Sezar Şifreleme Kriptoya giriş 1

Black-Thoor

Kıdemli Üye
3 Tem 2012
3,401
0
Eskişehir (:
Örnek verebilecegimiz en basit simetrik sifrelerden biri Sezar Sifresidir.
Neredeyse tüm kriptoloji kitaplarinin giris bölümlerinde Sezar Sifresi örnegine rastlarsiniz. Bunu bir örnekle hemen anlatayim:
Mesela gönderecegimiz metne M diyelim, bunun sifrelenmes halinede C diyelim. (ingilizce karakterler göz önüne alinmistir) M: “Mutasyonda bir makale” C: “Nvubtzpoeb cjs nblbmf
” Görüldügü gibi alfabedeki tüm harfleri sayilara esit tutarsak (A=1, B=2, C=3...) sonra gönderilen yazida ve A =>B, B=>C, C=>D, ..., Y=>Z, Z=>A seklindedir.

Algoritmamizin mantigi sudur:
Gelen her harfin sayisini bul ve bir ilerisindeki sayiyi yerine yaz. (sezar sifresi için). Sezar Sifresi tek alfabeli yer degistirme veya permütasyon sifreleri arasinda degerlendirir. Çözülmesine gelince de. Türk alfabesini göz önünde tutarsak 28 karakterden olusacagi için, en fazla 27 ilersindeki harfi alabilir deriz. Buda 27 deneme yapmamiza mal olacaktir. Sifrenin bulunma denemesini ortalama olarak
27/2~=15 de diyebiliriz. Birde yazilan harfin yerine herhangi bir harf konuldugunu düsünürsek bu sefer yaklasik olarak 28! (yirmi sekiz faktöriyel) kez denemek zorunda kaliriz. Açik Yöntemli Gizli Anahtar Anlasmali Sifreler Bundan önce görmüs oldugumuz algoritma yöntemleri, günümüz teknolojisinde bilgisayarlarla çok kisa bir sürede çözülebilmektedir. Modern kriptoloji bu sorunu anahtarlarla çözmeye çalisir. Anahtarlar sayilardan ve degerlerden olusabilirler. Simdi bu bahsettiklerimizi matematiksel notasyon haline dökelim.
Düzyazi metnimiz : M Sifrelenmis Metnimiz :C Anahtarimiz : K Sifreleme algoritmamiz : E Desifreleme algoritmamiz: D olsun.
EK(M) = C - Anahtarla sifreleme DK(C) = M - Anahtarla desifreleme Bu iki denklemden de assagidaki denklemimizi elde edebiliriz. DK(EK(M)) = M Bazi algoritmalarda sifreleme ve desifreleme için ayri anahtar içerebilirler. Sifreleme için K1, desifreleme için K2 yi kullanirsak EK1(M) = C DK2(C) = M DK2(EK1 (M)) = M Tekrar elde etmis olacagiz.

TurkHackTeam.net
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

IIKeSeRII

Katılımcı Üye
14 Eki 2012
340
0
Emeğine sağlık, çok yararlı olmuş. :)

guzel program
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Hackernex

Yeni üye
12 Nis 2014
18
0
Bana saglam bi tane Trojan Lazım Bilginiz Varmı Acaba Bide 30binlik Döngu Lazım Acileyyetten
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.