SOC Nedir? Çalışma Yapısı ve Faydaları

Safak-Bey

Uzman üye
9 Ara 2021
1,795
10
1,990
Gereken Yerde
Merhaba değerli THT üyeleri ve ziyaretçilerimiz,
Bu konuda sizlerle birlikte SOC (Security Operations Center) konusunu ele alacağız. Faydalı olması dileğiyle...

5zxcqwv.png


SOC Nedir?
Güvenlik operasyonları merkezi (SOC), bir kuruluşun güvenlik operasyonları için merkez görevi görür. Bilgi güvenliği operasyonları merkezi (ISOC) olarak da adlandırılan SOC, bilgi güvenliği uzmanlarının, siber güvenlik olaylarını izleyen, tespit eden, analiz eden ve tipik olarak günün her saati bunlara yanıt veren güvenlik mimarisini oluşturmak için teknolojileri kullandığı merkezi bir konumdur.

Hem güvenlik analistlerinden hem de mühendislerden oluşan güvenlik ekibi, olası güvenlik tehditlerini tespit etmek ve mümkün olan en kısa sürede engellemek için sunucular, veritabanları, ağlar, uygulamalar, ağ cihazları, web siteleri ve diğer sistemler üzerindeki tüm faaliyetleri denetler. Ayrıca, kuruluşun güvenlik duruşunu etkileyebilecek ilgili dış kaynakları da izlerler.

Bir SOC yalnızca tehditleri bulmamalı, aynı anda bu tehditleri analiz etmeli, kaynağı araştırmalı, keşfedilen güvenlik açıkları hakkında rapor vermeli ve gelecekte benzer oluşumların nasıl önleneceğini planlamalıdır. Daha büyük ölçekte, kelimenin tam anlamıyla dünyayı kapsayan güvenlik ofislerini koordine eden Küresel Güvenlik Operasyon Merkezleri (GSOC) de vardır.




SOC' un Faydaları Nelerdir?
SOC'lar, tehdit istihbaratına güvenerek, tehditlerin gerçek zamanlı olarak tespit edilip önleneceğine dair güvence sunar. SOC' lar şunları yapabilir:
  • Daha hızlı yanıt verir: Birkaç konumunuz ve binlerce ağ cihazınız olsa bile, güvenlik açısından tüm testleri hızlı ve eksiksiz bir şekilde yapar.
  • Tüketici ve müşteri güveni: Şirketlere şüpheyle yaklaşan tüketiciler, gizlilikleri konusunda endişeli. Endişeli Tüketiciler için SOC oluşturmak, iyi bir fikirdir.
  • Maliyetleri indirir: Kuruluşlar SOC kurmanın maliyeti düşük olduğunu düşünürken, veri kaybı, bozulması veya müşteri kusurunun maliyeti daha yüksektir.



Our-Modern-SOC-as-a-Service-Solutions.jpg




SOC Ne Yapar?
SOC, gerçek zamanlı olay müdahalesine öncülük eder ve kuruluşu siber tehditlerden korumak için devam eden güvenlik iyileştirmelerini yönlendirir. Yüksek işlevli bir SOC, tüm ağı izlemek ve yönetmek için doğru araçları ve doğru kişileri kullanarak:
  • E-posta, ses ve video trafiğini yönetir.​
  • Yedekleme, depolama ve kurtarma sağlar.​
  • Güvenlik politikalarını ve prosedürlerini uygular.​
  • Güvenlik eğilimlerini analiz eder, araştırır ve belgeler.​
  • Uygulama yazılımını yükler, günceller ve sorun giderir.​
  • Yama yönetimi ve beyaz listeye alma konusunda yardım eder.​
  • Güvenlik duvarı ve izinsiz giriş önleme sistemlerini izler ve yönetir.​
  • Antivirüs, kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılım çözümlerini tarar ve düzeltir.​
  • Çeşitli kaynaklardan güvenlik günlüğü verilerinin derinlemesine analizini yapar.​
  • Tehdit & İhlal tespiti ve olay müdahalesi için ağların, donanımların ve yazılımlarını, 24 saat gözetim altına alır.​
  • Güvenlik sorunlarını kolayca çözebilmelerini sağlamak için üçüncü taraf satıcılar da dahil olmak üzere kullanılan tüm araçlar hakkında bilgi verir.​
Bununla birlikte, SOC sorunlar ortaya çıktıkça ele almaktan fazlasını yapar.



SOC, Tehdit Algılamadığında Ne Yapar?
SOC, devam eden yazılım ve donanım güvenlik açığı analizi yoluyla hem kuruluş dışında hem de kuruluş içinde zayıflıkları bulmanın yanı sıra bilinen riskler hakkında aktif olarak tehdit istihbaratı toplamakla görevlidir. Dolayısıyla, görünürde hiçbir aktif tehdit olmadığında bile, SOC personeli proaktif olarak güvenliği artırmanın yollarını arıyor. Güvenlik açığı değerlendirmesi, penetrasyon testi olarak bilinen zayıflıkları bulmak için aktif olarak kendi sistemlerini hacklemeye çalışmayı içerir. Ek olarak, SOC personelinin temel bir rolü güvenlik analizidir.



SOC-freepik1170.jpg




SOC Türleri
  • Dahili SOC'lar: Dahili SOC, tüm eylemlerin gerçekleştiği, genellikle tam zamanlı bir personel ile tesis içi fiziksel odadan oluşur.
  • Dış Kaynaklı SOC'lar: İşlevlerin bazılarını veya tümünü, güvenlik analizinde uzmanlaşmış harici yönetilen güvenlik hizmeti sağlayıcısı tarafından yönetilir.
  • Sanal SOC'lar: Şirket içinde değildir ve gerektiğinde sorunları çözmek için koordineli şekilde birlikte çalışan yarı zamanlı veya sözleşmeli işçilerden oluşur.



SOC' da Kimler Çalışır?
SOC, son derece yetenekli güvenlik analistleri ve mühendislerinin yanı sıra her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlayan denetçilerden oluşur. Bunlar, güvenlik tehditlerini izlemek, yönetmek ve kuruluşlar için güvenli bir mimari oluşturmaya yardımcı olmak için özel olarak eğitilmiş profesyonellerdir. Yalnızca çeşitli güvenlik araçlarını kullanma becerisine sahip değiller, altyapının ihlal edilmesi durumunda izlenecek belirli süreçleri de biliyorlar. SOC uzmanları, ağ ve çeşitli cihazlardan veri toplayan, anormallikleri izleyen ve personeli olası tehditlere karşı uyaran bir dizi araç kullanır.



Best-technology-practices-SOC78b4e25d96059c41.png




SOC Nasıl Çalışır?
Çoğu SOC, güvenlik sorunlarını yönetmek için analistlerin ve mühendislerin beceri setlerine ve deneyimlerine göre kategorilere ayrıldığı hiyerarşik bir yaklaşım benimser;
  • Seviye1: İlk hat. Bu güvenlik uzmanları, uyarıları izler ve her uyarının aciliyetinin yanı sıra ne zaman Seviye 2'ye çıkarılacağını belirler.
  • Seviye2: Bu personel genellikle daha fazla uzmanlığa sahiptir, sorunun köküne inebilir ve hangi bölümünün saldırı altında olduğunu değerlendirebilirler.
  • Seviye3: Aktif olarak ağ içindeki zafiyetleri araştıran üst düzey uzman güvenlik analistlerinden oluşur. Kuruluşun genel güvenliğini için önerilerde bulunur.
  • Seviye4: Bu seviye, en uzun yıllara dayanan deneyime sahip üst düzey yöneticiler ve baş görevlilerden oluşur. Bu grup, tüm SOC ekip etkinliklerini denetler ve işe alma ve eğitimin yanı sıra bireysel ve genel performansın değerlendirilmesinden sorumludur. Seviye 4'ler krizler sırasında devreye girer ve özellikle SOC ekibi ile organizasyonun geri kalanı arasında bağlantı görevi görür.



SOC ve NOC Arasındaki Fark?
SOC, bir kuruluşun 7/24 güvenlik durumunu izlemeye, tespit etmeye ve analiz etmeye odaklanırken, NOC veya ağ operasyon merkezinin temel amacı, ağ performansının ve hızının eşit olmasını ve kesinti süresinin eşit olmasını sağlamaktır. SOC mühendisleri ve analistleri, siber tehditleri ve saldırı teşebbüslerini araştırır ve bir kuruluşun verilerinin veya sistemlerinin güvenliği ihlal edilmeden önce yanıt verir. NOC personeli, ağ hızını yavaşlatabilecek veya kesinti süresine neden olabilecek sorunları arar. Her ikisi de sorunları müşteriler veya çalışanlar etkilenmeden önlemek amacıyla gerçek zamanlı olarak izler ve benzer sorunların tekrar ortaya çıkmaması için sürekli iyileştirmeler yapmanın yollarını arar.

SOC'lar ve NOC'lar, büyük olaylar üzerinde çalışmak ve kriz durumlarını çözmek için işbirliği yapmalıdır ve bazı durumlarda SOC işlevleri, NOC içinde barındırılacaktır. NOC'lar, ekip uygun şekilde eğitilmişse ve bu tehditleri arıyorsa, özellikle ağ performansıyla ilgili oldukları için bazı güvenlik tehditlerini algılayabilir ve bunlara yanıt verebilir. Tipik bir SOC, farklı araçlara ve beceri setlerine yatırım yapmadan ağ performansı sorunlarını tespit etme ve bunlara yanıt verme yeteneğine sahip değildir.




soc1.jpg




SOC Oluşturmak İçin En İyi Uygulamalar Nelerdir?
SOC için en iyi uygulamalar: bir strateji geliştirmek, kuruluş çapında görünür olmak, doğru araçlara yatırım yapmak, doğru personeli işe almak ve eğitmek:
  • Bir Strateji Geliştirin: SOC önemli bir yatırımdır. Güvenlik planlamanızda çok şey var.
  • En iyileri İşe Alın ve Eğitin: Yetenekli personeli işe almak ve becerilerini geliştirmek önemlidir. İşe aldıktan sonra, geliştirmek için eğitime yatırım yapın.
  • Görünürlüğe Sahip Olun: SOC'unuz, ne kadar küçük veya görünüşte önemsiz olursa olsun, güvenliği etkileyebilecek her şeye erişimi olması zorunludur.
  • Doğru Araçlara Yatırım Yapın: SOC'unuzu oluşturmayı düşünürken araçlara odaklanın. Doğru araçlar olmadan güvenlik olaylarını çözmek çok zor olacaktır.



SIEM, SOC' u Nasıl İyileştirebilir?
SIEM, kuruluşunuzun güvenliğini sağlamada SOC'u daha etkili hale getirir. En iyi güvenlik analistleri, en gelişmiş kurulumlara sahip olanlar bile kötü niyetli etkinlikleri keşfetmek için sonsuz veri akışını satır satır inceleyemez. SIEM ağınızdaki çeşitli kaynaklardan gelen tüm verileri toplar ve düzenler. Daha sonra da SOC ekibinize hızlı bir şekilde şunları rapor verir.

SIEM, izleme , olay yanıtı, log yönetimi, uyumluluk raporlaması ve ilke uygulama gibi SOC görevleri için kritik öneme sahiptir. Log yönetimi yeteneği tek başına onu herhangi bir SOC için gerekli bir araç haline getirir. SIEM, olağandışı davranışları, kötü amaçlı etkinlikleri bulmak ve otomatik olarak durdurmak için binlerce kaynaktan gelen çok sayıda güvenlik verisini yalnızca birkaç saniye içinde ayrıştırabilir. Bu aktivitenin çoğu SIEM olmadan tespit edilmiyor.

SIEM, SOC'un logları bir araya getirmesine ve yanlış uyarıları büyük ölçüde azaltabilen kurallar oluşturmasına yardımcı olur. Bu sayada güvenlik analistleri, dikkatlerini gerçek tehditlere odaklama konusunda daha rahat olurlar. Ek olarak SIEM, hem adli soruşturmalara hem de uyumluluk gereksinimlerine yardımcı olan sağlam raporlar sunabilir.



Konumu okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Herkese esenlikler dilerim...
 

JohnWick51

Uzman üye
20 Mar 2022
1,867
770
28
Merhaba değerli THT üyeleri ve ziyaretçilerimiz,
Bu konuda sizlerle birlikte SOC (Security Operations Center) konusunu ele alacağız. Faydalı olması dileğiyle...

5zxcqwv.png


SOC Nedir?
Güvenlik operasyonları merkezi (SOC), bir kuruluşun güvenlik operasyonları için merkez görevi görür. Bilgi güvenliği operasyonları merkezi (ISOC) olarak da adlandırılan SOC, bilgi güvenliği uzmanlarının, siber güvenlik olaylarını izleyen, tespit eden, analiz eden ve tipik olarak günün her saati bunlara yanıt veren güvenlik mimarisini oluşturmak için teknolojileri kullandığı merkezi bir konumdur.

Hem güvenlik analistlerinden hem de mühendislerden oluşan güvenlik ekibi, olası güvenlik tehditlerini tespit etmek ve mümkün olan en kısa sürede engellemek için sunucular, veritabanları, ağlar, uygulamalar, ağ cihazları, web siteleri ve diğer sistemler üzerindeki tüm faaliyetleri denetler. Ayrıca, kuruluşun güvenlik duruşunu etkileyebilecek ilgili dış kaynakları da izlerler.

Bir SOC yalnızca tehditleri bulmamalı, aynı anda bu tehditleri analiz etmeli, kaynağı araştırmalı, keşfedilen güvenlik açıkları hakkında rapor vermeli ve gelecekte benzer oluşumların nasıl önleneceğini planlamalıdır. Daha büyük ölçekte, kelimenin tam anlamıyla dünyayı kapsayan güvenlik ofislerini koordine eden Küresel Güvenlik Operasyon Merkezleri (GSOC) de vardır.




SOC' un Faydaları Nelerdir?
SOC'lar, tehdit istihbaratına güvenerek, tehditlerin gerçek zamanlı olarak tespit edilip önleneceğine dair güvence sunar. SOC' lar şunları yapabilir:
  • Daha hızlı yanıt verir: Birkaç konumunuz ve binlerce ağ cihazınız olsa bile, güvenlik açısından tüm testleri hızlı ve eksiksiz bir şekilde yapar.
  • Tüketici ve müşteri güveni: Şirketlere şüpheyle yaklaşan tüketiciler, gizlilikleri konusunda endişeli. Endişeli Tüketiciler için SOC oluşturmak, iyi bir fikirdir.
  • Maliyetleri indirir: Kuruluşlar SOC kurmanın maliyeti düşük olduğunu düşünürken, veri kaybı, bozulması veya müşteri kusurunun maliyeti daha yüksektir.



Our-Modern-SOC-as-a-Service-Solutions.jpg




SOC Ne Yapar?
SOC, gerçek zamanlı olay müdahalesine öncülük eder ve kuruluşu siber tehditlerden korumak için devam eden güvenlik iyileştirmelerini yönlendirir. Yüksek işlevli bir SOC, tüm ağı izlemek ve yönetmek için doğru araçları ve doğru kişileri kullanarak:
  • E-posta, ses ve video trafiğini yönetir.​
  • Yedekleme, depolama ve kurtarma sağlar.​
  • Güvenlik politikalarını ve prosedürlerini uygular.​
  • Güvenlik eğilimlerini analiz eder, araştırır ve belgeler.​
  • Uygulama yazılımını yükler, günceller ve sorun giderir.​
  • Yama yönetimi ve beyaz listeye alma konusunda yardım eder.​
  • Güvenlik duvarı ve izinsiz giriş önleme sistemlerini izler ve yönetir.​
  • Antivirüs, kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılım çözümlerini tarar ve düzeltir.​
  • Çeşitli kaynaklardan güvenlik günlüğü verilerinin derinlemesine analizini yapar.​
  • Tehdit & İhlal tespiti ve olay müdahalesi için ağların, donanımların ve yazılımlarını, 24 saat gözetim altına alır.​
  • Güvenlik sorunlarını kolayca çözebilmelerini sağlamak için üçüncü taraf satıcılar da dahil olmak üzere kullanılan tüm araçlar hakkında bilgi verir.​
Bununla birlikte, SOC sorunlar ortaya çıktıkça ele almaktan fazlasını yapar.



SOC, Tehdit Algılamadığında Ne Yapar?
SOC, devam eden yazılım ve donanım güvenlik açığı analizi yoluyla hem kuruluş dışında hem de kuruluş içinde zayıflıkları bulmanın yanı sıra bilinen riskler hakkında aktif olarak tehdit istihbaratı toplamakla görevlidir. Dolayısıyla, görünürde hiçbir aktif tehdit olmadığında bile, SOC personeli proaktif olarak güvenliği artırmanın yollarını arıyor. Güvenlik açığı değerlendirmesi, penetrasyon testi olarak bilinen zayıflıkları bulmak için aktif olarak kendi sistemlerini hacklemeye çalışmayı içerir. Ek olarak, SOC personelinin temel bir rolü güvenlik analizidir.



SOC-freepik1170.jpg




SOC Türleri
  • Dahili SOC'lar: Dahili SOC, tüm eylemlerin gerçekleştiği, genellikle tam zamanlı bir personel ile tesis içi fiziksel odadan oluşur.
  • Dış Kaynaklı SOC'lar: İşlevlerin bazılarını veya tümünü, güvenlik analizinde uzmanlaşmış harici yönetilen güvenlik hizmeti sağlayıcısı tarafından yönetilir.
  • Sanal SOC'lar: Şirket içinde değildir ve gerektiğinde sorunları çözmek için koordineli şekilde birlikte çalışan yarı zamanlı veya sözleşmeli işçilerden oluşur.



SOC' da Kimler Çalışır?
SOC, son derece yetenekli güvenlik analistleri ve mühendislerinin yanı sıra her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlayan denetçilerden oluşur. Bunlar, güvenlik tehditlerini izlemek, yönetmek ve kuruluşlar için güvenli bir mimari oluşturmaya yardımcı olmak için özel olarak eğitilmiş profesyonellerdir. Yalnızca çeşitli güvenlik araçlarını kullanma becerisine sahip değiller, altyapının ihlal edilmesi durumunda izlenecek belirli süreçleri de biliyorlar. SOC uzmanları, ağ ve çeşitli cihazlardan veri toplayan, anormallikleri izleyen ve personeli olası tehditlere karşı uyaran bir dizi araç kullanır.



Best-technology-practices-SOC78b4e25d96059c41.png




SOC Nasıl Çalışır?
Çoğu SOC, güvenlik sorunlarını yönetmek için analistlerin ve mühendislerin beceri setlerine ve deneyimlerine göre kategorilere ayrıldığı hiyerarşik bir yaklaşım benimser;
  • Seviye1: İlk hat. Bu güvenlik uzmanları, uyarıları izler ve her uyarının aciliyetinin yanı sıra ne zaman Seviye 2'ye çıkarılacağını belirler.
  • Seviye2: Bu personel genellikle daha fazla uzmanlığa sahiptir, sorunun köküne inebilir ve hangi bölümünün saldırı altında olduğunu değerlendirebilirler.
  • Seviye3: Aktif olarak ağ içindeki zafiyetleri araştıran üst düzey uzman güvenlik analistlerinden oluşur. Kuruluşun genel güvenliğini için önerilerde bulunur.
  • Seviye4: Bu seviye, en uzun yıllara dayanan deneyime sahip üst düzey yöneticiler ve baş görevlilerden oluşur. Bu grup, tüm SOC ekip etkinliklerini denetler ve işe alma ve eğitimin yanı sıra bireysel ve genel performansın değerlendirilmesinden sorumludur. Seviye 4'ler krizler sırasında devreye girer ve özellikle SOC ekibi ile organizasyonun geri kalanı arasında bağlantı görevi görür.



SOC ve NOC Arasındaki Fark?
SOC, bir kuruluşun 7/24 güvenlik durumunu izlemeye, tespit etmeye ve analiz etmeye odaklanırken, NOC veya ağ operasyon merkezinin temel amacı, ağ performansının ve hızının eşit olmasını ve kesinti süresinin eşit olmasını sağlamaktır. SOC mühendisleri ve analistleri, siber tehditleri ve saldırı teşebbüslerini araştırır ve bir kuruluşun verilerinin veya sistemlerinin güvenliği ihlal edilmeden önce yanıt verir. NOC personeli, ağ hızını yavaşlatabilecek veya kesinti süresine neden olabilecek sorunları arar. Her ikisi de sorunları müşteriler veya çalışanlar etkilenmeden önlemek amacıyla gerçek zamanlı olarak izler ve benzer sorunların tekrar ortaya çıkmaması için sürekli iyileştirmeler yapmanın yollarını arar.

SOC'lar ve NOC'lar, büyük olaylar üzerinde çalışmak ve kriz durumlarını çözmek için işbirliği yapmalıdır ve bazı durumlarda SOC işlevleri, NOC içinde barındırılacaktır. NOC'lar, ekip uygun şekilde eğitilmişse ve bu tehditleri arıyorsa, özellikle ağ performansıyla ilgili oldukları için bazı güvenlik tehditlerini algılayabilir ve bunlara yanıt verebilir. Tipik bir SOC, farklı araçlara ve beceri setlerine yatırım yapmadan ağ performansı sorunlarını tespit etme ve bunlara yanıt verme yeteneğine sahip değildir.




soc1.jpg




SOC Oluşturmak İçin En İyi Uygulamalar Nelerdir?
SOC için en iyi uygulamalar: bir strateji geliştirmek, kuruluş çapında görünür olmak, doğru araçlara yatırım yapmak, doğru personeli işe almak ve eğitmek:
  • Bir Strateji Geliştirin: SOC önemli bir yatırımdır. Güvenlik planlamanızda çok şey var.
  • En iyileri İşe Alın ve Eğitin: Yetenekli personeli işe almak ve becerilerini geliştirmek önemlidir. İşe aldıktan sonra, geliştirmek için eğitime yatırım yapın.
  • Görünürlüğe Sahip Olun: SOC'unuz, ne kadar küçük veya görünüşte önemsiz olursa olsun, güvenliği etkileyebilecek her şeye erişimi olması zorunludur.
  • Doğru Araçlara Yatırım Yapın: SOC'unuzu oluşturmayı düşünürken araçlara odaklanın. Doğru araçlar olmadan güvenlik olaylarını çözmek çok zor olacaktır.



SIEM, SOC' u Nasıl İyileştirebilir?
SIEM, kuruluşunuzun güvenliğini sağlamada SOC'u daha etkili hale getirir. En iyi güvenlik analistleri, en gelişmiş kurulumlara sahip olanlar bile kötü niyetli etkinlikleri keşfetmek için sonsuz veri akışını satır satır inceleyemez. SIEM ağınızdaki çeşitli kaynaklardan gelen tüm verileri toplar ve düzenler. Daha sonra da SOC ekibinize hızlı bir şekilde şunları rapor verir.

SIEM, izleme , olay yanıtı, log yönetimi, uyumluluk raporlaması ve ilke uygulama gibi SOC görevleri için kritik öneme sahiptir. Log yönetimi yeteneği tek başına onu herhangi bir SOC için gerekli bir araç haline getirir. SIEM, olağandışı davranışları, kötü amaçlı etkinlikleri bulmak ve otomatik olarak durdurmak için binlerce kaynaktan gelen çok sayıda güvenlik verisini yalnızca birkaç saniye içinde ayrıştırabilir. Bu aktivitenin çoğu SIEM olmadan tespit edilmiyor.

SIEM, SOC'un logları bir araya getirmesine ve yanlış uyarıları büyük ölçüde azaltabilen kurallar oluşturmasına yardımcı olur. Bu sayada güvenlik analistleri, dikkatlerini gerçek tehditlere odaklama konusunda daha rahat olurlar. Ek olarak SIEM, hem adli soruşturmalara hem de uyumluluk gereksinimlerine yardımcı olan sağlam raporlar sunabilir.



Konumu okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Herkese esenlikler dilerim...
Ellerine saglik
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.