Sosyal Ağlarda Bireysel Güvenlik

ZyX

Uzman üye
1 Ocak 2010
1,776
1
Security World . . .
Günümüzde sosyal ağların popülerleşmesiyle insanlar İnternet’i arkadaşları ve aileleri ile iletişim kurmanın temel şekli olarak kullanmaya başladılar. Sosyal ağlar aracılığıyla mesajlaşmak, resim, video, ses dosyası paylaşmak ve anlık iletiler ile haberleşmek hepimizin günlük hayatında önemli yer tutar hale geldi.

Facebook, MySpace, Twitter, Windows Live Spaces gibi sosyal ağları kullanırken basit noktalara dikkat ederek bireysel güvenliğinizi sağlamanız mümkün.


İşte o ipuçları:


1. Bağlantı adreslerine tıklamadan önce iki defa düşünün.

Bağlantı adreslerinin (linkler) sosyal ağlar üzerinde paylaşımı son derece popülerdir. Size gönderilen bağlantı adreslerine tıklamadan önce kimden geldiğine ve hangi adrese yönlendirildiğine dikkat edin.

2. Bir mesajın görünen kişiden geldiğine emin olmayın.

Bir arkadaşınızdan geliyormuş gibi görünen mesajlara bile şüphe ile yaklaşın. Kişilerin hesaplarını ele geçiren saldırganlar her gün on binlerce ileti göndermektedir.

3. Sosyal ağlara e-posta şifrelerinizi vermeyin.

Tüm arkadaşlarınızın e-posta adreslerinin sosyal ağ tarafından ele geçirilmesini engellemek için e-posta adresinizin şifresini sosyal ağlara vermeyin. Sosyal ağda arkadaşlarınızı isimleri ile arayarak bulmayı tercih edin.

4. Sosyal ağ sitesinin adresini kendiniz yazın.

Oltalama (phishing) saldırılarından korunmak için e-postaların içinde gelen bağlantı adreslerine tıklamak yerine kullandığınız sosyal ağın adresini web tarayıcınıza kendiniz yazın.

5. Arkadaş listenizde seçici olun.

Kimlik hırsızları sizinle ilgili bilgi edinmek için sahte hesaplar açarak sosyal ağları kullanırlar. Arkadaş seçimi yaparken dikkatli olun. Sizinle arkadaş olmak isteyen kişilerin kim olduğunu bilmiyorsanız arkadaş listenize eklemeyin.

6. Sosyal ağınızı dikkatli seçin.

Söz konusu olan kişisel bilgileriniz olduğundan sosyal ağ sitelerinin güvenlik ve gizlilik ayarları son derece önemlidir. Güvenlik ve gizlilik ayarları tatmin edici olmayan sosyal ağları tercih etmeyin.

7. Sosyal ağlara yazdıklarınızın kalıcı olabileceğini unutmayın.

Sosyal ağlarda yazdıklarınızın tamamı bir yerde kaydedildiğinden bu verilere hiç beklemediğiniz zamanlarda erişilebileceğini unutmayın. Yazacağınız her şeyin kalıcı olduğunun farkında olup bilinçli davranın.

8. Ek özellikleri kurarken dikkatli olun.

Sosyal ağlarda bulunan ek özellikler genellikle 3. Parti yazılımcılar tarafından hazırlanan uygulamalardır. Bilgisayar korsanları bu uygulamaları kullanarak kişisel bilgileri çalabilmektedir. Bu uygulamaları yüklemeden önce ne işe yaradığını ve nelere yetkisi olduğunu kontrol edin, varsa kullanım sözleşmesini okuyun.

9. İşyerinizde sosyal ağları kullanmadan önce iki defa düşünün.

Bu işlem işyerinizdeki çalışma politikasına aykırı olabileceği gibi kişisel bilgilerinizin ifşa edilmesine de sebep olabilir.

10. Çocuklarınızla sosyal ağlar hakkında konuşun.

Çocuklarınızın sosyal ağları kullandığını biliyorsanız bu ağların kullanımı ile ilgili olarak onları bilinçlendirin.


Kaynak:

https://tik.lat/E5Dal
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.