REQUEST nesnesi hakkında... (.Form ve .QueryString)

cartman

Katılımcı Üye
28 Ara 2005
932
17
zBjk
REQUEST nesnesi hakkında... (.Form ve .QueryString)
Artık ASP hakkında Temel Bilgileri öğrendiğimize göre isteğimiz daha ileri konuları öğrenmek olacaktır. Şimdi ASP ile formlarla neler yapabileceğimize bir bakalım.
Request
Request 'in İngilizce karşılığı -talep, -istek demektir.
Biz ASP sayfalarımızdan ne isteyebiliriz? 1 buçuk porsiyon acılı Adana kebabı isteyemeyeceğimize göre Form' dan bilgi isteriz. Ya da Veritabanından veri isteriz.
Request nesnesinin içinde de 4 ana nesne vardır. Bunları tanıyalım:
Query String ve Form
Web ziyaretçimizden bize doğru gelen her şey QueryString koleksiyonunu oluşturur. Bu bir formun gönder düğmesine basarak gönderilen bir bilgi yumağı olabilir. Formdan gelen her türlü bilgi olabilir.
Form' un oluşturduğu bilgileri Get yöntemi ile alırsak çevre değişkenlerinden Query_String değişkeninin içine yazılır. Bir başka deyişle Server' da Query_String değişkeninin değeri olarak yazılır. Form' dan bilgileri Post yöntemi ile alıyorsak bunlar Request nesnesinin Form kolleksiyonunun içinde Form'un değişken adları ve ziyaretçilerin bu değişkenler için sağladığı değerler olarak ayrı ayrı yazılır. Get ile sınırlı Post ile sınırsız veri alabiliriz. (Get ve Post yolu ile bilgi almayı bir sonraki dersimizde bulabilirsiniz.)
QueryString ile bilgi alırız demiştik. Bu bilgilerin şu özelliklerini kullanabiliriz:
Content_Length: Bir Form' dan gelen bilgilerin tümünün Byte olarak boyutudur.
Remote_Host: Ziyaretçinin IP adresini verir, ancak İnternet' e çevirmeli ağ ile bağlanan ziyaretçilerimiz her seferinde farklı bir IP bildirebilir. Bu yüzden bu bilgiyi ziyaretçinin kimliği sayamayız.
Request_Method: Form' da kullandığımız Get veya Post metodunu bildirir. Yani Form'u göndermekte kullandığımız yöntem Get mi? yoksa Post mu? bize bildirir.
Script_Name: O anda çalışmakta olan ASP sayfasının adını verir.

Request nesnesi ve onunla birlikte kullanacağımız 4 ana nesneyi öğrendik.. Yavaş yavaş iyi bir Asp programcısı olma yolunda ilerliyoruz. Adımlarınızı emin ve sağlam atın..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.