
Gerek iş gerekse günlük hayatımızda bağlantımızı güvene almak veya internet servis sağlayıcımız tarafından koyulan engellemeleri aşmak için Virtual Private Network yani Sanal Özel Ağ kullanıyoruz. VPN sayesinde engellendiği bildiğiniz sitelere veya bağlantılara ulaşabilir, mevcut sanal konumumuzu gizleyerek internette sörf yaparken güvende ve gizli kalmamızı sağlar. Virtual Private Network bağlantısı ile internette gezindiğiniz veriler,gönderdiğiniz-aldığınız trafiği şifreleyerek bu verilerinizin gizlenmesine ve 3. kişilerin gezinme geçmişinize ulaşmasını engeller. VPN tüneli gönderdiğiniz, aldığınız tüm verileri kendi tünelinde şifrelediğinden 3. şahısların ne yaptığınızı görmesine izin vermeyen bir güvenlik sistemi olarak da söyleyebiliriz.

Kısaca sıralamak gerekir ise;
➣İnternet veri gizliliği
➣Kısıtlanmış sitelere ve uygulamalara erişim
➣Halka açık alanda kullanılan WiFi ağlarında saldırganlara karşı bilgilerinizin ve cihazının güvende olması
➣İnternet üzerinden güvenli bir şekilde şifrelenir ve iletilir
VPN Türleri
⤷Vpn olarak düşündüğümüzde kulağa çok basit gelse bile kendi içinde çeşitli şifreleme ve saklama metotları farklılıkları ile türlere ayrılmakta.
En temel 2 türü:

1-)Uzaktan Erişim VPN(Remote Access)
Uzaktan erişim VPN bir cihazın daha önceden oluşturulmuş sanal ağa ulaşmasını sağlar. Bu bağlantı şifrelenerek korunur ve gizlenir. Böylelikle dünyanın neresinden olursa olsun bağlantı kurması gereken yere erişim sağlamaya imkan sağlar. Örnek vermek gerekirse yakın zamanda korona hastalığı yüzünden çoğu şirket uzaktan internet üzerinden çalışmaya başladı. İnternetten evinizden şirketin ağına bağlantı kurmak için Remote Access VPN türü kullanıldı. Böylelikle evde bilgisayarı ile şirketin çalışanları erişim sağlayabildi.
Ayrıca bizde kendi günlük yaşantımızda bu bağlantı türünü kullanarak kendi ağımızdan başka bir ağa bağlanarak konumumuzdaki engellemeleri aşıyor ve kendi bağlantımızı güvende tutuyoruz

2-)Site to Site VPN
Büyük şirketlerin kullandığı bağlantı şeklidir. Bu bağlantı şekli özellikle global hizmet veren firmalar,şirketler,derneklerin kullandığı yöntemdir. Bir yerdeki ana ofis binasındaki bağlantıya başka konumda bulunan ofislerin bağlanmasına olanak tanır. Örnek vermek gerekirse Ankara merkezli bulunan bir şirketiniz var aynı zamanda Çin'de bulunan ofisiniz bulunmakta. Bu bağlantı türü ile Çin'de ki ofisinizin Ankara'da ki şirket ağına bağlanmasını sağlar.
◈İntranet Tabanlı VPN: Aynı şirketin birkaç farklı konumda ki ofisinin bağlantısı için " Site-to-Site VPN " türü kullanılarak bağlantı kurduğunda buna denir.
◈Extranet Tabanlı VPN: Başka bir şirketin ofisine bağlantı kurmaya denir.


VPN Protokollerinin Türleri
1-)İnternet Protokolü Güvenliği (IPSec)
Tam açılımı Internet Protocol Security dir. Bir ağ üzerinden gizliliği ve güvenli sağlamak için tercih edilir. Uzaktan şifreleme ile ağ üzerinde tünelleme yaparak bağlantının gizliliğini sağlar.İki farklı çalışma şekli bulunmaktadır:
➣Transfer Modu: Bu mod kullanılırken sadece gönderim yapılan paket verileri şifreler ve gizler. Daha hızlı erişim ve aktarım için tercih edilir.
➣Şifreleme Modu: Bu mod kullanılırken tüm paket verilerini şifreler.

2-)L2TP-Layer 2 Tunneling Protocol
Daha güvenli bir VPN bağlantısı oluşturmak için genellikle IPSec veya benzeri başka bir VPN güvenlik protokolüyle birlikte kullanılan bir şifreleme protokolüdür. iki farklı vpn protokol türü kullanarak normal şifrelemeye göre daha güvenli bir bağlantı oluşturur.
3-)
Noktadan Noktaya Tünel Protokolü (PPTP)
Bir tünelleme oluşturarak gelen-giden veri paketini sınırlar. Bağlantı arasındaki tüm veri akışını baştan sona kadar şifrelemek ve gizlemek için tercih edilir. Günümüzde en fazla tercih edilen protokol türüdür.Şu işletim sistemlerinde kullanılabilir:
⇾Windows
⇾Mac
⇾Linux

4-)SSL ve TLS
SSL ve TLS vpn şifreleme oluşturur.İnternet tarayıcıları bu şifreleme türüne uygun şekilde kodlandığı için hiç sıkıntı çıkarmadan bağlantı kurulur ve bağlanan cihazın özel verilerinin şifrelenmesini sağlar. Örnek vermek gerekirse mağazalar'da veya bankacılık sitelerinde bulunan koruma örnek gösterilebilir.
5-)
Güvenli Kabuk (SSH)
Tam açılımı "Secure Shell" dir. Veri alış-veriş gerçekleşmesini tünelleyerek şifreler. SSH bağlantıları bir SSH istemcisi kullanılarak yapılır,paket veriler şifrelenmiş tünel aracılığıyla uzaktaki bir sunucuya aktarılır.
VPN Programları Önerisi

Surfshark VPN

CyberGhost VPN

Nord VPN

Express VPN
ve daha fazla vpn önerisi almak için "şu" konumu inceleyebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Surfshark VPN

CyberGhost VPN

Nord VPN

Express VPN
ve daha fazla vpn önerisi almak için "şu" konumu inceleyebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Moderatör tarafında düzenlendi: