Web Tasarım / Background Bütün Sistemiyle / Depdip #2

Depdip

Uzman üye
20 Ağu 2017
1,578
0
NewYork
Merhaba arkadaşlar web tasarım'a ilk başladığınız zamanlarda, göreceğiniz komut olan "background" komutunun, bir çok anlama gelebildiğini biliyormuydunuz ? Bugün sizlere "background" komutunun bütün anlamlarını bir konu içerisinde sizlere sunacağım.


Background komutu sırasıyla;

1-)background-color
2-)background-image
3-)background-repeat
4-)background-attachment
5-)background position

Ancak bu saydığım özellikler'de dağılmaktadır. Yani bu özelliklerin'de (Alt Dalı) bulunmaktadır. Konumuza geçelim elbet anlıcaksınız :)



Background İmage:

Background image özelliği sayesinde resminize,


(Background-image) özelliği sayesinde arkaplanınıza gir resim ekleyebilirsiniz.

(Background-repeat) sayesinde arka planda olarak kullanılan resmin hangi eksende tekrar edip etmemesini ayarlayabilirsiniz.

(Background-position) Özellikle div etiketlerinde bir çok etkisi bulunmaktadır. Belirlediğimiz kodun sabit olması, göreceli olması, bizi takip edecek şekilde olması gibi gibi özellikleri vardır. Bu özellikler ise sırasıyla; position-absolute/ position-relative / position-fixed / gibidir.

(Background-attachment) Bu özellik sayesinde arka plan olarak kullanılan resmin, sayfa hareket ettirildiğinde sabit yada yüzer durumda olup- olmamasını kontrol etmek için kullanılır.

Kod:
tht{background-image:url (elma.png);
    background-repeat: no-repeat;
    background-position:left right bottom;
    background-attachment: fixed;}



Background Color:

Background-color özelliği sayesinde bir öğenin arka plan rengini değiştirebilirsiniz.

Kod:
tht{background-color:#C93}

Renk kodlarınıda yoğun bir şekilde anlattığım konuyu incelerseniz size çok yardımı olacaktır.https://www.turkhackteam.org/web-programlama/1766051-css-ve-renk-kodlari-genis-anlatim-depdip.html



Background Repeat:

Background-repeat özelliğini açıklamak gerekirse. Örnek olarak genişliği 1 px boyunda 1 alanda sabitlendi. Bu durumda repeat özelliğini kullanarak sayfımızın genişliği boyunca bu 1 px boyutundaki resmi yayabilir ve istediğimiz arka plana ulaşabilirsiniz.



Kod:
tht1{background-image:url("elma.png");}
tht2{background-repeat:repeat-x;}


tht3{background-image:url("elma.png");}
tht4{background-repeat:repeat-y;}


tht5{background-image:url("elma.png");}
tht6{background-repeat:no-repeat;}


Background-Attachment:

Bu özellik ile belirttiğimiz arka plan rengini scroll hareket sistemiyle hareket etmesini veya zeminde çakılı bir şekilde görüntülenebilmesini sağlayabiliriz.

Kod:
.tht{background-image:ulr("elma.png");}
.tht2{background-attachment:fixed};

.tht3{background-image:ulr("elma.png");}
.tht4{background-attachment:scroll};



Background Position:

Background-repeat özelliği sayesinde sayfamızdaki arkaplanımıza istediğimiz koordinatta kullanmamıza olanak sağlar; Left bottom, right top, botto,right center gibi.

Kod:
.tht1{background-image:url("elma.png");}
.tht2{background-repeat:no-repeat ;}
.tht3{background-position:bottom;}
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.