Merhabalar,
Vanguard Anti-Cheat gibi kernel (Ring-0) seviyesinde çalışan koruma sistemlerini anlamak ve bu tür sistemlerle ilgili bypass veya devre dışı bırakma yöntemlerini öğrenmek, oldukça derin ve teknik bir bilgi birikimi gerektirir. Elbette, amacınızın tamamen bilgi edinmek olduğunu belirtmişsiniz; bu tür konulara etik ve yasal çerçevede yaklaşmak çok önemlidir.
Sorularınıza tek tek yanıt vermeye çalışayım:
1. Ne düzeyde bir bilgi sahibi olmalısınız?
İşletim Sistemi Mimarisi: Özellikle Windows işletim sisteminin çekirdek (kernel) yapısı, sürücü modeli (WDM, KMDF), bellek yönetimi, süreç ve thread yönetimi hakkında derin bilgi.
Kernel Programlama: Kernel modunda çalışan sürücüler (device drivers) yazabilmek ve debug edebilmek.
Assembly ve Düşük Seviye Programlama: x86/x64 assembly dili, CPU mimarisi, ring seviyeleri, sistem çağrıları (syscalls).
Reverse Engineering (Tersine Mühendislik):** Kernel modundaki kodları analiz edebilmek için IDA Pro, Ghidra, WinDbg gibi araçları kullanabilmek.
Anti-Cheat ve Anti-Debug Mekanizmaları: Kernel seviyesinde çalışan anti-cheat sistemlerinin nasıl çalıştığını, hangi tekniklerle koruma sağladığını anlamak.
Güvenlik ve Exploit Geliştirme: Kernel exploitleri, rootkit teknikleri, bellek koruma mekanizmaları (DEP, ASLR) hakkında bilgi.
2. Dikkat etmeniz gereken taraflar nelerdir?
Yasal ve Etik Sınırlar: Kernel seviyesinde müdahale etmek, özellikle ticari yazılımlarda yasal sorunlara yol açabilir. Amacınızın sadece öğrenme olduğunu ve bu bilgileri kötüye kullanmamanız gerektiğini unutmayın.
Sistem Kararlılığı: Kernel modunda yapılan hatalar sistemin çökmesine (BSOD) neden olabilir. Test ortamınızı mutlaka sanal makine veya yedekli sistem üzerinde kurun.
Güvenlik Riskleri: Kernel modunda çalışan kodlar sistemin en kritik kısmına erişir. Yanlış bir adım sistem güvenliğini tehlikeye atabilir.
Gizlilik ve Etik: Başkalarının yazılımlarını izinsiz olarak değiştirmek veya bypass etmek etik değildir.
3. Test süresince kullanabileceğiniz kaynaklar nelerdir?
Kitaplar:
Windows Internals (Mark Russinovich, David Solomon) Windows işletim sisteminin iç yapısını anlamak için.
Rootkits: Subverting the Windows Kernel* (Greg Hoglund, James Butler) Kernel seviyesinde rootkit geliştirme ve analiz.
Practical Reverse Engineering (Bruce Dang, Alexandre Gazet, Elias Bachaalany) Tersine mühendislik teknikleri.
Online Kaynaklar:
Microsoft Docs, Windows Driver Development ve Kernel API dokümantasyonları.
OSDev.org, İşletim sistemi geliştirme ve kernel programlama.
Kernel Debugging Tutorials (WinDbg kullanımı).
Araçlar:
WinDbg, IDA Pro, Ghidra, x64dbg, Process Hacker, Sysinternals Suite.
Sanal Ortamlar:
VMware, VirtualBox gibi sanal makineler üzerinde test yapmanız önerilir.
4. Bu süreçte öğrenmeniz gereken başlıca şeyler nelerdir?
Kernel Modu Programlama: Sürücü geliştirme, kernel API’leri, interrupt handling.
Bellek Yönetimi: Sanal bellek, fiziksel bellek, page table yapısı.
Sistem Çağrıları ve Hooking: Sistem çağrılarını nasıl izleyip değiştirebileceğiniz.
Anti-Cheat Mekanizmaları: Vanguard gibi sistemlerin kullandığı kernel driver yapıları, imza doğrulama, kernel callback’leri, kernel patch guard gibi koruma yöntemleri.
Tersine Mühendislik: Kernel modundaki kodları analiz etmek, koruma mekanizmalarını anlamak.
Debugging: Kernel modunda debug yapabilmek, crash dump analizleri.