Regıstery nedir?

byhackteam

Katılımcı Üye
3 Mar 2012
479
0
Registry; Windows 95, 98, Me, NT, 2000 ve XP'nin, ya*ni 32-Bit Windows sürümlerinin ayar, özelliklerini yazılım, donanım, kullanıcılar ve ayarlarla ilgili bütün değerlerin saklandığı yerdir. Denetim Masası'nda bir ayar değiştirdiğinizde, yada bir program kurduğunuzda yeni ayarlar Registry'e yazılır.

Registry ulaşılmaz değil ve sabit diskinizde bulunan birkaç dosyada saklanıyor. Bu dosyalar işletim sisteminizin sürümüne göre değişiyor. Windows 95 yada 98 kullanıyorsanız bu dosya*lar WİNDOWS klasörünüzdeki SYSTEM.DAT ve USER.DAT dosyaları. Windows ME kullanıyorsanız yine WİNDOWS klasörünüzde bu dosyalara ek olarak bir de CLASSES.DAT dosyası mevcut. Windows NT/2000/XP kullanıyorsanız tüm dosyalar WİNDOWS\SYSTEM32\CONFIG klasöründe saklanıyor. Bu dosyaların hepsi hızlı erişim sağlamak için farklı bir formatta saklanıyor ve Word gibi bir programla açıp incelemeniz imkansız. Microsoft bize bu iş için KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİ adında bir araç sunuyor.

Registry'nin Yapısı

Registry çok hiyerarşi bir yapıya sahiptir. Bu yapı sabit diskinizdeki klasörler ve dosyalara benzer. Zaten KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİ programı da WINDOWS EXPLORER'A benzer.

HKEY... şeklinde başlayan klasörler BÖLÜM adını alıyor ve her bölümün bir yada birden çok ANAHTARI var. Anahtarların altında da tekrar anahtar oluşturulabiliyor. Anahtarların altında ise Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nde sağ tarafta gördüğümüz DEĞERLER geliyor. Asıl ayarlar bu değerlerde saklanıyor. Bunlarda içerdikleri veriye göre üç değişik tipte oluyorlar: DİZE, DWORD ve İKİLİ değer.

Hangi ayarları sakladıklarına bağlı olarak 6 temel bölüm mevcut:

* HKEY_CLASSES_ROOT : Bu bölümü silerseniz Windows açılsa bile dosyalarınızın hiç biri açılmaz. Bu bölüm dosya türleri ve OLE (object linking and embedding - nesne bağlama ve gömme) hakkındaki bilgiler , dosya ilişkilendirmelerini, kısayol bilgilerini ve temel Windows sistem klasör bilgilerini içeriyor.Sürükle bırak işlemleri ile ilgili yazılım ayarları, kısa yol ve tüm diğer kullanıcı ara birimi ile
ilgili bilgileri içerir. Burada ilişkilendirilmiş her dosya için bir alt anahtar daha bulunur.

* HKEY_CURRENT_USER : HKEY_USERS bölümü ile bağıntılı ve sadece aktif o an oturum açmış olan kullanıcı ayarlarına buradan erişebiliriz.Burada 7 alt anahtar daha bulunur.
AppEvents: Sistem ve uygulamalarda kullanılmak üzere atanmış sesler ile ilgili ayarlar burada yer alır.
Control Panel: Burada Windows 3.x'deki System.i ni, Win.ini ve Control.ini dosyalarının içeriğine benzeyen denetim masası ayarları yer alır.
Install********sMRU: Başlangıç klasöründe yer alan programların sabit diskteki yollarını belirler.
Keyboard layout: O an kullanılan klavye düzenine buradan da ulaşılabilir.
Network: Ağ bağlantı bilgileri burada yer alır.
Remote Access: Eğer çevirmeli ağ üzerinde ağ bağlantısı kullanılıyorsa o anki bağlantı bilgileri burada bulunur.
Software: Bilgisayara bağlı kullanıcının yazılım konfigürasyon ayarlarına buradan ulaşılabilir.

* HKEY_LOCAL_MACHINE: Bu bölüm her kullanıcı için aynı olan bu değerler bilgisayarda yer alan donanım ve yazılım ayarları üzerine bilgiler içerir. bu anahtarın altında da 7 alt anahtar bulunur.
Config: konfigürasyon bilgileri ve ayarlarına buradan ulaşmanız mümkün.
Enum: Donanım aygıt bilgi ve ayarları burada bulunur.
Hardware: Seri bağlantı noktaları ile bilgiler ve ayarları içerir.
Network: Kullanıcının o an bağlı bulunduğu ağ yada ağlar üzerine bilgiler burada bulunur.
Security: Ağ güvenlik ayarlarına buradan ulaşılabilir.
Software: Yazılımlara has özel bilgiler ve ayarları içerir.
System: Sistem başlangıç ve aygıt sürücüleri bilgileri ile işletim sistemi ayarları burada yer alır

* HKEY_USERS: Bilgisayarın bütün kayıtlı kullanıcılarının özelleştirilmiş ayarları (renkler, denetim masası ayarları vs.) bu bölümde kayıtlıdır. İşletim sistemlerine bağlanan her kullanıcı için masaüstü ve kullanıcı ayarlarını içerir. Bu başlık altında her kullanıcıya ait bir anahtar daha bulunur. Ancak sadece tek bir kullanıcı varsa, bu durumda sadece "default" altında tek anahtar olacaktır.
* HKEY_CURRENT_CONFIG: HKEY_LOCAL_MACHINE ile bağlantılı olarak o anki donanım konfigürasyonu ile ilgili bilgileri içerir.
* HKEY_DYN_DATA: Bu anahtar Windows'un çalışması sırasında sık değişen tak-çalıştır ayarlarını tutar. Bir USB aygıt bağladığınızda yada sistem çalışırken yapabileceğiniz bir değişiklikte Registry'nin
bu alanındaki veriler değişir.

Registry'i Düzenlemek

Registry'i düzenlemek, görmek ve arama yapmak için en temel araç sayılan KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİ (REGEDIT.EXE) bütün Windows sürümleri ile beraber geliyor. Ancak Başlat menüsünde bulmanız imkansız. Regedit'i açmak için BAŞLAT / ÇALIŞTIR yolunu izleyerek Çalıştır penceresini açın ve REGEDIT yazıp Tamam'a tıklayın.

Bir diğer Kayıt Defteri Düzenleyici ise REGEDT32.EXE dosya adına sahip ve NT / 2000'de normal Regedit'in desteklemediği bazı değerleri görüntülemek ve değiştirmek için kullanılıyor.

Registry Yedeği Almak ve Geri Yüklemek

Önce yedek alın. Bu her zaman işe yarar. Zorda kaldığınız bir durumda eski kayıt değerlerini
Registry'e geri yükleyerek sorundan kurtulabilirsiniz.

Tüm Registry'i Yedeklemek: Tüm kayıt veritabanını yedeklemek istiyorsak Kayıt Defteri Düzenleyicide DOSYA menüsünden VER komutunu çalıştırın. Açılan KAYIT DOSYASI VER penceresinde KONUM bölümünden dosyayı nereye kaydetmek istediğinizi seçin ve DOSYA ADI bölümüne de hatırlatıcı bir isim verin. Örneğin "Son Yedek" gibi. VERME ARALIĞI asıl önemli kısım. Tüm kayıt veritabanını yedekleyeceğimiz için burada TÜMÜ seçeneğinin seçili olması gerek. Sonra KAYDET tuşuna basarak verme işlemini tamamlayabiliriz.
. Belli bir kısmi yedeklemek: Eğer sadece bir anahtarı yedeklemek istiyorsak durum yine aynı. İlk önce yedeğini almak istediğimiz anahtarı açıyoruz. Örneğin "HKEY_CURRENT_USER\Control Pa*nel". Daha sonra KAYIT DOSYASI VER penceresini açıyoruz ama bu sefer VERME ARALIĞI bölümünde SEÇİLİ DAL kısmını işaretleyip KAYDET diyoruz.
. Registry'i sıkıştırmak: Eğer sizin bilgisayarınızdaki kayıt dosyası da çok fazla yer kaplıyorsa onu biraz daha kompakt bir hale sokmak isteyebilirsiniz. Bunun için öncelikle bilgisayarınızı gerçek DOS modunda başlatmanız gerekir. Windows altındaki DOS modu işe yaramayacaktır. Daha sonra regedit'i çalıştırıp kayıt dosyası ver seçeneği ile o anki kaydı örnek olarak Compact.reg adı altında kaydedin. Daha sonra regeditten çıkın ve "regedit /c compact.reg" (tırnaksız olarak) parametreleri ile çalıştırın. Sıkıştırma gerçekleşecektir.

Çeşitli Windows problemlerine registry ile çözüm bulabilirsiniz

Windows veri kayıt tabanı üzerinde işlem yapan programların çoğu genel registry problemleri yada performans artırıcı bazı tedbirler üzerinde dururlar. Eğer daha spesifik problemlere çözüm arıyorsanız bu durumda kayda müdahale edip gerekli anahtarları elle değiştirmeniz gerekecektir. Bu şekilde normal kullanımda herhangi bir araç ile düzeltemeyeceğimiz ayarları düzeltebilir ve çalışması gerektiği gibi çalışmayan programlar ile araçlar için de çözüm üretebilirsiniz. En sık rastlanan sorunlar için aşağıdaki kısa ipuçlarına bir göz atın. Tabi ki anlatılan değişiklikleri yapmadan önce registry'nizin mutlaka bir yedeğini almayı unutmayın.


GENEL WİNDOWS REGISTER AYARLARI

* Bilgisayaranız açılırken RUNDLL hata mesajı veriyorsa;
HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/MICROSOFT/WINDOWS/CURRENT VERSION/RUN bölümüne gelin ve görünen metni silin.
* Başlat Menüsünü Hızlandırın:
Menülerin daha hızlı açılmasını istiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin ve "MenuShowDelay" değerini "1" yapın.
* Temp Klasörünü Otomatik Temizleyin:
C:\WINDOWS\TEMP klasörünü baslangıçta boşaltmak için "AUTOEXEC.BAT" dosyasına "del C:\Windows\Temp\*.tmp>nul" satırını ekleyin.
* Bilgisayarım Görünümünü Explorer Olarak Açmak:
HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Classes/CLSID/20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D/Shell==>Altındaki Varsayılan değeri="Explorer" Yap.
* Windows Explorer'i istediğin Klasör İçin Açmak (Kısa yol Yapmak):
D:\WINNT\explorer.exe /n,/e,D:\Örnek
* Windows Explorer'i istediğin Boyutta Açmak:
Araçlar/internet seçenekleri/Genel bölümündeki Adres satırına aşağıdaki değeri girin. javascript:resizeTo(1024,750);moveTo(0,0); ********.********.href='http://www.kocbey.com' Explorer penceresi hep bu boyutta açılacaktır.
* Ctrl+Alt +Del Tuşundan SHUTDOWN Seçeneğini İptal Etmek:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\Cu rrentVersion\Winlogon
"ShutdownWithoutlogon" değerini "0" yapınız.
* Normal olarak silinemeyen Programların Uninstal Yeri:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Uninstall/{0002041F-78E1-11D2-B60F-00697C998E7}
* NUM-LOCK Tuşunun Otomatik açılması:
HKEY_curruent_USERS\. Control Panel\Keyboard"lnitialKeyboardlndicators"="2" Yapınız.
* İnternet Explorer Başlık İsminin Değiştirilmesi (Win 2000/XP):
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main Window Title"İstediğiniz Başlık
İsmini Yazınız"
* Bilgisayar Açıldığında Mesaj Vermek İçin:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
LegalNotice Text "İstediğiniz Mesajı Yazın"
* Dr. Watson Hatası verir ise:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AeDebug Anahtarını Siliniz. Tekrar geri getirmek için Başlat/Çalıştır/ drwtsn32-i Giriniz.


* Kayıtlı Kullanıcı İsmini Değiştirmek:
Hkey_Local _Machine/Software/Microsoft/Windows/Current Version/RegisteredOwner seçeneğini çift tıklayın ve istediğiniz ismi değiştirin.
* Başlat Menüsü'nde Oturumu Kapat'ı Kaldırın:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre nt Version\Policies\Explorer 'da Yeni*İkiliDeğeri açın "NoLogOff" yazın. Çift tıklayın. Değer verisini 01 00 00 00 yapın. Eski haline getirmek için 00 00 00 00 yapın.
* BMP Uzantılı dosyaları açmadan görmek için:
HKEY_CLASSES_ROOT\Paint. Picture\DefaultIcon Tuşunu seç, Değerini===>> %1 Yapınız. ORJİNALİ ===>C:\Progra~1\Access~1\MSPAINT. EXE, 1
* Kısayol Oklarından kurtulmak:
HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile anahtarını arayın ve IsShort veya IsShortcut kaydını silin.
* Ağda Bilgisayarı gizlemek Ağ komşularında görünmemesi için:
Başlat/Çalıştır da net config server/hidden:yes No yazarsanız tekrar görünür.
* Eğer system appletine adınızı ve resminizi eklemek isterseniz:
Oeminfo. ini ve Oemlogo. bmp dosyalarını oluşturarak C:\Windows\System32 klasörüne kopyalamanız yeterli.
OEMINFO.INI içeriği :
[general]
Manufacturer=Adınız Soyadınız
Model=Core Duo 2
[Support Information]
Line1=Açıklama Yazabilirsiniz.
Line2=---------------------------
Line3=Tel : ---------------------
Line4=e-mail : ------@---------
Line5=---------------------------

* Explorer Logosunu Değiştirin:
Internet Explorer'de sağ üstte yer alan simgeyi değiştirebilirsiniz yapmanız gereken istediğiniz görüntüyü 32x32 ebatlarında ve *.BMP formatında düzenleyip "Windows" dizini altına yerleştirin. HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\Microsoft\Internet Explorer\Main bölümüne gelin, Düzen menüsünden Yeni Dize değeri komutunu çalıştırın ve adını "smallbitmap" koyun, değerine ise dosyanın ismini yazınve Windowsu açıp kapatın.
* Denetim Masasındaki Öğeleri Kaldırın:
Denetim Masasında bulunan simgelerin bazılarını veya hepsini kaldırmak istiyorsanız şu yolu takip
edin Başlat "Çalıştır" komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusuna "CONTROL.INI" yazıp Enter tusuna basın. Yüklemesini istemediğiniz simgelerin isimlerini [don't load] bölümünde belirtmeniz gerekli. Mesela Modem denetim masası simgesinin görünmesini istemiyorsanız bu bölüme "modem.cpl=no" satırını ekleyin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Diğer denetim masası simgelerinin *.CPL dosyalarının hangileri olduğunu öğrenmek istiyorsanız C:\WINDOWS\SYSTEM klasöründe *.CPL dosyalarını aratın.
* Kısayol Menüsü Üzerinde Şifreleme:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\Advanced Yeni DWORD değeri oluştur. "EncryptionContextMenu" Gir Değeri "1"
* Gezgin Penceresinin Sabitlenmesi:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre nt Version\Policies\Explorer "NoSaveSetting" adında DWORD değeri oluştur. Değeri "1" yapınız.
* NERO Programının Daha Hızlı Açılması İçin:
Yönetimsel Araçlardaki IMAPI CD Yazma COM Hizmetini Devre Dışı Bırakın.
* NERO Proğramının Gerçek Yazma Hızının Gösterilmesi:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Ahead\Nero - Burning Rom\Recorder "ShowSingleRecorderSpeed" adında yeni bir DWORD değeri oluştur ve değerini "1" yapın.
* Geri Dönüşüm Kutusu'nun İsmini veya kendini silip değiştirebilirsiniz:
HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} anahtarına tıklayın. Sağ
da "Varsayılan" satırının karşısında "Geri Dönüşüm Kutusu" yazılı olduğunu göreceksiniz. "Varsayılan"ı iki kere tıklayın Geri Dönüşüm Yazan yere istediğinizi yazın.Geri Dönüşüm Kutusunu iptal etmek için
ise bu anahtarı silmelisiniz.
* System Kapanışında Programların Hızlı Sonlandırılması için:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control Anahtarı altında "WaitToKillServiceTimeout" Değerini 100 yapın.
* Windows'un kullandığı DLL dosyalarının Hafızadan devamlı Silinmesi:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer Anahtarı altına Yeni/Dize değeri Açın ve adını "AlwaysUnloadDll" Değerini "1"yazın.
* Kullanılmayan Windows Bileşenlerinin Kaldırılması:
WINDOWS/INF/SYSOC.INF dosyasında hide kelimesini silin. Sonra Proğram Ekle/Kaldır'dan İstediğiniz Bileşeni Kaldırabilirsiniz. SYSOC. inf dosyasının Orjinalini, XP CD'sinden expand-f:\i386\sysoc.in_ C:\WINDOWS\inf\sysoc.inf yazarak yükleyebilirsiniz.
* Kayıt defterini geri yükleme:
1-Başlat'ı ve sonra Oturumu Kapat'ı tıklatın.
2-Bilgisayarı MS-DOS Kipinde Başlat'ı ve sonra Evet'i tıklatın
3-MS-DOS komut isteminde, scanreg /restore yazın.
4-Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Not : Bu işlemler sonucunda, kaydınız, bilgisayarı başarılı bir biçimde başlattığı
son duruma geri alınacaktır.
* Tüm Dosyalar İçin Hızlı Bakış:
HKEY_CLASSES_ROOT anahtarı altında * karakteri taşıyan ilk anahtarı seçin
Quickview adında yeni tuş yaratın. Varsayılan kaydına * verisini girin.
* NT İşletim Sistemli Bilgisayarlarda DNS Ayar Girişi:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\T cip/Parameters
NameServer Değerine DNS IP Adresini Yaz.
* WİNDOWS-2000 İşletim Sistemli Bilgisayarlarda DNS Ayar Girişi:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\T cip/Parameters/İnterface/
{050D1215-C154-41F1-B96C-BEC5831CC0DB}/Nameserver=DNS1, DNS2 YAZ
* WİNDOWS XP İşletim Sistemli Bilgisayarlarda DNS Ayar Girişi:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\T cpip\Parameters\Interfaces\
{A1BF5635-4161-41B0-905E-7AD59260CC3C}/Nameserver=DNS1, DNS2 YAZ
* Explorer'in URL Listesini Silin:
Daha önceden girdiğiniz internet adreslerinin URL listesinde görünmesini istemiyorsanız HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\ TypedURLs anahtarına gelin ve sağ tarafta bulunan listeyi silin.
* Açık Portları Kapatmak için:
Ağ bağlantılarım sağ tuş özellikler > TCP/IP çift tıkla > Gelişmiş tıkla > Seçeneklere gir,orada "TCP/IP süzme işlemi" Çift tıkla ve oradan istediğin portları aç veya kapat.
* CD'lerin Autorun sorunlarını çözümlemek:
Bunun için kayıt içinde HKEY_CURRENT_USERS\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Policies\Explorer anahtarına ulaşın ve buradaki NoDriveTypeAutoRun'in değerinin 95 00 00 00 olduğundan emin olun değilse değiştirin. Sorun düzelecektir.
* Registry Editörünün üzerinde çalışılan son anahtarla açılmaması İçin:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Applets\Regedit
Anahtarını etkinleştirin. Editör en son erişilen anahtar adresini "LastKey" anahtarında kaydı tutar. Bu kaydın değer verisini silin ve alternatif olarak göstermesini istediğiniz anahtarın adresini yazabilirsiniz. Bundan sonra Değerin yeniden yazılabilmesi için hakları sınırlandırmalısınız. Regedit ögesini sağ tuşla tıklayın ve izinlerde sadece Değer ata için izin vermeyin.
* CD-Rom'ları otomatik başlatma özelliğinden kurtulmak : HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\Cdrom Burada Autorun değişkeninin üzerine iki kere tıklayın ve değeri 0 olarak değiştirin.
* Son açılan Belgeler Listesini Temizlemek:
Windows üzerinde son çalıştığınız dosyaların listesini Başlat menüsündeki Belgeler öğesi altında tutar. Bu listeyi silmek için; KEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curren tVersion\Policies\Explorer anahtarını etkinleştirin. Pencerenin sağındaki boş alana farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve Yeni/İkili değer komutunu çalıştırın ismini ClearRecentDocsOnExit olarak değiştirdikten sonra değeri "01 00 00 00" olarak değiştirin. Windows her kapatılıp açıldığında son kullanılan Belgeler listesi temizlenecek.
* İnternet Explorer ve Outlook Express'in yeniden Kurulması:
Regedit'ten HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\ActiveSetup\ Installed Components\
{89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383}" Anahtarını etkinleştirin. IsInstalled Değerini "1" yapın. Sorunsuz bir şekilde yeniden yükleyebilirsiniz. Eğer Sadece Outlook Express 6 yı yeniden kurmak istiyorsanız, Sadece {44BBA840-CC51-11CF-AAFA-00AA00B6015C} anahtarını açın ve IsInstalled Değerini "1" yapın. Sorunsuz bir şekilde yeniden yükleyebilirsiniz.

* Disk Bellek (SWAP)Dosyasını Optimize Edin:
Windows/System.ini Dosyasını açın ve 386enh Bölümünün altına ConservativeSwapfileUsage=1
Satırını Ekleyin.
* Kullanıcılara Zaman Kısıtlaması:
Windows kullanıcıların belli bir zamanda çalışmalarını sağlamak için,Örneğin "yonetici" isimli kullanıcı'
ya bilgisayarı pazartesi - Cuma saat 08:00 - 17:00 arası çalışmasını istersek Başlat/çalıştır da
"net user yonetici/times:Mo-Fr, 8-17" yazdığımızda sadece o saatlerde çalışabilir.Tam yetki vermek içinse "net user yonetici/times:all" yazmamız yeterli.
* Saatin yanına istediğiniz bir ismi yazabilirsiniz:
Denetim Masasını/Sonra Bölgesel Ayarları tıklayıp Saat bölümünü ne girin. Saat formatında SS:dd:nn yanına tırnak içersinde 'adınız' Örneğin:SS:dd:nn 'isim' gibi.

WİNDOWS XP/2000 REGISTER PÜF NOKTALARI

* Sisteminizi İlk Günkü Gibi Hızlandırın:
Kullanılmayan programları Temizleyin;
Disk Temizleme butonuna tıklayarak programı çalıştırın.
Diski Birlestirin; Disk birleştirme sistem hızınızı %50'lere varan oranlarda hızlandırabilir.
Kullanılmayan Ağ Baglantılarını kesin, %50 hız artışı sağlar.
Otomatik başlayan programları kaldırın; Başlat - çalıştır - msconfig yazın İhtiyacınız olmayan programların işaretlerini kaldırarak sisteminizin açılış hızını artırabilrisiniz.
* Daha Hızlı Açılış (1):
Windows XP'de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için çoğu zaman pek bir anlam ifade etmiyor.
Bu özelliği kapatmak için; "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr ol\FileSystem" anahtarına gidip "NtfsDisableLastAccessUpdate" değerini bulun ve değerini "1" yapın.
* Daha Hızlı Açılış (2):
Windows dosyaları açarken bir animasyon gösterir. Bunu engelleyerek açılışınızı arttırın.
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics anahtarında "MinAnimate" adında DWORD değeri oluşturunve değerini 0 yaptığınızda animasyon göstermez, daha çabuk ekranı kaplar.
1 yaparsanız tekrar etkinleşir.
* Daha Hızlı Açılış (3):
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOp timizeFunction" anahtarına gidin, burada "Enable" anahtarının değerini "Y" yapın.
* Daha Hızlı Açılış (4):
İlk defa Windows XP'de gördüğümuz "Prefetch" yeni ve kullanışlı bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Bazen Windows XP'yi kullandığımızda "Prefetch"in kullanılmayan linklerle dolduğunu görürüz ve bu da bilgisayarı yavaşlatır. Öneri olarak "Prefetch" klasörünü ayda bir kez silmeniz, bunun için "C:\windows\prefetch" adresinden "Prefetch" klasörünün içini silin ve bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayarınız az da olsa hızlanacaktır.
* Sistemin Açılışını Hızlandırın:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters altındaki EnablePrefetcher değerini 5-7 arasında sayı gir.
* Daha Hızlı Çalışma:
Windows XP'nin yavaş çalıştığını düşünüyor ve hızlandırmak istiyor olabilirsiniz, "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr ol\PriorityControl" ,yeni bir DWORD oluşturun ismi "IRQ8Priority" olarak değiştirin ve değerini "1" yapın.
* Bilgisayarınızı hızlandırın:
System.ini dosyasını açarak Vcache dizinini bulup altına MaxFileCache=2000 ilave edin.
* Açılıştaki logoyu kaldırarak WinXP açılışını hızlandırabilirsiniz.
C sürücünüzün altında bulunan boot.ini dosyasını açın ve '/fastdetect' komutunun yanına ' /noguiboot' kelimesini ekleyin. Sisteminizi eski haline getirmek için bu kelimeyi siliniz.Yada Başlat/Çalıştır'a msconfig yazın, açılan yerden boot.ini sekmesine geçin ve buradan logoyu devre dışı bırakmak için Noguiboot a onay işaretini işaretleyin.
* Sistem açılışını hızlandırmak ve "Hoşgeldiniz" Yazısının Gelmemesi: Bilgisayarım/Özellikler/Gelişmiş sekmesini tıklayarak, 3.seçenek olan Başlangıç ve Kurtarma da yer alan ayar düğmesini açın ve 2 adet İşletim süresinin ekranda kalma süresi ve Gerekirse kurtarma seçeneklerinindeki süreyi azaltın veya "0" yapın,yada Kutucuklardaki onay işaretini kaldırın. Windows XP yaklaşık 20-30 sn.erken açılacaktır.
* Unutulan Parolanın Değiştirilmesi:
XP'nin unutulan yönetici parolasını değiştirmek için, Windows XP'nin Dos Komut satırını açın, "net user administrator Parola" burada Parola yerine kullanmak istediğiniz yeni şifrenizi yazmalısınız.
* Windows xp internet hız sınırlamasını kaldırmak:
Windows xp pr. sadece %80 internet hızını kullanıyor. İnternetinizin hızını %20 daha artırabilirsiniz. Bunun için : Başlat/çalıştır/gpedit.msc>bilgisayar yapılandırıcısı yönetim şablonları >ağ Qus paket zamanlayıcısı > ayarlanabilen bant genişliğini sınırla etkin bant genişlik sınırı "0" olarak girin.
* Paylaşımları bilgisayarımdan Kaldırmak:
Bilgisayar'ım da ki paylaşım listesine isteyenler rahatlıkla ulaşabilirler. Bu liste ne kadar uzunsa o
kadar karmaşık görünür. Paylaşım simgelerini rahatlıkla silebilirsiniz. Bunun için ilk olarak kayıt
defteri düzenleyicisini çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer
\MyComputer\NameSpace\DelegateFolders anahtarını aktif hale getirin ve hemen altındaki {59031a47-3f72-44a789c5-5595fe6b30ee} öğesini silin. Windows XP'yi yeniden başlattıktan sonra paylaşım simgeleri artık bilgisayarım penceresinde görünmeyecektir.
* Programların Timeout Süresini Değiştirmek:
Bir program, işletim sistemine uzun süre bilgi vermezse, XP bu programın kilitlendiğini farz edecektir. Söz konusu "Timeout" süresini değiştirebilirsiniz. HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "HungApp-Timeout" öğesininin değer verisi kutusuna Milisaniye olarak istediğiniz bir değer girin.
* Hata Bildirimini Engellemek:
XP, bir program kilitlenecek olursa, NT'den tanıdığımız Dr. Watson hata raporcusunu otomatik olarak çalıştırır. Ancak bu araç önceki versiyonundan farklı olarak her seferinde hafızanın bir kopyasını da Microsoft'a göndermek istiyor. Başlat/Denetim Masası"penceresinde, "Performans ve Bakım" bağlantı altında bulunan "sistem" üzerine tıklayın. Ekran gelen pencere üzerinde bulunan "Hata bildirimini
devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin ve "Önemli hata oluştuğunda bana bildir" seçeneğindeki
işareti kaldırın.
* Microsoft Bilgi Sorgulamasını Kapatmak:
Bilgisayarınızla her internete bağlandığınızda sisteminiz Microsoft tarafından sorgulanır. Windows Update sırasında bilgisayarınızla ilgili tam olarak hangi bilgilerin karşıya gönderildiğini ise sadece Microsoft bilmektedir. Eğer bilgisayarınızla ilgili bilgilere bakılmasını istemiyorsanız."HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Micros oft\WindowsNT\ CurrentVersion" altında "RegDone" değerine çift tıklayın ve "1" değerini girin.
* Kullanıcı Adı ve Şifre Girmeden Otomatik Olarak Windows'un Açılması:
Başlat/Çalıştır'dan Control userpasswords2 Yazın ve Kontrol Panelinden "Kullanıcı adı ve şifre Seçeneğini" işaretleyin. Artık şifrenizi girmeden otomatik olarak Windows açılacaktır.
* Windows'un Eski Ayarlar İle Yeniden kurulması:
Yüklü Windows ayarlarının bozulmadan yeniden yüklenmesi için;Windows CD sini Koyun ve Başlat/Çalıştır Komut Satırına CD Sürücü İsmi:\i386\winnt32.exe\unattend Yazın Tüm bozuk dosyaları onaracak.
* İnternet Explorer'in Yeniden Kurulması:
XP CD'sini yerleştirip Başlat/Çalıştır Komut Satırına
rundll32.exe.setupapi,InstallHinfSection.DefaultIn stall.132%windir%\inf\ie.inf yazınız.
* Windows'un Zip özelligini Kaldırmak:
Başlat/Çalıştır Komut Satırına "regsvr32 /u zipfldr.dll"yazın ve XP'nin zip özelliği kalktı geri yüklemek içinse "regsvr32 zipfldr.dll" yazmanız yeterli olacaktır.
* OUTLOOK XP'nin Sistem Çubuğu simgesi:
HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft\Office\10.0\Outlook\Preferences
Burada "MintoTray" Adında DWORD Değeri oluştur ve değerini "1" Olarak Gir.
* Gizlenmiş Kullanıcı hesabının yeniden görüntülenmesi:
Regedit'ten HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\Cu rrentVersion\
Winlogon\SpecialAccounts\UserList Anahtarını etkinleştirin. Sağ tarafta Yeni DWORD Değeri oluşturun ve ismini istediğiniz kullanıcı adını yazın, Değerini "0" olarak verin. Sonraki açılışta görünmez. Bu hesabın görüntülenmesi için ise Değerini "1" yapın. Örneğin Administrator hesabının görüntülenmesi

için Administrator isminde DWORD Değeri oluşturun Değerini de "1" yapın.
* Windows XP de Sistem Açılmadan Sistem Geri Yüklemenin Açılışı:
Bilgisayarınızı açılırken Windows logosu ekranda görünmeden önce F5 düğmesine basın. Güvenli Kip Komut İstemi (Safe Mode With Command Prompt) seçeneğini çalıştırın. Windows oturumunu sistem yöneticisi olarak açmanız gerekecektir. Bunu yaptıktan sonra karşınıza DOS komut penceresi gelir.
Boş bir satıra,%systemroot%\system32\restore\rstrui.exe yazın ve komutu Çalıştırın.
* Bir yığın dosyayı yeniden adlandırmak:
Aynı anda 30 dosyanın ismini değiştirmeyi düşündünüz mü hiç ? İstediğiniz dosyaları seçin, Sonra
F2'ye basın ve ilk dosyanın değişecek ismini XP size sorsun. Gerisini bırakın o halletsin. Çok basit ama çok yararlı bir kolaylık.
* XP İşletim sisteminin Ağda Diğer PC' ler Tarafından Ulaşılmama Sorunu (Guest Hesabı)
Ağda ulaşmak istediğiniz XPİşletim sistemli Pc Guest Hesabı ve Parola Soruyor ise; Denetim Masası/Yönetimsel Araçlar/Bilgisayar yönetimi/Yerel Kullanıcı ve Gruplar/Users Seçiyoruz ve Guest Hesabının Özelliklerinden, Kullanıcı Parola Değiştiremez ve Parola Her Zaman Geçerli Olsun Seçeneklerini işaretliyoruz.Bundan Sonra Ağda Sorun Olmayacaktır.
* Network bağlantıları:
Ağ üzerinde başka bir bilgisayara bağlanırken, XP öncelikle Zamanlanmış Görevler'e bakar. Bu ise bazen ilk bağlanırken 30 saniyeye varan yavaşlamalara neden olur. Bunu engellemek için Regedit'i açın ve HKEY_LOCAL_MACHINE/ Software/Microsoft/ Windows/Current Version/Explorer/RemoteComputer/NameSpace yolunu bularak, Buradan {D6277990 4C6A11CF 8D87 OOAA0060F5BF} anahtarı bulup silin.
* MSCONFIG hayatınızı kurtarabilir:
Windows XP'nin msconfig. exe uygulamasını kullanarak bir Windows 2000 bilgisayardaki servisleri görüntüleyebilirsiniz. Windows XP bilgisayarda bu msconfig.exe dosyası C:\windows\PCHealth\HelpCtr\Binaries klasöründe bulunur.Bütün yapacağınız msconfig.exe dosyasını Windows 2000 bilgisayarın C:\winnt\system32 klasörüne kopyalamak. Msconfig uygulaması işletim sisteminin Startup, system.ini, win.ini, boot.ini ve servisler bölümünden çalıştırılan programları görüntüler.
* Disk Temizleme'nin kendi kendine çalışmasına son:
XP, disk temizleme sihirbazını kullanımınıza sunuyor. Ancak bu sihirbaz, genellikle kullanıcı açısından uygun olmayan zamanlarda çalıştırıyor.
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer\ MyComputer\ cleanuppath" anahtarı altında "Varsayılan" öğesine iki kere tıklayın. Değer Verisi satırında bulunan "%SystemRoot%\system32\cleanmgr.exe /D %c" değerini silin.
* Yetersiz sabit disk alanı mesajını engellemek:
Sabit diskiniz üzerindeki boş alan oranı düşecek olursa, XP devamlı olarak diskinizi temizlemenizi isteyecektir. Bunu engellemek için "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\Explorer" anahtarını
aktif hale getirin. Yeni/DWORD Değeri komutunu kullanarak yeni bir değer oluşturun. İsim olarak "NoLowDiskSpaceChecks" girin ve değer verisini "1" olarak değiştirin.
* Fazladan Memory:
Windows XP kullandığınız ya da kullanmakta olduğunuz programların.dll (dynamic link libraries) dosyalarını belirli bir zaman dilimi içerisinde hafızasında tutar. Bu özelliği kapatarak birazcık hafızaya sahip olabiliriz. "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer" burada yeni bir DWORD değeri oluşturun adını "AlwaysUnloadDll" yapın ve değerini "1" yapın.
Windows XP'yi yeniden başlattığınızda yapılan değişiklikler aktif olacaktır.
* İnternet Explorer bileşenlerini yüklememek:
IE 6, Windows XP'ye entegre olarak sunuluyor. Bu browser ile, yüklemek istemediğiniz bir eklenti bulunan bir web sayfasını ziyaret ettiğinizde, çalışmaya başlayan otomatik kurulum işlemi, çalışmanızı engelleyecektir.
İstenmeyen plug-in'lerin yüklenmesini engelleyebilmek için, Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak "gpedit.msc" dosyasını açın. Ekrana gelen penceredeki "Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Windows Bileşenleri/İnternet Explorer başlığını aktif hale getirin. "İnternet Explorer bileşenlerinin Otomatik Yüklemesini devre dışı bırak" öğesinin üzerine tıklandığında açılan pencere üzerindeki "Etkin" seçeneğini işaretleyerek etkinleştirebilirsiniz.
* İnternet Explorer'ı XP işletim sisteminde hızlandırmak için:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\CurrentVersi on\Explorer\RemoteComputer\NameSpace içinde bulunan [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00A-A0060F5BF] satırını siliniz.
* Windows Version Numarasını Masaüstüne Ekleme:
"HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarını açın, sağ taraftaki "PaintDesktopVersion" adındaki öğenin değerini "1" olarak girin. (yoksa oluşturun)
* İnternet Explorer Sebep Yokken Hata Veriyor?:
Internet'te dolaşırken, önemli bir işle meşgul olurken, hiçbir sebep yokken Explorer'in hata verip kapanması hiç te hoş olmayan bir durumdur, bunu biraz olsun durdurmak için "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\Advanced" anahtarına gidin. Burada "BrowseNewProcess" adında yeni bir string değeri oluşturun ve değerini "yes" olarak belirtin, Internet Explorer için şu an tam bir çözüm yok, bu en iyisi denilebilir, ancak biraz hafızadan kaybeder.
* Windows XP'yi Hızlı Kapatma:
"HKEY_CURRENT_ USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin, ve "AutoEndTask" DWORD
değerini "1" yapın.
* Bootvis Programı ile sistem açılışını hızlandırmak:
XP, daha önceki Windows versiyonlarına kıyasla çok daha hızlı açılıyor, isterseniz açılış süresini daha
da kısaltabilirsiniz. Windows XP'nin açılışını hızlandırmak için Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulan ve üzerine tıklayarak yükleyebileceğiniz Bootvis isimli aracı kullanabilirsiniz. Kuruluma ihtiyaç duymayan programı kullanmak için arşiv dosyasını açmanız yeterli olacaktır. Bootvis'i açın ve Trace/Next Boot+Driver Delays komutunu çalıştırın. Son olarak ayarlar üzerinde değişiklik yapmadan OK düğmesine tıklayın. Bootvis, sistemi yeniden başlatacak ve açılış işlemini analiz edecektir. Aynı zamanda sistemin açılışındaki her bir adımı grafik olarak da görüntüleyebilirsiniz. Sonra elde edilen sonuçlar doğrultusunda açılışın düzenlenmesi için Trace/Optimize System komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda Windows XP bir kez daha yeniden başlatılacak ve açılış işlemi optimize edilecektir.
Bu Programı Download sayfamızdan indirebilirsiniz.
* Fast cleaner Programı ile sistem açılışını hızlandırmak:
Fast Cleaner Görevi ise ekle kaldırdan kaldırdığımız zaman gereksiz ve bilgisayarı yavaşlatan,ölü dll.ve dosyaların bilgisayardan kalkmasına ve temizlenmesine yarayan bir program.Bu programı kurduktan sonra :

Fast Cleaner Enhanced'ı çalıştır ve saniyenin bitmesini bekle ve OK de,açılan pençerede ( search ) a bas, tarama başlar (yalnız bu tarama uzun sürebilir).Sonrada "clean" a bas. Hatalı dosyalar silinir çok güvenlidir. Silinen Dosyalar atık ve gereksiz dosyalardır.Önemli hiç bir dosyayı silmez.Bu Proğramı Download Sayfamızdan indirebilirsiniz.
* Ağ bağlantılarını hızlandırmak:
Windows XP, normalde yeni hizmeti "Ouality ofService"i (QoS) otomatik olarak yükler. Bu, hiçbir şey kazandırmamasına rağmen, DSL bağlantılar da dahil olmak üzere online bant genişliğinizin yüzde 20'sinin kaybolmasına neden olur.
Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak "gpedit.msc" dosyasını açıp, Grup ilkesi penceresini görüntüleyin ve Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Ağ altında bulunan "QoS Paket Zamanlayıcısı" klasörünü aktif hale getirin. Burada bulunan "Ayrılabilir bant genişliğini sınırla özellikleri" öğesine iki kere tıklayın ve ekrana gelen penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin. Bunun sonucunda aktif hale geçen "Bant genişliği sınırı" kutusuna da "0" değerini girmelisiniz. Artık Internet bağlantınız öncekine kıyasla daha hızlı olacaktır.
* Messenger'ı Hotmail açılırken engellemek:
Bir MSN web sayfasını ziyaret ediyorsanız, Microsoft'un Instant Messenger'ı sizin onayınız alınmadan açılır. Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresindeki "HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FB7199AB-79BF-1 ld2-8D94-OOOOF875C541}InProcServer32" anahtarı altında bulunan "Varsayılan" üzerine iki kere tıklayın ve güncel değerini silin. "ThreadingModel" üzerine iki kere tıklayın ve değerini silin. Ayrıca "LocalServer32" anahtarını aktif hale getirin ve buradaki "Varsayılan" öğesinin de değerini silin. Artık isteğiniz dışında Messenger Açılmayacaktır.
* Rahatsız edici konuşma balonlarını kaldırmak:
Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları, sizi, örneğin Windows turu hakkında bilgilendirmek ister. Bunu kaldırmak için; "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr enlVersion\Explorer\Advanced" anahtarını aktif hale getirin. Yeni/DWORD Değeri komutunu çalıştırın. İsim olarak "EnableBalloonTip" yazın ve değerini de "0" olarak girin. Sıkıcı konuşma balonları sizi artık rahatsız edemezler. Bu öğenin değerini "1" olarak değiştirirseniz yeniden aktif olur.
* Zip arşivlerinin tekrar dosya olarak kullanılması:
Arşiv dosyaları Windows XP ile beraber aniden özel bir klasör olarak karşımıza çıktılar. Eğer Winzip ile çalışmaya devam etmek istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmelisiniz. Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna "regsvr32/u zipfldr.dll" satırını girdikten sonra Tamam düğmesine tıklayın. Bundan böyle Zip arşivleri tekrar dosya olarak işlem göreceklerdir. Şayet böyle çalışmaktan memnun kalmazsanız, "regsvr32 zipfldr.dll" komutunu kullanarak klasör moduna tekrar dönebilirsiniz.

* MP3 klasörünü CD kapağı ile donatmak:
Müzik dinlemeyi sevenler aynı zamanda yeni çıkan albümlerin kapaklarını da takip ederler. CD kapaklarının PC'deki şarkı ve albümlerin bulunmasını kolaylaştırması ise çok daha iyi olurdu. Bunun
için müzik klasörünüzde bir kapak veya seçeceğiniz bir resmi saklayabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz klasöre "folder.jpg" adında bir resim dosyası taşıyın. Bundan böyle Küçük Resimler görünümünde klasör simgesinin üzerinde söz konusu CD kapağı ekrana gelecektir.
* WinAmp'ta MP3leri WAV Yapın :
WinAmp Programında CTRL+Pye basin. Preferencesde AudioI/O(Output) bölümüne gelin. Output Plug-Ins(Output Device) seçenegini Nullsoft Disk Writer Plug-In v1.0(Wav File Output) olarak değiştirin. Tamama basın. L2ye basın. WAV yapmak istediğiniz MP3 dosyasını yükleyin. Configure tuşuna basınca veya daha basmadan bir diyalog kutusu açılacak. Burada istediğiniz klasör ve dosya ismini belirleyin. Kaydet tıklayın. Islem bitince CTRL+P ye basın. Preferencesde AudioI/O(Output) bölümüne gelin. Output Plug-Ins(Output Device)i eski durumuna(Wave Mapper) getirin.
* Winamp'daki Gizli Özellik (Saydamlaştırmak) :
Öncelikle winamp Modern skin de olmalı;
1-Müzik aç [ yani müzik çalsın ]
2-Klavyede normal yazarmış gibi nul yaz
3-Sonra esc ye bas
4-Sonra yine L tuşuna bas sonra yine esc
5-En son olarak soft yaz.Müzik bas yüksekliğine göre winampın saydamlaştığını göreceksiniz.(İptal etmek için aynı işlemleri Tekrar et.)
* Resim Görüntüleyicisi'ni kapatmak (XP) için:
Windows XP tamamen kendine ait bir resim görüntüleme aracına sahiptir. Bu araç, resimleri polarize eder. Kendi istediği programı kullanmak isteyenler bu ipucundan faydalanabilirler."HKEY_CLASSES_ROOT\ SystemFileAssociations\image\ShellEx\ContextMenuHa ndlers\"ShellImagePreview" anahtarını silin. XP Resim Görüntüleyicisi artık karşınıza çıkmayacaktır. Bunun yerine ACDSee veya irfanView gibi
kullanışlı resim görüntüleme araçlarını kullanabilirsiniz.
* Hazırda Beklet moduna geçmek:
Windows XP ile beraber karşımıza çıkan fonksiyonlardan biri Hazırda Beklet 'tir. Bu fonksiyon, hafızadaki tüm bilgileri birer birer sabit disk üzerine yazar ve böylece sistemin bir sonraki açılışında çalışmaya kalınan yerden devam edilebilir. Bunun için, Bilgisayarı Kapat penceresi açıkken sadece [SHIFT] tuşuna basmanız yeterlidir. Böylece Beklemede düğmesi, Hazırda Beklet olarak değişir.
* Dosyaları nesne menüsünü kullanarak şifrelemek:
Windows XP'nin NT File Systeminin, yani dosya sistemi NTFS'in çok güvenli olduğu söylenebilir. Encrypted File System (EFS/Şifrelenmiş Dosya Sistemi) ile verilerinizi şifre ile koruyabilirsiniz.
EFS, izinsiz kullanıcıların erişimlerini engellemek için tüm klasörü şifreler. İlgili komutu Nesne menüsüne ekleyerek söz konusu fonksiyondan hızlı bir şekilde faydalanabilirsiniz. "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer\ Advanced" anahtarını aktif hale getirin. Yeni/DWORD Değeri komutunu kullanarak "EcnryptionContextMenu" adında yeni bir öğe oluşturun ve değerini "1" olarak değiştirin.
DİKKAT! EFS kullanarak klasörleri şifrelemek için kesinlikle NTFS dosya sisteminin kullanılması gereklidir.
* Dosyaları doğru program ile açmak:
Windows XP altında dosyaları istediğiniz program ile açabilmeniz için "Birlikte Aç" komutu bulunur. İstediğiniz programları söz konusu listeye ekleyebilirsiniz. "HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\Windows\Current-Version\Explorer\ FileExts\.gif\Open WithList" anahtarını aktif
hale getirin. Buraya yeni bir program ekleyerek birlikte aç listesini genişletebilirsiniz. Örneğin; Photoshop'u listeye eklemek için "Photoshop.exe" dosyasını gösteren yeni bir değer eklemelisiniz. Birlikte aç listesinde eksik olduğunu düşündüğünüz tüm dosya uzantılarının çalıştırılabileceği alternatif programları benzer şekilde ekleyebilirsiniz.
* Programları önceliklerine göre düzenlemek:
Eğer aynı anda birden çok program ile çalışıyorsanız ve hem sık kullandığınız hem de seyrek olarak ihtiyaç duyduğunuz programlar aynı şekilde yavaşlarsa, söz konusu uygulamaları önceliklerine göre düzenlemelisiniz.
Programların önceliklerini belirlemek için [Alt] + [Ctrl] + [Del] tuş kombinasyonunu kullanarak Windows Görev Yöneticisini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki işlemler kartını aktif hale getirin. Bu kart üzerinde, o anda çalışan programların bir listesi bulunur, istediğiniz programın üzerine sağ tuşla tıklayarak açılan nesne menüsündeki Öncelik Ata komutunu kullanarak altı öncelik derecesinden birini seçebilirsiniz. Bu şekilde her programın kullanacağı işlemci oranını belirleyerek,
sık başvurduğunuz uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
 

murat han

Üye
11 Şub 2012
222
0
istanbul
regedit sıkıstrmasını bılıyormusun ?? ayrıntılı anlatrsan sevınırım .bu arada reghedit hakkında bılgılerı ınceledım cok ayrıntılı yazmıssın eline saglık kardes
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.