Hepinize tekrardan merhaba bugün sizler ile Windows Event Log nedir? Bileşenleri ve kullanım alanları gibi konulara değinceğiz.
Windows Event Log, Microsoft Windows işletim sistemlerinde sistem olaylarının, uygulama olaylarının ve güvenlik olaylarının kaydedildiği bir hizmettir. Windows Event Log, yöneticilerin ve geliştiricilerin sistemde meydana gelen olayları izlemelerine, analiz etmelerine ve sorun giderme işlemlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Windows Event Log, üç ana bileşenden oluşur: olaylar, günlükler ve kaynaklar.
Windows Event Log, Microsoft Windows işletim sistemlerinde sistem olaylarının, uygulama olaylarının ve güvenlik olaylarının kaydedildiği bir hizmettir. Windows Event Log, yöneticilerin ve geliştiricilerin sistemde meydana gelen olayları izlemelerine, analiz etmelerine ve sorun giderme işlemlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Windows Event Log, üç ana bileşenden oluşur: olaylar, günlükler ve kaynaklar.
Bileşenler
- Olaylar (Events): Olaylar, sistemde meydana gelen belirli durumları veya olayları temsil eder. Her olay, bir olay kimliği (Event ID), kaynak (Source), tür (Type), önem derecesi (Severity), tarih ve saat bilgisi gibi detayları içerir. Örneğin, bir uygulama hatası, bir güvenlik ihlali veya bir sistem başlatma olayı birer olaydır.
- Günlükler (Logs):Olaylar, farklı günlük dosyalarında saklanır. Windows'ta üç ana olay günlüğü vardır:
- Application Log: Uygulama ile ilgili olayları kaydeder. Uygulamalar bu günlükte kendi özel olaylarını yazabilir.
- System Log: Sistem bileşenleri tarafından oluşturulan olayları kaydeder. İşletim sistemi ve sistem hizmetleri bu günlükte olayları kaydeder.
- Security Log: Güvenlikle ilgili olayları kaydeder. Bu günlük, başarılı ve başarısız oturum açma girişimleri, kaynak erişimi gibi güvenlikle ilgili olayları içerir. Güvenlik günlüğü, genellikle sadece yetkili kullanıcılar tarafından görüntülenebilir ve değiştirilebilir.
- Kaynaklar (Sources): Kaynaklar, olayları oluşturan bileşenleri veya uygulamaları temsil eder. Her kaynak, belirli bir olay kimliğiyle ilişkilendirilmiştir. Örneğin, bir uygulama kendi hata veya bilgi mesajlarını oluşturabilir ve bunları olay günlüğüne yazabilir.
Olay Türleri
Olaylar, önem derecelerine göre farklı türlerde sınıflandırılır:- Information (Bilgi): Normal işletim bilgilerini gösterir.
- Warning (Uyarı): Potansiyel sorunları veya önemli durumları gösterir.
- Error (Hata): İşlevsellik veya operasyonel sorunları gösterir.
- Critical (Kritik): Ciddi sorunları ve sistem arızalarını gösterir.
- Success Audit (Başarılı Denetim): Güvenlik denetimlerinde başarılı olayları gösterir.
- Failure Audit (Başarısız Denetim): Güvenlik denetimlerinde başarısız olayları gösterir.
Windows Event Viewer (Olay Görüntüleyici)
Windows Event Viewer, yöneticilerin ve kullanıcıların olay günlüklerini görüntülemelerine, filtrelemelerine ve analiz etmelerine olanak tanıyan bir araçtır. Event Viewer, olayları günlük, kaynak, tarih ve saat, önem derecesi gibi kriterlere göre filtreleme ve sıralama yeteneğine sahiptir.Event Viewer Nasıl Kullanılır?
- Event Viewer'ı Açma:
- Başlat menüsünden "Event Viewer" veya "Olay Görüntüleyici" araması yaparak açabilirsiniz.
- Ya da eventvwr komutunu Çalıştır penceresine (Windows + R) yazarak açabilirsiniz.
- Günlükleri Görüntüleme:
- Sol taraftaki ağaç yapısında "Windows Logs" altında Application, Security, System gibi ana günlükler bulunur.
- Bir günlük seçildiğinde, orta pencerede bu günlüğe ait olayların listesi görüntülenir.
- Olay Detaylarını Görüntüleme:
- Bir olayı seçerek detaylarını alt pencerede görebilirsiniz.
- Olayın detayları, olay kimliği, kaynak, açıklama gibi bilgileri içerir.
- Filtreleme ve Özelleştirme:
- Olayları önem derecesine, tarih aralığına veya olay kimliğine göre filtreleyebilirsiniz.
- Özel görünümler oluşturabilir ve sık kullanılan filtreleri kaydedebilirsiniz.
Kullanım Alanları
- Sorun Giderme: Sistem ve uygulama hatalarının kaynağını belirlemek ve düzeltmek için kullanılır.
- Güvenlik İzleme: Güvenlik ihlallerini, yetkisiz erişim denemelerini ve diğer güvenlik olaylarını izlemek için kullanılır.
- Performans İzleme: Sistem performansını izlemek ve performans sorunlarını tespit etmek için kullanılır.
- Denetim ve Uyumluluk: Sistem ve kullanıcı aktivitelerini denetlemek ve uyumluluk gereksinimlerini karşılamak için kullanılır.
Windows Event Log, sistemin ve uygulamaların sağlıklı çalışmasını sağlamak için kritik bir rol oynar. Doğru kullanıldığında, sistem yöneticilerine ve güvenlik profesyonellerine değerli bilgiler sunar.