Ruby 1993 yılında Yukihiro Matsumoto tarafından geliştirilmeye başlanmış ve bugün
birçok programcı tarafından geliştirilmeye devam edilen tamamen nesne yönelimli,
yorumlanan bir programlama dilidir. Japonya 'da yorumlanan diller arasında en çok kullanılan
dil olma özelliğini taşımaktadır. Diğer taraftan 2000 yılında dünyanın geri kalanı tarafından
tanınmaya başlanmış ve her geçen gün kendi taraftar kitlesini ve kullanım alanını
genişletmektedir.
Ruby genel amaçlı bir dildir. Metin işlemeden, sistem yönetim işlerine kadar çok geniş
bir yelpazede kullanılabilmektedir. Örneğin adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz web
uygulamaları geliştirme platformu Ruby on Rails tamamen Ruby ile geliştirilmiştir.
Kolay ve hızlı:
· Değişken bildirimleri gerekmez,
· Değişken türleri yoktur,
· Sözdizimi basit ve tutarlıdır,
· Bellek yönetimi özdevinimlidir,
Nesneye dayalı olmak:
· Herşey birer nesnedir,
· Sınıflar, kalıtım, yöntemler, vs.
· Tekil yöntemler,
· Modüllerle çalışılabilir,
· Yineleyiciler ve sonlandırıcılar,
Ayrıca:
· Çoklu duyarlıklı tamsayılar,
· Olağandışılık işleme modeli,
· Özdevimli yükleme,
· Evreler.
birçok programcı tarafından geliştirilmeye devam edilen tamamen nesne yönelimli,
yorumlanan bir programlama dilidir. Japonya 'da yorumlanan diller arasında en çok kullanılan
dil olma özelliğini taşımaktadır. Diğer taraftan 2000 yılında dünyanın geri kalanı tarafından
tanınmaya başlanmış ve her geçen gün kendi taraftar kitlesini ve kullanım alanını
genişletmektedir.
Ruby genel amaçlı bir dildir. Metin işlemeden, sistem yönetim işlerine kadar çok geniş
bir yelpazede kullanılabilmektedir. Örneğin adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz web
uygulamaları geliştirme platformu Ruby on Rails tamamen Ruby ile geliştirilmiştir.
Kolay ve hızlı:
· Değişken bildirimleri gerekmez,
· Değişken türleri yoktur,
· Sözdizimi basit ve tutarlıdır,
· Bellek yönetimi özdevinimlidir,
Nesneye dayalı olmak:
· Herşey birer nesnedir,
· Sınıflar, kalıtım, yöntemler, vs.
· Tekil yöntemler,
· Modüllerle çalışılabilir,
· Yineleyiciler ve sonlandırıcılar,
Ayrıca: