RECOM Power Engine 580 Watt

kmetin

Uzman üye
10 Tem 2007
1,724
0
istanbul
RECOM Power Engine 580 Watt

bir çoğunluğu kaliteli PSU(güç kaynağı, güç sağlayan ünite) ile kötü bir PSU arasındaki farkları anladı ve iyi bir PSU kullanmanın önemini kavradı. Artık kimse 300 dolar ödeyip satın aldığı ekran kartını ya da 200 dolarlık anakartını sadece 20-30 dolara alacağı bir PSU’ya emanet edemeyeceğinin bilincinde.

Kaldı ki günümüz donanımları artık ucuz PSU’ların altından kalkamayacağı kadar yüksek elektriksel güçlere ihtiyaç duyuyorlar. Bugün oyun oynamak için oluşturulmuş güncel bir bilgisayar, kolaylıkla 500-600 watt’lık PSU’lara ihtiyaç duyuyor.

Tabii ki satın alacağınız PSU’nun verimli çalışması, bazı elektriksel koruma devrelerine sahip olması ve çalışırken az ses çıkarması da günümüzde tercih sebebleri arasında. İnceleyeceğimiz “RECOM Power Engine 580 Watt Sessiz Güç Kaynağı” ilerleyen kısımlarda göreceğiniz gibi günümüz yönelimlerini her bakımdan karşılıyor.
recom580.jpg
Recom Power Engine 580W öncelikle sessiz çalışıyorum iddiasında olan bir ürün. Hatta bu konuda o kadar iddialı ki ürün tanıtımlarında “0dB” ibaresini kullanmaktan çekinmiyor. Aslına bakarsanız kısa bir süre için sıfır desibel çalışabiliyor. Eğer sisteminiz çok yük çekmiyorsa fanı çalıştırmadan 0dB’de de kalabilir. Ancak PSU’dan güç çekilmeye ve sıcaklık artmaya başladığında fan çalışmaya(40-45 dereceden itibaren) başlıyor. Fan çalıştığında da tabii ki sıfır desibelden bahsetmek mümkün değil.
inside.jpg
Recom Power Engine 580W’nin içini açtığınızda zaten öle sürekli fanı çalıştırmadan çalışacak kadar soğutma üzerine yoğunlaşmış bir yapı ile karşılaşmıyorsunuz. Kullanılan ısı dağıtıcı aluminum bloklar herhangi kaliteli bir PSU da bulabileceğinizden daha fazla yüzey alanı sunmuyor. Ancak Recom Power Engine 580W’in sırrı ısı yönetiminde. Öncelikle sürekli olarak sıcaklığı takip ediyor. Ve sıcaklığa göre fanı çalıştırıyor ya da hızını ayarlıyor. Bu sayede gerçekten çok çok sessiz çalışabiliyor.
fan.jpg
Recom Power Engine 580W’den 587watt güç çektiğinizde, yani fan maksimum devir ile dönerken bile işitilebilecek bir ses duymak mümkün değil. Yukarıda gördüğünüz 12cm’lik fan her devirde yeterince sessiz çalışabiliyor. Ve 3pinli yapı sayesinde fan dönüş hızı otomatik olarak sürekli kontrol altında tutulabiliyor.


Recom Power Engine 580W ismindende anlayabileceğiniz gibi 580 watt güç sağlayabilen bir güç kaynağı. Intel ATX 12V v2.2, EPS 12V standartlarını karşılıyor ve aktif PFC(yazının sonunda aktif PFC’nin kısa bir açıklamasını bulabilirsiniz) özelliğine sahip. OVP(Yüksek Voltaj Koruması), OCP(Yüksek Akım Koruması) ve SCP( Kısa devre koruması) gibi bir çok teknolojiyi bünyesinde barındırıyor.

recom580w.gif
Biri 8pin(6+2) diğeri 6pin olmak üzere iki adet PCI-E ekran kartları için güç soketi sağlıyor. Bu sayede hem SLI hemde Crossfire yapma olanağınız var. Ancak yüksek seviye ekran kartları ile SLI ya da Crossfire düşünüyorsanız bu mümkün değil. Çünkü yüksek seviye ekran kartlarından her biri bu güç soketlerinin ikisinede aynı anda ihtiyaç duyuyor. Zaten öyle bir system tasarlıyorsanız 580 watt’dan fazlasını sunan bir PSU’ya yönelmelisiniz.
sokets.jpg
Standart 24pin(20+4) ATX güç soketi, EPS12V için 8pin soket, P4 12V için 4pin, 6 adet SATA güç konnettörü, 7 adet standart molex güç konnektörü ve bir adet floppy güç konnektörü Recom Power Engine 580W’in sunduğu bağlantılar. Eğer yukarıdaki tabloyu incelerseniz bu soketlerin kablolarının uzunluklarını ve bu soketlerden kaçar taneye sahip olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz.
fa-4200ate.jpg
Şimdi isterseniz Recom Power Engine 580W’un etiketinde yazan elektriksel değerleri ve toplamda 580 watt güç çıkışını sağlayıp sağlayamadığına bir göz atalım. Bunun için PSU testleri için kullanılan yukarıdaki resimde gördüğünüz özel bir alet kullandık. Bu cihaz PSU’nun tüm güç soketlerinden bir bilgisiyar gibi yükler çekerek yani bir bilgisayarın çalışmasını simule ederek PSU’yu test ediyor.

Önce bir süre %25 yük altında, sonra %50, %65, %80 ve %100 yükler altında PSU test ediliyor. Bu testi dilediğiniz kadar uzatabilirsiniz ancak ortalama 1 saatlik bir test PSU’nun kalitesi hakkında detaylı bilgi verebiliyor. Recom Power Engine 580W aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi testimizden başarı ile çıktı. Kutusunda belirttiği tüm yükleri bir saat boyunca sorunsuz olarak bize sundu. %100 yük altında yaklaşık 587 watt güç çekilirkenbile çok fazla ısınmadan ve ses çıkarmadan çalışarak. Sessiz bir PSU olduğunuda kanıtladı.
pass.jpg
Sonuç olarak Recom Power Engine 580W oldukça kalteli bir ürün. Zaten bunu ürünün kutusunu elinize aldığınız anda anlıyorsunuz. Recom Power Engine 580W eğer sessiz bir PSU’um olsun diyorsanız kesinlikle göz atmanız gereken bir ürün. Sunduğu 580 watt güç günümüzde bilgisayarların %90’ı için fazlası ile yeterli. Sadece üst seviye ekran kartları ile yapılan SLI ve Crossfire uygulamalarının altından kalkacak kapasiteye sahip değil. Kablo uzunlukları yeterli, her kablo demeti yuvarlatılmış durumda. Satış fiyatı ise 139 dolar olarak belirlenmiş. Eğer sessiz ve dediğini yapan bir PSU istiyorsanız Recom Power Engine 580W sizi tatmin edecektir.
Aktif PFC Nedir?( Aktif Güç Faktörü Düzeltmesi)
Standart şebeke gerilimi sinüsodiyal bir dalga şeklindedir, 220V genliğe sahiptir ve saniyede 50 kere salınım yapar.(50Hz) Elektrik sobası, ütü, tost makinası, akkor telli ampul gibi şeylerin elektrik şebekesine yükü rezistiftir. Yani gerilim yükselirken çekilen akımda yükselmekte, düşerken akımda düşmektedir. Ancak kapasitif ya da endüktif yüklerde(PSU, televizyon, dvd oynatıcı gibi) gerilim ve akım birbirini izlememektedir. Yani gerilim düşerken çekilen akım yükselebilir ve bu da elektrik şebekesine ekstra bir yük bindirmektedir. Akım ve gerilim arasındaki bu faz fark oranına “güç faktörü” denir.

Fabrikalarda, sanayii kuruluşlarında bu sebeble ayrıca bir reaktif güç bedeli işletmelere fatura edilir. Ancak ev kullanıcıları için böyle bir uygulama olmadığı için PFC’nin elektrik faturasına bir katkısı yoktur. PFC şebeke ile PSU’nun bilgisayarın ihtiyacı olduğu gücü üreten katı arasında yer alır ve PSU’nın asıl elektriksel gücün üretildiği kısmına regüle edilmiş sabit gerilim sağlar. Bu sayede Aktif PFC içeren bir PSU anlık voltaj düşmelerine PFC’siz bir PSU’ya göre daha az etkilenir.

Pasif PFC bir indüktör ve bir kapasitörden oluşan basit bir devredir ve güç katsayısı düzeltmede çok başarılı olduğu söylenemez. Ancak Akfit PFC daha karmaşık bir yapıya sahipdir ve güç faktörünü 0.99’a kadar düzeltebilir.


alıntı
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.