WMvare pro kullandım uzun süre sonra virtual box a geçtim attan eşeğe binmiş gibi oldum.Benim sanal makinalarda, en çok kullandığım özellik, snapshot'dı. Bu sanal makinalar için bir tür yedekleme yöntemidir. Siz herhangi bir anda snapshot aldığınızda, sanal makinanız o andaki halini dondurur ve saklar. İstediğiniz zaman o ana geri dönebilirsiniz. Sanal makina için bir tür zaman makinası dersek herhalde yanlış olmayacaktır.Mesela Windowsu yüklediniz, snapshoot aldınız. Ardından güncelleştirmeleri yüklediniz bir snapshot daha aldınız. Sonradan bu 2 andan istediğinize geri dönebilir ve o haliyle sanal makinanızı tekrar kullanabilirsiniz.Bu özellik hem VirtualBoxta hem de Vmware Workstationda bulunuyor. Fakat benim deneyimlerime göre VirtualBox canlı sistemde daha hızlı snapshoot alıyor. Yine canlı sistem için aldığı snapshootları daha hızlı yüklüyor.Bu küçük detayı en başa aldım çünkü, VirtualBoxun Vmware karşısında gördüğüm tek üstün özelliği bu. Onun dışında yazılımın sanallaştırma için ev kullanıcısının tüm beklentilerini karşıladığını ama Vmware üzerinde bir üstünlük kuramadığını düşünüyorum. Aslında ürünün son kullanıcı tarafından sevilmesinin nedenini açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması olarak görüyorum.
1) Vmware Workstation Easy Install adında bir özelliğe sahip. Sanal makinada işletim sistemi kurulumlarını otomatik yapabiliyor. Sizin kurulum yapmak için vakit harcamanız gerekmiyor. Sanal makinaya işletim sisteminin ISO dosyasını bağlıyor yada DVDsini bilgisayarınıza takıyorsunuz, kurulum otomatik yürütülüyor.
2)VirtualBoxta böyle bir özellik yok. Fiziksel sisteme Windows kurar gibi, sanal makinanın başında beklemeli ve kurulumu takip etmelisiniz. Katılımsız kurulum DVDsi oluşturarak bundan kurtulmak mümkün ama, DVDyi oluştururken yine zaman kaybedeceksiniz.
3) Vmware Workstationda sanal makine ile fiziki makina arasındaki iletişim kurmak çok kolay. Normal bir klasöre dosya aktarır gibi sanal makinaya dosya aktarabiliyorsunuz. Kopyala-yapıştır, sürükle-bırak şeklinde iki taraflı dosya kopyalamak mümkün oluyor.