Veri tabanı yönetim sistemi nedir, ne işe yararlar?

Sanayeryokburada

Uzman üye
10 Tem 2015
1,828
1
Veri tabanı yönetim sistemi (DBMS), veri tabanlarını oluşturma ve yönetme sistem yazılımıdır. Veri tabanı yönetim sistemi kullanıcılara ve programcılara sistematik bir yolla veriyi oluşturmayı, geri almayı, güncellemeyi ve yönetmeyi sağlar.

Veri tabanı yönetim sistemi bir veritabanında son kullanıcılar için veri oluşturma, okuma, güncelleme ve silmeyi mümkün kılar. Veri tabanı yönetim sistemi esasen veritabanı arasında bir arayüz olarak hizmet verir ve son kullanıcılar yada uygulama programları, sağlanan bu verileri sürekli organize eder ve kolayca erişebilir kılar.


Veri tabanı 3 önemli şeyi yönetir :

1 - Veri
2- Veri tabanı altyapısına erişilen, kilitli ve değiştirilecek olan veri sağlar
3- Veri tabanı mantıksal yapısını tanımlayan veri tabanı şeması


Yukarıda belirtilen üç temel unsur eşzamanlılık, güvenlik,veri bütünlüğü ve olağan yönetim adımları sağlamada yardımcı olur. DBMS tarafından desteklenen veritabanı yönetim görevleri; değişim yönetimi, performans izleme/ayarlama, yedekleme ve kurtarmayı içerir. Birçok veritabanı yönetim sistemleri de otomatik rollbacks (geri almalar), yeniden başlatma (restart) ve kurtarma (recovery) yanı sıra günlüğe kaydetme (logging) ve faaliyet (auditing) denetiminden sorumludur.

Bir uygulamada iki veri düzen içerisinde ise bilin ki oradan 5 dakika önce bir veri tabanı yönetim sistemi müdahale etmiştir.

VTYS çok kullanıcı tarafından ulaşılabilir bir veri merkezi görünümü sağlamak için çok yararlıdır. Bir veri tabanı yönetim sistemi son kullanıcının gördüğü verilerini bunun yanı sıra son kullanıcının verilerini nasıl gördüğünü, birçok veri tabanı şemasının görüntülenmesini sınırlayabilmeyi sağlar. Son kullanıcılar ve yazılım programları verinin fiziksel olarak nerede olduğunu ya da ne tür depolama ortamında bulunduğunu anlamak zorundalığından arındırılmıştır çünkü VTYS tüm istekleri işler.

Popüler veritabanı modelleri ve yönetim sistemleri;

-Relational database management system (RDMS) – (İlişkisel veritabanı yönetim sistemi)

-NoSQL database management system (Not only SQL database management system)

-In-memory database management system (IMDBMS)

-Columnar database management system (CDBMS)

Cloud-based data management system


Bilinen veri tabanı yönetim sistemleri;

IBM-300x157.jpg
IBM DB2 Access ve MySQL’e göre daha performanslı olup küçük işletmelere göre yüksek maliyetlidir. Unix ve Windows üzerinde çalışabilir. Transaction logging”, “trigger” ve “stored procedure” özellikleri bulunmaktadır.

MySQL-300x155.png
MySQL Dünyada en çok kullanılan açık kaynaklı VTYS’dir. MySQL çoklu iş, çok kullanıcılı, hızlı ve sağlam bir sistemdir. UNIX, OS/2 ve Windows platformları için ücretsiz dağıtılmaktadır. Ayrıca ticari lisans kullanmak isteyenler için de ücretli bir lisans seçeneği de bulunmaktadır. Kaynak kodu açık olan MySQL’in pek çok platform için çalıştırılabilir.

postgresql-300x266.png
PostgreSQL Linux, Unix, BSD, Windows, AIX vb. işletim sistemlerinde ücretsiz, akademik bir veri tabanı çeşididir. Çok güçlü işlem yapısı vardır. Bu sistemde veri güvenliği ön plandadır. Tablo başına 64 TB veri tutabilme özelliğine sahiptir.. “Transaction”, “Inheritance” “trigger” ve “stored procedure” özelliklerine sahiptir.

Oracle-300x150.png
Oracle Dünya üzerinde en büyük pazar payına sahip VTYS’dir. Dünyanın en güçlü ve en güvenilir veri tabanı olarak gösterilmektedir. Çok yüksek maliyetlidir. Büyük işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Windows, Unix, Linux, vb. sistemlerde sınırsız sayıda tablo oluşturulabilmektedir.

SQL-Server-300x110.png
MS SQL Server Adındanda anlaşıldığı gibi microsoft’un bir ürünüdür. Sadece microsoft’ ta çalışır. Yüksek maliyetlidir. “Transaction logging”, “trigger” ve “stored procedure” özelliğine sahiptir.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.