyor.
• VGA cape: VGA görüntü alma imkanı sunuyor.
• HDMI cape: HDMI bağlantıya imkan sağlıyor. Bu aslında BeagleBone için üretilmiştir. Eğer gerçekten micro-HDMI dan nefret ediyorsanız Black için de kullanılabilir.
• LCD cape: Piyasada birkaç LCD cape versiyorunu mevcuttur. Bunlarla LCD ekranı BeagleBone’a bağlayarak kullanabilirsiniz.
• Camera cape: BeagleBone Black birtane 3.1 MP camera eklenmesine imkan sağlıyor, LCD cape ile kullanırsanız kendi el kameranızı yapmış olabilirisiniz.
• Audio cape İki tane 3.5mm’lik ses jack’ına sahip ve ses giriş çıkışının düzenlenmesine olanak sağlar.
• Motor cape: bir TI motor driver ile 8 adet 500mA’lik DC motorları kullanabilirsiniz.
• Battery cape Projenizi yanınızda taşımak isterseniz kullanabilirsiniz.


Bu lisete tabiki fazla ayrıntılı değil. Bana gore faydalı ve genel itibariyle yaygın olarak kullanılanları yazdım sadece. Mesela BeagleBone ROV cape’ te bunlardan biri. Bu cihaz OpenROV projesince kullanılan bir board. Bu proje; su altında görüntü kaydı yapmaya yarayan bir robot projesidir. Ninja cape ise Ninja Blocks adı verilen bir platformda kullanılıyor ve size herangi bir sistemi uzaktan control etmenize yardımcı oluyor.

BeagleBone için böyle yetenekli eklentiler mevcutken Raspberry Pi bununla nasıl rekabet ediyor merak ediyorsunuzdur tabiki. Açıkçası Raspberry Pi için fazla bir eklenti yoktur. Bunları bir listede toplamak olduça zor.

Breakout kartları veya doğrudan üzerine bir breadboard yada kart üzerine kolayca lehimlenebilen devreleri kullanabilirsiniz. Bu tür kartlar yararlı olduğundan herhangi bir sakıncası yoktur ve sadece Raspberry Pi için de değildir.

RsIxL.jpg

Adafruit firmasının ürettiği Pi Shield’i.


Bazen bu kartlar özel olabiliyor. Mesela “Raspberry Pi to Arduino shields connection bridge” gibi ara kartlara Arduino için olan shield’leri Raspberry Pi için kullanılabilir hale getiren özel kartlar mevcut olabiliyor. Bu aslında büyük bir fark olarak görülebilir fakat baştada belirttiğim gibi Arduino aslında başlı başına başka bir katagoride bulunmakta. Bu ara kart sayesinde Arduino ya ait yaklaşık 300 shield’in Raspberry Pi içinde kullanılabilmesine imkan sunması Raspberry Pi’ye büyük bir avantaj getiriyor.

Kazanan: Raspberry Pi Arduino sayesinde önde olsada ben BeagleBone’un geleceği için ümitliyim. Eğer bir Raspberry Pi alıp sonar Arduino shield’ler kullanmayı planlıyorsanız onun yerine bir arduino almanızı öneririm.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]DONANIM ERİŞİLEBİLİRLİĞİ[/FONT]
Bu katagori okuyucuların büyük çoğunluğu için önemli olmayabilir, ama teknik kullanıcılar için yada seçtikleri seçtikleri platform ile yapılan projenin en asgeri sürümünü üretmek isteyebileceklerinden dolayı önemli olduğunu düşünüyorum. BeagleBone Black ve Raspberry Pi açık kaynak topluluğuna dayanmaktadır. Bakalım bunlar nekadar açık :)

Raspberry Pi neyazıkki özel bir kapalı işlemci platformunu kullanıyor. Bunun anlamı, bazı önemli hoops’ları geçmeden işlemcinin tam datasheet’ine ulaşamazsınız . Bunlar:

• Boardcom ile bir gizlilik anlaşması imzalamıştır.
• Boardcom’la birlikte iş planı bulunmaktadır.
• Toplu olarak bunları satın almaya hazır olmanız gerekiyor.

Bu kayıt erişimi için BCM2835’ın iç yapısı hakkında daha fazla bilgi almak mümkün, fakat ama bildiğim kadarıyla işlemcinin pin çıkışları için bilgi bulunmamakta. Bunun tersine Beaglebone Black üzerindeki işlemci için tam veri ve kullanım kılavuzu Texas Instrıments’in ürün sayfasına erişilebilir ve bilgileri edinmede sorun yaşamazsınız.

Ayrıca özel işlemciye ilave olarak, Raspberry Pi vakfı RS ve Farnell ile özel bir üretim anlaşmasına sahiptir. Bunun anlamı kart düzenini şimdilik gizli tutmalıdır anlamına gelir. Eğer kendinize ait Raspberry Pi üretmek ister veya ek parçalar nasıl monte edilmiş öğrenmek isterseniz Eben’in yayınlamış olduğu Rev. B Raspberry Pi’nin kurulum şemasını inceleyerek kendi bordunuzu kurabilirsiniz. Eğer kendi kartınızı yapmak isterseniz Boardcom chipini toplu olarak alabilirsiniz. BeagleBone Black in düzen dosyaları, şemaları ve referans belgeleri de dahil olmak üzere tüm belgeleri BeagleBone Black in wikipedia sayfasında bulabilirsiniz ve kendi BeagleBone Black bordunuzu yapmanız için gerekli tüm dökümanlar burda mevcuttur.

Kazanan: BeagleBone Black tabiki

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]TOPLULUK[/FONT]
Platformların büyüklüğüne bakıp yeterli veya güvenilir veri bulmak gerçekten zor diye düşünüyorum. Nisan 2013 te Raspberry Pi bir milyondan fazla kullanıcısının olduğunu belirtti, fakat ben Raspberry Pi’nin bukadar büyük kullanıcı kitlesine sahip olmasının onun güvenilir olduğu anlamına gelmediğini düşünüyorum. Yinede medyada Raspberry Pi en zirvede kendini göstermeyi başardı.

Bunların tümü eğer genel Linux sistemleri hakkında bilginiz yoksa veya elektronik bilginiz yoksa çok önemli. Eğer önemli bir proje planlıyorsanız yardıma ihtiyacınız olacaktır. Google da hızlı bir arama yapacak olursak, BeagleBone Black in hızla büyüyen bir topluluğa sahip olduğunu farkedeceksiniz, yinede Raspberry Pi yaklaşık 13 kat web trafiği oluşturmakta.

Kazanan: Büyük bir farkla Raspberry Pi

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ÖZETLE[/FONT]
Her bölümün detaylarını incelediğimizde bu bilgilerin sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda hangi bordun diğer bord’tan daha üstün olduğuna sizin karar vermenizi kolaylaştıracaktır.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]BEAGLEBONE BLACK’i SEÇERSENİZ[/FONT]
Projeleriniz için birçok dış sensör ile arayüz gerekir- BeagleBone birçok birçok bus seçeneği ve pin sayısı ile kolaylıkla bir çok cihazla bağlantı kurmayı kolaylaştırır.

Küçük form faktörü var fakat yüksek işlem hızına sahip- Örneğin “33 node Raspberry Pi bilgisayar cluster” ın da BeagleBone Black kullanılsaydı hem fiyat ve hem performans olarak çok daha iyi olabilirdi.

Ticari projeleriniz için- Raspberry Pi kapalı kod sistemine sahip olduğundan kendiniz için yapmak istediğiniz en sistematik çalışan ürünü yapamazsınız. BeagleBone ise kendi ürününün tüm bilgilerini açık olarak yayınlamaktadır.

Gömülü bir system öğrenme için- Raspberry Pi’nin eğitim root ları mevcut, fakat BeagleBone Black in kutu dışında da çalışıyor olması bana göre gömülü sistemler öğrenmek için daha iyi bir çözüm olduğuna inanıyorum.

Eğer sadece çalışmak için ise- BeagleBone Black kutu dışında da düzenli çalışması büyük bir avantaj ve ayrıca çalışmaya başladıktan sonar bir kaç dakika yada bir saat veya daha fazla kullanım için size imkan sağlamakta.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]RASPBERRY Pİ’Yİ SEÇERSENİZ
[/FONT]

Multimedya tabanlı projeler- Raspberry Pi önemli ölçüde grafik işleme gücüne ve birçok bağlantı seçeneğine sahip olması büyük bir avantaj.

Toplum odaklı fikirler- Eğer bir projeniz var ve bunun düzgün çalışması için bir toplulukla çalışacaksanız, iyi bir Raspberry Pi topluluğu seçmeniz gerekiyor. Eğer sadece destek olsun diye düşünüyorsanız BeagleBone topluluğu çok yararlı olacaktır ve birçok Raspberry Pi projesini BeagleBone Black’e bağlayabilirsiniz.

Grafiksel öğrenme platform olarak- BeagleBone Black, Raspberry Pi kadar kaliteli video yeteneğine sahip değil. Bu nedenle size Linux öğrenmek ve grafiksel ortam çalışmaları için Raspberry Pi yi kullanmanızı önerebilirim. Bir Virtual Machine üzerinde de aynı şeyleri öğrenebileceğinizi düşünüyorum, sadece o kadar eğlenceli olmayacaktır.

İnşAllah bu kaynak size yardımcı olabilmiştir. Bunu okuduktan sonar kararınızıda verdiyseniz geriye sadece satın alıp öğrenmek kalmıştır diye düşünüyorum. Eğer hala hangisini alacağınıza karar veremediyseniz ve paranızda çoksa ikisinide satın alabilir ve yaşayarak öğrenebilisiniz. İkisinide farklı güçleri var ve sundukları imkanlarda farklı.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.