Web Form u Oluşturmak

ZoRRoKiN

Özel Üye
7 Ağu 2005
2,149
374
WORLD
Ad* soyad* doğum yeri* baba adı* kimlik numarası cinsiyeti ve mail adresi bilgilerini içeren bir kayıt formu hazırlayalım. Bu formu php ve html kodlarını birbiri içine gömerek yazıyoruz. Aşağıdaki kodu “kayit.php” adıyla kaydediyoruz. Bu form girilen bilgileri post metoduyla “form.php” ye yolluyor.

kayit.php

Code:
<html><head><title>Kayıt Formu</title><****content=text/html;CHARSET=iso-8859-9 http-equiv=Content-Type></head><body bgcolor=#008000 text=#00FF00> <?php//kayıt formu doldurulurken eksik bilgi girilirse geri dönüldüğünde*girilmiş olan bilgilerin yeniden //girilmesini önlemek için girilmiş olan bilgileri request ile alırız.$name=$_REQUEST['name'];$sname=$_REQUEST['sname'];$place=$_REQUEST['place'];$fname=$_REQUEST['fname'];$tcno=$_REQUEST['tcno'];$gender=$_REQUEST['gender'];$mail=$_REQUEST['mail'];?> <font size=6 color=#FFFFFF><center><B><i>KAYIT EKRANI</i></B></center><br></font><!-- girilen bilgileri post metoduyla form.php ye yolluyoruz.--><form action=form.php method=post><br><br><?php echo "<B><pre>Ad</B> <input type='text' name='name' value='$name' size='15' maxlength='30'><br></pre><B><pre>Soyad</B> <input type='text' name='sname' value='$sname' size='15' maxlength='30'><br></pre>" ?> <?php echo "<B><pre>Dogum Yeri</B> <input type='text' name='place' value='$place' size='15' maxlength='30'></pre> <B><pre>Baba Adi</B> <input type='text' name='fname' value='$fname' size='15' maxlength='30'></pre><B><pre>TC no</B> <input type='text' name='tcno' value='$tcno' size='15' maxlength='11'></pre><B>Cinsiyet</B> ";//forma geri dönülürse secili cinsiyeti kontrol edip dogrusunu check ederiz. if($gender=='Bay'){echo (" <input type='radio' checked name='gender' value='Bay'>Bay<input type='radio' name='gender' value='Bayan'>Bayan<br> ");}else if($gender=='Bayan'){echo (" <input type='radio' name='gender' value='Bay'>Bay<input type='radio' checked name='gender' value='Bayan'>Bayan<br> ");} else {echo (" <input type='radio' name='gender' value='Bay'>Bay<input type='radio' name='gender' value='Bayan'>Bayan<br> "); }echo " <B><pre>e-mail</B> <input type='text' name='mail' value='$mail' size='15' maxlength='30'><br></pre><br>";?><br><input type="submit" value="Gönder"><br></form> </body></html>​


Aşağıdaki kodu da “form.php” adıyla kaydediyoruz.form.php de kayıt formundan gelen bilgileri alıp eksik bilgi girilmemişse bu bilgileri ekrana yazdırıyor* eksik bilgi girilmişse uyarı verip tekrar kayıt formuna geri dönüyor.

form.php

Code:
<?php//kayıt formundan gelen bilgiler alınır.$name=$_REQUEST['name'];$sname=$_REQUEST['sname'];$place=$_REQUEST['place'];$fname=$_REQUEST['fname'];$tcno=$_REQUEST['tcno'];$gender=$_REQUEST['gender'];$mail=$_REQUEST['mail'];//gelen degerlerin dolu olup olmadıkları kontrol edilir.if(($name!=NULL)&&($sname!=NULL)&&($place!=NULL)&& ($fname!=NULL)&&($tcno!=NULL)&&($gender!=NULL)&&($mail!=NULL)){echo (" <body bgcolor='#008000'><br><center><table border='5' cellpadding='0' cellspacing='0' bgcolor='eaeaea' width='300'><TR><TD><B>Kayıt İşlemi Başarıyla Gerçekleştirildi</B></TD></TR></table></center></body>");echo 'Ad='*$name*"<br>";echo 'Soyad='* $sname*"<br>";echo 'Dogum yeri='* $place*"<br>";echo 'Baba Adı='* $fname*"<br>";echo 'T.C No='* $tcno*"<br>";echo 'Cinsiyet='* $gender*"<br>";echo 'E-mail='* $mail*"<br><br>";}//eksik bilgi girilmişse girili degerler hidden olarak geri döndürülüp kayıt formuna dönülür.else{echo (" <body bgcolor='#008000'> <br><center><table border='4' bgcolor='eaeaea' width='300'><TR><TD><B>Eksik Bilgi Girdiniz..Tekrar deneyiniz!</B></TD></TR></table><br><table cellspacing='30'><TR><TD><form action='kayit.php' method='post'><input type='hidden' name='name' value='$name'><input type='hidden' name='sname' value='$sname'> <input type='hidden' name='place' value='$place'> <input type='hidden' name='fname' value='$fname'> <input type='hidden' name='tcno' value='$tcno'> <input type='hidden' name='gender' value='$gender'> <input type='hidden' name='mail' value='$mail'> <input type='submit' value='GERİ'> </form></TD></TR></table></center></body>");} ?>​

Bu şekilde kod yazmanın bazı dezavantajları vardır. Php ve html’i iç içe gömerek yazmak kodda karmaşıklığa neden olmaktadır. Örneğin sadece görüntüyle uğraşacak olan bir tasarımcının bu kodu anlayabilmesi için php bilgisine de ihtiyacı olacak ve html kodları üzerinde rahatça değişiklik yapma imkanı olmayacaktır. Ayrıca bu şekilde form alanları oluşturmak biraz zahmetli olup* forma girilen bilgilerin kontrolünü yapmakta ayrı bir çaba gerektirmektedir.
Bu dezavantajlardan kurtulmak için smarty ve html_quickform kullanabiliriz.

YANLIS ANLASILMASIN FORUM DEĞİL FORM RESİMLEDE GÖSTEREYİM

 

justlion

Yeni üye
17 Ara 2006
1
0
webde form yapmak istiyorum

selam arkadaşlar sadece bir text alanına yazılar yazıp gönder butonuna basarak bunu access te yaptığım database yazacak bir kod söyleyebilirmisiniz. access database inde yapacağım table daki alan adlarını göndereceğiniz koda göre düzenleyebilirim. şimdiden teşekkürler..:confused:
 

ZoRRoKiN

Özel Üye
7 Ağu 2005
2,149
374
WORLD
Burdan Ancak Söle Bi Ayrinti çikarayim Siz Bakin Bu Bir üye Kayit Formu Mesla Yazmisim Eksik Bilgide Uyari Gönderiyo Mesela Siz Turkhackteam.org Ye Kayit Olurken Herhangi Bi Yerde Yanlislik Yapinca Uyari Geliyo Ya Güvenlik Kodunu Yanlis Yazdiniz Diye öle Yani Bunun Daha Fazla Ayrintisi Yok
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.