temel terimler

hard_attack

Yeni üye
16 Mar 2009
43
0
Temel terimleri örenin
Hacker:

Hacker, yetenekli ve zeki bir bilgisayar kurdudur. Gerçek yeteneği ise bilgisayar güvenliği ve mantıksal programlama üzerinedir. Ancak Hacker'ın kötü bir yanı vardır, o da kötü adam olmasıdır. Hacker, güvenlik bilgisini kullanarak sistemlere sızan, virüs yazan yada yayan, amacı eğlenmek ve zarar vermek olan, çoğu zaman ün peşinde koşan, hırsız kelimesinin internet versiyonudur. Hackerlığın özenilecek tek tarafı, zekası, yeteneği ve zamanla sahip olduğu bilgi seviyesidir. Bunun dışında hacker, bildiğiniz hırsızlardan farksızdır.

Genellikle her programlama dilinden yada işlerine yarabilecek programlama/scripting dilinden, işlerine yarayacak kadar bilirler ve açıkları kendileri bulurlar. Bu açıkları kullanmak için ise elbette bir programcığa ihtiyaçları olacaktır ve bunları kendileri yazarlar.

Lamer:

Hacker olmaya özenen ancak yetenek bazında yetersiz kişilerdir. İnternette belli başlı sitelerden veya dökümanlardan öğrendikleri üç beş numarayı ezberleyip, nedenini nasılını bilmeden, bu işleri yapıp, hava atmaya çalışırlar. Bilgi bazında da, ezbere bildikleri hariç olmak üzere yetersizlerdir. Programlama veya scripting bilgileri yok denecek kadar azdır. varsa bile güvenlik mantığına sahip olmadıkları için, güvenlik alanında program geliştiremezler. Genellikle, konuştuklarında bilgi seviyeleri herkes tarafından anlaşılır. Amaçları eğlenmek, hayranlık uyandırmak veya ün gibi kavramlardır. Yaptıkları her işi ellerinden geldiğince herkes önünde yapmaya çalışırlar ve insanlara işin bitmiş halini sunarlar, nasıl yaptıklarını ise anlatamazlar. Saygı duyulmak isterler.

Cracker:

Daha çok programlama bilgisi gelişmiş kişilerden oluşurlar. Özellikle Reverse Engineering dediğimiz, son ürün uygulama dosyası halindeki programları, değiştirmek konusunda yeteneklidirler. Genellikle ücretli olan veya deneme sürümü bulunan programları yazdıkları diğer progr*****larla ücretsiz hale getirirler. Daha doğrusu, programın limitlerini yazdıkları kodlarla ortadan kaldırırlar.

Security Administrator:

Hacker denilen kişilerin, bilgi ve yetenek olarak bir üst mertebesinde bulunan, anti-hacker diyebileceğimiz kişilerdir. Yaptıkları iş, hackerların yöntemlerini ve yaptıklarını bilip, aynı mantıkla çalışmaktan başka birşey değildir. Ancak hackerlara göre farkı, bu kişilerin zarar vermek yerine , koruma misyonu üstlenmesidir.
Sistemleri, hacking bilgileri ile önlemler alarak korurlar ve meslekleri budur. Bir hacker, zarar vermek adına herşeyi bilebilir iken, bir güvenlikçi hem bunu bilen hemde bunun çözümünü bilen kişidir. Bir hacker ise her zaman güvenlik konusunda yeterli olmayabilir. Sonuçta hacker pratik zekasıyla bir kaç numara bulup, uygulayabilen bir kişidir. Ancak bir güvenlikçi, bu numaralara, detaycı zekasıyla saldırı senaryoları hazırlayıp, çözümler getirmek zorunda olan kişilerdir. Bir hacker bir saldırıda başarısız olursa bu onun adına laf getirmeyecekken, bir güvenlikçinin bir saldırıyı önceden kestirip önleyememesi ona kayıplar getirebilir.

Vulnerability:

Kökeni "Vulnerable" yani, korunmasız, zayıf olan bir kelimedir. Sistemdeki açıklara veya zayıflıklara denir. Security Hole olarakta geçer ama security hole genelde bir ayarın yapılmamasından doğan açıklardır. Bu açıklar ise genelde bir bugdan doğan açıklardır. Örnek vermek gerekirse, filtrelenmemiş html tagları bir php sayfasında vulnerability olabilir.

Exploit:

Sözlük anlamı sömürmektir. Açığın kötü niyetle kullanılması işlemidir. Şöyle ki, yukarda bahsettiğimiz filtreleme açığını, kullanmak veya bunu kullanmamıza yarayan bir program/script exploittir. Exploitler genelde url, kod, uygulama gibi şeylerdir. Yani size açıkları kullanmak için hazır gelen birimlerdir. Ve lamer dediğimiz kişiler bu hazır exploitleri kullanırlar. Hackerlar ise bu explotileri yazan ve o açıkları bulan kişilerdir. Security Adminler ise bu açıkları bulan ama exploit yazmayıp, yama dağıtan kimselerdir.

Script Kiddie: Scriptler hakkında deneyimli lamerdır.
LÜTFEN KOPYALAYIP BAŞKA SİTELERDE YAYINLAMAYIN
__________________
hard attack
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.