Sanallaştırma (virtualization): Birden fazla işletim sisteminin, misafirin aynı fiziksel ekipman kaynaklarını depolama aygıtlarından veya ağ kaynaklarından birinde paylaşarak çalışmasını ifade eder. Sanallaştırma sistemleri, donanım ile arasında mantıksal bir katman oluşturarak, kullanıcının doğrudan erişmesini engeller. Bu katman kullanıcılardan veri alan ve bir şekilde donanıma ileten mantıksal bir katmandır.
IT dünyasında sanallaştırmanın kullanıldığı alanlar;
1-) Ağ Sanallaştırması,
2-) Yedekleme Sanallaştırması,
3-) Sunucu Sanallaştırması
sanallaştırmanın genel amacı, ölçeklenebilir bir iş yükü geliştirirken yönetimi merkezileştirmektir. Sanallaştırma sistemleri; Kurulum, yönetim, bakım, süreklilik, esneklik, maliyet ve bütçe gibi konulara istisnai durumlar dışında farklı bir bakış açısı getiren temel altyapı sistemleri merkezlerinden biridir.
Sanallaştırmada en sık kullanılan 20 terim
Sanal Makine (VM)
gibi geleneksel bir işletim sistemini çalıştıran geleneksel bir fiziksel sunucu gibi görünür ve davranır Sanal, sanal RAM , sanal G/Ç dahil bir dizi sanal donanım aygıtı cihazlar ve sanal donanım cihazları. Geleneksel bir fiziksel sunucusu gibi görünür ve çalışır.
Günümüzde pek çok ürün ve teknoloji , üzerinde sanal makinelerin oluşturulabileceği ve çalıştırılabileceği bir platform sağlamaktadır. Bu teknolojilerin birçok temel farklılığı olmasına rağmen, bu özellikleri paylaşma eğilimindedirler:
1-) Her sanal ana bilgisayarda aynı anda birçok VM çalıştırılabilir.
2-) Aynı ana bilgisayarda çalışan VM'ler birbirlerinden izole edilmiştir.
3-) Bir VM'deki yöneticiler ve kullanıcılar, aynı ana bilgisayarda çalışan diğer VM'lerin ana bilgisayar işletim sistemine veya konuk işletim sistemine erişemez.
2- Hypervisor
Sanal makine monitörü olarak da bilinen aynı fiziksel bilgisayarda birden çok işletim sisteminin çalışmasına izin veren sanallaştırma platformu. Fiziksel donanımı yönetir, sanal makineleri çalıştırır temel donanımını sanal donanımla dinamik olarak paylaşır Doğrudan genel amaçlı bir istismar olarak kullanılması amaçlanmamıştır , bunun yerine sanal makinelerin çalışabileceği bir platform sağlar.
3- Bare metal hypervisor
Doğrudan donanım üzerinde çalışan sanallaştırma platformu ayrı bir ana bilgisayar işletim sistemi gerektirmez. Örnekler Hyper-V, ESX Server ve Citrix XenServer'dır.
4- Hosted hypervisor
Ana bilgisayar işletim sisteminde çalışan ve sanal makinelerin çalıştığı sanallaştırma yazılımıdır. Örneğin Microsoft Virtual PC ve Virtual Server, VMWare, VMWare Server, VMWare Workstation, Parallels Desktop sistemleri gibidir.
5- Host operating system
Temel işletim sistemi , konuk işletim sistemlerinin sanal makinelere kurulduğu ve donanımla etkileşime girdiği bir fiziksel alana kurulur.
6- Thin Client
Çok hafif bir Windows veya Linux uygulaması, genellikle kullanıcının uygulamaları yerel olarak çalıştırmak yerine sanal bir uzaktan kumandaya bağlanmasına izin vermek içindir.
7- Zero Client
İnce bir istemciden bile daha yalın bir istemci aygıtıdır. Tipik olarak, sıfır istemci yerleşik bir özel sistem çalıştırır ve yerel diski yoktur. Uzak sanal masaüstlerine bağlanmak için kullanılır.
8- Snapshot (Anlık Görüntü)
Belirli bir zamanda sanal makinenin anlık görüntüsü alınır ve herhangi bir nedenle sanal makineyi geri almak işlemleri yapmak istediğimizde , bizi yakalayan anlık görüntülerle orijinal erişim saglar .
9- Paravirtualized
Bir yazılım bileşeni bir VM çalıştıran olduğunu bilir. Örneğin, paravirtualized sanal aygıt sürücüsü, temel alınan işletim sistemiyle iletişim kuran bir sanal makine çalıştırır. Tipik olarak, sanallaştırılmış bir sürücü kuyruklar, arabellekleri veya temel ana bilgisayar işletim sisteminin diğer öğeleri için verimliliği artırmak için temel ana bilgisayar sistemiyle optimize edilir.
10- P2V (Physical to Virtual):
Belirli bir Windows 2008 server gibi geleneksel bir sunucunun fiziksel sunucu donanımından sanal makineye geçişidir.
11- Virtual Hardware Device (Sanal Donanım Aygıtı)
Belirli bir donanım aygıtı gibi görünen ve gibi davranan bir yazılım bileşeni. Konuk işletim sistemi ve sanal makine yazılım uygulamaları aslında fiziksel bir aygıt gibi davranır . Sanal makine, geleneksel işlemciler, RAM, sanal depolama adaptörleri ve ethernet adaptörleri gibi geleneksel fizikte bulunan aygıtların kümesiyle eşleşen donanım aygıtlarının bir kümesidir
12- Virtual Machine Manager (Sanal Makine Yöneticisi) VMM
sanal makine monitörü olarak da bilinir, bir sanal makinenin çalışmasını kimin kontrol ettiği ile görüşür ve sanal donanımı onun üzerine kurar. Sanal makinenin fiziksel kaynaklara erişmesi gerektiğinde ana bilgisayara bildirir.
13- Sentetik cihazlar
Hyper-V'de aygıtlar için taklit aygıtlardan daha düşük bir ek yük sağlayan yeni bir konseptir.
14- Unity
VMWare'de, konuk işletim sistemini çalıştıran uygulamaların, konuk işletim sistemi ana bilgisayar işleminde çalışıyormuş gibi ana bilgisayar işletim sisteminin masaüstünde pencereler olarak göründüğü bir görüntüleme modu.
15- Highly Available (HA)
Otomatik arıza korumasına sahip bir sistem veya bileşen. Koruma, küçük bir miktar planlanmamış süreye izin verebilir, ancak sorunu önceden belirlenmiş bir zaman aralığında otomatik olarak çözecektir.
16- VM High Availability (VM HA)
Üzerinde çalıştığı ana bilgisayar çökse bile bir sanal makinenin kullanılabilir olmasını otomatik olarak sağlar. HA VM başka bir ana bilgisayarda otomatik yeniden başlatma gerektirebilir.
17- Resource Contention (Kaynak rekabeti)
Bir sanal makinenin sınırlı bir kaynak için diğer sanal makinelerle veya ek makinelerle rekabet ettiği durum. Örneğin, bir ana bilgisayarın bellek kapasitesi şu anda tam olarak kullanılıyorsa ve bazı sanal makineler daha fazla bellek istemeye çalışırsa, bir bellek geçişi gerçekleşir ve bazı sanal makineler diskte kaybolmaya başlayabilir.
18- Fully virtual
Tüm donanım aygıtlarını tamamen taklit eden bir aractır VM.
19- Grab
Klavyenizin, işaretleme aygıtınızın vb. Girişlerini sanal bir makineye yönlendirmek için kullanılır (genellikle VM konsol penceresine tıklayarak).
20- Ungrab
VM'nin işletim sistemine otomatik olarak yük devretmesi ve ayrıca aygıt işaretçisini VM penceresinden dışarı yönlendirir.
Sanallaştırma Çözümleri
Sanallaştırma, fiziksel sunucuların ve uygulamalarının ek yükünü azaltan ve önemli yönetim ve maliyet avantajları sunan bir sistem çözümüdür. Sanallaştırma ile birden fazla sanal sunucu tek bir fiziksel sunucu çalıştırabilir ve bu sunucuların tamamı merkezi olarak çalıştırılabilir. sunucusu açıkken fiziksel bir sunucu üzerinde gerçekleştirilemeyen birçok işlem sanal bir sunucu üzerinde gerçekleştirilebilir;
1-) Ram Yükseltme
2-) CPU Yükseltme
3-) Disk Ekleme / Çıkarma ve mevcut disk boyutunu yükseltme
4-) Snapshot Alma (Sunucunun anlık kopyasını oluşturma)
gibi birçok avantaj sunar. Daha önce sadece işletim sistemi sanallaştırması ile kullanılan bu sistem , günümüzde birçok farklı şekilde kullanılabiliyor.
Bunlara;
1-) Sunucu Sanallaştırma
2-) Uygulama Sanallaştırma
3-) Masaüstü Sanallaştırma
4-) Network Sanallaştırma
5-) Depolama Sanallaştırma
örneklerini verebiliriz. 20 yılı aşkın süredir sektörünün lider firmalarından biri olan Beyaz Net, verdiği hizmetlerle elde ettiği tecrübe ile sizlere en doğru katkılardan biridir.