Merhabalar bugün zararlı yazılım analizinde de kullanılan & siber savunma yazılımlarının sürekli kontrol ettiğini kısım olan Windows Olay Günlüğü kısmını C# dilinde basit kodlar kullanarak okuyup bir Metin Belgesi olarak yazdıracağız. Uzun zamandır araştırdığım bir konu idi sürekli başarısızlıkla sonuçlanıyordu ancak bugün ulaştım ve sonuçları sizlerle paylaşacağım.

Windows işletim sisteminde meydana gelen tüm olayları(yazılım güncellemeleri, sistem hataları, sistem arızaları vb.) belirli bir konumda depolar & bu konum herkeste klasik C dizininde yer alır. C:\Windows\System32\winevtLogs\Logs İşletim sistemi içerisinde meydana gelen bu operasyona Windows Olay Günlüğü adı verilir.
Şimdi biz işletim sistemimizin kaydettiği bu günlüğü C# aracılığı ile okuyup Metin Belgesi olarak kaydedelim. Kullanacağımız kütüphane; Diagnostics
Bir buton oluşturalım & kodlarımızı girelim;
C#:
string logName = "Application";
string filePath = "EventLogGirdileri.txt";
EventLog eventLog = new EventLog(logName);
using (StreamWriter writer = new StreamWriter(filePath))
{
foreach (EventLogEntry entry in eventLog.Entries)
{
writer.WriteLine("Günlük Tipi: " + entry.EntryType);
writer.WriteLine("Günlük ID: " + entry.InstanceId);
writer.WriteLine("Kaynak: " + entry.Source);
writer.WriteLine("Mesaj: " + entry.Message);
writer.WriteLine("Kategori Numarası : " + entry.CategoryNumber);
writer.WriteLine("Kategori : " + entry.Category);
writer.WriteLine("Veri : " + entry.Data);
writer.WriteLine("Oluşma Zamanı: " + entry.TimeGenerated);
writer.WriteLine(new string('-', 40));
}
}
Console.WriteLine("Olay günlüğü girdileri başarıyla metin belgesine kaydedildi: " + filePath);
Bu kod bloğunda Windows Olay Günlüğü'nün sadece Uygulama İngilizce terimiyle Application kısmında meydana gelen tüm operasyonlar yazdırılır. Aşağıda bazı önemli Windows Olay Günlüğü başlıklarını & ne anlama geldiklerini yazacağım siz vermiş olduğum yukarıdaki kodu istediğiniz şekilde değiştirip sunabilirsiniz. Şuanda benim size verdiğim ana başlıklar bunlar tanımda bulunan dizine gidecek olursanız bir sürü günlük ile karşılaşırsınız.

Application : Uygulama ile ilgili olayları kaydeder.
System : Windows sistem bileşenleri ile ilgili olayları kaydeder.
Security : Güvenlik ile ilgili olayları kaydeder (örneğin, oturum açma girişimleri, erişim denetimleri).
Setup : Kurulum ve yapılandırma ile ilgili olayları kaydeder.
Forwarded Events : Diğer bilgisayarlardan iletilen olayları kaydeder.

~ Okuduğunuz için teşekkürler. Hayırlı pazarlar dilerim. ~